Blog \ hoe zorg je dat je veilig oppast?

Oppas veiligheid: hoe zorg je dat je veilig oppast?

Veilig oppassen, hoe doe je dat?

Bloemen met een roze achtergrond

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een blog over oppas veiligheid. Wanneer je aan oppassen denkt zal je misschien in eerste instantie niet meteen aan veiligheid denken. Toch is veiligheid een belangrijk aspect in jouw baan als oppas. Ben je benieuwd naar hoe jij kan zorgen voor een veilige omgeving als oppas, lees dan snel verder!

Ten eerste is veiligheid een van de belangrijkste aspecten van oppassen. De ouders of verzorgers vertrouwen de zorg voor de kinderen aan jou toe. Het is dan ook jouw taak als oppas om ervoor te zorgen dat de kinderen zich ten alle tijden in een veilige omgeving bevinden. Nu klinkt dit een beetje zwaar en moeilijk maar dat hoeft het zeker niet te zijn! In deze blog ga ik jou vertellen hoe je met een paar simpele stappen, aanpassingen en handelingen de veiligheid kan waarborgen.

Veiligheid in huis

Het handigst is om te beginnen in huis. Vaak hebben de ouders of verzorgers van de kinderen al enkele aanpassingen gedaan om het huis kindvriendelijk te maken. Echter kan het nooit kwaad om dit als oppas te controleren. Zo is het handig om alle tafels en kasten na te lopen op scherpe hoeken. Een kind kan zich verwonden aan een uitstekende punt. Om deze punten kindvriendelijk te maken kunnen er plastic ‘hoekbeschermers’ op gezet worden. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt. Ook stopcontacten kunnen een gevaarlijke situatie opleveren. Stopcontacten die binnen handbereik zitten kunnen voorzien worden van een kinderslot. Dit is een klepje wat eerst weggedraaid moet worden, wil je het stopcontact gebruiken. Deze klepjes zijn ook te vinden bij de bouwmarkt.

De keuken

De keuken wordt door veel kinderen als leuke speelplaats gezien. Echter kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zorg er daarom als oppas voor dat de messen en keukenapparatuur, zoals een mixer, niet binnen handbereik liggen en er een slot op de kastjes zit. Het is belangrijk om schoonmaakspullen, die zich vaak in de keuken bevinden, in een kast met slot te zetten of hoog waar de kinderen niet bij kunnen. Om de keuken volledig af te schermen kan er gebruik worden gemaakt van een traphekje. Nu is dit niet altijd mogelijk, maar het zou wel kunnen zorgen voor meer veiligheid. Over traphekjes gesproken. Het is aan te raden om, wanneer de ouders dit nog niet gedaan hebben, een traphekje aan de onder- en bovenkant van de trap te bevestigen. Zo voorkom je dat kinderen zelfstandig op de trap gaan klimmen. 

Vluchtroutes 

Als oppas is het evenals van belang om te weten hoe de deur op slot gaat en welke vluchtroutes er zijn in huis. Tijdens het oppassen kan het handig zijn om de voordeur op slot te doen, zodat je zeker weet dat de kinderen niet ongemerkt naar buiten kunnen. Bij ramen die open kunnen is het belangrijk om deze van een slot te voorzien. Zo kunnen kinderen niet met hun vingers tussen de ramen komen of via het raam naar buiten klimmen. Bij het sluiten van deuren en ramen is het ten alle tijden belangrijk om te weten welke vluchtroute je kan nemen om naar buiten te gaan. Bedenk daarvoor heel simpel: Wat zou ik doen als er brand uitbreekt, hoe kom ik dan zo snel mogelijk met de kinderen buiten?

Mensen die zorgen

De badkamer

De badkamer is een ruimte in het huis waar een aantal aanpassingen gedaan kunnen worden om het kindvriendelijk te maken. Zo is het handig om een slot op de kastjes te laten zetten, zodat jonge kinderen niet bij de doucheproducten of medicijnen kunnen. Wanneer je als oppas de kinderen moet douchen of in bad doet, dien je hier altijd bij te blijven. Het is aanbevolen om een antislipmatje of stoeltje in het bad neer te zetten wanneer je oppaskind nog erg jong is. Zo kan een kind niet wegglijden en blijft het goed rechtop zitten. Veel kranen beschikken over een kinderslot, toch is het handig om dit van tevoren te controleren! Wanneer je de kinderen gaat afdrogen is het handig om ervoor te zorgen dat de vloer van de badkamer goed droog is zodat de kinderen niet kunnen uitglijden over een eventueel natte vloer.

Jongen die helemaal blij is en vrolijk op bed springt

Kasten

Een laatste punt betreft de omgeving van de kinderen zijn de kasten die zich in het huis bevinden. Het is handig om de kasten vast te zetten en te ‘zekeren’ aan de muur. Zo kan je  voorkomen dat een kast omvalt als een van de oppaskinderen eraan gaat hangen of zoals veel kinderen doen, verstoppen in kasten. 

Wanneer je merkt als oppas dat sommige veranderingen die hierboven genoemd zijn nog niet zijn toegepast, kan je dit als oppas bespreken met de ouders of verzorgers. In het begin kan dit misschien wat lastig zijn om naar de ouders of verzorgers toe te stappen. Maar besef je wel dat dit om de veiligheid van de kinderen gaat en ouders of verzorgers hier ten alle tijden aan mee willen werken. Veel ouders of verzorgers vinden het juist fijn dat een oppas actief meedenkt! Dus schroom niet om in gesprek te gaan met de ouders over het creëren van een veilige omgeving.

Hoe kan jij veiligheid waarborgen? 

Zoals ik in de introductie al vertelde zijn er ook handelingen die je kan toepassen om de veiligheid van je oppas kinderen te waarborgen. Deze handelingen worden hieronder weergegeven naar leeftijdscategorie, zodat je makkelijk de belangrijkste tips uit de blog kan halen. Precies toegespitst op het ontwikkelingsstadium waarin jouw oppas kinderen zich bevinden.

Leeftijdscategorie 0-2 jaar:

In deze categorie zijn kinderen volledig van jou afhankelijk in hun veiligheid. Dit is de leeftijdscategorie waarin kinderen gaan leren zitten en lopen. Ze zullen veel nieuwe dingen ontdekken door deze in hun mond te stoppen. Het is hierbij als oppas belangrijk om kinderen van deze leeftijd niet uit het oog te verliezen. 

  • Tijdens het spelen is het belangrijk dat het speelgoed ‘groot’ is zodat wanneer de kinderen dit in hun mond doen er niet in kunnen stikken. 
  • Ook dient het speelgoed geen lange touwtjes te bevatten. Met lange touwen kan een kind van deze leeftijd zich verstrikken met ernstige gevolgen. 
  • Wanneer je een kindje van deze leeftijd in een kinderstoel of kinderwagen plaatst is het belangrijk om altijd te controleren of het kind op de juiste manier ligt/zit en de gordels op de juiste manier zijn bevestigd.
  • Als je een kindje gaat verschonen is het belangrijk om nooit weg te lopen bij de commode.Voor je het weet kan het kindje een beweging maken en van de commode vallen. Zorg daarom altijd dat je de benodigde spullen binnen handbereik hebt voordat je het kindje op de commode legt.

Leeftijdscategorie 3-5 jaar:

In deze leeftijdscategorie gaan kinderen veel dingen van de wereld om zich heen ontdekken. Zij zullen op onderzoek uitgaan en willen steeds meer dingen om hun heen begrijpen. Kinderen van deze leeftijd hebben daarbij erg veel energie waardoor zij vaak fysieke spelletjes willen spelen. 

  • Het is daarbij belangrijk om ervoor te zorgen dan een kind zich niet kan bezeren aan zijn omgeving. In deze leeftijdscategorie kunnen kinderen zichzelf vaak overschatten.
  • Blijf in de buurt van je oppas kinderen wanneer zij fysiek aan het spelen zijn. Als het kind over een evenwichtsbalk in de speeltuin wil lopen, blijf jij er als oppas naast lopen om het kind op te kunnen vangen als dat nodig is. Als je aan het kind uitlegt waarom jij ernaast loopt zal het dit in veel gevallen goed kunnen begrijpen.

Leeftijdscategorie 6-7 jaar:

In deze leeftijdscategorie zijn kinderen vaak al goed ontwikkeld in hun grove maar ook fijne motoriek. Kinderen zijn zich meer bewust van hun lichaam. Hierbij ontwikkelen zij steeds meer een ruimtelijk inzicht. Met kinderen van deze leeftijdscategorie kan je ook afspraken maken. Wanneer zij ‘gevaarlijk’ gedrag vertonen kun je ze hier op een rustige manier op aanspreken en afspraken met ze maken. Wanneer kinderen van deze leeftijd ‘zelf’ spelen hoef je niet meer ten alle tijden achter ze aan te lopen. Wel is het belangrijk dat je in dezelfde ruimte als de kinderen aanwezig bent.

Leeftijdscategorie 8-10 jaar:

In deze leeftijdscategorie willen kinderen steeds meer hun eigen autonomie behouden en zelf dingen bepalen. Daarbij zullen kinderen van deze leeftijdscategorie ook zelf willen spelen met vriendjes of vriendinnetjes. Als oppas kan je met de ouders duidelijke afspraken maken over het spelen zonder toezicht. Een handige tool hierbij kan een belhorloge zijn. Met een bel horloge kan je via een GPS controleren waar het kind zich bevindt. Ook kan het kind met een knop een vooraf ingesteld nummer bereiken. Zo kun je met de ouders afspreken om jouw nummer in het horloge te laten zetten. Wanneer de gemaakte afspraken met de ouders duidelijk zijn, kan je deze bespreken met de kinderen zodat zij ook op de hoogte zijn. Leg de kinderen hierbij ook goed uit waarom de afspraken zijn gemaakt. Kinderen van deze leeftijdscategorie willen graag dingen begrijpen. Als jij uitleg waarom bepaalde afspraken worden gemaakt zullen zij sneller de afspraken nakomen.
Ik hoop dat ik je door middel van deze blog een paar tools en tips heb kunnen geven in het creëren van veiligheid voor jouw oppas kinderen. Zoals eerder gezegd schroom niet om met de ouders of verzorgers in gesprek te gaan over eventuele aanpassingen in huis. De meeste ouders of verzorgers waarderen een oppas die actief meedenkt. Veel succes met het uitvoeren en toepassen van de tips en tools!

 

Hoi oppassers, ouders en verzorgers,

Mijn naam is Julia en ik ben 22 jaar oud. In 2018 ben ik afgestudeerd als Hbo- Verpleegkundige, hierna ben ik de opleiding tot NICU-verpleegkundige gaan doen. Ik heb met veel plezier en liefde 1,5 jaar als NICU-verpleegkundige gewerkt. Echter ben ik gestopt met werken op de NICU en heb ik momenteel een tussenjaar. Omdat ik graag met kinderen werk heb ik mij aangemeld bij Nanny Nina. Inmiddels pas ik op bij een vast gezin met twee hele lieve oppas kinderen.  In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te hockeyen, hard te lopen, samen te bakken met vriendinnen en om verhalen te schrijven. Ik vind het leuk om met de blogs andere oppassers, ouders en verzorgers te helpen met handige tips. Zo schrijf ik graag vanuit mijn eigen ervaringen die ik meemaak als oppas. Ik werk nu pas een paar maanden voor nanny Nina, echter heb ik wel al oppas ervaring omdat ik al 7 jaar oppas. Mijn oppas superpower is dat ik super betrouwbaar ben, door mijn verpleegkundige kennis zijn kinderen in veilige handen bij bij. Ik wens je veel leesplezier met mijn blogs!

Liefs, 

Julia