Blog Hoe selecteer je een oppas als gezin?

Categorie: Flexibele oppas | Datum: 08 april 2020

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Hoe vind je de juiste oppas?

Hoe kies je je oppas?

En waar moet je op letten bij het kiezen van een oppas? 

Oei! Er is echt heel wat aanbod voor oppassen, laat staan een goede oppas met de passende kwaliteiten en ervaring. Wie-o-wie past het beste bij jullie gezin? Weet je nog niet helemaal hoe je het beste een geschikte oppas kan vinden die bij het gezin past? Lees dan snel dé gouden tips van Nanny Nina die jullie kunnen helpen bij die keuze te maken.

 

Waar kan ik een goede oppas vinden?

Andere ouders die al een oppas hebben 

Het liefst heb je natuurlijk een goede oppas met veel ervaring. Een slimme manier is om bij andere ouders hiernaar te vragen, als zij de oppas al kennen scheelt dat een hoop. Zo kun je hen alle vragen stellen die je wilt, gericht op kritische punten die jij belangrijk vindt. Dus ik zou zeggen, neem eens een kijkje in je eigen netwerk.
En vraag ze het hemd van het lijf hè 😉

Oppas advertenties en websites

Nog een optie is om goed op advertenties van oppassen te letten, bijvoorbeeld in de supermarkt, op het internet en op de basisschool van je kind. Op Facebook bieden ook veel oppassen zich aan. Daarnaast zijn er talloze sites waar je een oppas kan vinden. Echter zul je bij een oppassite zeker weten dat je een goede oppas hebt, meestal zijn deze oppassen gescreend en beschikken sommige oppassen over verschillende diploma’s. Nanny Nina hecht hier bijvoorbeeld erg veel waarde aan.


Een goede oppas organisatie

De meeste sites waar je een oppas kunt vinden, zijn simpelweg niet meer dan een website. Hier wordt niet gekeken naar de kwaliteit van de oppassen. Die oppassen zullen dan ook niet gescreend worden. Bij deze sites kan iedereen zich gemakkelijk aanmelden, zonder dat hier verdere controle wordt uitgevoerd. Let daar dus even goed op. Het beste is dus dat er wordt vermeld wat de organisatie van de oppassen verwacht. En hoe zorgt de organisatie dat er alleen goede oppassen staan ingeschreven?

Nanny Nina doet een uitgebreide screening voordat de oppassen daadwerkelijk aan de slag mogen. Ten eerste kijken wij of de persoon voldoet aan de profieleisen waar wij naar op zoek zijn, vervolgens speuren we heel het internet af om te kijken of er bijvoorbeeld niks geks op staat. En als laatste willen we graag referenties van andere ouders.
In de volgende link wordt dit ook uitgelegd:
https://nannynina.nl/page/nl/screening

 

Heb je een nanny of gastouder aan huis nodig?

Het is belangrijk om te weten of je een nanny of een gastouder aan huis nodig hebt en wat de verschillen zijn. Een nanny gaat naar het gezin toe, terwijl een gastouder als het ware een kleinschalige kinderopvang aan huis heeft. Verder geldt dat nannies en gastouders gediplomeerd zijn, zij moeten een diploma hebben die gerelateerd is aan de opvoeding van een kind. Dit is meteen het grootste verschil met een gewone oppas. Als je dus graag nog meer zekerheid wilt wat betreft een goede oppas, dan is dit een goede oplossing. Bij Nanny Nina hebben we ook gastouders en nannies.
Wil je meer informatie hierover? Kijk even rustig rond op de site en schroom ook vooral niet om te bellen of mailen. 

 

Bekijk het profiel van de oppas zorgvuldig

Voordat je een kennismakingsgesprekje hebt kan je al uit allerlei oppassen kiezen. Gelukkig heeft Nanny Nina genoeg leuke gescreende oppassen om uit te kiezen. Waar elke oppas van Nanny Nina een ingevuld profiel heeft met een stukje over zichzelf. Kijk of er iemand uitspringt die dezelfde dingen leuk vindt om te doen als jullie. Als creativiteit in jullie gezin erg geprezen wordt is het bijvoorbeeld juist fijn om iemand uit te nodigen die aangeeft dat hij of zij erg van knutselen houdt. Of als zowel de oppas als jullie kinderen gek zijn op sport, er gelijk een natuurlijke klik is.

 

Plan een kennismakingsgesprekje in met je oppas

Als je je oppas hebt gevonden, is het altijd fijn om eens kennis te maken met degene die voor je kind of kinderen gaat zorgen. Als je van tevoren een gesprekje in plant dan kan je gelijk pijlen of dit de oppas van jullie dromen is!

Het is ook goed om te weten of de persoon die op jouw kinderen gaat passen, al eerdere ervaring heeft met de leeftijd van de kinderen. Als iemand bijvoorbeeld nog nooit op een baby of heftige puber heeft gepast, kan dit een te grote uitdaging worden… Het zou voor beide partijen heel erg zonde zijn als het niet werkt.

Maar misschien wil de oppas ook juist ervaring opdoen met een andere, voor haar nieuwe, leeftijdscategorie. Dan moet ze er dus zeker van zijn, dat ze dit aankan. Bespreek dit dus van tevoren goed met elkaar!

Tip: zorg ervoor dat het hele gezin (of zo veel mogelijk gezinsleden) thuis zijn. Op deze manier maken jullie met z’n allen tegelijkertijd kennis en kan je gelijk voelen hoe de chemie tussen iedereen is en weet iedereen waar die aan toe is. Daarnaast is het met z’n allen ook het leukst!

 

Zorg dat er een klik is tussen kind en de oppas

Tja, uiteindelijk zal je kindje toch de meeste tijd spenderen met de oppas. Daarom is het wel fijn als je kind plezier heeft en zich comfortabel voelt! Kijk eventjes hoe er op de oppas gereageerd wordt. Probeer bij de kennismaking te observeren hoe je kind reageert op de oppas en vice versa.

Denk even goed na over wat je kind nodig heeft. Is jouw kind heel gevoelig? Dan is het misschien slim om een oppas uit te kiezen die zelf ook wat rustiger is. Of heeft jouw kind eerder een strenge oppas nodig? Denk hier van tevoren over na. Vervolgens heb jij uiteraard gewoon de vrijheid om tijdens het kennismakingsgesprek dit op een vriendelijke manier te vragen. Maak hier vooral ook gebruik van.  

 

Wat vonden je kinderen van de oppas?

Vraag aan je kinderen wat ze van de oppas vinden. Hadden ze een goed gevoel bij hem of haar? Vonden ze het spannend, grappig of waren ze stiekem een beetje enthousiast? Ga lekker het gesprekje aan en vraag hoe ze zich voelde toen de oppas er was. Het is belangrijk dat je kind zich comfortabel voelt en een leuke tijd heeft. En wie kan dat beter aangeven dan zij zelf!

 

Leer de oppas kennen en neem de tijd daarvoor

Neem de tijd om de oppas eventjes te leren kennen! Drink samen een kopje koffie of thee en ga er even voor zitten. Waar komt iemand vandaan? Wat zijn haar of zijn doelen en sluit dat een beetje aan bij de denkwijze of ambities die jullie als gezin ook hebben? De oppas gaat waarschijnlijk aardig wat tijd bij jullie thuis spenderen. Daarom is het goed om te weten of die persoon bij jullie als gezin past en dat jullie het goed kunnen vinden. Het kind en de oppas moeten het samen natuurlijk leuk hebben, maar als de ouders ook een klik hebben is het natuurlijk ideaal!

Wees niet bang om te vragen of de oppas een keer wil proef-oppassen

Weet je nog niet helemaal zeker of deze oppas wel bij jullie past? Vraag of de oppas binnenkort een keertje wil proef oppassen! Een middagje proef oppassen is ideaal want in de praktijk kan je het beste erachter komen of jullie een match zijn of niet.

Dit kan bijvoorbeeld als je een middagje thuis werkt. Dan kan je een oogje in het zeil houden en op hetzelfde moment ook gewoon nog je eigen ding doen. Af en toe een praatje maken als je bijvoorbeeld een glas water of wat te eten in de keuken komt halen. Zeker in het begin is het vaak fijn om de oppas ‘in the middle of the heat’ op te zien passen. Hoe is de klik tussen het kind en de oppas na het kennismakingsgesprek? Of merk je dat ze elkaar juist gevonden hebben? Vraag achteraf nog even aan je kind wat die ervan vond. Wat was het leukst? Wat was het stomst? Op deze manier kan je kijken hoe de praktijk te werk gaat en of je de oppas vast wil!

Heb wat vragen paraat om te stellen

Het is altijd fijn om te weten hoe iemand met een (wat moeilijkere) situatie omgaat. Je zou van tevoren bijvoorbeeld al wat vragen kunnen bedenken en vragen hoe de oppas zou reageren in verschillende situaties.

Zoals: Wat zou de oppas doen als het kind opeens zich niet lekker voelt? Vindt de oppas het fijn om te koken voor de kindjes als de ouders wat later thuiskomen of hoe reageert de oppas op meerdere kinderen als er wordt afgesproken na school? Wil de oppas bijvoorbeeld op meerdere kinderen oppassen of vindt hij of zij dat niet fijn? Dit soort vragen kunnen helpen bij erachter komen of de oppas wel echt bij jullie gezin past.

Vraag naar referenties 

Referenties van andere ouders zijn echt van meerwaarde, want het liefste hoor je van anderen ook dat jouw mogelijk toekomstige oppas goed is. Een oppas kan wel over zichzelf zeggen dat ze goed op de kinderen let en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Of dat ze de voorbeeldfunctie die ze naar de kinderen uitstraalt heel belangrijk vindt. Maar mogelijk denken ouders van de oppasadresjes daar heel anders over.
Daarom is het slim om een rondje te maken in de buurt of zij nog een goede oppas kennen. Of in je vriendenkring rondvragen zoals eerder genoemd is.

Bespreek naderhand met je partner wat je van het kennismakingsgesprek vond

Een keuze als dit bespreken met je partner is altijd fijn. Na het gesprek is het misschien wel goed om samen even te gaan zitten en te kijken wat jullie er beiden van vonden. Stel je partner kan niet bij het kennismakingsgesprekje zijn, dan is het goed om wat over de oppas te vertellen.

 

Maak duidelijke afspraken met de oppas

Zonder de juiste afspraken kom je natuurlijk nergens, dat spreekt voor zich. Maar wat spreek je bijvoorbeeld af om te zorgen dat de oppas sessies zoveel mogelijk vlekkeloos verlopen?

Om zeker te zijn dat je niks vergeet, zijn hier even wat aandachtspunten voor je op een rijtje: 

 • Wat behoort er tot het takenpakket? Wel of niet begeleiding van huiswerk voor de kinderen? 
 • Hoe verloopt een dag als oppas? (Neem de dag door met haar, bespreek de dingen die je verwacht dat zij gaat doen) 
 • Laat zien waar de EHBO-doos ligt
 • Mag de TV overdag aan? 
 • Hoe wordt er thuis omgegaan met andere digitale middelen? (telefoon, iPad etc.)
 • Wat zijn de regels met betrekking tot snoep, koekjes en andere snacks? 
 • Zijn er (buiten gewone regels om) nog specifieke regels in huis voor de kinderen? 
 • Moet het huis opgeruimd zijn als jij als ouder weer terugkomt? 
 • Mag zij iemand extra uitnodigen? 
 • Spreek ook een maximale tijd af als het gaat om rond middernacht oppassen. En als het erg laat wordt, mag ze dan zelf ook gaan slapen of niet? 
 • Overweeg of je met een proeftijd wil werken, net als dat bij een normale baan ook gaat 
 • Heb je kinderen met gedragsproblemen, allergieën, chronische ziektes of aandoeningen? Licht dan goed toe hoe ze moet handelen als dit tot uiting komt. 
 • Zijn je kinderen nog niet zindelijk? Vermeld dit dan en achterhaal of de oppas hiermee om kan gaan. 
 • Bespreek het uurtarief, denk hierbij aan verschillende aspecten zoals: aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en kinderen met gedragsproblemen als dit van toepassing is.

Enkele van deze aandachtspunten komen hier vandaan:
Praktische tips: hoe vind je een goede oppas?
6 Tips voor beginnende oppassen  


Bespreek de uren en de weekenden

Als jullie ervan houden om zo nu en dan met vrienden uit eten te gaan of te gaan borrelen, dan is het wel zo fijn om een oppas te hebben die bijvoorbeeld ook in de latere uren of in het weekend beschikbaar is. Het is belangrijk om iemand te vinden die bij jullie schema past. Komen de uren overeen? Is de oppas beschikbaar in de vakanties of tijdens studiedagen? Dit soort dingen zijn goed om te weten, want als de oppas niet kan dan heb je nog genoeg tijd om een vervanging te zoeken. Daarnaast is het ook goed om te weten wat het uurtarief is als de kinderen wakker zijn en als de kinderen slapen. Daar zit een verschil en het is altijd handig om van tevoren af te spreken. Het uurtarief van de betreffende oppas kan je vinden bij zijn of haar profiel. Het bedrag verschilt per oppas en reikt van € 4,00 tot € 9,00 euro per uur als de kinderen slapen tot € 7,00 tot € 15,00 euro per uur als kinderen wakker zijn.

 

Met deze tips kunnen jullie zeker te weten jullie perfecte Nanny Nina vinden! Comfort is namelijk erg belangrijk en daar hoort een oppas bij die goed bij jullie past. Zoek naar de klik! Op elk potje past een dekseltje en dat geldt ook voor een oppas. Staan jullie nu al te popelen om die perfecte oppas te vinden? Kijk dan even op www.nannynina.nl en bekijk onze oppassen!

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt