Blog \ Hoe pak je een schooltraktatie aan?

De ideale traktatie voor op school

bord donuts gebouwd in een piramide ze staan op een tafel

Een schooltraktatie moet aan veel eisen voldoen: het moet uniek zijn, je kind moet ermee stralen en de meeste scholen verplichten gezonde traktaties. Hoe pak je dat aan?

 

Tip 1: Loslaten, je hoeft niet alles perfect te doen!

Laat het los! Het gaat er om wat jouw kind leuk vindt en dat het zijn dag is. Het is geen strijd om wie de beste/duurste/mooiste/grootste traktatie maakt. Wat vindt jouw kind leuk? Waar is hij trots op?

 

Ga bijvoorbeeld voor het thema van het kinderfeestje en maak spookjes bij een Ghostbusters of Halloween feest. Nodig: Mandarijntjes, witte servetjes, een zwarte stift of zwart papier en een bolletje wol.

 

Pak een mandarijn, doe er een servetje omheen, knoop het touwtje aan de onderkant vast en teken de oogjes. Herhaal 30x en klaar!
Mag het iets ongezonder? Je kunt er ook een zakje spookjeskoekjes onder hangen met een plakbandje.

 

Andere ideeën rondom Halloween? Kijk eens naar de bezemsteeltjes die Mamaliefde voor ons deelt, heel orgineel en ook nog eens makkelijk te maken! https://www.mamaliefde.nl/blog/traktatie-school-gezond-makkelijk-kindertraktaties-ideeen-verjaardag/

Tip 2: Vraag hulp!

Doe niet alles zelf! Jouw kind kan zeker helpen met het maken van de traktaties. Je kind laten helpen bij het maken van zijn of haar traktatie zorgt ervoor dat je kind zich eigenaar voelt van zijn traktatie, dat hij er extra trots op is en dat zijn zelfvertrouwen groeit. Je kind laten meedenken is een goede oefening in creativiteit en de fijne motoriek wordt ook getrained door het oefenen met het leggen van knoopjes, het uitknippen van de plaatsen voor op de traktatie of het schrijven van cijfer of letters op de vlaggetjes!


Hiermee kunnen jouw kinderen je helpen!

Groep 1 en 2: Klaarleggen van de benodigdheden, opplakken van figuren en zorgen dat alle traktaties netjes in de mand komen te staan.

Groep 3 en 4: Letters of cijfers schrijven, knippen en zelf plakken, vouwen met vouwblaadjes

Groep 5 en 6: Stel samen een lijstje op en vraag je kind om mee naar de winkel voor de inkopen!

Fijn om te zien hoe je kind op zo’n makkelijke manier kan groeien in zijn zelfvertrouwen? Lees hier 10 andere momenten waarop je jouw kind daarmee kan helpen!
https://psychogoed.nl/10-oefeningen-vergroten-zelfvertrouwen-kind/

 

Tip 3: Wees optijd!

Voor de verjaardag van jouw kleine heb je genoeg te regelen, je wilt de visite ten slotte een creatieve taart voor schotelen, hebt tijd nodig om de inkopen te doen en wilt niet tot diep in de nacht aan het knutselen zijn. Om dat te voorkomen kies je voor een schooltraktatie die je eerder al kunt voorbereiden. Deze traktaties kan je zelfs al meer dan een week van tevoren maken. Zorg voor een vrolijke mand, of een bak met een deksel, zodat het vervoer naar school ook geregeld is.

- Versierde rozijnendoosjes
- De favoriete verpakte koekjes van je kind, met een zonnetje met zijn/haar leeftijd erop
- Chipjes van Goodies, met een tutu als jouw kind dol is op ballet
- Cheese Dippers, versierd als raceauto


Tip 4: Doe lekker ouderwets!

Wat trakteerde jij zelf vroeger op school? Vraag gerust aan opa en oma om te helpen met ideeën, of met het maken. Grote kans dat ze met deze tip komen, let maar op! Wat het toch altijd weer goed doet, de klassieke fruit-kaas-worst stokjes!

Welke soorten fruit vindt jouw kind lekker? Onderzoek van Motivaction en het Voedingscentrum wijst ook uit dat veel ouders het lastig vinden dat kinderen op school geregeld ongezonde traktaties krijgen. Kies dus voor ouderwets, makkelijk en gezond, met deze fruitstokjes!  https://www.kidsenjongeren.nl/onderzoek/onderzoek-voedingscentrum-1-op-de-5-ouders-last-van-ongezonde-traktaties/

Deze soorten fruit blijven goed zitten als je ze aan een stokje prikt:

  • Verse ananas
  • Manderijnpartjes (wel veel werk op te schillen)
  • Druiven
  • Blauwe druiven
  • Aardbeien
  • Banaanplakjes van tenminste 1 cm

 

Combineer met een (vega) knakworstje en een blokje kaas op de bodem, dan blijft je stokje ook nog staan in de traktatiemand!

Tip 5: En de juf?

De leraren op school vinden het heel leuk om ook iets te krijgen, maar ook hier, gezond is helemaal prima. Maak aan één van de traktaties een briefje: ‘Voor de liefste juf!’ of ga voor een gezonde appel met een woordgrapje ‘Van jouw oogappeltje’.

Niet alleen handig als jouw kind jaarig is, maar ook met juffendag of als het schooljaar ten einde loopt. Geef iets lekkers, dat ook nog eens gezond is en je hebt de rest van het jaar een blije juf!

 

Meer tips voor snel, makkelijk en gezond? Het Voedingscentrum helpt met deze gids: https://issuu.com/voedingscentrum/docs/a4_traktatie-kaarten_1_2

 

Bonustip!

Vraag jouw Nanny Nina oppas!

Veel van onze oppassers zijn creatief en vinden het leuk om samen met jouw kind of kinderen te knutselen. Zorg dat alle materialen in huis zijn, of vraag de oppas dit samen met de kids te gaan halen. Meteen een leuke activiteit om samen met de kids te doen en jij hebt meer tijd voor de andere voorbereidingen. Win-win-win, zou ik zeggen!

 

Voor jou ook relevant:

Kinderfeestje organiseren?

Ook hierbij kan je een feestoppas boeken van Nanny Nina!
Kijk voor meer info: https://nannynina.nl/page/nl/nanny-at-party

Oppas nodig voor een avondje uit?

Af en toe een oppas nodig kan bij Nanny Nina met de flexibele oppas service, vanaf €14,99 in de maand boek je zo vaak als nodig jouw avondoppas. Voeg de oppas die bij jullie past toe als favoriet, zodat zij bij jouw volgende avondje uit de eerste is die reageert op weer te komen!
Kijk voor meer info: https://nannynina.nl/af-en-toe-oppas

Vragen over Nanny Nina in jouw regio?

Iedere regio heeft zijn eigen city captain, die persoonlijk voor jou klaar staat. Heb je een vraag of wil je graag even kennismaken met jouw captain? Meer weten over de mogelijkheden bij Nanny Nina. Maak vrijblijvend een account aan en geef jouw city captain een belletje.
Kijk voor meer info: https://nannynina.nl/