Blog \ Hoe maak je een professioneel vlog of video?

 

10 vlog tips voor een professionele video voor amateurs

Hierbij 10 tips om snel een heel fijne en goede video te maken. Lees verder!

 

Video tip 1 : Bepaal de juiste framerate

Check eventjes of deze op 30 frames per seconde is. KAN OOK MET PUNTJE 3! Maar dacht check eventjes voorzekerheid!

De framerate is belangrijk omdat je hiermee kan bepalen hoeveel beeldjes er per seconde gemaakt worden. De framerate bepaalt vooral hoe vloeiend je beelden afspelen. In de praktijk is een hoge framerate het meest geschikt voor scènes met snelle bewegingen. Doordat je meer frames opneemt, zou je er achteraf voor kunnen kiezen om iets in slow motion af te spelen en oogt dat daardoor vrij vloeiend. Je iPhone heeft drie opties wat het framerate betreft:

 • 24 frames per seconde: Mocht je voor deze framerate kiezen, dan krijg je een apart effect, waarbij beelden wel vloeiend zijn, maar toch iets stroperigs hebben. Het zorgt voor een fijne kijkervaring, maar is tegelijk iets dat je niet continu moet gebruiken.
 • 30 frames per seconde: Het is in films vrij gebruikelijk dat scènes met 30 frames per seconde afgespeeld worden. Veel meer dan dat kan je oog niet verwerken en dit zorgt voor mooie, vloeiende beelden waar onze ogen ook aan gewend zijn.
 • 60 frames per seconde: Een andere optie is 60 frames per seconde, dat voor een nog vloeiender video zorgt. Maar of dit een wenselijk effect is, is maar de vraag. Zo nam regisseur Peter Jackson zijn Hobbit-trilogie op 60 frames per seconde op, wat mooi was omdat het de 3D-effecten veel lichter maakte, maar tegelijk zorgde voor een soms ietwat onnatuurlijke kijkervaring.

Je kan de framerate kiezen binnen het instellingenmenu:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar Camera > Neem video op.
 3. Maak je keuze uit een van de genoemde opties.
  
 
2. TIPS & TRICKS VOOR VIDEOS
 

Voordat je start gaan, een paar belangrijke tips op een rij: (Super logische maar dacht even vermelden)

 • Gebruik nooit de zoomfunctie. Allereerst omdat het de kwaliteit van de beelden vaak vermindert. Een smartphone met dubbele camera beschikt over maximaal tweemaal optische zoom. Daarna schakel je over op digitale zoom en hoe goed de cameralens en -sensor ook zijn: het wordt nooit echt mooi.
 • Focus het beeld voordat je begint met opnemen. Je wilt voorkomen dat de focus verandert terwijl je aan het opnemen bent.
 • Maak je opnames altijd horizontaal.
 • Houd je lens schoon. Als je dit vergeet, krijg je soms beelden die niet helemaal scherp zijn. Ook wordt het geheel soms wat flets. Dus maak voorzekerheid even schoon
 • Gebruik een statief of stabilizer. Zo kan je makkelijk stabiele en niet al te rommelige shots maken en maakt de camera geen vervelende bewegingen.
 
3.  Camera app
 

Overweeg een andere camera-app

Een belangrijke beslissing is of je de standaard Camera-app van je iPhone wil gebruiken. Wat ons betreft is het verstandig om te wisselen naar een gespecialiseerde video-app. De standaardapp is vooral geschikt voor huis-tuin-en-keuken video’s, maar niet als je serieuze ambities hebt. Er zijn genoeg betere opties beschikbaar in de App Store, die je er vooral toe in staat stellen om dingen in te stellen die je met de Apple-app niet kan instellen. Denk aan de witbalans, ISO-waardes en dergelijke. De app van Apple stelt die automatisch in, terwijl je bij een film meer controle wil hebben. Kies daarom bijvoorbeeld de ProMovie Recorder app, of Filmic Pro. Ze zien er ingewikkeld uit maar dit valt mee!! Daarna sla je setting eventjes op zodat we die vaker kunnen gebruiken! Bel mij bij vragen!  BIj allebei moet je betalen! Promovie kan je gratis dowloaden en moet je daarna betalen om watermerk weg te halen. Filmic pro word wel aangeraden. 

 
4. Kies je resolutie  4K (voorkeur, kan je via apps doen ook!) en als je iphone het niet ondersteund dan 1080P

 

Heb je een keuze gemaakt voor een camera-app? Dan is het tijd om na te denken over de resolutie. Die is vooral bepalend voor de hoeveelheid details die je in beeld brengt. Kies je voor een hoog aantal pixels, dan zie je ook meteen meer details. Dat is van belang als je je film bijvoorbeeld op een televisiescherm wil afspelen.

Er zijn eigenlijk maar twee serieuze opties: 4K of 1080p. 4K is momenteel de hoogst beschikbare resolutie en biedt 3.840 bij 2.160 pixels. De hoeveelheid detail is groot, maar lang niet iedereen beschikt over apparatuur om 4K-video’s mee te bekijken. De gemiddelde televisie kan nog altijd maximaal 1080p weergeven. Door te kiezen voor 4K, is je film wel wat toekomstbestendiger.

 
 
5. Geluid dat kraakt, 
Ik heb het beetje nagevraagd! Maar om je geluid dubbel op te nemen gaat mij veel tijd kosten om het precies te gelijk te laten lopen en dat gaat dan om 0.0001 sec en dan ziet het er al gek uit! Daarnaast edit kost mij veel tijd om twee keer te knippen en plakken etc. Dus toch liever niet, durf het niet aan!.
 
Kraken kan komen door:
 
- Kabel
- beweging van kabel!! Scherp van jou dit kan het zeker zijn. 
- Tussenstukjes zorgen hier ook soms voor
 
Je verhaal klinkt naar "audio clipping". Dit treedt op als het geluidssignaal uit een bron krachtiger (harder) is dan het opnemende apparaat aan kan. Waar het PRECIES aan ligt hangt dus helemaal van je setup af, als in welke apparaten je hoe op elkaar hebt aangesloten, maar op een of meer plekken staat je gain te hoog bij een input, of je volume te hoog bij een output, of allebei. Met gain wordt bedoeld de gevoeligheid van een input voor een binnenkomend signaal, en met volume wordt bedoeld de versterking van een uitgaand signaal.Op veel apparaten kun je de input gain en output volume verstellen, en vaak zitten er bij ) ook lampjes die met groen/geel/rood aangeven hoe dicht het geluid bij het maximum komt.
 
 
6. FANCY 
Je kan altijd extra telefoon op een andere hoek zetten! Kunnen we uitproberen, gewoons op tafeltje/kastje en dan beetje van schuinhoek maybe kan ik later nog iets leuks mee! Maar is extra!
 
 
7. Zet je telefoon op vliegtuig stand. 
Bijna te logisch maar anders wordt je afgeleid tijdens het filmen