Blog \ Hoe houd je je oppaskinderen bezig in de auto?

Tips om (oppas)kinderen bezig te houden in de auto

Hoe houd je de (oppas)kinderen bezig tijdens een lange autoreis?

twee vrolijke kinderen hangen uit een autoraam en lachen de camera

“Zijn we er al bijna?”, “Ik verveel me”, “Hoe lang nog?”. Iedereen die wel eens voor een lange tijd met kinderen heeft gereden, heeft deze zinnen waarschijnlijk honderd keer gehoord. Kinderen vinden het nou eenmaal lastig om zichzelf te vermaken op de achterbank. Jij als oppas zit er ook niet op te wachten om die uren lang aan te moeten horen. Wil jij weten wat je kan doen zodat je oppaskinderen zich vermaken op de achterbank en niet om de minuut vragen of jullie er al bijna zijn? Lees dan zeker verder want in deze blog geef ik tips hoe je kinderen kan bezighouden op de achterbank!

 

kind kijkt naar Youtube op een witte iPhone

Kinderfilmpjes

Iets wat heel simpel is en jullie natuurlijk allemaal kennen: filmpjes kijken op de iPad of andere elektronische apparaten. Oppaskinderen vinden het al te leuk om een film te kijken en jullie horen ze een tijdje niet meer, top idee dus! Download op voorhand wat leuke films op Netflix zodat je ze zonder wifi kan bekijken in de auto!

 

Online kinderspelletjes

Zet je oppaskinderen achter de iPad/iPhone met spelletjes en je hoort ze de komende tijd niet meer. Download een paar leuk spelletjes en ze zijn zoet voor uren. Let er wel op dat je spelletjes zoekt die je offline kan spelen, anders ben je gelijk al je 4G kwijt. Daarnaast is het ook fijn om leerzame spelletjes te downloaden zodat ze toch spelletjes spelen, maar tegelijkertijd iets leren!

Ik begrijp ook wel dat je niet je kinderen voor 10 uur lang naar de iPad wil laten staren, hallo computerogen. Of dat de kinderen zich alweer vervelen nadat de film is afgelopen. Daarom hieronder nog meer tips, maar dan zonder schermpjes.

 

Auto bingo

Auto bingo ken ik van mij van vroeger, lang geleden dus ;) maar werkt nog steeds gegarandeerd! Dit was mijn favoriet vroeger in de auto dus dit moet ik wel met jullie delen. Auto bingo is een makkelijk spel voor op de achterbank en je hebt er niet veel voor nodig, heel handig. Het enige wat je nodig hebt, is een papier, pen en eventueel een stift. Op het papier maak zoveel vakjes als je wil en vervolgens schrijf je hier getallen op. Het is de bedoeling dat het kindje vervolgens op zoek gaat naar deze getallen op de kentekens van de voor bij rijdende auto’s. Degene die het eerste alle nummers op de kentekens heeft gezien, roept heel hard BINGO en heeft gewonnen!

Let op! Eén klein addertje onder het gras, namelijk dat in elk land hebben ze natuurlijk verschillende kentekens. Let op dat je niet allemaal enkele getallen opschrijft terwijl in het land waar jullie rijden alleen kentekens zijn met 3 getallen. Anders duurt het wel heel land ;)

 

ijsjes van watermeloenen op een houtenbordje met een halve sinaansappel het midden

Kindersnacks

Wie houdt er nou niet van eten?! Het is verstandig een grote tas mee te nemen met voldoende snacks. Mochten je oppaskinderen even geen zin meer hebben of geen inspiratie voor een nieuwe bezigheid? Snacks helpen altijd. Ik heb het niet alleen over snoep en chips, wat de kinderen waarschijnlijk wel zullen waarderen, maar er zijn ook genoeg gezonde snacks. Een bakje met verschillende groentes en fruit in leuk vormpjes bijvoorbeeld ziet er én leuk uit en is ook nog eens hartstikke gezond.

Tip! Kijk eens op Pinterest naar hoe je gezonde snacks op een leuke manier kan presenteren zodat de kinderen het toch lekker opeten.

 

Mee zingen op de muziek met de oppaskids

Wie kent het niet van vroeger? Oneindig veel liedjes zingen op weg naar vakantie. Maak een afspeellijst met de favoriete liedjes van je oppaskinderen, laat ze zelf de liedjes uitzoeken of kijk op Spotify naar bestaande afspeellijsten met leuke kinderliedjes. Aanzetten in de auto en iedereen met volle borst meezingen!

Tip! Zorg dat je niet maar 10 liedjes kiest tenzij je heel graag deze 10 liedjes honderd keer wil horen. Met een lange afspeellijst voorkom je dat je gek wordt van steeds dezelfde liedjes.

 

Hieronder heb ik twee Spotify lijsten gevonden met leuke kinderliedjes. Wie weet doe je hieruit inspiratie op of zet je deze lijsten gezellig aan in de auto!

 

Reisspelletjes

Reisspellen zijn perfect voor in de auto én op vakantie, twee vliegen in een klap dus! Ze zijn compact waardoor je ze makkelijk mee kan nemen en de kinderen er dus fijn mee kunnen spelen op de achterbank. Deze zijn speciaal gemaakt voor het reizen, ook wel duidelijk aan de naam, waardoor je nooit last hebt van een grote doos en het dus ook gemakkelijk mee kan naar het strand. Heel veel verschillende bekende spellen zijn er ook in een reisversie, denk aan Monopoly, Mens erger je niet en het Keezen spel. Google op reis spelletjes en je vindt al tientallen leuke spelletjes!

 

Luisterboeken voor kinderen

Luisterboeken zijn ook erg populair om te gebruiken in de auto. Zeker als je oppaskinderen snel misselijk zijn in de auto waardoor normaal lezen niet kan. Dit is ook goed voor als je de kinderen voor lange tijd wil bezighouden, maar niet de hele tijd naar een schermpje wil laten kijken. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om aan luisterboeken te komen. Een bekende site is Storytel, dit kun je 14 dagen gratis proberen en bijvoorbeeld handig om een keer een abonnement af te sluiten voor de vakantie zodat je onderweg en op vakantie genoeg luisterboeken hebt! Het fijne is, is dat het maandelijks opzegbaar is waardoor je nooit ergens een heel jaar aan vast zit. Een goede gratis tip, is de bibliotheek! Naast super leuke boeken voor op vakantie, hebben ze ook luisterboeken bij de bibliotheek. Dit gaat via de LuisterBieb app. Het is eigenlijk heel simpel. Download de app, log in & je kan favoriete luisterboek lenen! Kind kan de was doen haha.

 

Tip! Mochten je kinderen nou snel misselijk worden op de achterbank, lees dan ook eens dit artikel met tips wat je kunt doen bij wagenziekte:

https://www.oudersvannu.nl/peuter/gezondheid/reisziekte/

 

illustratie van verschillende talen

Spelenderwijs talen leren

Hoe leuk is het als je oppaskinderen de taal leren kennen van het land waar jullie heen gaan?! Deze tip is perfect voor de iets oudere kinderen. Zoek een paar basic woorden of zinnen op en maak er een soort uitleg bij. Denk aan hoe spreek je het uit en wat is de vertaling in het Nederlands. Deze mini taalcursus kun je zo gek maken als je zelf wil en is ook per niveau verschillend te maken. Hoe ouder je bent, hoe beter je natuurlijk kan lezen en hoe meer je zal snappen. Kijk daarom goed naar de leeftijd en of de zinnen en woorden die je hebt gekozen te makkelijk of te moeilijk zijn. Een klein voorbeeld hieronder voor als je bijvoorbeeld naar Italië gaat:

 

Italiaans:                         Nederlands:                                  Uitspraak:

Ciao                                   =            Hallo                                 tjouw

Buongiorno                    =            Goedemorgen               bondjorno

Grazie                               =            Dankjewel                      gradzje

 

Eigen reisboekje maken

Laat je oppaskinderen hun eigen reisboek maken. Hiermee heb je gelijk een leuke activiteit voor de kinderen vlak voor de vakantie! Ook zijn ze waarschijnlijk apetrots dat ze het zelf hebben gemaakt en willen ze er graag mee aan de slag in de auto. Het is eigenlijk heel simpel, maar zo leuk! Laat de kinderen eerst een voorkant van het boekje maken met bijvoorbeeld naam erop en een tekening over de vakantie. Je kunt het boekje zo gek maken als je zelf wil. Mijn tips zijn om de kinderen zelf kleurplaten te laten uitkiezen, een bladzijde met wat basis woordjes om de taal te leren zoals hierboven beschreven voor de iets ouders kinderen, de auto bingo van hierboven, korte verhaaltjes en eventueel wat blanke papiertjes waar ze zelf op kunnen kleuren of voor de oudere kinderen om een soort verslagje te schrijven over de vakantie.

 

Hieronder in stappen hoe je het reisboekje kan maken:

  • Stap 1: Voorkant laten tekenen
  • Stap 2: Alle papieren verzamelen voor in het reisboekje. Kleurplaten, taal leren, auto bingo, verhaaltjes, wit papier etc.
  • Stap 3: Als je alles verzameld hebt, kun je de papieren aan elkaar nieten
  • Stap 4: Hij is af! Helemaal klaar om op vakantie te gaan

Tip! Op deze website kun je veel leuke kleurplaten vinden. Laat de kinderen een paar uitkiezen en print ze uit.

https://www.kleurplaten.nl/Kleurwedstrijden/beginpagina-nieuw.asp

 

Verrassingszak

Jong of oud, verrassingen zijn altijd leuk. Zo kun je wel bedenken hoe leuk deze verrassingszak gaat zijn voor onderweg! Het is eigenlijk heel simpel, je vult een zak/ tas met allemaal kleine verrassingen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je oppas kinderen elk uur iets nieuws uit de verrassingszak krijgen. In de zak kun je verschillende kleine dingen doen, kleurboekjes, stickers, potloden, stempels, kleine puzzel etc. Bij de Xenos en Action heb je erg veel leuke kleine spulletjes voor in de verrassingszak. Ook mooi meegenomen dat het natuurlijk bij deze winkels niet zo duur is!

 

Stempelboekje

Elk kind houdt wel van stempels, daarom is dit ook zeker geschikt voor iedereen! Dit lijkt een beetje op de auto bingo, maar toch is het heel anders. Het verschil zit hem erin dat bij de auto bingo de kinderen opzoek gaan naar de nummers op de nummer platen en bij het stempelboekje gaan de kinderen op zoek naar objecten langs de weg. Dit kun je ook weer net zo moeilijk/makkelijk maken als je zelf wil. Zoek van te voren op of je langs bijzondere dingen rijdt, zoals de Eiffeltoren o.i.d. Is dit niet het geval, kun je ook tankstations gebruiken of de beelden van de dierentuin vlakbij Emmen in de duurt. Al deze objecten die je hebt bedacht schrijf je op. Zodra je oppaskinderen het gezien hebben, mogen ze het afstempelen. Aan het einde als ze alles gezien hebben, kun je ze als beloning een klein cadeautje of iets lekkers geven.

 

jongetje op schoot bij een vrouw met een kleurboek en stiften in zijn hand

Kleurboeken voor de oppaskinderen mee

Heel simpel maar o zo leuk! Kleurboek mee en klaar! Zo simpel kan het zijn. Om het iets specialer te maken kun je altijd een kleurboek kopen op thema. Dus ga je op zonvakantie, kun je een kleurboek kopen met allerlei zomerse kleurplaten. Extra stickers of stempels erbij is ook altijd leuk. Kijk eens bij de Actions voor goedkope leuke knutselspullen. Raamstickers zijn ook erg populair onder kinderen!

 

Vakantieboekje meenemen

De meeste tijdschriften brengen elk jaar ook een vakantieboek uit. Dit is een extra dikke variant van het normale tijdschrift met allemaal leuke dingen erin. Natuurlijk zitten er strips in, quizzes, kleine spelletjes en meer! Allemaal in het thema van de zomer. Een echte aanrader!

 

Dit waren alle tips voor lange autorit met je oppaskinderen. Ik hoop dat er iets bij zat wat je wil gaan uitproberen. Alvast veel plezier op vakantie en succes ;)