Blog Hoe bereid je je voor op een reis met kinderen?

Hoe bereid je je voor op een reis met kinderen?

Hoe plan je een reis met kinderen?

Hoe plan je een reis met kinderen?

 

Als je op reis gaat met je kinderen gaat er een hele nieuwe wereld open. Een nieuwe wereld van heel veel mogelijkheden - en met heel veel tegenslagen. Met kinderen reizen is echt even een heel stuk anders dan als je alleen met je partner op stap gaat. Hoe je het jezelf toch lekker makkelijk kan maken lees je hier.

 

Hoe bepaal je waar je naartoe gaat met je (oppas)kinderen?

Bepaal als eerst naar welk land je het liefste naar toe zou willen gaan en wat het budget van de reis is. Je kan het natuurlijk dicht bij huis zoeken door ergens te gaan kamperen of in een huisje te zitten in Nederland. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan en daar met je gezinnetje het avontuur aan te gaan. Niet elk land is even veilig of misschien is een land simpelweg te warm om echt goed te kunnen genieten van alles wat er te vinden is. Wees daarom voorbereid als je een bestemming kiest en lees je van te voren even in over wat je kan verwachten!

 

Laat je (oppas)kinderen mee beslissen

Een keuze die goed bij jouw kind of kinderen past is zeker niet onbelangrijk. Jij en je partner kennen je kind en zijn of haar persoonlijkheid natuurlijk het allerbeste - en daarom weten jullie ook wat hij of zij wel en niet trekt. Gebruik deze info als jullie op zoek gaan naar een land om naartoe te reizen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf al een land te kiezen en het aan de kids aan te kondigen. Dan is de keuze al gemaakt en begint het informeren. Want voor elke vakantie geldt: maak je kind enthousiast! Vertel van alles over het land - het landschap, de mensen en het eten. Vertel je kinderen wat jullie allemaal van plan zijn om te doen. Houd ze op de hoogte! Dan weten zij ook wat ze kunnen verwachten. 

 

Laat de kinderen een top drie lijst maken van bestemmingen

Een andere manier van een bestemming kiezen is bijvoorbeeld een lijst van de top drie landen maken en de kinderen mee laten beslissen. Wat vaak helpt is een visueel beeld. Kijk samen op het internet naar afbeeldingen van hoe het land er uit ziet! Doe eens gek: maak een PowerPoint! Wat is de architectuur? Hoe ziet het eten er uit? Is het warm of regenachtig? Op deze manier informeer je je kind op een hele leuke manier over wat er allemaal te zien is. Doordat je kind er ook letterlijk vanaf het begin van het plannen bij is geweest is hij of zij mentaal veel meer voorbereid op wat er gaat komen.

 

Hoe bereid je je kinderen voor op een vaccinatie?

Voor sommige landen heb je vaccinaties of een visum nodig. Je kunt deze informatie zelf online vinden of je zou naar de huisarts kunnen gaan. Die kan je gelijk helpen met bepalen welke vaccinaties er allemaal nodig zijn. Ook is er een grote kans dat je de vaccinaties gewoon bij je huisarts kunt krijgen! Zo wordt iets wat best wel lastig is om te regelen opeens heel makkelijk! Houd, voordat je naar de huisarts gaat, je vaccinatieboekje bij de hand. Zowel die van jou en je partner als die van de kinderen. Niet elk kind kan even goed tegen een prikje of twee. Bereid ze daarom ook goed voor, vanaf het begin, dat er een prikje aan zit te komen.

 

Hoe bereid je je voor op een horror scenario op vakantie?

Reizen is werkelijk waar  fantastisch, maar het vereist wel de nodige voorbereiding - dat geldt ook voor de veiligheid. Voor elke ouder is het een horror scenario als er iets met je kind gebeurt en je weet niet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is. Lees je van te voren in of er ziekenhuizen zijn in de buurt van waar je verblijft. Is het goed toegankelijk voor toeristen en wordt er wel Engels gepraat? Kijk, voordat je op reis gaat en een plekje boekt om te verblijven, hoe ver die plek is van een ziekenhuis. Het is niet fijn als een kind bijvoorbeeld heel lelijk valt of iemand van het gezin voedselvergiftiging krijgt. Dit zijn dan wel echt de zwaardere gevallen om over na te denken, maar gelukkig kun je simpele gevallen zelf in de hand hebben! Maak een EHBO-reis kit die je de hele tijd bij je hebt. Met daarin pleisters, ontsmettingsmiddel, paracetamol, diarree remmers etc. Zo’n basis kit kun je ook vinden bij de Etos of de Kruidvat.

 

Hoe kom je op je vakantiebestemming?

Hoe lekker is het als je uiteindelijk een super leuke bestemming hebt gevonden - en dan nog supergoedkoop de tickets te pakken kan krijgen? Onderzoek welke tijd het beste is voor jou om de tickets te boeken. Dit verschilt per land, welke maand het is en welke dag.

Check daarom goed van te voren verschillende sites met informatie. Om je een handje te helpen hebben we er hier al een voor je klaar staan:

https://www.skyscanner.nl/bttb/beste-tijd-om-te-boeken

 

Kijk ook naar een leuke accommodatie

Kijk ook wat voor jullie gezinnetje het beste is als het gaat om accommodatie. Vinden jullie het fijn om een Bed and Breakfast te hebben, zodat je elke ochtend rustig met de kinderen kunt zitten en een ontbijtje voor ze maken wat ze al kennen. Of werkt het beter voor jullie om in een hotel te blijven waar al een ontbijtje voor jullie is klaar gemaakt? Deze keuzes hangen natuurlijk ook samen met het budget van de familie. Hoe vindt jullie gezin het fijn om te reizen? Willen jullie elke avond uit eten, of het eten zelf maken? Dit hangt natuurlijk ook weer samen met de bestemming van jullie reis - gaan de kinderen de lokale cuisine lekker vinden?

 

Plan je vakantie activiteiten op basis van je vervoer

Als eenmaal alles besloten en geboekt is kun je je gaan verdiepen in wat je precies per land wil gaan doen. Hier hangt vervoer en activiteiten nauw met elkaar samen. Want als je een activiteit hebt gepland heb je ook vervoer nodig om er te komen! Maar dan wel vervoer wat kind vriendelijk is. Je wil natuurlijk niet hebben dat je ergens kaartjes voor hebt gekocht, maar de enige manier waarop je op de locatie kan komen is achterop de scooter met een Maxi-Cosi in de hand. Omdat je met kinderen reist gaan de activiteiten die jullie gaan doen ietsjes anders worden dan als jullie met z’n twee op stap gaan. Kijk van te voren of de activiteiten die jullie willen doen kindproof en makkelijk te bereiken is! Deze vraagstukken zijn makkelijk te tackelen door je in te lezen over hoe je van het vliegtuig naar de accommodatie komt. Of hoe jullie door de stad kunnen reizen. Gaan jullie een auto huren of is het gemakkelijk te doen met het openbaar vervoer?

 

Hoe plan je je vervoer tijdens een vakantie?

Voor vervoer geldt: maak het jezelf ook zo makkelijk mogelijk! Vlieg op momenten die makkelijk zijn voor de kinderen. Om drie uur ’s nachts aankomen op het vliegveld van de bestemming en dan nog naar het hotel gaan kan wat zwaar vallen voor de kleintjes. Als je een lange vlucht hebt en moet overstappen, zorg er dan voor dat je een goede overstaptijd hebt. Het is niet fijn als je zes uur moet wachten op een vliegveld met (meerdere) kinderen. Pas ook op dat je ook niet een te korte overstaptijd hebt! Je vlucht missen is ook niet heel fijn. Door van te voren alvast te regelen dat er geen - of een gepaste overstaptijd is gaat de reis veel makkelijker!

 

Hoe maak je het voor de kinderen zo makkelijk en prettig mogelijk?

Een hele grote tip voor reizen met kinderen is om niet te veel te plannen! Neem voor alles wat je doet meer tijd. Als je bijvoorbeeld in een auto zit dan zit de kans er dik in dat je om de zo veel tijd moet stoppen om de benen te strekken, iets te eten of even een plaspauze te nemen. Als je te veel plant dan gaat de magie van spontaniteit weg. De kleine dingetjes die de vakantie zo leuk maken moeten helaas opzij geschoven worden.

Hetzelfde geldt voor daguitjes. Als je bijvoorbeeld een ochtend naar een museum wil en in de middag naar de dierentuin dan is het handig dat je een van de twee kiest. Aangezien je toch vakantie hebt is het de moeite niet waard om te stressen om op tijd van A naar B te komen. Kies een van de twee en maak er echt een leuk uitstapje van wat het 100% waard is! Op deze manier heb je zat ruimte om voor of na de activiteit nog iets spontaans te doen met de familie. Liever in alle rust een ijsje eten dan rennen voor een trein die gehaald moet worden, toch?

 

Er leiden meerdere wegen naar Rome!

De laatste tip die ik mee wil geven is om de rust te bewaren. Zowel voor de ouders als de kinderen. Voor de ouders geldt: lach om de dingen die op het eerste moment een probleem lijken. Want, het is nooit het einde van de wereld. Heb je een vlucht gemist? Geen probleem, er gaat een nieuwe. Verkeerd gereden? Er leiden meerdere wegen naar Rome.

Om je kinderen rustig te houden tijdens de vakantie is het goed als ze iets hebben waar ze zich vast aan kunnen houden. En dan bedoel ik natuurlijk niet de ouders. Op vakantie gaan betekent voor kinderen heel veel nieuwe informatie. Die informatie moeten ze ook allemaal kunnen verwerken. Het is ideaal als je tussen de activiteiten die je doet de kinderen een momentje geeft om tot rust te komen en alles wat ze hebben gezien kunnen laten verwerken. Op deze manier zorg je dat je kind niet overprikkeld raakt door de grote wereld om hem of haar heen. Zo’n rustmomentje is bijvoorbeeld heel goed te creëren in een (huur) auto of als je regelmatig in een trein zit. Zorg dat je kind een rugzakje heeft met spulletjes die belangrijk zijn voor hem of haar. Dan is er een stukje van thuis meegenomen en is er wat afleiding met iets bekends.