× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Het leed dat ‘sprongetjes’ heet

avatar van jasmijn kok
Datum: 14 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

De 10 eerste ontwikkelsprongen die jouw kind doormaakt

Het is een fase, het is een fase, het is een fase…

Speciale moederpagina’s

Op social media zijn er verschillende pagina’s speciaal voor moeders. Zo zijn er bijvoorbeeld een hoop pagina’s speciaal voor een bepaalde geboortenaam. Mijn dochter komt uit november 2018, en drie keer raden in welke groep ik zit? Het fijne aan deze groep is dat we ervaringen uit kunnen wisselen, aangezien onze kinderen allemaal in dezelfde tijd geboren zijn. De meest lieve foto’s komen voorbij van prachtige lachebekkies, wat kunnen we daar toch van genieten.

banner

Het allerfijnste aan zo’n groep is toch wel dat wanneer je ergens onzeker over bent, je dit meteen kan bespreken met andere moeders. 9 van de 10x maken die moeders namelijk hetzelfde mee. Wanneer Skye opeens niet meer doorslaapt snachts, een aantal dagen al erg huilerig en hangerig is, ’s nachts huilt, wanneer ik met mijn handen in het haar zit; ‘wat is er met je aan de hand???’, dat zijn de momenten dat ik me tot de andere moeders richt en ik dus meestal te horen krijg: het is een fase! Hiermee bedoelen ze dan dat ze waarschijnlijk weer een sprongetje maakt in haar ontwikkeling.

baby zit in een bibliotheek met een stapel boeken voor zich om ontwikkel sprongetjes te stimuleren

bron: Nina.care oppas au pair en gastouderbureau

(Ontwikkelings-)sprongetjes

Als we het hebben over de ontwikkeling dan noemen we dit sprongetjes. Als ik kijk naar mijn dochter kun je het gerust hele sprongen noemen! Wat leren die kleintjes veel in de eerste anderhalf jaar en dat allemaal in fases. Wanneer je midden in zo’n fase zit word je geduld goed getest. Ze zijn opeens humeurig en huilerig.

Vanaf de buitenkant lijkt het dat ze huilen om niks. Ze heeft net een fles op, dus geen honger. Goed geslapen, dus niet moe. En nadat je alle mogelijke redenen hebt weggestreept heb je dus geen idee waarom ze steeds huilt. Ze zijn ook erg hangerig en met dat laatste ‘symptoom’ zijn de welbekende 3 H’s compleet. Zijn ze Hangerig, Humeurig en Huilen ze veel, dan maken ze waarschijnlijk van binnen een grote ontwikkeling door, de welbekende sprongetjes.

Lees ook dit blog over een veilige slaapomgeving voor je kindje.

Sprong 1 (kindje is rond de 5 weken oud)

Deze sprong duurt ongeveer een paar dagen tot een week

Sprong 1 komt al heel vroeg, je kindje is dan pas 5 weken oud. Als verse moeder maakt deze sprong je toch wel onzeker, tenminste mij wel. Opeens huilde Skye meer dan anders, en ik wist gewoon niet waarom. Deed ik dan echt iets verkeerds?

Na een dag of 5 begon ik te merken dat Skye veranderd was. Ze leek alerter, ze reageerde op bewegingen. Ik kreeg zelfs een prachtig lachje! Het echte kwetsbare van een newborn baby leek er zelfs vanaf. Sterker nog, het werd opeens duidelijk dat wij een temperamentvol dametje in de box hadden liggen.

Dit is dan ook het moment om met je kindje te gaan ‘spelen’. Kindjes kunnen nu tot 30cm scherp zien, dus wanneer je een (liefst felgekleurd) speeltje van links naar rechts beweegt kan het goed zijn dat ze het speeltje met de oogjes volgt. Let hierbij wel op de communicatie van je kleine. Doet ze der oogjes dicht en draait ze haar hoofdje van je weg, dan wil ze met rust gelaten worden.

Sprong 2 (rond de 8 weken oud)

Deze sprong duurt ongeveer twee weken

Is de eerste sprong nog niet voorbij, kondigt het volgende sprongetje zich alweer aan. Dit vond ik wel een leuke ontwikkeling, want vanaf nu ging Skye meer ontdekken. Zo ontdekte ze dat ze handjes had die ze zelf kon bewegen. Ze wilde ook steeds meer dingen ‘doen’. Alleen maar in de box liggen was niks meer voor Skye, ze wilde dingen zien.

Na dit sprongetje begint dan ook het rondjes lopen door de woonkamer. Ze zijn langer wakker en willen dus ook meer variatie in hun dag. Loop eens naar de keuken en benoem wat je ziet. De kleine herkent je stem, en verwondert zich ondertussen over hoeveel er eigelijk te zien is.

Zoals ik al zei begon Skye haar handjes (en voetjes) te ontdekken. Dit was dan ook de reden dat ik van die felgekleurde en rammelende armbandjes en sokjes kocht. Op deze manier werd ze geprikkeld om met haar handjes te bewegen, en leerde ze dus ook dat ze zelf de controle had over haar ledematen.

Deze sprong is ook wel de sprong van de patronen. Voorheen zag je kleine de wereld als één geheel. Even een stom voorbeeld; een baby van voor deze sprong ziet een gepureerde soep, terwijl hij na deze sprong ook opeens de balletjes ziet die erin drijven. Hij merkt dat er bepaalde patronen zijn, ziet verschil in dingen en kan hier dan ook echt gefascineerd naar kijken.

Je kan nu ook goed oefenen met op de buik liggen want je zult merken dat de kleine toch het hoofdje al naar de zijkant kan draaien of het hoofdje juist omhoog te houden. De kleine wilt namelijk zoveel mogelijk zien als dat kan. En dat oh zo schattige babygebrabbel begint nu ook echt te komen, zo lief!

baby ligt op bed met een speen in zijn mond

Sprong 3 (rond de 12 weken oud)

Deze sprong duurt ongeveer een week.

Na sprong drie is het kwetsbare er toch echt wel vanaf hoor, er ligt geen pasgeboren baby’tje meer in de box. Nee na deze sprong had ik opeens hele gesprekken met Skye (eigelijk geen idee waarover maar het was wel super gezellig!). Skye begon echt op me te reageren, en volgde mij ook overal met haar oogjes.

Ze werd lichamelijk ook een stuk actiever. Dit merkte ik doordat bijvoorbeeld een luier verschonen toch wel wat meer uitdaging kreeg. Skye ging namelijk overstrekken of ze gooide der billen opeens de lucht in. Ze kon na deze sprong ook opeens omrollen! Nou dan is het gedaan met rustig een luier verschonen kan ik je vertellen. Aangezien ze nu ook dingetjes vast kon pakken gaf ik haar tijdens het verschonen een speeltje in haar handjes zodat ze afgeleid was. Vaak verdween dit speeltje in haar mond want dit is ook de sprong waarna kindjes alles in hun mondje laten verdwijnen om te ontdekken.

O ja, Skye vond liggen (en vooral slapen) echt voor kleine baby’s en met 12 weken ben je toch al een flinke meid! Zo zat ik dus voortaan met een kleine dame naast me op de bank, ipv een schattig baby’tje in de box. Ik kwam zojuist een filmpje tegen waar wij als ouders (heel slecht) stonden te lachen omdat Skye tijdens het zitten langzaam naar de zijkant viel en op haar buik rolde. Dit zag er zo grappig uit dat we dit nog een keer deden zodat we het konden filmen. Ze keek ook zo grappig…

Oké niet echt leuk van ons, sorry, maar ik geloof dat alle ouders wel eens een momentje hebben waarin de kleine iets doet en we dat zo grappig vinden dat het gefilmd moet worden. En wat dacht je van kietelen?! Leuk hoor, dat lach-reflex, maar kietelen is helemaal niet fijn, toch? En daarna zat Skye ook altijd tussen een hoop kussens.

Meer weten over slaap bij oudere kinderen? Lees hier meer over hoeveel slaap nodig per leeftijd.

 

 

 

Bruiloft oppas English

  • MM slash DD slash JJJJ
  • For example, children's party, wedding, business event etc.
  • We recommend asking for 1 nanny per +-8 children. This depends on the age of the kids and the activity for which it is needed. Our experience is that children younger than 2 often want to stay close to their parents 🙂 For tips / advice, feel free to call us!

 

 

 

Sprong 4 (ongeveer 19 weken oud)

Deze sprong duurt 1 tot 3 weken.

Tijdens het schrijven van ieder sprongetje blader ik even terug door al mijn foto’s en filmpjes. In april was ze alweer bezig met sprong 4, het ging zo hard! Er kwam een filmpje voorbij waarin ze in de Maxi-Cosi lag en ik met mijn voet dat ding hele avonden aan een stuk moest wiebelen zodat mevrouw ging slapen, want slapen was toch echt voor kleine baby’s. Maar dat was het dan ook, van deze sprong heeft Skye eigelijk bijna geen last gehad. Sterker nog, merendeel van de filmpjes zijn van een lachende en ontdekkende Skye.

Ze ontdekte als snel dat ze ook zelf haar fles kon vasthouden met drinken, en dat was fijn voor ons! Aan flesje geven was je toch al gauw een uur per keer kwijt, maar nu kon ik het flesje gewoon aan Skye geven en verder met mijn eigen ding, heerlijk!

Ook wilde Skye overal naartoe, dus als je haar op het gras legde en je keek even de andere kant op dan was mevrouw alweer een paar keer omgerold naar een ander plekje. Het leek ook vanaf deze sprong alsof ze meer wilde dan ze al kon, en dit frustreerde haar enorm.

Verder zie je dat kinderen ook:

  • Meer gaan babbelen
  • Geïnteresseerd raken in muziek/dansjes (klap eens in de handjes, blij blij blij… Skye danste het op een gegeven moment zelfs mee)
  • Schaterlachen (dit is echt geweldig!)
  • Minder dutjes gaan doen overdag (2 à 3 dutjes)
  • ‘Nee’ gaan begrijpen, alleen verbieden snappen ze nog niet.
  • Eerste kruipbewegingen gaan maken (let op, ieder kind is anders)
  • Ontdekken dat mama komt als ze huilen, dus begin hier dan ook met grenzen stellen.

 

baby's naast elkaar op een rijtje met speelgoed instrumenten

Sprong 5 (ongeveer 27 weken oud)

Deze sprong kan 4 weken duren

De helft van het eerste levensjaar alweer, waar blijft de tijd?? Ik wil nog als benadrukken dat ieder kind anders is, en dat ieder kind zich ontwikkeld op zijn of haar eigen tempo. Skye stond bijvoorbeeld al met 6 maanden, terwijl ik ook kinderen ken die pas met 6 maanden konden omrollen. Die kinderen konden dan weer iets wat Skye nog niet kon. Hier hoef je je (maar ga je waarschijnlijk toch doen) geen zorgen om te maken.

Deze sprong noemen ze de sprong van de relaties. Hij kan nu afstanden inschatten, en zal dus gaan mopperen als jij als moeder zijnde even de keuken in loopt. Dit was dan ook de sprong dat Skye aan mijn been vastgeplakt zat, want ze volgde me echt overal. Ze had geleerd dat ze met tijgeren toch ook wel heel snel overal kon zijn, dus mijn privacy op de wc was opeens verdwenen.

Na deze sprong was Skye ook minder gefrustreerd, omdat ze voortaan alle kanten op kon, en dit leek haar wat rust te geven. Ze kon ook heerlijk zichzelf vermaken met een simpel onderzettertje. Deze weggooien of hard op de grond slaan, of omdraaien en kijken wat er gebeurt als je hem op een andere onderzetten legt. Ze gaan dan ook na deze sprong verbanden leggen. Oh als ik hiermee op de grond sla, hoor je een hard geluid. Als ik op deze knop druk, hoor ik een muziekje. Laat die pianootjes maar komen!

O ja, dit was ook het moment dat mevrouw doorkreeg dat ze haar sokjes uit kon trekken! Ik ben in deze periode meerdere sokken kwijtgeraakt en ik heb echt geen idee waar ze die gelaten heeft.

Na deze sprong begint helaas ook de verlatingsangst. Stel je kind gerust, speel Kiekeboe zodat ze spelenderwijs doorkrijgen dat als je weg bent je ook weer terugkomt. Skye controleert het nu nog steeds als ik de gang op ga. Zij roept altijd; mama!! En ik roep dan altijd terug: Skye!! En dan is het goed, dan gaat ze rustig spelen tot ik weer terug kom.

Sprong 6 (37 weken oud)

Deze sprong kan een hele maand duren.

Het bloggen duurt wel lang nu ik al die leuke filmpjes en foto’s terugkijk. 8,5 maand alweer, waar is mijn baby?? Oeh ze zei mama!!

Na deze sprong weet Skye zich goed duidelijk te maken. Door met haar armen rondjes te draaien, weet ik dat ze bedoelt dat ik ‘juf roos’ moet draaien op www.youtube.nl en dat begint met: “de wielen van de bus gaan rond en rond”. Vandaar de ronddraaiende beweging van haar armen. Als ze haar neus aantikte bedoelde ze; hoofd schouders knie en teen (oren ogen puntje van je neus!). Ze leerde na deze sprong dus meer handelingen achter elkaar.

Zo snapte ze bijvoorbeeld heel goed dat als het tijd was voor groente hapje, dat ze dan naar de stoel moest en een slabber moet pakken (lees; ieder doekje wat ze op dat moment aanzag als slabber).

Deze sprong noemen ze  ook de sprong van de Categorieën. Hierheen leert ze dat een hond geen mens is, of het aquarium geen speelgoed. Ze zouden eigelijk ook leren dat een hond geen koe is, maar bij Skye is alles hondje. De kat van de buren, de kraai op het hek en de strontvlieg die voorbij komt vliegen… overal zegt ze ‘hondje’ tegen. Behalve de vissen in de vijver, die heten wel ‘issen’.

Sprong 7 (46 weken oud)

Deze sprong duurt 3 tot 7 weken (ja dat lees je echt goed)

Elf maanden oud, altijd zo vrolijk en al zelfstandig. Slaapt goed door, eet echt alles. Volgens het CB was Skye een voorbeeldkind. Totdat de sprong begon. Opeens had Skye ’s nachts dorst, en maakte ons daarvoor wakker. We hebben vanaf toen dus een fles water in haar bedje gezet en ik hoor haar nu nog steeds af en toe wakker worden om even wat te drinken en dan in slaap te vallen. Zij kan drinken, en wij kunnen slapen. Overdag ging Skye ook rommelen met haar slaapjes, en uiteindelijk sliep ze alleen nog maar van 12-14. Mijn kleine meid was nu toch echt wel een klein dreumesje geworden.

Na deze sprong vinden kinderen het leuk om hun ouders te helpen. Als Skye geknoeid had, zei ze ‘bah’, liep dan naar de keuken en kwam met de theedoek terug om het schoon te maken. Ook hielp ze goed mee met de vaatwasser leeghalen.

Deze periode begon Skye ook dierengeluiden na te doen, vooral het varken vond ze erg leuk. Maar het allerliefst danste mevrouw de hele dag, zo schattig.

Deze sprong heet de sprong van de opeenvolgingen. Skye wist bijvoorbeeld dat ze bestek uit het mandje moest halen, en die in de bovenste la leggen. Ook wist ze dat ze met aankleden eerst haar hoofdje en dan haar armpjes moest doen. Ik kan alles wel opnoemen maar eigelijk komt het erop neer daar ze na deze sprong wel wist hoe en wat er gebeurde in ons huis.

Ook had ze na deze sprong een beste vriend (van een paar maanden jonger) maar ze herkende hem overal, zelfs via FaceTime. Als we de auto uitstapte dan wees ze al richting de juiste voordeur, zowel bij de grootouders als bij mijn vriendinnen. Ze begon het echt allemaal te herkennen.

Dag lieve schattige baby-tijd

Sprong 8 (55 weken)

Deze sprong duurt zo’n 6 weken.

Ooh ik weet nog precies wanneer deze sprong zich voordeed! Skye had tijdens deze sprong namelijk ontzettende nachtmerries, dat vergeet je niet snel meer. In deze sprong ontwikkelt hun geheugen zich dan ook, dus ook hun herinneringen worden groter.

Deze sprong is de sprong van de programma’s. Skye weet nu bijvoorbeeld dat als ik zeg; kom, we gaan naar oma! Dat dit betekent dat ze haar jasje en schoenen moet gaan pakken. Tegenwoordig pakt ze soms zomaar haar schoenen, zo van: kom op mam, we gaan naar buiten! Bijdehand, maar schattig!

Iets minder schattig is dat nu toch ook de periode aanbreekt dat je echt grenzen moet gaan stellen, want die gaan flink uitgetest worden! Zo moest ik regelmatig de afstandsbediening zoeken omdat mevrouw die weer ergens verstopt had, of ze zag dat ik voer in de vijver gooide dus gooide zij daarna haar vestje in de vijver. Super grappig, maar op dat moment was het minder leuk.

Je herkent voornamelijk na deze sprong dat de kleine nu herinneringen op kan halen. Heeft ze gister iemand op de bel zien drukken, dan wil zij dat vandaag doen. Heb jij haar vanmorgen uitgelegd hoe ze het beste iets kan doen, zie je haar ’s middags opeens datgene uitproberen.

Sprong 9 (15 maanden oud)

Dit is dus zo’n drie maanden geleden maar voor mijn gevoel zit mevrouw hier nog steeds in.

Het drammen is begonnen. Lukt iets niet gaat ze stampvoeten, krijgt ze haar zin niet gaat ze gooien, zit je te dichtbij dan gaat ze slaan! Oh, en vooral het laatste woord willen hebben, nu al!

Mijn kleine lieve engeltje is nu toch niet meer zo lief soms, ik hoor mezelf soms zeggen; hou eens op, je bent toch geen klein kind! En meteen daarna denk ik; oeps, dat is wel…En toch kijkt die kleine bengel me soms aan op een manier dat ik denk: je weet dondersgoed dat het niet mag Skye! En gewoon doen he! (Tel tot tien mama)

Deze sprong, de sprong van principes, maakt dat de kleine toe is aan regels en duidelijkheid. De reden dat ze haar grenzen opzoekt is omdat ze nog moet leren waar die grens ligt. Wij als ouders zullen dit haar moeten leren.

Sprong 10 (1,5 jaar oud)

Ja hoor, ik heb ontdekt door het schrijven van deze blog dat er met 1,5 jaar dus nog een sprong is, de laatste sprong. En drie keer raden hoe oud Skye is?

The final chapter, qua sprongetjes dan. De ontwikkeling houdt hier natuurlijk niet op, maar vanaf deze sprong gaat het allemaal wat makkelijker voor de kleintjes. Ze ervaren dan minder vermoeidheid, minder last.

Deze sprong heet de sprong van de systemen… Skye heeft er een nieuw woordje bij: mijnes. Delen zit er bij haar niet in, ze is opeens nogal bezitterig, ook over dingen waar ze eigelijk nooit iets mee deed.

De glijbaan kon ze hartstikke goed zelf, maar opeens begint ze te krijsen als ze bovenaan zit zodat wij komen kijken als ze glijdt. En ze blijft krijsen als we niet komen kijken, sorry buren!

Maar hoe maak je er dan het beste van?

Niet alleen wij als ouders hebben ‘last’ van de sprongetjes, vooral de kleintjes weten niet wat er met hen gebeurt tijdens deze sprongetjes. Dus kun je ze helpen door:

  • Ze te troosten.
  • Lekker knuffelen
  • Uitleg geven
  • Geruststellen

Ben er voor ze en neem ze altijd serieus. Na de laatste sprong kijk je terug op een goed anderhalf jaar, waarin die sprongetjes niet eens zo opvallen (hoop ik).

Heb je hulp nodig?

Iedere nieuwe ouder kan zich wel eens overweldigd voelen. Door alle nieuwe gevoelens, maar ook omdat het eventjes een beetje veel is. Dat is zo normaal, dat heeft écht elke ouder. Wij hebben megaveel (gescreende!) oppassers met babyervaring, dus plan een lekker avondje met je partner, of gewoon helemaal alleen en neem wat tijd voor jezelf. Jij hebt net zoveel liefde en rust nodig als die kleine! Ga weer eens naar de film, boek een afspraak bij een schoonheidssalon, ga weer eens sporten of ga gewoon lekker in je bed liggen met een slechte film en een zak chips. Wat jij nodig hebt om weer op te laden! Wedden dat je het volgende sprongetje ineens veel beter kan hebben?

Vind jouw oppas hier en tot die tijd: heb geduld, en probeer vooral te genieten!

Veel liefs!

Moeder van Skye

Waar kan ik meer lezen over sprongetjes?

De informatie in deze blog is gebaseerd op informatie uit het boek “Oei ik groei” Meer informatie is te vinden op https://www.oeiikgroei.nl/. Je kan het boek hier kopen.

Meest gestelde vragen over het hebben van een oppas

Hoeveel tijd hebben jullie nodig om een oppas te vinden?

We hebben ongeveer 2 weken nodig voor het vinden van een geschikte oppas. Wacht dus niet te lang met het inschrijven bij Nina.care!

Mijn kind moet meerdere dagen opgehaald worden van school, wat raden jullie aan?

We raden voor de naschoolse opvang toch echt de vaste oppas aan omdat je zeker wilt weten dat jouw oppas elke vaste dag beschikbaar is. Met de flexibele oppas weet je dat niet zeker en is het vaak niet dezelfde oppas. Dat biedt een hoop onrust voor je kinderen. De flexibele oppas is echt meer voor af- en toe een middag of avond. 

Kan ik van oppasdag wisselen als dat nodig is?

Dat kan, maar wel in overleg met je oppas. Kan je oppas niet wisselen? Neem dan contact op met de Country Captain, dan regelen wij een andere oppas die beschikbaar is op de dagen die je zoekt.

Gerelateerde berichten

banner