× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Heb ik recht op partnerverlof?

Datum: 26/10/2021
Auteur:
Over de Auteur: Manou is naast onze queen of blogs, zelf ook erg actief op insta (@manouzwolle) en is ook het brein achter de Nanny Nina socials (@nannynina_nl). Je kan haar omschrijven als een creatieve, dromerige kluns en een hele goede vriend voor haar vrienden en haar kat Molly.

Hoelang duurt partnerverlof en wanneer mag je het opnemen? Hoe lang duurt het partnerverlof en wat is aanvullend geboorteverlof? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Lees snel verder!

Wat is partnerverlof?

Als je partner is bevallen, heb je recht op betaald partnerverlof. Dit verlof is wettelijk vastgesteld en heet ookwel geboorteverlof of kraamverlof. Je moet het verlof uiterlijk binnen 4 weken na de geboorte opnemen. Bij een ziekenhuisbevalling gaan deze vier weken in vanaf het moment dat de baby thuis is. Dit blog is onderdeel van het mega grote blog “Verlof en vakantiedagen“. 

Voor wie is het partnerverlof?

Partnerverlof is voor de partner van de moeder die net is bevallen. Dit kan zijn de geregistreerde partner of de partner die ongehuwd met haar samen woont en/of haar kind erkent.

In deze periode is het belangrijk dat je goed voor jezelf en je partner zorgt. Zeker nu je minder slaap dan voorheen zal krijgen. Veel moeders gebruikten tijdens de zwangerschap een ondersteunend zwangeschapskussen tijdens het slapen.  

Hoe lang duurt het partnerverlof?

Voor partners die in loondienst werken is dit eenmaal het aantal werkuren per week. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer mag het verlof naar eigen inzicht opnemen, maar moet dit wel binnen 4 weken na de geboorte van de baby doen.

Sinds juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Je krijgt dan geen salaris maar een uitkering via het UWV en moet dit verlof binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opnemen. Hierbij is het van belang dat het partnerverlof eerst wordt opgenomen. De uitkering is maximaal 70% van het maximumdagloon en de werkgever vraagt dit voor je aan bij het UWV.  Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.

 

Pasgeboren baby waarvan een van de ouders partnerverlof kan opnemen

Partnerverlof  

Zoals benoemd is het partnerverlof voor de partner van de moeder die net is bevallen. Onder partner wordt verstaan de geregistreerde partner of de partner die ongehuwd met haar samen woont en/of haar kind erkent.

Dit verlof moet binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen. Bij een ziekenhuisbevalling gaan deze 4 weken in vanaf het moment dat de baby thuis is. Het partnerverlof is voor partners die in loondienst werken en duurt dit eenmaal het aantal werkuren per week.

Hiernaast heb je het aanvullend geboorteverlof. Dit vraagt de werkgever aan bij het UWV en jij als partner krijgt dan een uitkering van maximaal 70% van het maximumdagloon.

Veelgestelde vragen

Wat is een andere benaming voor partnerverlof?

Partnerverlof wordt ook wel geboorteverlof, kraamverlof of vaderschapsverlof genoemd. 

Wat houdt ouderschapsverlof in?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waardoor je na de geboorte van je kind tijdelijk minder kan gaan werken. Je werkgever kan je verlof niet weigeren, maar je salaris wordt voor deze uren ook niet doorbetaald.

Heeft ouderschapsverlof invloed op je pensioen?

Ouderschapsverlof telt volledig mee voor je werknemerspensioen als ujeeen onderbrekingsvergoeding ontvangt van de RVA. Ouderschapsverlof telt mee om te kijken of je vervroegd met pensioen mag gaan. We berekenen het pensioenbedrag voor deze periode op basis van het normaal fictief loon.

Heeft ouderschapsverlof invloed op vakantiegeld?

Dit verlof heeft ook invloed op je vakantiegeld en eindejaarstoelage. Aan dit verlof is in de meeste gevallen een onderbrekingsuitkering verbonden die wordt uitbetaald door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Hoe staat ouderschapsverlof op je loonstrook?

Op de salarisstrook blijft de arbeidsduur van 40 uur per week staan, maar het ouderschapsverlof wordt in mindering gebracht op het brutosalaris. Geadviseerd wordt om de uren op 40 uur te laten staan en het aantal dagen verlof voor ouderschapsverlof in te houden op het salaris

Ik ben zwanger en ga binnenkort bevallen. Kan ik daarvoor een nanny regelen?

Je kan ons van tevoren mailen met je naam, verzoek (in dit geval nanny voor tijdens de bevalling), uitgerekende datum, adres en om hoeveel kinderen het gaat. Dan sturen wij een mail uit naar alle nannies in de buurt en vinden hopelijk een perfecte match! De nanny wordt per uur betaald (denk hierbij aan een bedrag tussen de €10 – €14. Het ligt eraan of de moeder uiteindelijk overdag of ’s nachts bevalt. Dan zou het uurtarief nog veranderd kunnen worden!) en voor onze service komt er nog een bedrag van €50 boven op.

Is het uurtarief per kind of is het zowel hetzelfde bij 1 kind als bij 4 kinderen?

Er is één uurtarief, ongeacht het aantal kinderen! Het is dus voordeliger als je meer dan 1 kindje hebt. Het uurtarief van de nanny staat altijd bij haar profiel voor je de oppas kiest.

Gerelateerde berichten