× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Wanneer heb ik recht op aanvullend geboorteverlof?

Datum: 04/11/2021
Auteur:
Over de Auteur: Manou is naast onze queen of blogs, zelf ook erg actief op insta (@manouzwolle) en is ook het brein achter de Nanny Nina socials (@nannynina_nl). Je kan haar omschrijven als een creatieve, dromerige kluns en een hele goede vriend voor haar vrienden en haar kat Molly.

In dit blog kom je alles te weten over aanvullend geboorteverlof. Wat is aanvullend geboorteverlof en wanneer vraag je dit aan? Voor wie is het aanvullend geboorteverlof en hoe lang duurt het? Al deze vragen zullen wij beantwoorden in dit blog. Lees snel meer!

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Deze verlofperiode is voor partners van vrouwen die net bevallen zijn. De wettelijke regeling moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. Dit artikel is onderdeel van de mega grote blog “Verlof en vakantiedagen“. 

Deze handige geboortekoffer zal zeker van paskomen na de geboorte van jouw kind!

Hoelang duurt het aanvullend geboorteverlof?

De duur van deze periode is minimaal 1 week en maximaal 6 weken. Naast de werkweek verlof kan je dus nog 5 weken aanvullend verlof opnemen.

Dit is onderdeel van de WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Deze wet is ontstaan om ouders te laten wennen aan hun kind en nieuw leven. Volgens deze wet kunnen partner van vrouwen die na 1 juli 2021 zijn bevallen in de eerste 26 weken na de geboorte maximaal 6 weken verlof opnemen.

Als partner van een vrouw die net is bevallen heb je recht op een uitkering van 70% van je dagloon. Het bruto maximumdagloon per 1 juli 2021 is €225,57.

Aanvullend geboorteverlof aanvragen

De werkgever van de partner moet deze uitkering aanvragen bij het UWV. Sommige werkgevers vullen dit aan tot 100%. Hiermee wordt de opname van het aanvullend geboorte verlof gestimuleerd.

Voorwaarden aanvullend geboorteverlof  

Er zijn een aantal voorwaardes waaraan je moet voldoen om aanvullend geboorteverlof te krijgen. Wij hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Het is van belang dat je in dienst bent bij een werkgever
  • Je hebt het standaard geboorteverlof al opgenomen
  • Je neemt het verlof op binnen 6 maanden na de geboorte van je kind
  • Je bent de partner van de moeder of erkent het kind

Als het kind is overleden na 24 weken zwangerschap heb je ook recht op aanvullend geboorteverlof.

Aanvullend geboorteverlof

Zoals benoemd is het aanvullend geboorteverlof de periode waarop de partner van een moeder van een pasgeboren kind recht heeft. De WIEG focust zich erop dat ouders van een baby de tijd hebben voor elkaar en om te wennen aan de nieuwe situatie.

Het verlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen en duurt maximaal 6 weken. De werkgever vraagt dan een uitkering aan bij het UWV en de partner krijgt dan een uitkering van minimaal 70% van het maximale dagloon.

Hiernaast zijn er een aantal voorwaarden waaraan de partner moet voldoen om extra geboorteverlof te krijgen. Zoals het feit dat je in dienst moet zijn bij een werkgever en moet je de partner van de moeder zijn. Dit kan zijn de geregistreerde partner, getrouwde partner of ongehuwde partner waarmee de moeder samenwoont.

Veelgestelde vragen

Waarom aanvullend geboorteverlof?

Partners van vrouwen die pas bevallen zijn, kunnen aanvullend geboorteverlof krijgen. Hierdoor krijgen zij extra tijd om te wennen aan het nieuwe leven met de baby.

Hoe werkt aanvullend geboorteverlof?

Naast het standaard geboorteverlof, kan je werknemer sinds 1 juli 2020 ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Als voorwaarde geldt wel dat eerst het gewone doorbetaalde geboorteverlof wordt opgenomen en daarna pas het aanvullende. Het UWV legt sancties op als bij controle blijkt dat er niet eerst gewoon geboorteverlof is opgenomen.

Aanvullend geboorteverlof bij meerling of adoptie, hoe zit dat?

Meerlingenverlof: ook bij bijzondere gevallen zoals een meerling of adoptie krijgt de partner aanvullend geboorteverlof. Wat wel zo fijn is! Bij een meerling gelden dezelfde regels als bij één pasgeboren kind. De medewerker krijgt dus geen dubbel verlof. 

Adoptieverlof: het adoptieverlof heeft de overheid tegelijkertijd met de invoering van de wet WIEG uitgebreid van 4 naar 6 weken, zodat er geen onderscheid is tussen adoptieouders en biologische ouders. Ook adoptieouders moeten een goede band met hun kindje kunnen opbouwen. Beide ouders mogen 6 weken adoptieverlof opnemen. Zo is het eerlijk voor iedereen. Fijn he!

Wat is de WIEG?

Dit is de wet waarin het aanvullend geboorteverlof staat vastgelegd.

Hoe lang duurt het voor een ik oppas vind?

Voor de vaste oppas proberen we binnen 1 week een eerste profiel te delen, maar dit kan ook 2 tot 4 weken duren, afhankelijk van waar je woont en welke dagen/tijden je zoekt. Voor af en toe oppas verzoekje duurt het vaak maximaal 4 uur, mits we oppassen in de buurt hebben wonen.

Kost Nanny Nina geld?

Je kan als oppas gratis en verzekerd werken, we houden niets in op je betaling. Ouders betalen 19% voor de verzekering en app, maar niet over de fooi van de oppas.

Gerelateerde berichten