Blog \ Handleiding voor oppassen van Nanny Nina

Oppas handleiding van Nanny Nina

Heb je al eens opgepast of ga je voor het eerst oppassen? We snappen dat het soms best spannend kan zijn, maar oppassen is vooral heel leuk! Hoe bereid je je het beste voor op je eerste oppasafspraakje? Wat kan je kindje al wel en wat niet?  Of wat kan je allemaal doen tijdens het oppassen met kinderen van die leeftijden? Ga je voor iets actiefs of iets creatiefs en wat kunnen kinderen van een bepaalde leeftijd allemaal al? Met deze oppashandleiding kun je je goed voorbereiden en ben je ready to go!

 

Algemene oppastips:

Ieder kind is anders en iedere leeftijd kent andere behoeften. Het allerbelangrijkste bij oppassen is om te zorgen voor een goede en eerlijke communicatie tussen jou en de ouders, want jij draagt tenslotte de verantwoordelijkheid over het kind/ de kinderen als de ouders er zelf niet kunnen zijn. Hieronder lees je per leeftijd wat je wat je kan verwachten per leeftijdsgroep.

 

Wat kan ik tijdens het oppassen verwachten?

De taken van een oppas zijn deels afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Als je op een baby past zal je meer verzorgende taken doen zoals het geven van flessen, verschonen van luiers en naar bed brengen. Als het kind ouder is zal je meer activiteiten ondernemen op het gebied van spel aangezien het kind steeds meer zelf kan op het gebied van verzorging. In dat geval heb je als oppas een meer ondersteunende rol. Het is belangrijk om je als oppas te verdiepen in de leeftijd en het karakter van het kind/ de kinderen. Sommige kinderen ravotten het liefste de hele dag in de modder en bouwen tuinhutten. En andere spelen liever binnen met jou een bordspelletje of lezen een boekje/ worden graag voorgelezen. Het is echt een kwestie van uitproberen en leren wat goed werkt en aansluit bij de belevingswereld van je oppaskind(eren).

 

De verwachtingen en wensen van de ouders van het oppasadres bepalen ook deels je activiteiten. Bespreek van tevoren goed wat de verwachtingen en wensen zijn van de ouders en wat tot jouw taken behoort. Help je mee met koken? Ruim je voordat de ouders thuis het speelgoed op? We worden wel eens gebeld waarin ouders aangeven dat de oppas ‘te passief’ was of dat het huis ‘rommelig’ was. De eerder genoemde goede en eerlijke communicatie tussen jou en de ouders spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Ieder gezin is uniek en kent zijn eigen regels. Een aantal regels zal je herkennen vanuit thuis of vanuit familie en vrienden. Soms kunnen regels nieuw zijn. En wat doe je met nieuwe regels? Bespreek ook dit met de ouders om misverstanden te voorkomen!

 

Tip 1: ouders regelen een oppas omdat ze er op een bepaald moment niet voor hun kind(eren) kunnen zijn, alle ouders vinden het belangrijkste dat de oppas aandacht besteed aan de kinderen, en die telefoon, laat die maar even liggen, dat kan later wel!

 

Oppastaken en activiteiten per leeftijd:

Baby (0-1 jaar oud)

Oppassen op een baby is een hele verantwoording, ze kunnen immers niet met woorden duidelijk maken wat ze nodig hebben, toch kan je met een beetje kennis een baby goed verzorgen!

- Vraag vooraf aan de ouders wat het schema is (voedings- en slaaptijden) en vraag wat de slaapgewoonten zijn, welke knuffel gaat mee naar bed, heeft de baby een speen?

- Vraag waar de luiers liggen, welke voeding de baby krijgt en hoe je dit moet bereiden, schrijf die hoeveelheden op.

- Ga bij jezelf na of je weet hoe je een fles moet maken, luiers moet verschonen en wees niet bang om het te vragen, het is beter om het vooraf te vragen dan te laat er achter te komen hoe iets moest.

           

Je kan met een baby spelen door te kletsen, speelgoed te pakken of te knuffelen. Baby’s vinden gekleurd speelgoed erg leuk, en dat het liefste nog met geluid! Baby’s houden ook van herhaling en ‘kiekeboe spelletjes’. Soms mag je van de ouders ook buiten wandelen, vraag dan wel een sleutel en kijk even of je weet hoe de wagen veilig werkt.

 

Leuk speelgoed:

 • Zachte knuffels.
 • Kiekeboe spelen.
 • Baby gym/ activity

 

Dreumes/ peuter (1-3 jaar)

Dreumesen en peuters zijn volop in ontwikkeling, ze kunnen al heel goed duidelijk maken of vertellen wat ze willen, maar ze zijn nog niet altijd goed te begrijpen en zijn enorm ondernemend. Het bieden van een veilige omgeving is heel belangrijk.

 • Vraag vooraf aan de ouders wat het schema is (voedings- en slaaptijden) en vraag wat de slaapgewoonten zijn, welke knuffel gaat mee naar bed, heeft de dreumes/ peuter een speen?
 • Vraag waar de luiers liggen, welke voeding de dreumes/ peuter krijgt en hoe je dit moet bereiden, schrijf die hoeveelheden op.
 • Ga bij jezelf na of je weet hoe je de benodigde voeding moet maken, luiers moet verschonen en wees niet bang om het te vragen, het is beter om het vooraf te vragen dan te laat er achter te komen hoe iets moest.

 

Je kan met dreumesen en peuters heel veel activiteiten doen en de ontwikkelingen volgen zich in een razendsnel tempo. Waar dreumesen vooral bezig zijn met het leren lopen en praten werken peuters meer aan de ruimtelijke ontwikkeling en de creativiteit. Speel hier als oppas dus op in. Bewegend speelgoed met veel vinden ze heel interessant en dit gebruiken ze om ervaringen op te doen en te leren. Dit is gelijk de reden waarom veel speelgoed steeds hetzelfde liedje zingt of dezelfde vraag. Rollenspel is voor kinderen ook erg leuk, zeker als je een ‘herkenbare situatie’ naspeelt. Kinderen zijn continue bezig om hun tastzintuig (gevoel) te ontdekken, en zitten dus aan alles. Een (mid)dagje naar het strand of kleien is ook altijd heel leuk! Denk in het geval van het strand aan zonnebrand en bedekkende kleding en vermijd de volle zon tussen 12:00 uur en 16:00 uur, jonge kinderen hebben een teer huidje! Het karakter en het uiten van emoties wordt ook steeds duidelijker; boos, lief, vrolijk en verdrietig... Er zijn kinderen die het lastig vinden als papa en/of mama weggaat, dit heet verlatingsangst en is heel normaal. Stel je liefdevol op, geen een knuffel en fluister lieve woordjes, over het algemeen is het altijd zo over.

 

Leuk speelgoed:

 • Duplo/ (houten) blokken.
 • Bewegend speelgoed.
 • Speelgoed met felle kleuren en/ of geluid.
 • Auto’s /garage/ serviesje/ poppen.
 • (Water)verf, klei, potloden, krijt.

 

Tip 1: Maak altijd even kennis met de ouders en het kind/ de kinderen voor je gaat oppassen. Het passen op baby’s, dreumes en peuters is een hele verantwoordelijkheid. Het is voor iedereen fijn om van tevoren alles door te nemen en vragen te stellen, zo gaan de ouders met een vertrouwd gevoel weg van huis, wetende dat jij goed voor hun kind(eren) zal zorgen!

 

Tip 2: Slaapt het kindje of is het in slaap gevallen? Luister voor je gaat kijken in de kamer altijd eventjes naar de geluiden, sommige kinderen maken wat geluidjes in hun slaap. Vraag als de kinderen al liggen te slapen of de ouder heeft verteld dat jij er straks bent, dan kan je hierop inspelen. 

 

Tip 3: Vooral de twee jarige zal veel lekker “zelluf” willen doen. Zorg daarom dat je wel een oplettend “oogje in het zeil” houdt maar geef het kind ook voldoende vrijheid. Laat kinderen dingen die ze zelf kunnen eerst zelf proberen, en lukt het niet dan kan je ze helpen.

 

Veilig oppassen op kinderen van 0 tot 3 jaar!

- Laat geen kleine/losse dingen slingeren.

- Let op met hete dranken en glazen zet deze hoog weg.

- Gooi kapot speelgoed gelijk weg.

- Blijf altijd in de buurt, een ongeluk zit in een klein hoekje!

- Let op bij geven van voeding met verslikken; bijvoorbeeld tomaatje, druiven en knakworstjes in de lengte door de helft, geen appel met schil onder de 18 maanden.

 

Kleuters (4 – 6 jaar)

Kleuters kunnen prima duidelijk maken wat ze willen. Ze gaan naar school en maken vriendschappen, krijgen nog meer inzicht in ruimtelijke begrippen, leren letters. De eerste periode op school is vermoeiend en zal erg wennen zijn. Als oppas kun je hier rekening mee houden en het is soms aanpassen. Kinderen vinden het leuk om te laten zien wat ze gemaakt/ gedaan hebben, wees geïnteresseerd hierin! Kinderen zijn leergierig en willen thuis vaak nog extra oefenen.

 

Je kan met kleuters al echte activiteiten doen, ze snappen beurtspelletjes, kunnen rennen, leren fietsen, met- en vervolgens zonder zijwieltjes! Leren begrippen als links-rechts en hebben echt voorkeuren qua spel. Soms gaan kinderen al naar zwemles en hun grove- en fijne motoriek zal nog verder worden uitgebreid. De ontwikkelingssnelheid zal nog steeds flink verschillen per kind maar onthoudt dat ieder kind zijn eigen tempo heeft en dat niks echt ‘goed’ of echt ‘fout’ is. Kleuren binnen de lijntjes en een kralenketting maken zijn ook leuke en leerzame activiteiten. Maak van een emmer een minizwembad en die proefjes met ‘drijven en zinken’

 

Leuk speelgoed:

- Duplo (3 jaar) en Lego (5 jaar)

- Sprookjesboeken, dinosaurussen, poppen, barbies.

- (Strijk)kralen maar let op mogelijke verslikkingsgevaar.

- Knuffels

- Dokterssetje, auto’s, serviesje

- Speelgoed voor buiten zoals bal, fiets, zandbak + vormpjes

- Knutselspullen

 

 

Tip 1: Kleuters hebben een heel levendige fantasie en hebben soms last van magisch denken en dat kan leiden tot angsten bij het kind. Neem deze serieus en ga bijvoorbeeld samen de draak verslaan, of neem als oppas alle ‘enge’ dingen weg uit de slaapkamer mee naar beneden en stop ‘leuke’ herinneringen in de slaapkamer. Denk ook na wat je vertelt aan een kind en onthoudt het onderstaande voorbeeld:

 

‘Je bent op zoek naar de knuffel van Fiene (4 jaar). Zij kan hem nergens vinden. Je loopt naar haar kamer en zegt: ‘nou ik zal je kamer even ondersteboven keren om die knuffel te vinden’. Fiene schrikt want ze denkt dat haar kamer op z’n kop gaat’

 

Tip 2: Lees de blogs op onze site met nog meer activiteiten voor kleuters!

 

Veilig oppassen op kinderen van 3 tot 5 jaar:

 • Laat geen kleine/losse dingen slingeren.
 • Let op met hete dranken en glazen zet deze hoog weg.
 • Gooi kapot speelgoed gelijk weg.
 • Blijf altijd in de buurt, een ongeluk zit in een klein hoekje!
 • Let op bij geven van voeding met verslikken; bijvoorbeeld tomaatje, druiven en knakworstjes in de lengte door de helft, geen appel met schil onder de 18 maanden.

 

Kinderen van 6 – 7 jaar

Kinderen in deze leeftijd zitten doorgaans in groep drie en leren rekenen, lezen en schrijven. Voor kinderen een heel bijzonder jaar op school en het is belangrijk dat het kind zowel thuis als op school oefent met deze vaardigheden. Het is ook een heel leuke en uitdagende leeftijd, het karakter is nu heel duidelijk te herkennen en je kan zien wat kinderen leuk vinden om te doen. Die karaktereigenschappen kunnen heel waardevol zijn in et verdere leven van het kind, bij de keuze van een school, studie en wellicht baan. Fantasie en werkelijkheid worden beter uit elkaar gehouden en ze krijgen interesse in gevoel en meningen van anderen.

 

Je kan het lezen stimuleren door veel voor te lezen/ samen te lezen met het kind, letters benoemen/ woorden raden. Het rekenen kan je stimuleren door dingen te tellen. Koekjes bakken, helpen met koken, een potje voetballen zijn echte go’s tijdens het oppassen. Kinderen verassen je vaak om hoe slim en begripsvol ze al zijn. Bordspellen zijn steeds leuker omdat een kind in deze leeftijd leert omgaan met ‘verlies’. Knutselen, tekenen en goochelen zijn ook altijd leuk om te doen tijdens het oppassen. Is het lekker weer? Maak dan een speurtocht of maak een hindernis baan!

 

Leuk speelgoed:

- Lego

- Kapla

- Playmobil

- Muziekinstrumeten

- Buitenspeelgoed

- Knutselspullen

- Goochelspullen

- Bordspellen

 

Tip 1: Lees de blogs op onze site met nog meer activiteiten voor kleuters!

Tip 2: Ongelukje gebeurt? Lees voor je gaat oppassen onze blogs over EHBO! En doe onze Nanny Nina EHBO training!

 

Veilig oppassen op kinderen van 6 – 7 jaar:

- Let op met hete dranken en glazen zet deze hoog weg.

- Gooi kapot speelgoed gelijk weg.

- Blijf altijd in de buurt, een ongeluk zit in een klein hoekje!

 

Kinderen van 8 – 10 jaar

 Kinderen vanaf acht jaar zijn al heel zelfstandig en willen het liefst alles zelf beslissen. Toch is het belangrijk om bepaalde dingen nog altijd door de ouders of zelf te bepalen, denk aan bedtijden, wat ze eten en tot hoe laat ze bij iemand gaan spelen. Je kan met kinderen van deze leeftijd al geen goed regels en afspraken maken. Overschat kinderen nog niet, want de beste beslissingen kunnen ze nog niet maken! Kinderen gaan zich steeds meer vergelijken met anderen en de sociale media draagt hier aan bij. Kinderen kunnen het heel erg vinden als ze niet op een feestje mogen komen, en kunnen hier last van hebben. Door er met het kind over te praten, kun je de gevoelens en emoties achterhalen en kun je een boze bui mogelijk voorkomen. Biedt als oppas zekerheid en vertrouwen aan en creëer een veilige omgeving, zo kan het kind zich optimaal blijven ontwikkelen, ook als de ouders er niet zijn!

 

Je bent als oppas nu meer een ondersteunende rol en bewaart de veiligheid rondom de activiteiten. Kinderen kunnen ondanks hun zelfstandigheid nog heel veel van je leren en zullen je heel veel vragen. Hoe doe je make-up op, heb je een vriendje? Geef hier zo normaal mogelijk antwoord op. Soms zal je ze moeten helpen met hun huiswerk. Veel kinderen zitten graag achter de computer/ tablet/ gameconsole, je mag meestal (in overleg met ouders) als oppas een limiet instellen zodat ze ook nog wat anders doen dan gamen. Speel een potje voetbal, bouw hutten, ga lekker knutselen of bak een heerlijke taart.

 

Leuk speelgoed

 • Boeken, strips
 • Tekenblokken
 • Barbies en poppen
 • Playmobil
 • Lego (technisch of friends)
 • Bordspellen
 • Buitenspeelgoed

 

Tip 1: Een kindje kan heel verdrietig zijn als een vriendje wat onaardigs heeft gezegd en jij kan je daar ook slecht bij voelen toch kan je je bedenken dat dit is hoe het werkt: kinderen moeten leren hoe sociale regels werken en dat is gewoon een moeilijk proces en zal met ervaringen worden (aan)geleerd.

 

Veilig oppassen op kinderen van 8 – 10 jaar:

- Let op met hete dranken en glazen zet deze hoog weg.

- Gooi kapot speelgoed gelijk weg.

- Blijf altijd in de buurt, een ongeluk zit in een klein hoekje!

- Let op je taalgebruik en geef het goede voorbeeld!

 

Schrijf je in bij Nanny Nina en wij koppelen je aan een leuk vast gezin! 

Zoek oppaswerk

 

Download de Nanny Nina app dan op je telefoon op tablet.