× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Haar vlechten of invlechten: jouw (oppas)kind laat je shinen!

avatar van jasmijn kok
Datum: 28 april 2022
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Al sinds de steentijd vlechten we ons haar in. Omdat we dat mooi vinden of omdat het zo hoort voor sociale status of religie. De symboliek van vlechten of vlechten voor je geloof zie je nu niet veel meer, nu vlechten ons haar vooral als versiering, omdat we het mooi vinden.

Of je nu kleine vlechtjes wil maken of je wil wagen aan een dubbele invlecht, er zijn veel verschillende variaties en manieren van vlechten. Je maakt er feestelijke kapsels mee, ook bij kinderen. Vooral haren invlechten heeft een luxe effect en een stijlvol eindresultaat. 

Haar vlechten kind

Wil je de haren invlechten van je oppaskindje? Dan is het handig als het kind een beetje geduld heeft. Een gewone vlecht kost niet veel tijd, maar als je de trekdoorvlecht gaat maken, is het handig dat er even wordt stilgezeten. Alles voor het eindresultaat en het kind te laten shinen!

Benodigdheden voor vlechten

Wat je sowieso nodig hebt als je gaat vlechten, is een borstel of een kam om klitten uit het haar te halen. Uiteraard ook kinderen met lange haren, die het erg leuk vinden als jij er iets mee doet. En een berg elastiekjes, zodat je nooit misgrijpt. 

Dagen met een vlecht doen?

Wil het kind de vlecht laten zitten? Dan is fixatie ook wel handig. Daarmee kan het kind zelfs ’s nachts ermee slapen en de volgende dag naar school nog steeds een mooie vlecht op het hoofd hebben. Veel kapsels zijn voor even, maar met een vlecht in de haren kun je dagen doen!

banner

Lange haren nodigen uit tot styling

Pas je op kinderen met lange haren? Dan is het erg aantrekkelijk om er iets me te doen. Wil je geen vlechten maken, dan kun je altijd nog overwegen een mooie knot te maken of een gezellige paardenstaart. 

Wat is een standaard vlecht? 

Bij een standaard vlecht verdeel je het haar in drie strengen en vlecht je het haar door afwisselend de linker streng en de rechter streng over de middelste streng te leggen. Heb je het helemaal in de vingers, dan is op deze manier van vlechten zo makkelijk, dat je er maar een paar tellen mee bezig bent.

Of maak je liever een dubbele invlecht? 

Als je twee vlechtjes met elkaar combineert, kun je een dubbele vlecht maken. Grote kans dat de moeder enorm verrast is, als ze haar dochter op komt halen! Het is een kwestie van oefenen en als je zo’n vlecht maakt, kun je diverse vlechttechnieken met elkaar combineren. 

Haren invlechten of een hoge paardenstaart

Heb jij zoveel fantasie dat je eindeloos verhalen kunt vertellen? Dan heb je ze al rustig bij je zitten en kun je intussen van iedereen met lang haar de haren invlechten. Super relaxed en aan de andere kant gaat elk meisje met een feestelijke coupe naar huis. 

haar invlechten vanaf achterkant hoofd gezien

Stap voor stap een vlecht maken

  1. Borstel of kam het haar glad en klitvrij. 
  2. Eventueel kun je starten met een paardenstaart.
  3. Verdeel het haar in drie gelijke strengen.
  4. De linker streng sla je vanaf de buitenkant over de middelste.
  5. Idem met de rechter streng, ook die sla je over de middelste.
  6. Herhaal stap 4 en 5 tot je niet verder kunt.
  7. Zet de vlecht vast met een elastiekje.

Een strakke vlecht blijft zitten tot je hem er weer uithaalt. Wil je dat de vlecht echt de hele dag strak blijft zitten? Dan kun je hem optioneel fixeren met een beetje haarlak. Grote kans dat de vlecht super strak zit tot het kind naar bed gaat of zelfs de volgende ochtend nóg in het haar zit. 

Hoeveel soorten vlechten zijn er? 

Er zijn ontelbare soorten vlechten, vooral omdat er steeds nieuwe varianten bij komen. Hoeveel soorten vlechten er zijn, is dus geen eenvoudig te beantwoorden vraag. In grote lijnen zijn er vier vlechtsoorten die we kunnen zien als de hoofdvarianten: de haarbandvlecht, de Franse vlecht, de visgraatvlecht en de watervalvlecht. 

Haarbandvlecht

De haarbandvlecht loopt van de ene kant naar de andere kant van je hoofd over de breedte. Als je niet goed kijkt, lijkt het niet alsof je een vlecht hebt, maar een haarband boven je voorhoofd. Deze vlecht is wel een beetje lastig als je hem voor het eerst maakt. Het resultaat geeft wel een prachtig kapsel!

Instructie voor haarbandvlecht

Je maakt een scheiding op het hoofd van oor tot oor. Aan de achterkant zet het haar aan die kant van de scheiding in een staart, zodat het strak blijft zitten. Je kamt alles naar een kant, daar begin je met vlechten met drie gelijke delen. 

Door elke keer een klein plukje erbij te pakken, krijg je een mooie vlecht over het hoofd. De staart maak je los en de vlecht verstop je met een speldje onder het losse haar. 

Franse vlecht

De Franse vlecht is de traditionele manier van vlechten. Je kunt deze vlecht ook op diverse manieren maken, waardoor je steeds een ander kapsel creëert. Bij een Hollandse vlecht, vlecht je in plaats van over de middelste streng eronderdoor.

Visgraatvlecht

Voor een kapsel met een visgraatvlecht hoef je niet per se plukjes van gelijke dikte te vlechten. Het is prima als deze vlecht een beetje slordig zit, omdat dit je kapsel een nonchalant uiterlijk geeft. 

Draai een visgraat in je eigen haar!

Deze manier van vlechten kun je prima bij jezelf doen. Hoewel je natuurlijk ook fijn op het hoofd van je oppaskinderen kunt oefenen. Heb je het onder de knie, dan maak je bij jezelf zo’n zelfde vlecht.

Watervalvlecht

Voor een watervalvlecht wordt gevlochten in een halve cirkel rondom de kruin. Het resultaat is een horizontale vlecht dat met het losse haar eronder een watervaleffect heeft. Veel kinderen zijn gek op deze vlecht en zullen dus graag blijven zitten als je hun haar wilt vlechten. 

Twee vlechtjes of één grote vlecht

Als je veel vlechtjes wil maken, heb je kinderen met veel geduld nodig. Het staat garant voor een rustmoment, al begin je maar met twee. Wat je nodig hebt is een berg elastiekjes, terwijl je voor een paardenstaart of een enkele vlecht aan één elastiekje genoeg hebt. 

De vlecht net als Elsa

Natuurlijk ken je de film Frozen en als je die met de oppaskinderen hebt gekeken, is de kans groot dat ze allemaal zo’n vlecht als Elsa willen. Is het zo dat je de film al voor de zoveelste keer gezien hebt, dan is het inmiddels misschien een eenvoudige vlecht voor je. 

Net als Elsa

Net als bij Elsa vlecht je het haar over een schouder naar één kant. En als ze toch stilzitten tijdens het kijken van de film, kun je net zo goed dan alvast beginnen met de haren invlechten!

Zo dochter, zo moeder

Hoe leuk is het als de moeder haar dochter komt halen en zelf ook wel zo’n vlecht wil? Komt ze de volgende keer een uur eerder van haar werk, zodat je haar haren kunt invlechten. Overigens zijn vlechten natuurlijk niet alleen geschikt voor meisjes. 

Een vlecht is handig!

Wist je dat een vlecht niet alleen mooi, maar ook heel handig is? Hij houdt je haar uit je gezicht en ten opzichte van een paardenstaart of knotjes blijft een vlecht langer mooi zitten. 

Met de vlecht naar bed

Je kunt eenvoudig met een vlecht slapen als je bijvoorbeeld nat haar hebt. Ook als je haar is ingevlochten. Met een paardenstaart of knotjes slapen is niet te doen. Handig om mee te geven als boodschap, als het kind met ingevochten haar opgehaald wordt. 

Invlechten voor beginners

Voor je de haren invlecht, kun je ze het beste even nat maken met een plantenspuit. Vervolgens maak je de haren klitvrij en borstel je het goed door. Invlechten doe je door vanaf de zijkant bij de oren het haar te pakken. Begin niet te hoog, dat is niet zo mooi aan de voorkant. 

zwart wit illustratie van kinderen die haar invlechten

De volgende stap!

Je pakt aan een plukje haar die je in drie delen split. Deze delen houd je met één hand vast zodat je met de vingers van je andere hand steeds een plukje erbij kunt pakken. Je hebt echt twee handen nodig. 

Je slaat het linkse plukje over het middelste en dan het rechtse plukje over het middelste. Steeds pak je er na een klein stuk vlechten weer plukjes van beide kanten bij. Herhaal dit tot je niet verder kan en wikkel een elastiekje om de laatste pluk. Het resultaat? Een prachtige vlecht.

Of kijk hoe je moet invlechten

Twijfel je of je weet hoe het moet? Zoek dan een filmpje met instructie op en volg de stappen terwijl je het ziet. Tip: het geeft een mooi effect als vanaf het begin een lint mee vlecht!

Allemaal vlechten in een knot

Als je allemaal kleine vlechtjes maakt, kun je die uiteindelijk bij elkaar binden tot een mooie knot. Of twee, als je start met twee staarten. Met de vele manieren van invlechten kun je heel veel mooie kapsels maken. 

Allerlei kapsels

De oppasexpert gaat helemaal los met kapsels. Zo kun je het haar eerst in een staartje doen, of je maakt aan beide kanten een staart die je invlecht en samenbindt in een knot. Of je maakt een vlecht met een draai. 

Vijf tips voor topvlechten

  1. Losse plukjes uit het elastiekje zijn helemaal niet erg. 
  2. Een vlecht wordt stoer als je hem rommelig maakt vanaf de zijkant.
  3. Als je nat haar invlecht, gaat het krullen zodra je de vlecht losmaakt.
  4. Als je droog haar invlecht is het eindresultaat luchtiger.
  5. Maak voor de afwisseling eerst een staart voor je vlecht.

Elastiekje eruit en los dat haar!

Is het kind helemaal klaar met vlechten? Dan gooi je het haar van je oppaskindje weer los. Grote kans dat het kind nog een hele tijd krullend haar heeft. Vooral als je invlecht met vochtig haar. 

Veel gestelde vragen over haar invlechten

Over haren invlechten kun je je van alles afvragen. De meest gestelde vragen hebben we daarom voor je uitgezocht.

Doet invlechten pijn?

Als het goed is, is invlechten niet pijnlijk. Wat je niet moet doen is hard aan de haren trekken of de vlecht zo strak doen dat er aan het gezicht getrokken wordt. 

Het lijkt overdreven, maar je kunt wel degelijk hoofdpijn krijgen als iemand hard aan je haren staat te trekken. Zorg er dus voor dat je een beetje los vlecht. Ook het elastiek mag niet te strak zitten.

Onder de douche met de vlechten?

Met ingevlochten haren kun je prima onder de douche. Geen probleem als vlechten nat worden en mama kan zelfs het haar van haar dochter met shampoo wassen. Ook een elastiekje mag blijven zitten. 

Hoe leer je invlechten?

Wil jij je oppaskinderen verrassen met een mooie vlecht maar weet je niet hoe? Je kunt bij diverse kappers een cursus invlechten volgen. Na deze cursus maak jij de mooiste kapsels en voor je het weet staan de kinderen bij je in de rij voor een mooie invlecht!

banner