Blog Gastouder | Pedagogisch basisdoel 2: persoonlijke competentie

Categorie: Gastouder aan huis | Datum: 10 februari 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Pedagogisch basisdoel 2: persoonlijke competentie

Gastouderopvang moet voldoen aan de de Wet kinderopvang, waarin kwaliteitseisen zijn opgenomen. Deze kwaliteitseisen zijn gebaseerd op de pedagogische basisdoelen van Marianne Riksen-Walraven: emotionele veiligheid, persoonlijke competentie, sociale competentie en overdracht van normen en waarden. In een reeks van vier blogs nemen we jou als (toekomstige) gastouder mee in deze basisdoelen. In deze blog komt het basisdoel ‘persoonlijke competentie’ aan bod.

 

Persoonlijke competentie, wat is dat eigenlijk?

Kinderen worden geboren met een natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid. Elke dag komen kinderen terecht in nieuwe situaties en leren zij hun omgeving steeds een beetje beter kennen. Spelen geeft kinderen veel ruimte voor ontdekking. Tijdens het bouwen van een toren komen bijvoorbeeld al meerdere ontwikkelingsgebieden kijken. Natuurlijk de motorische ontwikkeling: hoe zet je blokken op elkaar? Het bouwen van een toren nodigt ook uit tot cognitieve ontwikkeling, want: hoe bouw je een toren die ook blijft staan? Het kan kan ook gebeuren dat de toren omvalt: hoe ga je dan met deze teleurstelling om? Als gastouder is het belangrijk dat je ruimte geeft voor deze ervaringen en een uitdagende omgeving creëert die past bij de ontwikkelingsfases van de kinderen die je opvangt. Uiteindelijk doorlopen bijna alle kinderen dezelfde fases, maar dit doen ze niet allemaal in hetzelfde tempo en op dezelfde volgorde. 

 

Zelfvertrouwen bij kinderen

Kinderen met zelfvertrouwen hebben een positief zelfbeeld en gaan gemakkelijker uitdagingen aan. Zelfvertrouwen speelt dus dus belangrijk bij de ontwikkeling van kinderen. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer de omgeving een rol gaat spelen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Als gastouder kun je helpen het zelfvertrouwen van een kind te vergroten. Het is dan ook belangrijk om realistische verwachtingen van een kind te hebben. Als je iets van een kind verwacht dat hij niet waar kan maken, kan dat een negatief effect op het zelfvertrouwen hebben. Als je een concreet en passend compliment geeft aan een kind, kan dat juist een positieve bijdrage aan het zelfvertrouwen leveren. Ook als iets niet lukt, kun je benoemen dat je het bijvoorbeeld dapper vindt dat hij het heeft geprobeerd. 

 

Zone van naaste ontwikkeling

De zone van naaste ontwikkeling refereert naar de ontwikkelingsfase waarin je iets nét boven je huidige kunnen doet, en op die manier aan het leren bent. Je kunt iets bijna, en met een beetje hulp lukt het. Deze theorie komt van psycholoog Vygotski (1896-1934). Als gastouder kun je uitdaging voor een kind creëren, bijvoorbeeld door een activiteit aan te bieden die past bij de ontwikkelingsfase van het kind. Deze activiteit moet dan niet te makkelijk of moeilijk voor het kind zijn. Om een passende activiteit te vinden, kijk je dus niet naar de kalenderleeftijd, maar naar wat aansluit bij de ontwikkelingsfase van het betreffende kind. In het begin zal het kind jouw hulp nodig hebben. Als de ondersteuning vervolgens steeds iets wordt afgebouwd, zal een kind het uiteindelijk zelf leren. Door als gastouder uitdagingen in de zone van naaste ontwikkeling te creëren, stimuleer je de persoonlijke competentie. Uitdagende speelomgeving

De inrichting van een ruimte, zal invloed hebben op hoe kinderen in de ruimte spelen en welke uitdagingen zij tegenkomen. Een veilige leefomgeving is natuurlijk erg belangrijk, hier wordt dan ook elk jaar naar gekeken tijdens het maken van de risicoinventarisatie. Als gastouder zou je daarnaast nog wel regelmatig eens goed kunnen kijken naar de uitdaging die de leefomgeving biedt aan de kinderen. Als gastouder aan huis kun je natuurlijk niet zomaar het hele huis voorzien van een nieuwe inrichting, maar ook kleine aanpassingen kunnen effect hebben.

Ga bijvoorbeeld eens na of er voldoende speelruimte voor de kinderen beschikbaar is. Kunnen de kinderen ergens een koprol oefenen of staat de speelruimte eigenlijk vooral vol met het speelgoed zelf? Je kunt aan de vraagouder voorstellen om een deel van het speelgoed in een kast op te bergen en dit regelmatig af te wisselen. Kinderen kunnen niet overal tegelijk mee spelen en als iets na een tijdje uit de kast wordt gehaald, zullen ze het misschien zelfs wel weer als nieuw speelgoed zien. Win-win!

Ook kun je kijken naar welk speelgoed er aanwezig is en wat kinderen daarvan kunnen leren. Een kubus ,waarbij lichtjes gaan branden en muziek begint af te spelen zodra een kind een knopje indrukt, zorgt over het algemeen voor veel vermaak bij kinderen. Echter: dit actieve speelgoed, maakt de kinderen zelf passief. Ze hoeven namelijk niet veel meer te doen dan een knopje in te drukken en toe te kijken. Geef je een dreumes een stapel plastic bekers? Dan zal hij ontdekken dat je ze in elkaar kunt zetten, een toren van kunt maken en zelfs kunt overtrollen naar elkaar!

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt