Blog Gastouder | Kennismaken met een gastouder aan huis

Categorie: Gastouder aan huis | Datum: 12 februari 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Kennismaken met een gastouder aan huis

 

Een gastouder heeft gereageerd op jouw aanvraag en het is tijd om kennis met elkaar te gaan maken! Super leuk en spannend natuurlijk, maar waar kun je bij zo’n kennismaking allemaal aan denken? We helpen je met deze blog graag op weg!

 

Eerste indruk van de gastouder

Omdat het belangrijk is om een goede indruk van elkaar te krijgen, raden wij aan de eerste kennismaking op de opvanglocatie te laten plaatsvinden. Dat zal dus bij het gezin thuis zijn. Door de gastouder langs te laten komen krijgen jullie niet alleen een goed beeld van elkaar, maar kan de gastouder ook kennismaken met de omgeving waarin zij zal gaan werken als jullie een match blijken te zijn. Jullie kunnen er ook kiezen eerst eens te videobellen met elkaar, als dat beter uitkomt. In dat geval kan er bij een goede eerste indruk een vervolg afspraak gemaakt worden, waarbij de gastouder bij het gezin thuis langskomt.

Naast allerlei praktische zaken, is het natuurlijk belangrijk dat er een ‘klik’ is en de samenwerking goed voelt. Voor een eerste indruk hoeft er geen lange vragenlijst aan te pas te komen, maar je kunt natuurlijk wel van te voren bedenken wat je belangrijk vindt. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om te zien hoe de gastouder op jouw kinderen reageert, is het natuurlijk handig als je de kennismaking plant op een moment dat de kinderen ook aanwezig zijn.

 

Praktische zaken bespreken voor de gastouderopvang

Als ouder heb je vast wat praktische zaken bedacht, die van belang zijn voor de samenwerking met een gastouder. Jullie hebben elkaars profiel natuurlijk al bekeken, maar het kan geen kwaad om de praktische zaken nog eens met elkaar door te nemen. Bespreek daarom nog eens de dagen, tijden, gewenste startdatum en het uurloon van de gastouder, dan kan daar later geen misverstand over ontstaan. Ook is het misschien goed om te weten of de gastouder volgens de regeling dienstverlening aan huis wilt gaan werken, of als ZZP’er. In beide gevallen zijn er andere contractuele afspraken van toepassing. 

Daarnaast is het goed om in kaart te brengen welke praktische zaken belangrijk zijn. Als het bijvoorbeeld nodig is dat de gastouder de kinderen van school haalt met de auto, heeft de gastouder een rijbewijs nodig. En heb jij een auto beschikbaar die de gastouder kan gebruiken of is het nodig dat de gastouder een eigen auto heeft?

 

Opvoeding van de kinderen afstemmen met de gastouder

Het is handig om de dagritmes van de kinderen met elkaar door te nemen. Wat eten zij op een dag? Wat vinden zij leuk om te doen? Zijn er kinderen die overdag slapen? Door dit met elkaar door te nemen krijgt de gastouder een goed beeld van hoe een dag er in jullie gezin eruit ziet. Bespreek ook duidelijk wat je van de gastouder verwacht en vraag de gastouder wat hij of zij van jullie verwacht.

Ook is het handig om te bespreken wat je belangrijk vindt in de opvoeding. Welke regels en rituelen hebben jullie als gezin? Welke normen en waarden vind je belangrijk? En vraag ook aan de gastouder wat zij belangrijk vindt. De gastouder heeft een kwalificerende opleiding én al ervaring als gastouder of oppas, dus heeft hier ook vast ook ideeën over. Bespreek met elkaar of jullie antwoorden overeen komen.

 

Het koppelingsgesprek met de bemiddelingsmedewerker en gastouder

Het is handig om de punten die voor jou en de gastouder belangrijk zijn tijdens de kennismaking duidelijk te hebben, maar er kunnen ook later nog wat afspraken gemaakt worden. Als blijkt dat jij en de gastouder een match zijn, zal er een koppelingsgesprek plaatsvinden. Dit is een gesprek op de opvanglocatie, waar de vraagouder, gastouder en een bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau bij aanwezig zullen zijn. Hier wordt het proces, de verwachtingen en afspraken nog eens met elkaar besproken en worden eventuele vragen beantwoord. De bemiddelingsmedewerker zal vragen naar wat er al met elkaar is besproken, maar kan ook helpen bij het maken van afspraken.

 

Checklist voor kennismaking met gastouder

Nog even een overzicht van de tips die je tijdens een kennismaking kunt bespreken:

Verwachtingen

Dagen en tijden van de opvang

Uurloon

Gewenste startdatum

Dienstverlening aan huis vs ZZP

Reiskosten vergoeding

Overige praktische zaken/eisen (bv. rijbewijs)

Dagritmes van de kinderen (slaaptijden, ophaaltijden etc)

Eventuele allergieën of medische bijzonderheden

Wat vinden de kinderen leuk om te doen

Regels en rituelen van het gezin (schermtijd, naar bed brengen, eten)

Welke normen en waarden vindt je belangrijk in de opvoeding?

Is er een achterwacht beschikbaar?

Eventuele huishoudelijke taken

Is er opvang nodig tijdens schoolvakanties van de kinderen?

Wat spreken jullie af voor eventuele kosten van uitjes tijdens de opvang

Kunnen er vriendjes/vriendinnetjes komen spelen?

 

Voorbeeldvragen die aan de gastouder gesteld kunnen worden:

Kun je iets over jezelf verstellen (woonplaats, opleiding, etc)

Welke ervaring heb je met het werken van kinderen?

Wat vind je leuk om met de kinderen te doen?

Wat is je verwachting van ons als het gezin? Wat vind jij belangrijk?

Welke eigenschappen passen bij jou?

Hoe lang verwacht je beschikbaar te zijn?

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt