Blog Gastouder | Hoe word je gastouder aan huis?

Categorie: Gastouder aan huis | Datum: 26 februari 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Hoe word je gastouder aan huis?

Wil je werken als gastouder aan huis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of vraag je je af wat een gastouder aan huis eigenlijk is? Stap 1 om te starten als gastouder aan huis is om je in te schrijven bij een gastouderbureau. Stap 2 is dat je diploma VOG en ehbo upload en stap 3 is dat je een gezin uitkiest om bij mee kennis te maken en bij te starten. Meer weten? Lees dan verder in deze blog!

Meisje zit aan bureau

Wat is een gastouder aan huis?

Een gastouder aan huis is een pedagogische professional en biedt kleinschalige kinderopvang in het huis van het gezin. Dit is een officiële vorm van kinderopvang, waardoor de opvanglocatie en de gastouder moeten staan ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen over de uren dat een gastouder hun kinderen opvangt.

 

Waar moet een gastouder aan voldoen?

Je kunt gastouder worden als je voldoet aan een aantal eisen die door de overheid zijn opgesteld. Je moet bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn, de Nederlandse taal spreken tijdens de opvang, een EHBO certificaat hebben en staan ingeschreven in het personen register kinderopvang. Ook moet je een diploma hebben dat kwalificeert als gastouder. Weet je niet zeker of jouw diploma voldoet? Check het met onze diplomacheck!

 

Voldoe je nog niet aan alle eisen? Geen zorgen. Wij helpen je graag met het aanvragen van een VOG voor de inschrijving in het personenregister en het vinden van een geschikte EHBO cursus.

 

Regeling dienstverlening aan huis vs. zzp’er

Je kunt als gastouder werken volgens de regeling dienstverlening aan huis, of als zzp’er. In de regeling dienstverlening aan huis zijn een aantal rechten opgenomen voor iedereen die maximaal drie dagen per week bij een gezin werkt. Als zzp’er kun je ook meer dag drie dagen bij hetzelfde gezin werken en kan het zijn dat je gebruik kan maken van belastingvoordelen. Lees deze blog voor meer informatie en kijk wat het beste bij jouw situatie past!

 

Een match met een gezin

Als je hebt besloten om aan de slag te willen gaan als gastouder aan huis, is het tijd om op zoek te gaan naar een gezin. Als gastouder is het verplicht om je in te schrijven bij een gastouderbureau, zij helpen je ook graag met het vinden van een leuke match met een gezin. Klik hier om je in te schrijven bij gastouderbureau Nanny Nina! Als je je inschrijft bij Nanny Nina wordt je op de hoogte gehouden van openstaande vacatures, daar kun je met jouw profiel op reageren. Het gezin ontvang jouw profiel en kan aangeven of zijn kennis willen maken. Jullie kunnen dan een kennismaking plannen. De voorkeur heeft om dit in het huis van de vraagouder te plannen, dan kun je meteen kennismaken met de kinderen en eventuele werkplek. Ook kunnen jullie ervoor kiezen om eerst eens met elkaar te (video)bellen. Als de kennismaking succesvol is verlopen kan het proces voor de registratie starten! Spannend!

 

Registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)

Het gastouderbureau zal jullie begeleiden bij de registratie in het LRK. Om het proces overzichtelijk te houden hebben we het proces in drie aantal stappen opgesplitst over het verloop bij Nanny Nina:

Stap 1: Als er een leuke match is ontstaan, zullen we jullie vragen om een account aan te maken in het systeem Portabase. Daar verzamelen wij de benodigde documenten van gastouder en kunnen ook documenten zoals het pedagogisch beleidsplan worden ingezien. Ook wordt de gastouder in het personenregister kinderopvang aan onze organisatie gekoppeld.

Stap 2: Zodra de documenten compleet zijn, ontvangen jullie de contracten en plannen we een huischeck in. Dan komen wij langs voor de huischeck en voeren we het koppelingsgesprek, waarbij verwachtingen en afspraken met elkaar nog eens worden besproken. Hier zijn een bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau, de gastouder en de vraagouder bij aanwezig. Daarna lopen we nog een rondje door het huis om de risico-inventarisatie in te vullen. Hierbij kijken we naar mogelijke risico’s en hoe deze afgewend kunnen worden. Mogelijk komen daar wat (kleine) actiepunten uit voort, denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een rookmelder of het plaatsen van een traphekje. Als de risico-inventarisatie is ingevuld en eventuele actiepunten zijn voldaan, dienen wij de aanvraag in bij de gemeente.

Stap 3: De gemeente checkt de aanvraag en stuurt hem door naar de GGD, zodat er een inspectie kan worden ingepland. De GGD inspecteur komt langs om de opvanglocatie te bekijken en de gastouder wat vragen te stellen. Aan de hand van de bevindingen maakt de inspecteur een rapport en bij een positief advies zal de gemeente de locatie registreren in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Het proces bij de gemeente en GGD duurt maximaal 10 weken, maar kan natuurlijk ook sneller gaan. Vanaf de dag waarop deze registratie rond is, kan de gastouderopvang beginnen en kan er kinderopvangtoeslag worden aangevraagd.

 

Je bent geregistreerd als gastouder, en verder?

Hoera, de registratie is rond! Zodra de gastouderopvang start, registreer de gastouder de gewerkte uren in PortaBase. Het gastouderbureau verwerkt de betalingen en zorgt voor de facturen, hier hoef je zelf dus niet meer naar om te kijken. Na de registratie blijft het gastouderbureau ervoor zorgen dat er aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan. Ook zorgen wij bij Nanny Nina voor een leuk activiteiten- en trainginsaanbod gedurende het jaar en stimuleren wij contacten tussen gastouders onderling om met elkaar te kunnen sparren en ervaringen uitwisselen.

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt