× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Gastouder gezocht? Wij hebben alle informatie op een rij gezet

Datum: 11/04/2021
Auteur:
Over de Auteur:

Komt de gastouder bij ons thuis of breng ik de kinderen daar? Hoeveel kost een gastouder en is een gastouder flexibel? Wat betekent een gastouder aan huis nou precies? Allemaal vragen die door je hoofd spoken wanneer je opzoek bent naar een gastouder. Nou, dan ben je op de juiste plek! Al deze vragen beantwoorden wij in deze blog. Van het verschil tussen een oppas en gastouder tot de financiële voordelen van een gastouder aan huis. Want, wat zijn deze voordelen?

Wat is een gastouder?

Een gastouder aan huis is iemand die bij jou thuis op de kinderen past, de kinderen naar school en buitenschoolse activiteiten brengt en helpt met koken of het draaien van een wasje. Er zijn 3 belangrijke eisen waar een gastouder aan moet voldoen:

1. Een diploma van een lijst van de overheid, zoals verpleegkunde of PABO
2. Een VOG (verklaring omtrent gedrag) hebben, die kost ongeveer € 40 en kunnen we bij Nanny Nina voor je aanvragen
3. Een EHBO-diploma 

Deze eisen gelden niet voor een “gewone oppas”. Daarnaast wordt jouw huis gezien als een opvanglocatie omdat de gastouder bij jou thuis werkt.

Wij zullen bij jou thuis langskomen voor een huischeck en nemen dan de risico’s met elkaar door. Soms kunnen risico’s worden afgewend door afspraken met elkaar te maken, soms moeten er wat (kleine) aanpassingen gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld het ophangen van rookmelders, plaatsen van traphekjes of de besteklade voorzien van kinderbeveiliging zijn.

Bij Nanny Nina is het niet toegestaan om als gastouder aan huis de kinderen bij jou thuis op te vangen. Naast bovengenoemde eisen, is er nog een verschil tussen een gastouder en gewone oppas, omdat je kinderopvangtoeslag kan krijgen wanneer je met een gastouder aan huis werkt. Met deze toeslag kan je een groot deel van de kosten die je hebt aan de opvang terugkrijgen van de overheid.

Gastouder of kinderopvang?

Een gastouder aan huis is goedkoper dan het kinderdagverblijf omdat je bij een kinderdagverblijf vaak dagdelen of een hele dag afneemt, terwijl je een gastouder per uur betaalt. Hiernaast heb je bij een gastouder recht op kinderopvangtoeslag. Ook is een gastouder aan huis veel persoonlijker en kleinschaliger dan de kinderopvang, waardoor er meer gerichte aandacht wordt besteed aan jouw kind.

Gastouders aan huis zijn vaak flexibel en willen ook weleens s’ avonds of in het weekend oppassen. Terwijl dit bij een kinderdagverblijf niet mogelijk is. Een combinatie van een gastouder en kinderdagverblijf is ook mogelijk. De kinderen kunnen een aantal dagen in de week naar een kinderdagverblijf gaan en daarnaast nog worden opgevangen door een gastouder. Door het maken van een proefbreking op mijntoeslagen.nl kan je een berekening maken van de hoeveelheid kinderopvangtoeslag waar je in deze situatie recht op zou hebben.

Wat kost een gastouder?

Voor een gastouder aan huis betaal je €99 voor het plaatsen van de gastouderaanvraag en maandelijks €99 aan bureaukosten + €0,99 per uur per kind + het uurloon van de gastouder. De bureaukosten bij een gastouderaanvraag bestaan uit het zoeken naar een gastouder, regelen van kennismaking en regelen van een inval oppas tijdens ziekte. 

Het uurloon van de gastouder ligt tussen de €13-€24 per uur. Dit hangt af van de leeftijd en ervaring van de gastouder.

Je mag de bureaukosten meenemen in het uurtarief dat je opgeeft bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Bereken via deze rekentool hoeveel kinderopvangtoeslag je kan terugkrijgen.

In sommige gevallen kan de gemeente kosten in rekening brengen om een gastouderaanvraag te behandelen. Dit zijn leges. Het verschilt per gemeente of hier kosten voor in rekening worden gebracht en hoe hoog de kosten zijn. Deze kosten worden door het vraaggezin betaalt. Wil je weten of dit voor jou van toepassing is? Dan kan je het beste even contact opnemen met de gemeente voor de meest actuele informatie.

Wanneer een gastouder niet meer dan 3 dagen in de week werkt bij een gezin, valt deze automatisch onder de Regeling dienstverlening aan huis. Deze regeling focust zich op het tegen gaan van “zwart oppassen”. Het grote merendeel van de gastouders bij Nanny Nina werkt via deze regeling. Hierbij maakt het aantal uur dat een gastouder werkt per dag niet uit.

Zoek je een gastouder voor meer dan 3 dagen per week? Dan is een ZZP’er die werkt als gastouder aan huis een geschikte oplossing. Hier is de Regeling dientsverlening aan huis niet van toepassing.

Certificeringen gastouder

Alle gastouders bij Nanny Nina zijn in het bezit van een diploma uit de lijst van de overheid zoals verpleegkunde of PABO. Bekijk de lijst met geschikte diploma’s die een gastouder bij Nanny Nina moet bezitten. Hiernaast zijn de gastouders in het bezit van een VOG (verklaring omtrent gedrag), die kost ongeveer €40 en kan Nanny Nina voor een gastouder aanvragen. Ook zijn onze gastouders in het bezit van een EHBO-diploma.

Het is niet mogelijk om zonder diploma uit de lijst van de overheid aan de slag te gaan als gastouder bij Nanny Nina. Voor iedereen die aan de slag wil gaan als gastouder maar niet beschikt over de juiste diploma is er de Nanny Nina Academy. Deze online gastouder opleiding geeft de mogelijkheid binnen 4-8 maanden een wettelijk erkende gastouder diploma te halen. Lees hier meer over de Nanny Nina Academy. Gastouders sluiten deze opleiding af met een Europees wettelijk erkend MBO 2 Zorg en Welzijn diploma. Hiermee kunnen ze als gastouder aan huis aan de slag én in de zorg gaan werken. Dit diploma is officieel erkend door de Nederlandse overheid.

Kies jij voor een pedagogisch professional?

Een gastouder aan huis kan een ENORM fijne oplossing bieden voor jouw situatie! Naast een gediplomatiseerd professional, die ervaren, flexibel en meegaand is, krijg je kinderopvangtoeslag én kan je met een gerust hart jouw kinderen achterlaten. Hadden we trouwens al benoemd dat ons Gastouderbureau jouw persoonlijke aanspreekpunt is? Vanaf zoektocht tot match én daarna. Voor vragen en opmerkingen, of gewoon om even te sparren wanneer je ergens niet uitkomt!

Meest gestelde vragen over een gastouder

Waarvoor betaal je bureaukosten bij Nanny Nina?

De bureaukosten van Nanny Nina bij een gastouder aanvraag bestaan uit het zoeken naar een gastouder, regelen van kennismaking en regelen van inval oppas tijdens ziekte. 

Is een combinatie van kinderdagverblijf en een gastouder mogelijk?

Zeker! Kinderen kunnen een aantal dagen in de week naar een kinderdagverblijf gaan en daarnaast nog worden opgevangen door een gastouder. Door het maken van een proefbreking op mijntoeslagen.nl, kun je een berekening maken van de hoeveelheid kinderopvangtoeslag waar je in deze situatie recht op zou hebben. 

Tot welke leeftijd kan kinderopvangtoeslag worden aangevraagd?

Toeslag voor buitenschoolse opvang kan worden aangevraagd tot de 1e dag van de maand waarop hij naar het voortgezet onderwijs gaat. Hierna is er geen recht meer op kinderopvangtoeslag.

Ook interessant om te lezen: