× Close
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Moet je een EHBO-diploma hebben als oppas of nanny?

Datum: 15/06/2021
Auteur: Nanny Nina

Veel ouders vinden prettig om een oppas of nanny is huis te hebben die weet hoe hij of zij moet handelen in geval van nood. Het ultieme bewijs daarvan is natuurlijk een EHBO-diploma, maar is het ook verplicht om als oppas of nanny een EHBO-diploma te hebben? Wij leggen het hieronder allemaal uit!

Heeft een oppas een EHBO-diploma nodig?

Nee, als oppas is het niet verplicht om een EHBO-diploma te hebben, maar we raden het zeker wel aan! Een oppas EHBO diploma cursus volg je namelijk gratis en online via de Nanny Nina Academy! Deze cursus is online en is niet geschikt voor gastouders omdat je hier een stukje praktijk EHBO voor nodig hebt. Gastouders en pedagogisch professionals hebben een erkend diploma nodig.

Wat is een EHBO-diploma precies?

Het belangrijkste wat je leert als je de cursus hebt afgerond is weten hoe je direct na een ongeluk moet handelen. Als een oppaskindje van een klimrek valt bijvoorbeeld en niet meer beweegt. Of als er hete thee over een kindje valt, wat doe je dan? Als er een ongelukje gebeurt met het snijden van het avondeten en je kindje begint heel hard te bloeden.  Tijdens een EHBO-cursus krijg je als oppas of ouder informatie hoe je je hoofd koel houdt en hoe je snel en goed handelt na een ongeluk. De volgende onderwerpen komen zeker aan aanbod.

 • De omgeving controleren & de situatie veiligstellen;
 • Vitale functies controleren;
 • De stabiele zijligging;
 • Wat te doen bij verslikking;
 • Wat te doen bij shock;
 • Wat te doen bij flauwte;
 • Behandeling van een brand-/huidwond;
 • Handelen bij een verstuiking/kneuzing;
 • Gebruik AED (Automatische Externe Defibrillator).

Gratis EHBO cursus vergoeding door verzekering?

Wist je dat je vaak via je zorgverzekering de training vergoed kan krijgen? Het is afhankelijk van je zorgverzekeraar of in het basispakket ook een EHBO diploma zit, maar de kans is groot dat jij zelfs gratis een erkend EHBO diploma kan behalen omdat je verzekeraar dit voor je betaalt. Check dit met je verzekeraar of via deze link: https://livis.nl/vergoedingen

Mevrouw de op haar knieën naast een pop zit om examen te doen voor haar EHBO-diploma

Waarom zou je een EHBO training volgen als oppas?

Het is gewoon echt heel fijn om te weten dat je weet wat je moet doen als er een ongeluk gebeurt. Daarnaast zullen ouders je sneller boeken als je dit diploma hebt. Daarnaast is het als je als professioneel nanny aan de slag wilt ook verplicht om een erkende EHBO te hebben met het praktijkdeel ook nog! Als oppas volstaat de EHBO online training van de Nanny Academy omdat het niet wettelijk verplicht is als oppas een diploma te hebben.

Wil je een EHBO cursus volgen met korting?

Wil je zelf ook een cursus doen? Via Nanny Nina partner Livis bieden we oppassen en ouders een EHBO cursus aan met korting. Je hoeft geen lid te zijn van nanny Nina om deze korting te mogen gebruiken dus doe het snel! We hebben 200 locaties in heel Nederland voor de praktijk EHBO training dus grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt zit. Inschrijven kan via deze pagina: https://livis.nl/partnerpagina/nanny-nina

Deze cursus bestaat uit twee delen: een online e-learning EHBO en een praktijkdeel. E-learning doe je gewoon thuis via je computer of telefoon (4 uur) en het praktijkgedeelte (ook 4 uur) Volgt je op een locatie bij jou in de buurt. Als je het theoriegedeelte online succesvol hebt voltooid, kun je gaan deelnemen aan het praktijkgedeelte. Bij succesvolle afronding van beide onderdelen krijg je het EHBO erkende certificaat. Je kiest zelf de dag waarop je het praktijkgedeelte wilt volgen en een locatie bij jou in de buurt.

Kan je een EHBO cursus online volgen?

Sommige EHBO cursussen zijn online, en sommige hebben ook een praktijk deel erbij. De diploma’s met een praktijk deel zijn duurder en hiervoor moet je echt in een groep naar een trainingslocatie. Of je nodigt de instructeur bij je bedrijf of thuis uit. De instructeur moet een erkenning hebben om de lessen te mogen geven en moet aangesloten 

Inhoud van een koffer die je nodig hebt voor een EHBO-diploma

Nanny Nina gratis EHBO E-learning

Wil je een basis EHBO diploma doen omdat je gewoon zelf beter wilt weten hoe je moet handelen in geval van nood? Doe dan de gratis Nanny Nina E learning. Deze training is ontwikkeld door Ouders van Nu en het Oranje kruis. Je kan de video’s bekijken en na elke video hebben we een leuke quiz om ervoor te zorgen dat je de kennis echt onthoudt. Op het einde rond je de training af met een eindtoets en rijken wij je het Nanny Academy oppas EHBO diploma uit.

Eisen EHBO diploma’s voor gastouders

Het belangrijkste verschil tussen online en offline is dat je voor bepaalde erkende beroepen zoals gastouder of nanny echt een praktijk deel bij je EHBO moet hebben gehad omdat je diploma anders niet voldoet aan de voorwaarden van de overheid. TIP: let dus op als je een EHBO diploma cursus uitkiest want niet alle opleidingen voldoen aan de wettelijke eisen. Hieronder een overzicht van   EHBO diploma’ voor kinderen die geldig zijn en voldoen voor de overheid voor registratie in het LRKP

De volgende certificaten voldoen voor gastouders:

 • Eerste Hulp bij Baby’s en Kinderen van het Oranje Kruis.
 • Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers (SEHSO) van NedCert. Acute Zorg bij kinderen van NIKTA.
 • Acute Zorgverlener Module Kind en Omgeving van NIKTA. Eerstehulpverlener van NIKTA. • Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen (SEHBK) van NedCert.
 • Basis Eerstehulpverlener-LPEV met de aantekening Eerste Hulp aan Kinderen van Stichting LPEV.
 • Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen van het Nederlandse Rode Kruis. Eerste Hulp bij werken met kinderen van het Nederlandse Instituut voor Bedrijfshulpverlening.

Welke EHBO cursussen kan je via ons volgen?

We bieden bij Nanny Nina 3 typen cursussen aan

 1. EHBO bij baby’s en kinderen met praktijk voor 99 euro (De officiële gastouder/ professioneel nanny cursus)
 2. EHBO bij baby’s en kinderen herhaling voor 84 euro
 3. Online EHBO voor kinderen 19,95

EHBO-diploma als oppas

Veel mensen hebben wel eens een (bij)baan als oppas gehad. Soms vragen de ouders om een oppas om hun kind(eren) van school te halen en vervolgens een aantal uren op te passen. Of ouders zijn op zoek naar een incidentele oppas wanneer zij een dagje weg willen gaan, op vakantie willen gaan of een avondje uit willen gaan. De oppas heeft vaak enkele taken die over het algemeen gemakkelijk zijn. Denk aan een spelletje spelen met de kindjes, vriendjes die willen komen spelen, de kindjes ophalen van school of van de crèche, boodschappen doen, koken en de kindjes naar sport en naar bed brengen. Hier is vaak geen EHBO-diploma voor nodig. Echter vinden de meeste ouders het wel een geruststellend idee om te kiezen voor een nanny met bepaalde diploma’s en certificaten. Sommige ouders vinden ervaring ook belangrijk. In dat geval is het wellicht een goed idee om een professioneel nanny, oftewel gastouder, in te huren.

Samenvatting Eerste Hulp aan kinderen

Wat doe je als je oppaskinderen gewond raken?

Hieronder de stappen die je het best kan nemen in een nood situatie. Dit is even heel kort in een blog de belangrijkste zaken:

 1. Let op (mogelijk) gevaar.
 2. Ga na wat er gebeurd is.
 3. Stel het kind gerust.
 4. Schakel professionele hulp in.
 5. Help het kind op de plaats waar hij/zij ligt.
 6. Blijf kalm bij emotionele reacties.
 7. Zorg voor overig letsel.

Check na een ongeval direct de vitale functies:

 • Bewustzijn Spreek het kind aan en schud (voorzichtig) aan de schouders.
 • Ademhaling Maak de ademweg vrij met de kinlift en controleer door kijken, luisteren en voelen. Let op tekenen van leven zoals beweging, hoesten, ademhaling, kreunen en/of huilen. Check de huidskleur.

Alarmnummer 112

Wat vraagt de medewerker wanneer je belt:

 • je naam;
 • plaats van het ongeval;
 • wat er gebeurd is;
 • leeftijd van het kind;
 • of er meer(deren) slachtoffers zijn;
 • hoe de toestand van het kind is. (Indien je een mobiele telefoon gebruikt, geef dit nummer dan door).

Ben je alleen? Start dan eerst met 1 minuut reanimatie alvorens je 112 belt!

Reanimeren

Stap 1: controle bewustzijn en ademhaling.

Stap 2: geen ademhaling: geef initiële beademingen.

Stap 3: geen tekenen van leven: start met 15 borstcompressies afgewisseld met 2 beademingen.

Beademen

 • Houd het hoofd licht achterover door middel van de kinlift, bij een zuigeling in neutrale positie met de kinlift.
 • Knijp de neus dicht.
 • Plaats je mond over de mond van het kind (bij een zuigeling: over mond en neus).
 • Blaas gedurende circa 1 seconde lucht in en kijk of borstkas omhoog komt.
 • Lukt het niet, open de mond, verwijder zo nodig zichtbare elementen, hervat de kinlift en beadem opnieuw tot maximaal vijf pogingen.
 • Ga verder met reanimatie. Borstcompressie
 • Zorg voor rugligging op een harde ondergrond.
 • Bij zuigeling: plaats 2 vingertoppen op het borstbeen.
 • Bij kind: plaats de hiel van de hand midden op het borstbeen en houd deze arm gestrekt.
 • Druk het borstbeen ongeveer 4 cm in.
 • Doe dit 15 keer achter elkaar (snelheid 100 tot 120 per minuut).
 • Na 15 compressies volgen 2 mond-op-mond/neus beademingen.
 • Vervolg de reanimatie in dit ritme.

Professioneel nanny diploma eisen

Een gastouder moet, op basis van de Wet kinderopvang, aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Om gastouder te kunnen zijn, dien je te beschikken over een geldig diploma. Een lijst van kwalificerende opleidingen voor het beroep van gastouder op www.duo.nl laat zien dat er erg veel diploma’s in de zorg zijn die kwalificeren. Een kleine greep uit deze lijst:

 • Verpleegkundige, mbo niveau 4
 • Agogisch werk, mbo niveau 4
 • Helpende Zorg en Welzijn, mbo niveau 2
 • Pedagogisch medewerker, mbo niveau 3 en 4
 • Onderwijsassistent, mbo niveau 4
 • Sociaal pedagogisch werker, mbo niveau 4
 • Verzorgende (IG), mbo niveau 3
 • Verpleegkundige, hbo bachelor
 • SPH/ Pedagogiek, hbo bachelor/ master
 • Docent dans/ drama, hbo bachelor
 • PABO, hbo bachelor
 • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), hbo bachelor
 • Sport en bewegen, hbo bachelor.

Op het moment dat je (bijna) klaar bent met één van deze opleidingen*, mag je jezelf als gastouder inschrijven bij een gastouderbureau. Naast één van deze diploma’s dien je als gastouder te beschikken over een geldig kinder-EHBO-diploma (Eerste Hulp aan Kinderen) en een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Deze laatstgenoemde is benodigd om vast te stellen of de gastouder ooit in aanraking is geweest met politie of justitie en dat er daarnaast geen bezwaren zijn om bepaalde specifieke taken uit te voeren.

*de gehele lijst van kwalificerende opleidingen is te vinden via: https://duo.nl/images/lijst-van-kwalificerende-opleidingen-voor-het-beroep-van-gastouder-versie-21-april-2016.pdf

Kinderopvangtoeslag

Iedereen die een gastouderbureau of gastouderopvang wil beginnen, moet zijn of haar kinderopvangorganisatie registreren in het Landelijk Register Kinderopvang. Op basis van deze registratie kun je als ouder via de Belastingdienst kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de opvang van je kind(eren). De hoogte van deze toeslag is gebaseerd op het inkomen van de ouder en van de kosten die gemaakt worden voor de opvang (het aantal uren dat het kind naar de opvang gaat). Het maximum aantal uren waarvoor kinderopvangtoeslag aangevraagd kan worden is 230. Maar dit hangt natuurlijk af van het aantal uren dat de ouder werkt. Een proefberekening laat zien dat een ouder die 32 uren per week werkt toeslag kan krijgen over 195 uur per kind per maand voor dagopvang en 98 uur per kind per maand voor buitenschoolse opvang. Deze proefberekening is eenvoudig te maken via de navolgende link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-maximum-aantal-opvanguren-kinderopvangtoeslag-berekenen.

Wat kan Nanny Nina voor jou als oppas betekenen?

Nanny Nina is een door de overheid gecertificeerd oppas-/gastouderbureau. Als je graag als oppas wil werken, kun je je bij Nanny Nina inschrijven als oppas. Omdat wij natuurlijk graag willen weten wie je bent, wat je motivatie is en of jij een geschikte oppas bent, word jij vervolgens gebeld door de City Captain van de stad waarin jij je ingeschreven hebt. Op deze manier kunnen we even kort kennismaken met elkaar en kun je eventueel vragen stellen voordat je begint met oppassen. Wel zo fijn natuurlijk om te weten met wie je te maken krijgt, wat je kunt verwachten van ons en wat wij verwachten voor jou. Werken als oppas voor Nanny Nina heeft veel voordelen. Als oppas bij ons:

 • bepaal je zelf je uurtarief
 • werk je wanneer jij graag wilt werken; je kunt eenvoudig oproepjes accepteren
 • gebruik je een makkelijke app waarin jij een overzicht hebt van jouw boekingen, verzoekjes en betalingen
 • kies je lekker voor werken bij jou in de buurt
 • kun je je eigen beschikbaarheden doorgeven: hele dagen, middagen of avonden.

Heb je één van de kwalificerende opleidingen (bijna) afgerond en heb je daarnaast een kinder-EHBO-diploma en een VOG? Ook dan maken wij graag kennis met jou. Je kunt jezelf inschrijven als gastouder. Als gastouder krijg je meer betaald dan als nanny, omdat je beschikt over bepaalde diploma’s en certificaten waardoor ouders kinderopvangtoeslag kunnen krijgen. Daarnaast vinden ouders het een veiliger idee om hun kind fulltime of parttime op te laten vangen door iemand die beschikt over bovenstaande diploma’s. Wat dan ook zo fijn is: Nanny Nina regelt voor jou de aansprakelijkheidsverzekering en administratie.

Wat kan Nanny Nina voor jou als ouder betekenen?

Of je nu op zoek bent naar een vaste oppas aan huis, een gecertificeerde oppas aan huis of een inwonende oppas uit het buitenland: bij Nanny Nina ben je aan het juiste adres. Wij regelen een geschikte nanny, gastouder of au pair voor je. Een au pair is een man of vrouw die bij een gezin inwoont en helpt bij de verzorging van de kinderen en het huishouden. Zo is er stabiliteit voor de kinderen. De au pair blijft namelijk een jaar bij jullie. En het geeft vrijheid en flexibiliteit. Een au pair werkt maximaal 30 uur per week.

Heb je af en toe een oppas nodig die ook nog eens op fietsafstand woont? Dan kun je een oppasverzoek plaatsen, waarna wij jou maximaal 3 oppasprofielen voorstellen. Vervolgens kies jij aan de hand van een foto en ervaring. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een vaste nanny of gastouder te kiezen. Het voordeel van een gastouder tegenover een nanny is dat je vaak kinderopvangtoeslag kunt krijgen voor de gastouder, omdat een gastouder in het bezit moet zijn van een zorg gerelateerd diploma en daarnaast in het bezit moet zijn van een kinder-EHBO-diploma en een geldig VOG. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen als je kiest voor een nanny of gastouder bij Nanny Nina:

 • jouw kind wordt van school gehaald en eventueel naar sport o.i.d. gebracht
 • de nanny doet boodschappen, kookt en helpt met het huishouden
 • is jouw oppas ziek of cancelt zij last-minute? Wij regelen een oppas voor je
 • wij stellen een nieuwe oppas voor als jouw oppas stopt
 • dezelfde oppas voor minimaal 6 maanden
 • je betaalt het uurtarief van de oppas en de servicekosten, die niet hoog zijn
 • hebben wij geen oppas voor je? Dan betaal je geen servicekosten (no cure, no pay).

Dus: ben jij op zoek naar een oppas of ben jij een oppas? En klinken boven genoemde voordelen jou als muziek in de oren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een mail te sturen naar [email protected]!

Gerelateerde berichten

 1. Paarse rekenmachine naast een checklist voor gastouders en een groene achtergrond
 2. Kind op een nek van iemand met een brilletje van haar vingers
 3. Gastouder die aan haar bureau aan werk is om de Nanny Nina Academy af te ronden