× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Hoe krijg je een sterke band met je oppaskindje?

avatar van jasmijn kok
Datum: 15 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Elke keer als je bij een nieuw gezin gaat oppassen is het maar de vraag wat voor soort kindjes je gaat tegenkomen. Dat is namelijk het leuke aan kinderen: ze komen in alle soorten en maten! Er zijn hele excentrieke kinderen, verlegen kinderen, gevoelige kinderen, onzekere kinderen, actieve kinderen en ga zo maar door. Het leuke aan oppas zijn is dat je allerlei persoonlijkheden tegenkomt en daar mee om leert te gaan. Een goede band met je oppaskind is namelijk een van de meest belonende dingen aan een oppas zijn. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe versterk je de band met je oppaskindje?

The kickoff met het oppasgezin

Als je voor het eerst een kind leert kennen dan is de kans tamelijk groot dat hij of zij enorm zenuwachtig is! Dan word je met grote ogen van achter de benen van mama of papa aangekeken: het kind is je dan aan het observeren. Want: wie staat er opeens voor me?!” Ik heb gemerkt dat het op zo een moment het aller beste werkt om meteen het ijs te breken! Zeg maar doei tegen ongemakkelijke gevoelens en hallo tegen de eerste stap naar een goede band. Natuurlijk heb ik al van tevoren contact gehad met de ouders. Daardoor weet ik hoe de kinderen heten en hoe oud ze zijn.

Ik vind het belangrijk om het eerste contact een positieve toon te geven. Daarom begin ik altijd een gesprekje met “Oh, jij moet vast (naam van kind) zijn! Wat gezellig dat ik bij jou kan komen oppassen!”. Vaak komt het gesprek daarna steeds meer op gang. De ouders zeggen wat. De oppas zegt wat. En na mate het kind wat losser wordt zal die ook meer meedoen in het gesprek!

Het kan zijn dat jij ook een beetje zenuwachtig bent als je voor het eerst je oppaskind(jes) gaat ontmoeten. En dat is natuurlijk ook helemaal oké. Het is voor een oppas alleen wel belangrijk om de eerste stap te nemen tot contact. Voor kinderen is het namelijk heel spannend om een nieuw iemand te ontmoeten en dan is het fijn als er een hand naar hen wordt uitgereikt. Vaak helpen de ouders een handje door uit te leggen wie je bent en wat je komt doen. Daarna vragen ze vaak aan het kind of ze zichzelf willen voorstellen. 

Hoe vorm je een connectie met je oppaskindje?

Kindjes worden steeds losser na mate ze je meer gaan vertrouwen. Daarom is vertrouwen ook het eerste punt waar ik het over wil hebben. Het kan natuurlijk niet van dag op nacht gecreëerd worden. Het is iets wat tijd nodig heeft. En hoeveel tijd – dat ligt natuurlijk aan het kind.

Vertrouwen kan bijvoorbeeld gewonnen worden door vragen te stellen. Het hoeven geen diepe of moeilijke vragen te zijn. Het zijn tenslotte nog kinderen. Een simpele vraag als “wat is je lievelingskleur” of “wat is je lievelingseten” volstaat. Door interesse te laten zien stelt een kind zich steeds meer open. De kans is ook groot dat hij of zij dan dingen terug gaat vragen! Op deze manier leer je over de dingen die belangrijk zijn voor de kindjes zelf en door de weder interesse groeit de relatie tussen jullie ook weer mee. 

Geduld is een schone zaak! Zeker tijdens het oppassen

Het tweede onderwerp wat ik belangrijk vind om het over te hebben is geduld. Voor kinderen is namelijk echt heel veel geduld nodig. Maar, dat is ook logisch, ze moeten nog zo veel leren! En juist omdat ze zo in het leerproces zitten is het belangrijk om ze  niet te haasten. Niets is zo vervelend als iemand de hele tijd over je schouder zit te kijken en zegt dat het sneller moet. Je bent maar een keer kind.

Neem er dan ook lekker de tijd voor en zorg dat het een leuke ervaring wordt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een keer moet helpen met iets in elkaar knutselen. Dit is een typisch moment waar geduld wordt getest. Want, tja, kinderen zijn vaak nog niet heel handig met knutselen, dingen in elkaar zetten of op elkaar te plakken. Geef ze daarom een moment om het juist wel te leren. Op hun eigen tempo. Dan hoef jij het niet voor ze te doen en gaat het de volgende keer nog beter!

oppas samen met haar 3-jarige oppaskindje. brengt veel tijd met haar door voor een betere band met je oppaskindje

Wat moet ik doen om nóg een betere band te krijgen met mijn oppaskind?

Moedig je oppaskindje aan! Om nog een betere band met je oppaskind te krijgen is het belangrijk om je oppaskindje aan te moedigen in waar hij mee bezig is. Alle dingen die kinderen doen vereisen namelijk echt best wel wat energie. Voor volwassenen is alles een stuk makkelijker, omdat het een automatisme is geworden. Voor kinderen is het echter echt nog een klus om dingen uit te voeren en te snappen. Moedig kinderen daarom ook vooral aan met de dingen die ze doen.

Hebben ze een bladzijde van een boek zelf gelezen? Fantastisch! Heb je dit helemaal zelf getekend? Wauw! Heb je uit jezelf je speelgoed weer teruggelegd? Wat goed van je! Kinderen moeten namelijk goed hun best doen om ergens geconcentreerd mee bezig te zijn en om te maken. Als je oppaskindje bijvoorbeeld een tekening heeft maakt dan is de kans klein dat het een van Gogh is. Dat haalt alleen niet het feit weg dat hij of zij er hard voor heeft gewerkt en super trots is. En dat verdient echt wel een complimentje. 

Hoe kan ik er voor mijn oppaskindje zijn?

Het vierde en het laatste punt is jouw aanwezigheid als oppas. In elke relatie moet je investeren en dat geldt ook bij kinderen. Probeer daarom niet alleen fysiek aanwezig te zijn, maar ook mentaal. Probeer om niet zo veel op je telefoon te zitten. Dan ben je er sowieso minder bij met je hoofd en dat merken de kinderen ook.

Kinderen staan er ook om bekend dat ze enorm van aandacht houden. En dat is dan ook zo gek nog niet, want ze hebben oprecht iemand nodig die ze begeleidt. Het kan zijn dat je oppaskindjes de afwezigheid merken en daardoor juist negatieve aandacht gaan vragen! Dan wordt het al snel huilen om kleine dingetjes en daar wordt niemand blij van. 

En als je simpelweg je dag even niet hebt – zeg dat tegen ze! Vertel dat je vandaag wat moe bent of dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Het is goed om aan te geven dat dit een reden is waarom je vandaag wat minder aanwezig bent. Zowel fysiek als mentaal. Dan voelt het voor hen ook niet alsof er iets aan de hand is – je bent gewoon een beetje moe!

Hoe behoud je de band met je oppaskindje?

Gedurende de hele tijd dat je aan het oppassen bent, ben je een band aan het vormen met het kind. Het gaat om hoe je met hem of haar speelt, hoe je het eten klaarmaakt en hoe het gegeven wordt, hoe je een kindje troost als hij of zij is gevallen. Enzovoort.

Het is ook belangrijk om die band tussen jullie twee te behouden. Na mate je langer aan het oppassen bent op je oppaskindjes leer je ze natuurlijk beter kennen. Je begrijpt hun behoeftes beter en de waarden van de kinderen. Als oppas is het belangrijk dat je hier op blijft inspelen.

Blijf vragen naar de dingen waar je oppaskindje in geïnteresseerd is, blijf luisteren naar wat hij of zij te zeggen heeft, blijf geduldig en blijf vriendelijk. Als je eenmaal die band hebt ontwikkeld gaat je oppaskindje jou ook zien als een soort nieuwe vriend, waar hij mee kan spelen, over dingen kan praten en dingen mag doen die eigenlijk stiekem niet van papa of mama mogen. Oppassen is super leuk, dus probeer er ook het beste uit te halen!

Nog een manier om een goede band met je oppaskind te krijgen is om leuke activiteiten te ondernemen!

Veel gestelde vragen over oppassen

Kan ik mijn EHBO-diploma halen via Nina.care?

Ja dat kan zeker! We hebben voor het EHBO-diploma een partnership met LIVIS. Tip: Veel zorgverzekeringen vergoeden ook je EHBO-diploma!

Kan ik zonder diploma aan de slag als nanny?

Ja, dat kan! Heb je ervaring met het werken met kinderen of het oppassen bij kinderen thuis? Dan kan je ook aan de slag als Nanny/Oppas. Gezinnen die een vaste oppas zoeken, ook zonder diploma vind je in deze lijst: https://www.nina.care/nl/oppaswerk/ 
Typ je postcode in en kies een gezin dat bij jou past! Een persoonlijk tekstje naar dit gezin maakt de kans groter dat jij wordt gekozen. Vragen over een gezin? Neem via de chat contact op met jouw captain!
Liever meer verdienen én een erkend diploma halen? Volg de Nanny Academy! Meer info: https://www.nina.care/nl/gastouder/

Kan ik ook in de vakantie oppassen?

Ja, je kan zeker ook in de vakantie oppassen! Het is alleen niet mogelijk als je maar een weekje of twee maanden in zomervakantie beschikbaar bent om oppasvacatures te reageren, omdat gezinnen echt iemand zoeken die minimaal 5 maanden bij ze kan blijven. Dit omdat de kinderen aan je wennen en je anders heel veel verschillende oppassen hebt.

Gerelateerde berichten