× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Een moeilijk gesprek voeren met de ouders van het oppasgezin

avatar van jasmijn kok
Datum: 15 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Oppassen op kinderen is naar mijn idee één van de leukste dingen om te doen, vooral als het heel gezellig is, vliegt de tijd voorbij! De kinderen zijn doorgaans dol op je, en ouders gaan vol vertrouwen naar hun werk of naar het feestje. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Het kan soms voorkomen dat je iets wilt bespreken wat lastig of moeilijk is. Het kan gaan over (een van) de kinderen, over een situatie die heeft plaatsgevonden of over een regel waar je moeite mee hebt. Het kan ook gaan over een betaling die je niet (helemaal) hebt gehad. In deze blog geef ik je een aantal tips hoe je zo een gesprek het beste kan aanpakken en wat je beter niet kan doen, zodat jij, als je iets wilt bespreken jezelf goed kan voorbereiden.

Voorbeeld conflict: Sleutel van het oppasadres kwijtgeraakt?

Een van de voorbeelden wat vaker voorkomt dan je denkt: De oppas is de sleutel van het huis van het oppasgezin kwijt. Dat is wel echt vervelend, want vaak is het bijmaken van de sleutel nog best prijzig. Daarnaast is de veiligheid van het gezin in gevaar, want iedereen kan nu zomaar binnenkomen in het huis als ze weten waar het gezin woont. Het is daarom belangrijk om dit zo snel mogelijk te vertellen aan het oppasgezin. Het gezin zal mogelijk de sloten moeten vervangen, een grapje wat honderden euro’s kan kosten. Hoe bespreek je dit?

Nog een voorbeeld: Heb je iets kapot gemaakt bij een oppasadresje? Oei!

Het kan zomaar gebeuren, je bent heerlijk buiten in de tuin aan het spelen met je oppaskindje, jij zit heerlijk in het zonnetje en geniet van een kopje thee en in een onbewaakt en enthousiast moment ziet het kindje kans om op de bank naast je te springen en van schrik laat jij de thee vallen. Het theeglas valt op de grond en het glas is kapot. Het blijkt een duur glas te zijn… wat nu?

Het allerbelangrijkste wat je als eerste moet doen is je ontfermen over het kind en de omgeving weer veilig maken. In het geval van het voorbeeld hierboven blijkt dat de thee op de grond valt en het glas breekt in stukjes. Spreek af dat het kind niet van de bank mag gaan tot het opgeruimd is om meer narigheid te voorkomen, is het kind kleiner en weet je niet zeker of je een afspraak kunt maken, zet het kind dan op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een kinderstoel/ box en leg uit dat je even gaat opruimen. Je hebt de tuin snel netjes en op dat moment komt de moeder thuis. De moeder vraagt of alles goed is gegaan…

twee mensen drinken koffie en zitten aan tafel om een moeilijk gesprek te voeren

Tip 1: Wees altijd eerlijk en duidelijk

Vertel allereerst dat het heel gezellig was en dat jullie heel fijn gespeeld hebben, het was heerlijk in de tuin maar vertel ook dat er een theeglas is omgevallen op de grond. Door direct de nare gebeurtenis te bespreken kun je daarna weer een fijn moment benadrukken. Kom duidelijk ter zake en benadruk dat de thee enkel op de grond is gevallen, de tuin opgeruimd is en alle stukken in prullenbak liggen. Bied daarna je excuses aan.

Tip 2: Sluit het gesprek af met wat positiefs

Om het gesprek goed af te sluiten, kun je na het antwoord van de moeder nogmaals iets leuks benadrukken. In dit geval is het goed mogelijk dat de moeder aangeeft dat zoiets echter kan gebeuren en niet erg is.  We noemen dit de hamburger techniek en deze techniek wordt ook vaak gebruikt voor het geven van feedback op de werkvloer. Lees hier meer over deze hamburger techniek, het is echt interessant en nuttig ook voor andere situaties dan tijdens het oppassen:) https://www.google.com/search?q=hamburger+feedback+model&oq=hamubrger+feedback&aqs=chrome.2.69i57j0l7.4462j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Tip 3: Bespreek de situatie niet via WhatsApp

Wat je niet moet doen als er iets naars of lastigs is gebeurd, is de ouder gaan appen. Het lijkt een veilige manier, met enige afstand maar het is algemeen bekend dat berichten op WhatsApp soms anders overkomen dan bedoeld. De ouder kan zich extra zorgen maken over het kind en de mogelijke veiligheid die in gevaar is gekomen. De ouder kan dan een beeld vormen van de situatie die niet juist is en dat werkt averechts.

Tip 4: Beargumenteer bij een moeilijk gespreksonderwerp zoals de betaling

Een lastige situatie kan ook te maken hebben met een ander onderwerp zoals de betaling die niet vlekkeloos verloopt of dat je het idee hebt dat je te weinig betaald krijgt. In het geval van een betaling is het belangrijk om eerst te controleren of je een betaling echt niet (volledig) hebt gehad en welk bedrag je dan zou moeten krijgen. Maak hier een overzichtje van door niet alleen het bedrag om te schrijven maar ook bijvoorbeeld het aantal uur/ uurloon wat jij in gedachte had. Dat voorkomt onduidelijkheid. In het geval dat je nog niks hebt ontvangen kun je een berichtje sturen of bellen en uitleggen dat je een bepaalde dag hebt opgepast maar nog niks ontvangen hebt. Vaak zal blijken dat de ouder het door drukte vergeten is, en na een excuus is het zo opgelost. In het geval van een niet volledige betaling is het belangrijk eerst de ouder te bedanken voor het betaalde deel en vervolgens bespreek je dat het naar jouw idee niet juist is, en beargumenteer op een vriendelijke waarom je dat denkt.  Het belangrijkste is om uit te leggen waarom het bijvoorbeeld belangrijk is dat je voor een bepaalde datum je betaling ontvangt, jij hebt ook kosten die je moet maken en dit creëert begrip bij de ouders waardoor ze het niet snel meer zullen vergeten.

Tip 5: Leef je in, in de situatie van de andere persoon

Bedenk hoe de ander zich voelt en waar hij of zij mee bezig is. Dat kan bij jou begrip creëren en dan maak jij je misschien wat minder druk om die betaling die langer op zich laat wachten. Je kan bedenken dat de moeder of vader mogelijk een grote deadline of ontslagronde op werk hadden en dat jouw betaling naast de drukte met de kinderen die ziek zijn nu niet in hun hoofd zit. Als jij je inleeft en begrip hebt ga je ook fijner het gesprek in en kan je op een positieve manier het gesprek voeren!

Tip 6: Benadruk dat je het graag samen wilt oplossen

Bij salaris onderhandelingen benadruk je altijd aan het begin dat je er echt graag samen uit wilt komen. Dit doe je ook in een probleemsituatie als je dit wilt bespreken. Als je begint met een positieve en gedeeld standpunt brengt dat jullie meteen nader tot elkaar. Zeg bijvoorbeeld “Ik wil dit graag even bespreken omdat ik het heel fijn vindt om bij jullie te werken en ik zou er graag samen op een prettige manier uitkomen!”

Tip 7: Neem de tijd om de andere te laten uitleggen hoe hij of zij zich voelt en luister!

Als je ergens boos over bent of gekwetst is het lastig om de tijd te nemen om ook de andere kant van het verhaal te horen. Maar hierin zit wel de oplossing van het conflict! Leg dus eerst uit hoe jij je voelt en waarom en vraag hoe de ander dit ervaren heeft. Heb je te maken met een heel emotioneel persoon dan kan je het beste even wachten terwijl de ander uitraast. Dit kan soms best lang duren:) Maar pas daarna komt je gesprekspartner in een fase waarin hij of zij ontvankelijk is voor argumenten. Daarvoor zit hij of zij te veel in een emotionele boze bui. Erkennen dat je het erg vervelend vindt kan hier heel goed bij helpen. Zeg bijvoorbeeld “Ik ben zelf ook heel erg geschrokken van deze situatie”. Ga zelf nooit boos terug doen;)

Tip 8: Leg je afspraken vast in een oppas contract

Download ons gratis oppas contract onderaan de website en schrijf afspraken duidelijk op. Dit voorkomt dat je moeilijke of vervelende gesprekken moet voeren met je oppasgezin. In het contract leg je bijvoorbeeld van tevoren vast wanneer je betaald wordt en hoeveel je per uur krijgt.

Tip 9. Blijf vriendelijk en maak geen verwijten aan de ander

Het allerbelangrijkste is vriendelijk blijven, want op deze manier zal er naar je geluisterd worden en is er bij de ontvanger (de ouder) de wil om te helpen. Als je gaat verwijten hebben veel mensen de neiging niet te luisteren en krijg je veel minder voor elkaar. Het is echt waar: Ga geen agressieve berichten sturen of heel veel vraagtekens als je geen antwoord krijgt. Ook niet als je ziet dat een ouder wel je appje heeft gezien;) Maar je ging sowieso niet appen dus dat komt wel goed.

Tip 10. Leg de situatie uit

Als je alleen met een bedrag komt, wat je had moeten hebben gaan bij veel mensen de nekharen overeind staan, dit gezegde beschrijft het feit dat mensen vaak een uitleg willen bij iets. Waarom vind jij dat je tien euro meer zou moeten krijgen? Heb je tijdens het oppassen kosten gemaakt? Ben je langer gebleven? Waren de ouders te laat thuis? Of vind je dat je voor je leeftijd of verantwoordelijkheid te weinig krijgt? Bespreek het dan kom je er samen uit!

Het kan ook zijn dat je moeite hebt met een regel of taak die er van je verwacht wordt gezien de verantwoordelijkheid die je hebt. Ook in dit geval is het belangrijk om het te bespreken met de ouders, en ga voor jezelf na waarom je moeite er mee hebt. Heeft het te maken met iets wat de ouders aan je opdragen of vragen de ouders te veel verantwoordelijkheid van je? Willen ze bijvoorbeeld dat je je houdt aan enkele huisregels die je vanuit huis niet gewend bent, dan kan het zaak zijn om te denken, ach, ik pas mij aan en zal de huisregels zo goed mogelijk naleven als ik aan et oppassen ben. Gaat het echter om een bepaalde verantwoordelijkheid die ze aan je geven of van je verwachten, dan is het belangrijk om allereerst na te gaan wat deze verantwoordelijkheid inhoudt en waarom je je er niet prettig bij voelt, geef dit aan de ouder(s) aan. Het is namelijk heel belangrijk dat er vertrouwen is aan beide kanten tijdens het oppassen, de ouders terwijl ze van huis zijn en jij terwijl je met de kinderen bent.

Tip 11. Zeg “ik voel me”

Ga na wat de verantwoordelijkheid is en controleer of deze past bij je leeftijd, gedrag en leeftijd van de kinderen. Laat de situatie niet escaleren en houd altijd eer aan jezelf, jij moet tijdens het oppassen je veilig voelen en achter je keuzes staan, je draagt immers zorg voor andermans kinderen. Communiceer duidelijk over wat je wel en niet wilt doen en zorg dat je dit ook weer goed uitlegt. Gebruik zinnen als “ik voel me daar …. bij en daarom wil ik dit niet/wel doen” Als je uitlegt waarom je iets niet of wel wilt doen kan je ook met het gezin samen een oplossing bedenken over hoe je er dan wel uit kan komen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan dit artikel: https://www.t-training-coaching.nl/verbindend-leiderschap/5-stappen-verbindende-communicatie/

Tip 12. Wees flexibel en realistisch

Niet elk huishouden kent dezelfde regels en soms het is wat aanpassen, dat kan vanuit de ouder zijn maar zeker ook vanuit jou. Maak voor jezelf de afweging wat écht belangrijk is en pas je zo nodig aan. Lukt dit niet, leg dan uit dat je het heel anders gewend bent.

Tot slot, iedereen is anders en iedereen heeft andere ideeën over bepaalde dingen. Vergelijk het maar eens bij met je vrienden, welke regels voor jou heel normaal zijn kunnen voor een ander totaal vernieuwend zijn. Het is belangrijk om lastige situaties niet te laten escaleren en het gelijk te bespreken, alleen dan zal er een vertrouwensband zijn tussen het oppasadres en jou. En vergeet niet, er zijn geen gekke vragen, zo lang je alles maar durft te vragen of durft uit te leggen. Ik wens je heel veel succes met de voorbereiding en tips in deze blog als je een lastige situatie zou moeten bespreken.

In dit blog omschrijft een oppasmoeder haar kant van hoe zij het aan zou pakken. Ook heel interessant om dit eens te lezen als oppas;) https://olivette.nl/hoe-voer-moeilijk-gesprek-oppas/

Ik vond zelf dit artikel ook fijne tips hebben dus mocht je je nog verder willen verdiepen in het voeren van een lastig gesprek kan je deze ook lezen: https://www.famme.nl/7-tips-om-een-moeilijk-gesprek-te-voeren/

Wil je even overleggen hoe je het beste een conflictsituatie aanpakt? Bel of app Nina.care gerust voor advies dan denken we met je mee hoe je het probleem het beste aan kan pakken! www.nina.care/nl

Liefs, Astrid

Veel gestelde vragen

Kost Nina.care geld?

Je kan als oppas gratis en verzekerd werken, we houden niets in op je betaling. Ouders betalen 15% voor de verzekering en app maar niet over de fooi van de oppas.

Hoe meld ik schaden?

De oppas meldt de schade door een email te sturen aan info@nina.care. Wij zullen dan samen met onze verzekeringspartner contact opnemen en het netjes afhandelen.

Gerelateerde berichten

Bronnen:

– Dijkstra, P., & Vincent, T.A. (2012). Professioneel hulpverlenen (1e dr.). Leiden: Educatief. 

– Redactie Intermediair, (2007). Een slechtnieuwsgesprek in 5 stappen. https://www.intermediair.nl/persoonlijke-groei/leidinggeven/een-slechtnieuwsgesprek-voeren-in-5-stappen?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F