× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Wat is een goed wind down- en bedritueel?

Datum: 28/09/2021
Over de Auteur: Josanne Verhoof is pedagoog en slaapconsulent van Villa Bimbi. Sinds februari 2019 ondersteunt Villa Bimbi gezinnen over de hele wereld door middel van slaapconsults en opvoedingsondersteuning.

Het bedritueel, je zult er vast wel eens van hebben gehoord en je zult er zelf vast ook een gebruiken! Maar toch kan het zo zijn dat een kindje, ondanks het gebruik van een bedritueel, toch moeite heeft om in slaap te komen of in de nacht erg onrustig is. Hoe kan dit en wat kun je hier het beste aan doen? Daar vertel ik je graag meer over!

Mijn naam is Josanne Verhoof, Pedagoog en Slaapcoach van Villa Bimbi. Onrust tijdens het slapen is dan ook een veel voorkomend onderwerp, waar vaak met enkele kleine aanpassingen al veel aan valt te verbeteren. Zo dus ook het bedritueel in combinatie met een wind down ritueel, oftewel ontspanningsritueel.

Moeder die bij haar kindje op bed zit een verhaal voorleest uit een boek als bedritueel

Waarom is het wind-down en bedritueel belangrijk?

De afgelopen uren dat een kindje wakker is geweest heeft hij ontzettend veel prikkels opgedaan door alle ervaringen om zich heen. Als we hem dan direct op bed zouden leggen, zou hij waarschijnlijk gefrustreerd raken, omdat hij niet de kans heeft gekregen deze prikkels te verwerken. Ontspannen is moeilijk en slapen gaat al helemaal niet.

Naast dat het wind down en bedritueel een kind helpt te ontspannen doordat het de prikkels van de afgelopen dag kan reduceren, biedt de vaste structuur ook een gevoel van veiligheid. Alleen wanneer we ons veilig voelen kunnen we ontspannen, wat een tweede aspect is van een succesvolle en diepe slaap! Meer over veiligheid en gehechtheid lees je hier.

Daarom is het belangrijk om 15 a 30 minuten voor het slapen een wind down ritueel in te bouwen. Dit is een ontspanningsritueel dat je inzet voordat je het bedritueel start. Hiermee verleng je als het ware het bedritueel, zodat een kind langer de tijd krijgt om de prikkels te verwerken. Je past dit zowel overdag (bij dutjes) toe als in de avond. Niet in de nacht.

Jonge ouders met hun baby die lachen en op een bank zitten met hun kindje voor het bedritueel

Hoe ziet een wind-down ritueel er uit?

Zoals ik hierboven ook al even kort heb benoemd is het wind-down ritueel dus het ontspanningsmoment vòòr het bedritueel. De aspecten die hierbij belangrijk zijn som ik hieronder voor je op:

  • Het wind down ritueel mag zowel in de woonkamer als in de slaapkamer worden uitgevoerd. Het belangrijkste is dat de omgeving prikkelarm is. Dat betekent dat er geen sprake is van harde geluiden, snelle beelden, drukke printjes of veel speelgoed;
  • Het wind-down ritueel bevat activiteiten zoals: samen knuffelen, rustig een liedje zingen, een verhaaltje vertellen, samen door het huis wandelen (of buiten als het kindje daar rustig door wordt), een bad en eventueel een baby- / kindermassage;
  • Voor oudere kinderen helpt het om je te verdiepen in zijn spel en mee te gaan in zijn belevingswereld. Zo wordt de overgang naar het bedritueel gemakkelijker en accepteert het kind deze beter. Ook oudere kinderen hebben voor het bedritueel even een moment nodig om te ontspannen en los te komen van hun spelmoment.
Moeder ligt met haar kindje op de grond in een tent terwijl ze uit een boek leest met een zaklamp als onderdeel van het bedritueel

Hoe ziet een bedritueel er uit?

Zodra je het wind-down ritueel hebt toegepast is het tijd om met het kindje naar de slaapkamer toe te gaan om het bedritueel te starten. Hoe dit bedritueel eruit ziet is afhankelijk per leeftijd. Vul het ritueel dus aan met de stappen die je nu al gebruikt en die passend zijn bij de leeftijd van het kind. Een voorbeeld is:

  • Poets samen de tanden terwijl je ondertussen zachtjes een liedje zingt of een verhaaltje vertelt. Zo wordt het tandenpoetsen niet alleen een stuk leuker, maar krijgt het kindje ook al de mogelijkheid om naar jouw stem te luisteren wat hem helpt om te ontspannen;
  • Trek samen de pyjama aan en eventueel de slaapzak. Belangrijk is dat je benoemt welke handelingen je verricht, zodat je het kind meeneemt in het proces. Zorg dat de gordijnen dicht zijn, probeer alvast de lichten te dimmen en White Noise zacht op de achtergrond aan te zetten;
  • Ga samen op een stoel in de kamer zitten en laat het kind kiezen welk boek hij wilt lezen. Als het kindje overprikkelt raakt door de plaatjes uit het boek kan je zelf een verhaaltje vertellen. Als het kindje een knuffel of een speen gebruikt, kan je deze nu al aanbieden;
  • Op het moment dat het boekje uit is, wens je alle knuffels op de slaapkamer welterusten, zet je de lichten uit en het White Noise apparaat harder. Zit samen nog even 10 minuten in het donker totdat je het kindje op bed legt.

Kortom, het gebruik van een wind-down en een bedritueel helpt een kindje volledig te ontspannen voor het slapen gaan, wat de basis biedt voor een betere slaap. Mocht je vragen hebben of tegen een situatie aanlopen rondom slaap of opvoeding, weet dan dat je altijd een berichtje kan sturen. Ik help je enorm graag verder!

Veel liefs en slaap,

Josanne Verhoof
Villa Bimbi

Gerelateerde berichten