× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Wat is een goed wind down- en bedritueel?

avatar van jasmijn kok
Datum: 26 april 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Het bedritueel, je zult er vast wel eens van hebben gehoord en je zult er zelf vast ook een gebruiken! Maar toch kan het zo zijn dat een kindje, ondanks het gebruik van een vast bedritueel, toch soms moeite heeft om te gaan slapen. Hoe kan dit en wat kun je het beste doen rondom bedtijd? Daar vertel ik je graag meer over!

Mijn naam is Josanne Verhoof, Pedagoog en Slaapcoach van Villa Bimbi. Onrust tijdens het slapen is dan ook een veel voorkomend onderwerp, waar vaak met enkele kleine aanpassingen al veel aan valt te verbeteren. Zo dus ook het bedritueel in combinatie met een wind down ritueel, oftewel ontspanningsritueel dat elke dag plaatsvindt.

moeder die bij haar kindje op bed zit een verhaal voorleest uit een boek als bedritueel

Waarom is het wind-down en bedritueel belangrijk?

De afgelopen uren dat een kindje wakker is geweest heeft hij ontzettend veel prikkels opgedaan door alle ervaringen om zich heen. Als we hem dan direct op bed zouden leggen, zou hij waarschijnlijk gefrustreerd raken, omdat hij niet de kans heeft gekregen alles van die dag te verwerken. Ontspannen wanneer het bedtijd is, is dan moeilijk en slapen gaat al helemaal niet.

Naast dat een goed bedritueel of slaapritueel een kind helpt te ontspannen doordat het de prikkels van de afgelopen dag kan reduceren, biedt de vaste structuur ook een gevoel van veiligheid. Alleen wanneer we ons veilig voelen kunnen we ontspannen in bed en in bed blijven liggen, wat een tweede aspect is van een succesvolle, diepe rust en vast nachtritme! Meer over veiligheid en gehechtheid lees je hier.

Daarom is het belangrijk om 15 a 30 minuten voordat kinderen gaan slapen een wind down ritueel in te bouwen. Dit is een ontspanningsritueel dat begint voordat je een vast bedritueel start. Hiermee verleng je als het ware het slaapritueel, zodat een kind langer de tijd krijgt om de prikkels te verwerken en niet met een gehaast gevoel gaat slapen. Je past dit zowel overdag (bij dutjes) toe als in de avond. Niet in de nacht. Zo zorg je ervoor dat je kind er ook makkelijker in meegaat en geen nee zegt tegen naar bed gaan.

jonge ouders met hun baby die lachen en op een bank zitten met hun kindje voor het bedritueel

Hoe ziet een wind-down ritueel er uit?

Zoals ik hierboven ook al even kort heb benoemd is het wind-down ritueel dus het ontspanningsmoment vóór het bedritueel in de avond. De aspecten die hierbij belangrijk zijn in de opvoeding som ik hieronder voor je op:

  • Het wind down ritueel mag je als ouder zowel ’s avonds in de woonkamer als in de slaapkamer worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat de omgeving prikkelarm is. Dat betekent dat er geen sprake is van harde geluiden, snelle beelden, drukke printjes of veel speelgoed;
  • Het wind-down ritueel bevat activiteiten voor jonge kinderen zoals: samen knuffelen, rustig een liedje zingen, een muziekje opzetten, een verhaaltje vertellen, een boekje lezen, samen door het huis wandelen (of buiten als het kindje daar rustig door wordt), een bad en eventueel een baby- / kindermassage. Een vaste volgorde hierin kan handig zijn;
  • Voor oudere kinderen helpt het om je te verdiepen in zijn spel en mee te gaan in zijn belevingswereld. Zo wordt de overgang naar het bedritueel gemakkelijker en accepteert het kind deze beter. Naar bed gaan wordt dat makkelijker. Ze hebben voor het naar bed gaan even een goed moment nodig om te ontspannen en los te komen van hun spelmoment. Dit is ook positief voor hun ontwikkeling waardoor slapen makkelijker wordt en de juiste slaapgewoonten worden gecreëerd.

moeder ligt met haar kindje op de grond in een tent terwijl ze uit een boek leest met een zaklamp als onderdeel van het bedritueel

Hoe ziet een bedritueel er uit?

’s Avonds als je het wind-down ritueel hebt toegepast is het tijd om met het kindje naar de slaapkamer toe te gaan om het slaapritueel te starten. Hoe een goed bedritueel eruit ziet is afhankelijk per leeftijd. Een vaste bedtijd en vaste volgorde zijn in ieder geval belangrijk voordat je kind naar bed gaat. Bedenk de stappen die je nu al gebruikt en die passend zijn bij de leeftijd van het kind. Een voorbeeld is:

  • Samen tandjes poetsen terwijl je ondertussen zachtjes een liedje zingt of een rustig verhaal vertelt. Zo wordt het tandenpoetsen niet alleen een stuk leuker, maar krijgt het kindje ook al de mogelijkheid om naar jouw stem te luisteren wat hem helpt om te ontspannen;
  • Trek samen de pyjama aan. Belangrijk is dat je benoemt welke handelingen je verricht, zodat je het kind meeneemt in het proces. Zorg dat de gordijnen dicht zijn, probeer alvast de lichten te dimmen en White Noise zacht op de achtergrond aan te zetten;
  • Ga samen op een stoel in de kamer zitten en lees een boekje. Kleine kinderen kun je het boek laten uitkiezen. Als ze overprikkeld raken door de plaatjes uit het boek kan je zelf een verhaaltje vertellen. Als je kindje een knuffel of een speen prettig vindt te gebruiken, kan je deze nu al aanbieden;
  • Op het moment dat het boekje uit is, wens je alle knuffels op de slaapkamer welterusten, maak je de lichten uit en zet je het geluid van White Noise apparaat harder. Blijf nog even 10 minuten samen in het donker voordat je je kind op bed legt, hij of zij in slaap valt en jij op dat moment de kamer verlaat.

Kortom, het gebruik van een wind-down helpt een kindje volledig te ontspannen voor het slapen gaan, wat de basis biedt voor een betere nachtrust in het eigen bed en de ontwikkeling bevordert. Het doel is natuurlijk ook dat er een goed dag en nachtritme ontstaat en je kindje de hele nacht doorslaapt. Na een goed slaapritueel zeg je welterusten en rond je de dag af. Zo heb je binnen no-time een goed dag en nachtritme aangeleerd.

Mocht je vragen hebben of tegen een situatie aanlopen rondom nachtrust, bedtijd of opvoeding, weet dan dat je altijd een berichtje kan sturen. Ik help je enorm graag verder!

Veel liefs en welterusten,

Josanne Verhoof
Villa Bimbi

Wat als je kind niet naar bed wil?

Als je kind niet naar bed wil dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Het is slim om een bedritueel te starten. Denk dan aan activiteiten als pyjama aandoen, tanden poetsen, handjes wassen, boekje voorlezen en samen op bed liggen totdat je kind in slaap valt.

Hoe kan mijn kind beter in slaap vallen?

Je kind kan beter in slaap vallen met behulp van bijvoorbeeld een nachtlampje, zwaardere dekens, een frisse geur en een koele lucht. Ook kan een knuffel een uitkomst zijn.

Gerelateerde berichten

  1. meisje en hond liggen te slapen / hoeveel slaap heeft een kind nodig