Blog \ Een dag in het leven van: een studerende oppas

Een dag in het leven van: een studerende oppas

 

Als student moet je vaak meerdere ballen hoog houden: je studie, een bijbaan, je sociale leven onderhouden en hier en daar een festival meepakken.

 

 

Als student zijnde ben ik met een wisselend rooster elke week ook flexibel en ik zet dat graag in om op te passen waar ik kan. In deze blog wil ik je meenemen in een dag uit het leven van een studerende oppas.

 

Goedemorgen!

Rise and shine, de dag kan weer beginnen! Ik zet mijn wekker altijd tussen half zes en zes uur omdat ik het prettig vind om in de ochtend alles altijd op standje slak te doen. Heerlijk relaxed en geen druk ervaren; zo begin ik mijn dag het liefst.

Als de slaap uit mijn ogen is gewreven en ik alles gerekt en gestrekt heb stap ik uit bed. Ik zet een vrolijke playlist op met akoestische muziek, borstel mijn haar en was mijn gezicht. Hierna zet ik het koffiezetapparaat aan en terwijl die lekker pruttelt spring ik onder de douche. Na een paar vals meegezongen nummers begin ik schoon, en ondertussen helemaal wakker, aan mijn ontbijt. Het is belangrijk goed te ontbijten want je zult die energie echt nodig hebben, let maar op!

 

De studerende oppas

Na het ontbijt kleed ik mij aan, doorloop ik mijn hele make-up- en verzorgingsroutine en start ik mijn laptop op. Ik studeer momenteel vanuit huis dus ook alle lessen worden digitaal gegeven. Als ik niet gelijk start met een college of bijles begin ik met het voorbereiden van de colleges of het maken van huiswerk. In het studentenleven is er altijd wel iets dat je kunt doen voor school dus het is fijn om af en toe wat dingen van dat veel te lange to-do-lijstje af te strepen. Rond een uur of tien probeer ik altijd een pauze te houden. Soms heb ik ook daadwerkelijk even rust maar het komt vaker voor dat ik al luisterend naar een docent een kopje thee zet en wat fruit klaar maak.

 

Het oppaswerk

Ik heb het geluk dat mijn colleges vaak goed achter elkaar gepland zijn waardoor ik alles in een ochtend kan stoppen. Tegen twaalven rond ik dan ook af en smeer ik even een paar boterhammen. Ik vul mijn waterfles en stop wat fruit in mijn tas omdat ik om half één vertrek richting mijn oppasgezin. Ik zorg er altijd voor dat ik stickers in mijn tas heb zitten voor als de kinderen iets heel goeds hebben gedaan en vind het ook leuk om van tevoren ideetjes op te zoeken over wat ik met hen zou kunnen doen.

Ik pas op twee kinderen van drie en vijf jaar. Als ik daar tegen één uur aan kom ligt de jongste vaak al op bed voor het middagdutje. Met de oudste begin ik altijd aan educatieve opdrachtjes. Dit doen we nooit langer dan een uurtje en ik zorg er altijd voor dat het aansluit bij zijn leef- en belevingswereld. Hierna spelen we samen nog wat en daarna kijkt hij graag naar SchoolTV terwijl ik zijn zusje uit bed haal. Als iedereen weer wakker en beneden is schenk ik voor de kinderen wat drinken in en krijgen ze een snoepje. Vaak gaat dit gepaard met een aflevering (of twee, oeps!) van Paw Patrol of Peppa Pig.

Afhankelijk van wat ze eerst willen doen gaan we of naar buiten of spelen we binnen. Bij het binnenspelen komt veel geknutsel om de hoek kijken en ook de kleurplaten zijn in grote getalen aanwezig. Ik vind het prachtig om te zien als ze zichzelf helemaal verliezen in hun eigen spel en fantasiewereld en luister graag naar alle avonturen die ze beleven en verhalen die ze vertellen. Zelf transformeer ik op een middag gemakkelijk van prinses naar brandweervrouw en van moeder naar dokter.

Oppaswerk in de open lucht

Ik vind het belangrijk om elke dag met de kinderen naar buiten te gaan. Op kou kun je je kleden, voor een paar spetters hebben we een capuchon (nee geen hele regenbui, dat is zielig) en als het warm is komen de waterpistolen uit de schuur. Kinderen hebben vaak zelf genoeg ideeën over de dingen die ze buiten willen gaan doen. Ze kennen de leukste speeltuinen, de beste heuvels voor hun mountainbike en de grootste trapveldjes voor een potje voetbal. Toch kan het juist heel leuk zijn om zelf dingen uit te zoeken die je samen kunt ondernemen. Pinterest staat vol met tips maar ook op Facebook zie ik regelmatig handige en leuke filmpjes voorbij komen. Als je iets voorbij ziet komen: sla het op! Je weet nooit wanneer en voor wie het van pas kan komen. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn want de meeste kinderen van vandaag de dag vinden de dingen die jij vroeger deed ook heel leuk. Stoepkrijt bijvoorbeeld is echt nog steeds niet ouderwets dus ga er mee aan de slag! Zo maakte ik met mijn oppaskindjes het ‘kunstwerk’ op deze foto. Plak wat schilders tape in verschillende vormen op de grond en laat de kinderen de vakjes inkleuren met stoepkrijt. Verwijder de tape en je hebt mooie lijnen en hele trotste kinderen!   

Wanneer iedereen (ja, ik ook 😉) een beetje moe begint te worden gaan we terug naar huis. Hier krijgen de kinderen nog wat te drinken en een rijstwafel of een cracker. Ze liggen nu vaak uitgeteld op de bank naar de tv te kijken wat mij de gelegenheid geeft om de woonkamer een beetje op te ruimen. Als ik geluk heb is er soms zelfs tijd voor mij om nog even wat voor school door te nemen of wat mailtjes te beantwoorden. Tegen zessen komt één van de ouders thuis en is het tijd voor mij om afscheid te nemen. Tot volgende week!

 

Wanneer de avond valt…

Tja, wanneer de avond valt val ik het liefst ook, in slaap. Dit gaat helaas niet want na een middag zorgen voor kinderen moet ik ook nog voor mijzelf zorgen. Terwijl ik aan het koken ben kijk ik een serie zodat ik helemaal tot rust begin te komen. Na het eten doe ik nog wat aan school maar het liefst niet meer te lang. Als er iets leuks is op televisie kijk ik dat en anders heb ik nog wel een aantal abonnementen op streamingdiensten die mij een avondvullend programma verzorgen. Dit is ook het moment waarop er meerdere koppen thee en een paar lekkere koekjes naar binnen gaan want hey, ik heb goed m’n best gedaan vandaag toch?

Rond negen uur zet ik de tv uit en zet ik een rustige jazz-afspeellijst aan. Met m’n laatste kopje thee voor die avond in de aanslag begin ik aan mijn avondritueel. Ik zorg ervoor dat de keuken en alle andere vertrekken opgeruimd en schoongemaakt zijn. Ik geef de plantjes nog wat water, stel mijn wekker in en zet daarna mijn telefoon uit. Ik vind het belangrijk om bereikbaar te zijn als iemand mij belt maar het internet gaat uit omdat ik niet gestoord wil worden door appjes, meldingen en pushberichten. De make-up gaat eraf, de verzorgingsproducten worden aangebracht en helemaal ontspannen kruip ik tegen kwart voor tien/ tien uur in mijn bed. Hier vind ik het fijn om nog even wat te lezen en daarna gaat het licht uit om na een lange dag heerlijk in slaap te vallen.