Blog \ De kraamweek als er al oudere kinderen zijn

De kraamweek als er al oudere kinderen zijn

Tips en verwachtingen bij je kraamweek als er al een broertje of zusje is

pasgeboren baby wordt gewogen

Een kraamweek is bij uitstek de week om te vertragen. De wereld aan je voorbij te laten gaan, niet om te kijken naar de was en de afwas. De stofzuiger te vergeten, de post alleen open te maken als je weet dat er een mooie nieuwe romper in zit (of vooral ook een cadeau voor jezelf). De focus naar binnen- en de buitenwereld buitensluiten.

Maar als er al een, twee, drie of meer kinderen rondlopen (of kruipen) dan zal dat vertragen soms wat lastiger gaan. Dan zal er af en toe een snotneus zijn die per se door jou afgeveegd moet worden. Dan zullen er vieze pindakaashandjes zijn die aan jouw net opgemaakte bed zitten, veters die gestrikt moeten, verhalen die gedeeld worden, knuffels gegeven, zal er aandacht gevraagd en aandacht geëist en er zullen driftbuien zijn.

Omdat dat is wat kinderen doen - zo goed als allemaal - maar zeker ook omdat er voor de oudere broer of zus een heleboel verandert in de wereld die - een beetje afhankelijk van de leeftijd - nog héél erg alleen om hen draait.

 

Hoe laat je een kraamweek zo soepel mogelijk verlopen?

Hoe laat je die kraamweek zo soepel mogelijk verlopen, voor iedereen? Al die behoeften bij elkaar op een hoop - hoe zorg je ervoor dat jullie allemaal gezien en gehoord worden - op een moment waar slaap, rust en voorspelbaarheid vaak niet overheersen - en wallen, hormonen, onzekerheid en tranen je om de oren vliegen?

Allereerst; adem in, adem uit

Zoek steun bij mensen waarvan je weet dat ze de roze wolk niet propageren of verheerlijken (die kleur kan de wolk heus hebben, maar vaak is de roze wolk slechts deels roze, komt ze later pas of waait het zo hard dat ze ook gewoon weer voorbij waait), relativeer waar je kan en neem de kraamweek dag voor dag. En daarnaast een paar tips die jullie misschien kunnen helpen;

 

Stel je verwachtingen bij

 Als je al kinderen hebt dan heb je ook al een kraamweek ervaren. Misschien was die week wel heel erg fijn, werd je verzorgd en kon je dat ontvangen. Misschien werd er voor je gekookt, kon je lekker slapen en voelde je je gedragen (de kans is echter vrij groot dat je gewoon wakker bleef, zelf de was deed en al gauw weer in de keuken stond met de deur van de afwasmachine tegen je enkels. Laat deze week dan een oefening zijn in ontvangen en loslaten).

 

Schrijf bijvoorbeeld een kraamplan

Het kan hiervoor enorm helpen om een kraamplan te maken. Wat wil je graag dat de kraamzorg van jou uit handen neemt? Kan en wil zij koken, of doet jouw partner dat graag? (oh, en vraag absoluut als kraamcadeau om maaltijden voor in de vriezer!) Kan zij af en toe met de oudste kinderen naar de speeltuin? (dit hangt overigens ook af van het kraambureau. Als je een zelfstandige kraamverzorgende hebt; bespreek dit dan tijdens de intake met haar en sowieso; maak dingen bespreekbaar - het is jouw huis, jouw lijf, jouw kind en jouw kraamweek).

Schrijf in dat plan bijvoorbeeld ook op of en hoeveel bezoek je zou willen ontvangen. En wat voor jou een fijn moment is om te gaan slapen. Zijn er voor de oudere kinderen nog middagdutjes? Doe deze dan mee.

notitieboekje vol geschreven met het blauwe potlood dat erop ligt

Een goede voorbereiding is echt het halve werk, of misschien in de kraamweek slechts kwart, maar toch. Zorg dat er niet alleen die mooie rompers in huis zijn, maar ook eten wat jij het allerlekkerst vindt. Dadels, noten, slagroomtaart, fruit, lekker brood (in de vriezer), gerookte zalm en alles wat je moest missen en heel erg gemist hebt.

 

Betrek de broertjes of zusjes erbij

Dit vinden ze vaak zo ontzettend leuk. Wel een kleine (maar belangrijke) voetnoot: leg er niet te veel druk op en forceer niets. Als de lego lonkt, de poppen prioriteit hebben of tekenen moet, is dat natuurlijk helemaal goed. 

En als ze wel oren hebben naar meehelpen;

Luiers verschonen, meekijken met de voeding, slaapliedjes zingen of boekjes voorlezen zijn een paar van die dingen waar ze echt een rol in kunnen spelen. Na het wegen van de baby kan je de poppen of knuffels van de broer(s) of zus(sen) wegen. Misschien kunnen die poppen of knuffels ook wel in een draagdoek of zak. Kan je prima van een sjaal of grote hydrofiele doek maken!

 

Houd zoveel mogelijk het vaste schema aan

Er verandert al zo veel. Die buik die steeds wat meer groeide was nog zo abstract en hoe jonger het kind, hoe minder dat vaak die groeiende buik überhaupt opvalt. En nu is er opeens echt een nieuw mensje en gedragen jullie je opeens heel anders. Moe misschien, en jullie kijken opeens heel erg veel naar dat kleine mens. En ook heel erg verliefd. Iedereen komt op bezoek, er zijn cadeaus, maar wie is er dan jarig? De wereld is voor een peuter of kleuter even niet meer zo voorspelbaar en dat kan best eens aan het wankelen brengen. Dus houdt dat deel wat wel voorspelbaar is, de woensdagmiddag bij opa en oma, donderdag op de opvang of de schooldagen er zo veel mogelijk in. Kijk wel goed naar je kind. Het is namelijk allemaal ook best heel vermoeiend en soms is het gewoon fijner dan even een dagje thuis op de bank, rustig kleuren met elkaar en nog even een middagdutje.

 

baby en peuter liggen op een wit bed met een bloemenhartje om hen heen

Laat je oudste(n) weten dat alle gevoelens over de baby er mogen zijn

Zij zullen het best op sommige momenten graag weer weg willen doen. Waar kwam die baby vandaan, en kan hij weer terug? Dat is helemaal niet gek en er mag ruimte zijn voor die emoties. Leg je kind ook uit (al tijdens de zwangerschap) wat er gaat gebeuren. Dat ze later met hun broer of zus kunnen spelen, maar dat baby's vooral nog heel erg veel slapen. Dat kan enorme teleurstelling in die baby voorkomen, als zij verwachten dat de baby mee kan doen met het spelen met de lego of al gauw fantastisch hutten kan bouwen.

Gaan er grote dingen veranderen in bijvoorbeeld de slaapsituatie van de oudste(n)? Bereid ze daar dan op tijd - tijdens de zwangerschap - op voor. Voorkom dat de oudste zijn bed of zijn plekje in bed af moet staan zodra de baby er is. Het is je voor te stellen dat dit kan voelen als een enorme afwijzing. En de baby maakt zich er ook niet populair mee. Dat wordt dan die baby die alles afpakt. Van bed tot ouders, tot aandacht tot knuffels tot de borsten.

Die laatste is ook belangrijk om op tijd voor te bereiden; geef je nog borstvoeding en wil je daarmee stoppen zodat de baby kan drinken? Bereid de oudste daarop voor en bouw dit tijdens de zwangerschap al af. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om te gaan tandenvoeden (het tegelijk borstvoeding geven aan meerdere kinderen van verschillende leeftijd); zorg dan dat de oudste af en toe ook echt even een moment heeft om te drinken en niet al snel weg moet omdat de baby honger heeft.

geel gestipte regenlaarsjes springen in een plas

Verplaats je af en toe in de regenlaarsjes van je oudste kind(eren)

Dat zorgt voor begrip van jouw kant, erkenning voor de broer of zus en daarmee voor wat rust in de tent. Althans, dat is het streven.

Het belangrijkste is jezelf maar ook het hele gezin echt de tijd geven om te wennen aan de nieuwe situatie en het nieuwe evenwicht te vinden. Zoals de emoties er voor jouw oudste kinderen mogen zijn, zo mogen ze er ook voor jou en/of je partner zijn. Wees mild en gebruik veel humor om de situatie misschien niet makkelijker maar dan toch zeker wel lichter te maken. En probeer dan ondertussen ook enorm te genieten van verzorgd worden, dat nieuwe mensje en jullie nieuwe gezin.