Blog \ De 7 meest gestelde vragen van oppassen

Is oppassen zwart werk?

De zeven meest gestelde vragen van oppassen

Bekijk hier de video! Q&A Nanny Nina

Hi allemaal! Ik ben Jet, ik werk als Customer Care Manager bij Nanny Nina en daarnaast schrijf ik af en toe een blog of maak ik een vlog! Als Customer Care Manager hou ik me vooral bezig met de last-minute aanvragen die ik krijg van ouders en bovendien beantwoord ik zowel via de mail als via de telefoon vragen van zowel ouders als oppassen. Een ontzettend leuke en variërende baan dus, maar ook zie ik dat er veel algemene vragen binnenkomen. Daarom leek het mij handig om de zeven meest behandelde vragen in deze blog te behandelen!

 

Is oppassen zwart werk?

Zwart werk houdt kort samengevat in, dat iemand betaald werk uitvoert zonder daar belasting of sociale premie over te betalen, simpelweg door de verrichte dienst niet aan te geven bij de belastingdienst.

In het geval van oppassen, zou een oppas dus zwart werk verrichten aks het verdiende geld direct in eigen zak gestopt zou worden. Het wordt pas witwerk wanneer het bedrag, bijvoorbeeld dertig euro, bij de belastingdienst wordt aangegeven. In principe mag van deze dertig euro vervolgens weer de kosten voor werk er vanaf gehaald worden, dus eigenlijk dat wat je verdiend hebt, waardoor je uiteindelijk niets aan de belastingdienst hoeft te betalen. Je vraagt het bedrag namelijk terug. Deze regeling heeft te maken met de kleineondernemersregeling. Mocht je daar meer informatie over willen weten is het handig om de site van de belastingdienst even raad te plegen.

 

Kennen jullie de ouders persoonlijk?

In principe hebben we geen persoonlijk kennismakingsgesprek met ouders zoals we dat wel met oppassen doen, maar wel hebben we met alle ouders mailcontact, telefonisch contact en ook contact via Whatsapp. Toch geven we bij het kennismakingsgesprek met de oppassen altijd een Safety First kaartje mee met wat handige tips voor vóór en tijdens het oppassen, omdat wij bij Nanny Nina het natuurlijk erg belangrijk vinden dat onze oppassen niet verder tegen vervelende complicaties aan zouden kunnen lopen.

 

Hoe kan het dat sommige oppassen alleen maar aanvragen krijgen via de mail, terwijl anderen in een groepsapp zitten?


Dit hangt er vanaf of de oppass op kennismakingsgesprek is geweest. Pas als wij een oppass ontmoet hebben en we bij deze persoon een goed gevoel hebben plaatsen we diegene in de Whatsappgroep. De Whatsappgroepen zijn verdeeld onder verschillende regio’s zodat we gerichter een oppas kunnen vinden. Eigenlijk worden er elke dag wel in de groep oproepjes geplaatst, dus als je veel wilt oppassen is het aan te raden om op sollicitatiegesprek te komen. Af en toe wordt er ook een oproep via de e-mail gedaan waardoor alle oppassen in onze database een oproep krijgen, maar over het algemeen worden er vooral oppassen uit de Whatsappgroep doorgestuurd naar gezinnen.

 

Hoe gaat het proces nadat je als oppas hebt aangegeven dat je graag zou willen oppassen bij een bepaald gezin?

Leuke vraag! Toevallig gaan we daar binnenkort nog een video over opnemen. Om de vraag niet geheel onbeantwoord te laten zal ik toch even in het kort uitleggen wat we doen: zodra er een aanvraag binnen is van een gezin wordt er door bijvoorbeeld de City Captain of de Customer Care Manager een oproepje geplaatst in de Whatsappgroep. Zodra een oppas reageert, wordt dit profiel doorgestuurd naar de ouder. Vaak reageren er meerdere meiden (en af en toe natuurlijk ook jongens) op een oproep waardoor ouders zelf mogen kiezen wie ze graag willen. Daarna is het aan de gekozen oppas zelf om contact op te nemen met de ouder, zodat zowel de oppas als de ouder elkaars nummer hebben en de afspraak bevestigd kan worden. Zo simpel is het eigenlijk!

 

Wat is het verschil tussen een oppas, een nanny en een gastouder?

Een oppas is eigenlijk iemand die zonder verdere diploma’s op kinderen past. Daardoor is er geen relevante toeslag mogelijk, maar het uurtarief ligt dan ook niet heel erg hoog, vaak tussen de 5 á 10 euro per uur.

Een nanny is een iemand die een aantal vaste dagen in de week oppast bij een vast gezin, en vraagt gemiddeld zo’n 8 tot 15 euro per uur. Daarnaast is een gericht diploma alleen nodig voor eventuele kinderopvangtoeslag.

Een gastouder is iemand die verplicht minimaal een gerichte Mbo-opleiding niveau 2 heeft gevolgd, in het bezit is van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), een EHBO-certificaat heeft, een LRK-nummer heeft zodat kinderopvangtoeslag aangevraagd en tot slot registreer staat in het personenregister. Daarnaast kiezen sommige gastouders ervoor om in hun eigen huis de oppasservice aan te bieden, maar dat verschilt per gastouder. Wij werken alleen met dames die bij gezinnen thuis oppassen.

 

Wat kun je van een sollicitatie verwachten?

We doen een 4 staps screening.

  1. We zullen om te beginnen het profiel van de oppas bekijken. tip voor de oppas: Zorg dus dat je goed uitlegt welke ervaring je al hebt en een leuk stukje tekst schrijft om jezelf voor te stellen.

  2. Dan doen we een online check en bekijken je facebook en instagram

  3. Als dit in orde is plannen we een interview met je in om even kennis te maken. Dit doen we met videobellen

  4. Ten slotte heb je minimaal 1 referentie nodig om via ons te mogen oppassen.

 

Wat moet je doen als je onverwachts niet kunt oppassen, bijvoorbeeld doordat je ziek bent?

Je accepteert zelf opdrachten en bent verantwoordelijk om te gaan oppassen als je een verzoekje hebt geaccepteerd. Mocht het nu voorkomen dat het je echt niet lukt om op te passen is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met het City Team waarbij jij je hebt ingeschreven. Je moet dan echt een goede reden hebben en dit mag je maximaal 2x doen, bij de 3e keer in een jaar afzeggen halen we je profiel offline.

Als het goed is kan je onze nummers vinden in de Whatsappgroep waar je als oppas inzit en bovendien zijn we ook altijd via de chat bereikbaar, welke ook specifiek bij jou op de app vermeld staat. Vervolgens zullen wij contact opnemen met de ouders en zo snel mogelijk opzoek gaan naar een andere oppas.

Tot zover de zeven meest gestelde vragen die ik voorbij zie komen tijdens het werk. Mochten jullie nog andere vragen hebben beantwoord ik die natuurlijk heel erg graag via de e-mail, per Whatsapp of aan de telefoon!

 

Liefs,
Jet