× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Dé 10 leukste knutsel projecten!

Datum: 15/06/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Knutselen is voor veel kinderen een hele fijne manier om vrije tijd door te brengen en het is ook nog eens heel goed voor hun ontwikkeling. Het bevordert namelijk onder andere creativiteit, zelfvertrouwen en concentratie. Daarnaast kunnen ze natuurlijk supertrots zijn nadat ze iets hartstikke moois hebben gemaakt. Daarom hier een lijst van tien gezellige knutselprojecten om samen met je kinderen het hele jaar door te doen. Ze zijn gesorteerd op leeftijd, zodat de eerste knutsels vooral leuk zijn voor jonge kinderen en de laatste voor de wat oudere. Nog beter nieuws: ze zijn supermakkelijk om gewoon lekker mee te beginnen!

Het leven is een feestje…

Maar je moet zelf de slingers ophangen, of nog beter: zelf maken! Slingers maken is een hele vrolijke knutselactiviteit speciaal voor de allerjongste kinderen. Met een paar velletjes papier, een schaar en plakband of lijm kom je al een heel eind en tover je binnen de kortste keren dat feestje in je woonkamer.

Wat heb je nodig voor het maken van een slinger?

 • Papier (bonuspunt voor verschillende kleuren)
 • Lijm of plakband
 • Een schaar
 • Optioneel: stiften en versiersels

Vouw of teken samen met het kind lijnen op het papier, zodat je stroken krijgt van ongeveer drie centimeter en knip deze uit. Lijm nu van het eerste strookje het begin aan het einde vast, hierdoor wordt het een cirkel wordt. Bij het tweede strookje moet je zorgen dat deze door de cirkel gaat en dan aan zichzelf plakt. Om de slinger langer te maken blijf je strookjes toevoegen totdat de gewenste lengte bereikt is. De kinderen kunnen ook voor het plakken de strookjes versieren door er mooie tekeningen op te maken.

Geinige variatie: Plak op het eerste strookje een gezichtje en je hebt een slang of rups!

Stickers, papier, stempels en potloden in bakjes op tafel om meer te knutselen

Maskers maken

Veel kinderen houden van verkleden en kunnen met hun rijke fantasie hele verhalen bedenken en naspelen. Hoe leuk is het om dan zelfgemaakte maskers te hebben?! Daarom een korte uitleg hoe je supermakkelijk zelf maskers maakt.

Even googelen op “masker kleurplaat” levert duizenden plaatjes op die allemaal even leuk zijn om te maken. Print er eentje uit en laat je kind hem versieren met verf of stiften (voor nog meer creativiteit kun je ook veren, glitters, tape of stickers gebruiken). Daarna knip je als oppas of ouder het masker uit en maak je twee gaatjes voor de ogen en twee kleine gaatjes voor het elastiek. Als laatste moet je het elastiek door de kleine gaatjes doen en deze vastmaken met een knoopje of plakband. De kinderen zijn klaar om hun volgende avontuur als superheld of prinses te beleven!

Voor nog meer ideeën is deze blog zeker een aanrader: https://www.mamaliefde.nl/blog/masker-maken-knutselen-kinderen-kartonnen-bordjes-carnaval/

Vingerverven, maar dan anders…

Vingerverven is een van de leukste creatieve activiteiten voor kinderen, omdat ze er eens echt een rommeltje van mogen maken. Weet je wat extra leuk is? Voetenverven! Dat lijkt op vingerverven, maar dan met een stuk papier op de grond, waar de kids overheen kunnen lopen, hinkelen of kruipen, op handen én voeten.

Hierbij is het wel verstandig om oude kleren aan te doen of de mouwen en pijpen goed op te stropen. Ook een zijl om de vloer te beschermen zal geen overbodige luxe zijn. Natuurlijk is het een goede optie om deze activiteit een keertje buiten te organiseren.

Wat heb je nodig:

 • Flink stuk papier of behang
 • Verf in verschillende kleuren
 • Bordjes of platte bakjes om de verf in te doen
 • Schort of oude kleding
 • Zijl om de vloer te beschermen
 • Schilders tape

Het is handig om het zijl en papier vast te plakken, zodat het niet gaat schuiven en de verf op bordjes of in platte bakjes te doen, zodat er een handje of voetje in past. Daarna kan de pret beginnen! Laat de kinderen lopen in patroontjes, lijntjes of met verschillende kleuren aan iedere voet om een mooi kunstwerk te creëren. Na afloop goed laten drogen en dan is het superleuk om op de kinderkamer te hangen of op te sturen naar opa en oma!

Reusachtig zelfportret

Een tekening maken van zichzelf is een opdracht die kinderen al in de kleuterklas krijgen, maar wat is er nu leuker dan een zelfportret op ware grote! Het is een gezellige activiteit voor kinderen van alle leeftijden, omdat iedereen het op zijn eigen niveau kan doen. Het is ook super handig dat je het papier even kan oprollen als de spanningsboog tegen zijn einde loopt en hem later op de dag weer kan uitrollen voor nog meer tekenplezier.

De benodigdheden voor deze knutsel zijn:

 • Een stuk papier, behang of karton dat net iets groter is dan het kind
 • Schilders tape
 • Stiften of potloden
 • Een stuk zijl (om de vloer te beschermen tegen nieuwe designs 😉)
 • (stickers, washi tape en allerlei andere leuke versiersels!)

Om te beginnen is even de hulp van jou als ouder of oppas nodig: Plak het grote papier of karton vast aan de vloer, zodat het niet gaat schuiven en laat het kind er op gaan liggen. Trek nu hun silhouet over op het papier en de kinderen kunnen helemaal los gaan! Ze kunnen hun portret maken zoals ze er nu uitzien, maar ook zichzelf tekenen als prinses, brandweer of een ander figuur doet het altijd heel goed. (In plaats van op papier, kun je ook krijtjes gebruiken en het kunstwerk op straat maken!)

Klei knutsels

Van klei bestaan er inmiddels heel veel soorten: play dough voor de aller jongsten, klei om af te bakken en fimo klei voor de wat oudere kinderen. Allemaal heerlijk om mee te spelen, maar ook leuk om praktische dingen mee te maken. In deze blog geven we je een paar ideetjes die kinderen makkelijk zelf kunnen maken.

Het eerste voorbeeld is het maken van kralen, daarvoor heb je nodig:

 • Zelfdrogende klei/ afbakklei
 • Saté prikker
 • Glad oppervlak

Om te beginnen is het handig als je als ouder of oppas even helpt met het kneden van de klei, zodat deze wat zachter is en makkelijker voor de kinderen om te gebruiken. Daarna kunnen de kinderen bolletjes maken door een stukje klei op het gladde oppervlak te rollen. Het is helemaal leuk om verschillende groottes bolletjes te maken! Prik nu met de saté prikker een gaatje door de bolletjes en laat ze drogen. Als de kralen hard zijn, kun je ze nog verven of je doet er meteen een touwtje door en klaar zijn de sieraden!

Een ander gezellig knutselproject is om glazen potjes te bekleden met zelfdrogende klei en ze daarna in vrolijke kleuren te schilderen. Zo maak je makkelijk zelf een pennenbakje voor op het bureau, maar het functioneert ook prima als bloempotje voor oma of de buurvrouw.

Bonustip: Je kunt klei zelf maken! (Google maar eens op “zoutdeeg maken”)

Strijkkralen

Strijkkralen zijn hartstikke leuk om vormpjes mee te maken, maar misschien nog wel leuker om dingen mee te maken die je ook echt kunt gebruiken! Zo kun je strijkkralen gebruiken om onderzetters te maken of je glas in de zomer te beschermen tegen beestjes. Ook sleutelhangers zijn eenvoudig te maken als een leuk weggeef-kadootje.

Wat heb je nodig:

 • Strijkkralen
 • Onderplaat
 • Strijkijzer
 • Strijkpapier

Voor de onderzetters kun je eigenlijk alle vormen onderplaat gebruiken, want vierkante, ronde of hartjesvormige onderzetters doen het allemaal super leuk op tafel. Als de kinderen de vorm gekozen hebt, kunnen ze er een leuk patroontje op maken en dan zijn de onderzetters al bijna klaar! Alleen het strijken moet nog gebeuren, maar het is verstandig om dat als ouder of oppas even zelf te doen.

Als je de strijkkralen wil gebruiken om drinken te beschermen heb je een ronde onderplaat nodig. Hierop kunnen de kinderen een leuk patroontje maken, zoals een sinaasappel of donut. Zorg dat in het midden van het patroon een klein gaatje is, zodat daar een rietje door kan. Strijken maar, dan hebben jullie deze zomer geen last meer van vervelende beestjes!

Papier-maché

Eentje uit de oude doos: papier-maché! Hiermee kun je oneindig veel knutselprojecten bedenken, maar voor deze blog houden we het bij twee gezellige DIY projecten. De eerste is het maken van schaaltjes en daarna leggen we uit hoe je zelf een piñata kan maken.

De benodigdheden voor het maken van schaaltjes:

 • Ballonnen
 • Behanglijm (of zelfgemaakt papier-maché lijm, op internet staan heel veel recepten)
 • Oude kranten
 • Bakje

De eerste stap is om de ballon op te blazen. Als je meerdere bakjes gaat maken is het leuk om de ballonnen niet allemaal even groot op te blazen, zodat je bakjes van verschillende groottes hebt. (Voor de afwisseling zijn waterballonnen ook een optie.) De opgeblazen ballon kun je op een bakje zetten voor stabiliteit. Daarna kunnen de kinderen de kranten in repen scheuren terwijl jij de behanglijm maakt. Als dat allemaal gelukt is kunnen de kinderen beginnen met het echte lijmen! Zorg voor ten minste een aantal lagen papier-maché zodat de bakjes stevig genoeg zijn. Laat het project drogen en prik daarna voorzichtig de ballon door. Als laatste kunnen de kids de bakjes versieren en vullen!

Een ander creatief idee met deze techniek is het maken van piñatas. Dat zijn knutselwerken van papier-maché die worden gevuld met bijvoorbeeld snoepjes, waarna de kinderen hem geblinddoekt stuk mogen maken. En het goede nieuws is dat je deze heel makkelijk zelf kunt maken!

Dat doe je zo:

Teken een vorm op een stuk karton en knip deze twee keer uit. Knip ook een aantal stroken karton uit van ongeveer 10 centimeter breed. Als je nu de stroken tussen de 2 vormen plakt met schilders tape heb je de holle basis voor de piñata. (niet vergeten de snoepjes erin te doen voordat je hem helemaal dichtplakt😉) De kinderen kunnen de vorm nu steviger maken door een aantal lagen papier-maché en als dat droog is de mogen ze de vorm versieren met verf, tape, stiften, gekleurd papier en alle andere fröbels die ze kunnen bedenken. Hier een voorbeeldje van hoe je zelfs zonder papier-maché piñatas maakt: http://emmaenmona.blogspot.com/2015/09/zo-maken-wij-onze-eigen-pinata.html.

Het allerleukste is dat ze de volgende dag hun eigen gemaakte piñata stuk kunnen slaan en als beloning lekkere snoepjes krijgen!!

Versieren

Meestal bestaat een knutsel project uit iets helemaal zelf maken, maar het is minstens zo leuk om iets te versieren. Fotolijstjes, doosjes of lege blikken en potjes lenen zich hier heel goed voor. Je maakt op die manier snel en makkelijk een leuke aankleding voor je huis, maar ook als kadootje doen deze knutsels het hartstikke goed!

Een fotolijstje kun je pimpen door deze te verven, te beplakken met washi tape of te versieren met glitters, veren en stickers. Een andere leuke variatie is om scrabble letters te gebruiken en zo een woord op het lijstje te plakken.

Doosjes kun je mooi beplakken met gekleurd papier of washi tape, maar ook alle andere versiersels kun je hier goed gebruiken. Stop er daarna een leuk kadootje in voor familie of vrienden of gebruik het als opbergdoosje!

Met blikjes en potjes maak je in een handomdraai super gezellige bloempotjes of pennenbakjes. Gebruik hiervoor mooie kleurtjes verf of tape en laat je creativiteit de vrije loop. Met oudere kinderen is het leuk om met een hamer en spijker gaatjes in het blik te maken en dan een kaarsje erin te zetten. Op die manier maakt het licht van het kaarsje mooie patroontjes.

Kijkdoos

Meestal zul je een kartonnen doos snel bij het oud papier gooien en er niet meer naar omkijken. Zonde, want je kunt er hartstikke creatieve dingen mee doen! Deze knutsel is vooral geschikt voor iets oudere kinderen, maar kan prima op verschillende niveaus gemaakt worden. Het leuke is dat je eigenlijk alle knutselspulletjes kunt gebruiken die je toch al in huis hebt als je er maar creatief mee omgaat.

Wat heb je nodig:

 • Een kartonnen doos
 • Wit/ gekleurd papier
 • Schaar
 • Lijm
 • (Evt.: stiften, oud tijdschrift, watjes, cocktail prikkers en alle andere dingen die je kunt bedenken!)

Het eerste wat je moet doen is een gaatje maken in een van de korte kanten van de doos, waardoor je straks de kijkdoos in kunt kijken. Ook in de deksel van de doos moet een gat komen, maar deze mag een stuk groter zijn. Over dit gat plak je aan de binnenkant van de doos vloeipapier of folie dat licht doorlaat. Dit is nodig zodat er straks licht in de doos komt en je ook echt iets ziet als je naar binnen kijkt.

Nu is het tijd om te versieren! Doe de deksel open en laat de kids poppetjes, dieren, spulletjes, plantjes of andere dingen plakken. Wees hierbij creatief en je kunt bijna alles maken. Zo wordt een stokje met een groen geverfd watje een boom, worden witte watjes wolken, kun je steentjes erin plakken en kun je uit een tijdschrift vele mooie plaatjes halen.

Kunnen de kinderen er niet genoeg van krijgen? Je kunt kijkdozen in verschillende thema’s maken of een heel verhaal maken.

Creatief met touw en draad

Al op vroege leeftijd vinden veel kinderen het leuk om kralen te rijgen en zo hun eigen sieraden te maken. Met oudere kinderen kun je hier een schepje bovenop doen en ze wat meer uitdagen. Daarvoor zijn breien, haken, punniken of armbandjes knopen hele gezellige projecten.

Met breien kunnen de kinderen heel simpel beginnen door gewoon een vierkant lapje te maken. Met een paar extra draadjes en een aantal watjes maak je er daarna heel makkelijk een konijntje van! Zoek op Pinterest maar eens op “knitting bunny”.

Het eerste haak projectje voor kinderen zou kunnen zijn om een armbandje te haken. Daarvoor hoef je alleen de meest simpele haaksteek te herhalen totdat je een draad hebt die om je pols past. Als ze dit onder de knie hebben kun je ze nog meer uitdagen door kleine figuurtjes te haken, zoals hartjes. Op YouTube zijn hiervoor veel tutorials te vinden die ze stap voor stap kunnen volgen.

Ook het knopen van armbandjes is een leuke bezigheid, maar deze vergt wel een goede concentratie van de kinderen. Het duurt namelijk wel even voordat het armbandje af is met deze techniek. Hierbij een linkje naar de uitleg voor deze bandjes, mét een filmpje: https://www.vriendin.nl/creatief/doe-het-zelf-vriendschapsarmbandjes/

Door deze blog heb je als ouder of oppas hopelijk weer veel nieuwe inspiratie om lekker met de kids aan de slag te gaan. Wist je trouwens dat je op de site van nanny Nina ( nannynina.nl)  kunt zien welk talent onze oppassers hebben? Neem snel een kijkje, want er zitten heel veel supergezellige creatievelingen bij die graag jouw kinderen vermaken met onder andere deze knutsel projectjes als je als ouder even de deur uit moet!

Nog meer knutselideeën? Kijk hier!

Gerelateerde berichten

 1. Bordspel met allemaal verschillende kleuren vakjes en een groot groen vlak in het midden en een stapel paarse kaartjes met een vraagteken liggen op het bord. Boven het bord zweven nog twee paarse dobbelstenen
 2. Kind op een nek van iemand met een brilletje van haar vingers