× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Hoe creëer je de optimale slaapomgeving voor een kindje?

avatar van jasmijn kok
Datum: 1 mei 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Een jonge baby moet nog wennen aan de omgeving buiten de baarmoeder. Om zijn slaap te optimaliseren is het dan ook helpend om de grote, nieuwe wereld om hem heen af te stemmen op de veilige ervaringen die hij heeft opgedaan in de baarmoeder. Door de de baarmoeder dus eigenlijk na te bootsen help je een kleintje te ontspannen, waardoor het slapen daadwerkelijk beter zal gaan.

Maar ook voor oudere baby’s, peuters, kleuters en schoolgaande kinderen werken veel van deze slaapassociaties nog steeds. Dit komt omdat ons brein en de bijbehorende hormonen hier positief op reageren. Voordat we gaan kijken hoe we de slaapkamer van jouw kindje zo optimaal mogelijk in kunnen richten, is het eerst belangrijk om de slaapomgeving zo veilig mogelijk te maken.

Lees hier meer over in de blog over het creëren van een veilige slaapomgeving! Mijn naam is Josanne Verhoof, Pedagoog en Slaapcoach bij Villa Bimbi en vertel je hier graag meer over!

baby slaapt in een bedje met zijn handjes om hoog en een speen in de juiste slaapomgeving voor een kind

De 5 stappen voor een veilige slaapomgeving

Als je hebt gekozen waar het kindje overdag en ’s nachts zal slapen, kun je met de volgende vijf stappen de perfecte slaapomgeving creëren:

Stap 1: een donkere slaapkamer

Zorg ervoor dat de kamer waarin het kindje slaapt zo donker mogelijk is. Je zou er geen boek meer moeten kunnen lezen. Dit is belangrijk, omdat een donkere omgeving ons brein een signaal geeft, waardoor het hormoon ‘melatonine’ wordt geproduceerd. Dit hormoon geeft ons een slaperig gevoel. Als de kamer te licht is wordt deze productie geblokkeerd. Rolluiken en verduisterende gordijnen creëren de ideale slaapomgeving.

Je hoeft niet bang te zijn dat de lichte kamer het dag- en nachtritme van een kleintje in de war schopt. Als jij een duidelijke dag- en nacht structuur aanhoudt, wat betekent dat je het kleintje overdag ook wakker moet maken als hij te lang slaapt, zal het slapen alleen maar veel gemakkelijker gaan en veel meer vanuit ontspanning. De biologische klok loopt dan ook juist waardoor een goede nachtrust automatisch gebeurt.

Het is belangrijk dat je de kamer al donker maakt tijdens de laatste 10 minuutjes van het wind down ritueel.

Stap 2: gebruik White Noise

Maak gebruik van een White Noise apparaat, zoals de white noise apparaten van Numsy. White noise is een constant ruisend geluid, wat een kleintje hetzelfde veilige en geborgen gevoel geeft als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder. Dit omdat hij daar ook een constant ruisend geluid hoorde, wat werd geproduceerd door het hart en het bloed dat door de bloedvaten van moeder stroomt.

Daarnaast helpt white noise omgevingsgeluiden te blokkeren, waardoor een kindje hier niet door wakker kan schrikken, maar blijft hij gefocust op zichzelf waardoor hij zich kan ontspannen. Het is belangrijk dat je het white noise apparaat al aan zet tijdens het white down ritueel, ook al mag hij dan wat zachter staan.

Als je het kleintje in bed hebt gelegd is het belangrijk dat je het volume zo hard zet als een stofzuiger om het effectief te kunnen laten werken. Je hoeft niet bang te zijn voor gehoorbeschadiging, want wist je dat een kleintje in de baarmoeder een continu ruisend geluid hoorde van 90 decibel? Dat is harder dan een stofzuiger! White noise kun je daarbij niet alleen gebruiken voor baby’tjes, maar het is ook helpend voor peuter, kleuters, schoolgaande kinderen en zelfs volwassenen! 

Stap 3: Zorg voor de juiste kamertemperatuur

Zorg ervoor dat de slaapkamertemperatuur ongeveer 16-18 graden celcius is. Dit is de beste kamertemperatuur voor een kleintje om te slapen. Het is wel belangrijk dat je kleintje het dan ook niet te warm of te koud heeft. Wist je dat tussen 3 en 4 uur ’s morgens onze lichaamstemperatuur het meeste zakt en onze kinderen dan wakker kunnen worden omdat ze het koud krijgen?

Om dat te voorkomen is het belangrijk dat ze de juiste kleding dragen. Bij een kamertemperatuur van 18 graden celcius adviseren wij om een kindje een rompertje aan te doen met lange mouwen als de slaapzak deze niet heeft en anders met korte mouwen, daar overheen en pyjamashirtje en broekje en vervolgens de slaapzak van 1 TOG.  TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre bijvoorbeeld de slaapzak lichaamswarmte vasthoudt. Zo heb je bij een kamertemperatuur van 21 + een TOG van 0.5 en bij een kamertemperatuur van onder de 18 graden een TOG van 2.

Daarnaast is het belangrijk dat het kamertje goed geventileerd is. Let op dat je geen ventilator of airco op het bedje van het kleintje gericht hebt staan. Een open raam kan ook helpen om frisse lucht en voldoende zuurstof binnen te laten. Let dan wel goed op dat er geen luidruchtige dingen buiten afspelen die slaap verstoren van je kindje.

baby die in een blauw doek op een wit pluizig kleed ligt

Stap 4: Inbakeren tot 4 maanden

Voor baby’tjes tot 4 maanden kan het enorm helpend zijn om hen in te bakeren. Inbakeren geeft een kleintje hetzelfde veilig en geborgen gevoel als wat hij heeft ervaren in de baarmoeder. Ze zullen zich hierdoor dan ook makkelijker kunnen ontspannen, waardoor het slapen dan ook beter zal gaan.

Na 4 maanden dien je over te gaan op een slaapzak, aangezien het inbakeren dan niet meer veilig is aangezien een kleintje fysiek in staat is om te rollen. Naast dat het een kleintje helpt te ontspannen, helpt inbakeren ook bij het tegengaan van het zogenaamde moro- of startle-reflex. Dit zijn de ongecontroleerde bewegingen die een kleintje maakt als je hem bijvoorbeeld neer wilt leggen of als hij in slaap valt. Dit reflex zal rond de 3 a 4 maanden dan ook vanzelf verdwijnen.

Omdat, zeker jonge baby’tjes, nog niet zo vaak in hun diepe slaap komen, worden zij snel wakker, waaronder door hun eigen bewegingen. Door ze in te bakeren help je hen ontspannen door te slapen. Ook kun je een kleintje helpen het reflex tegen te gaan bij het in bedje leggen, door eerst de voetjes neer te leggen en daarna het hoofdje.

Stap 5: gebruik een fopspeen

Voor sommige kleintjes kan het enorm helpend zijn om gebruik te maken van een fopspeen. Baby’tjes hebben direct na de geboorte het instinct om te zuigen. Dit doordat zij beschikken over twee verschillende soorten zuigreflexen, namelijk: één zuigreflex voor voedingsinname en één zuigreflex om zich te kunnen ontspannen.

Zodra het zuigreflex wordt geactiveerd maakt het brein van jouw kindje en stofje aan waardoor hij zich ontspant en zelfs slaperig wordt. Dit is dan ook de reden waarom veel kleintjes tijdens het drinken in slaap vallen. Om te voorkomen dat voeden een slaapassociatie wordt, maar hen toch de ontspanning te geven en aan hun zuigbehoefte te voldoen, kun je gebruik maken van een fopspeen.

Wat onder andere belangrijk is om te weten bij het gebruiken van een fopspeen is dat je deze nooit aanbiedt net vóór een voeding. Dit kan namelijk leiden tot zogenaamde ‘zuigverwarring’.

Stap 6: zorg voor een prikkelarme omgeving

Zorg ervoor dat de slaapomgeving van een kleintje zo rustig en prikkelarm mogelijk is ingericht. Leg geen speelgoed in het bedje en hang ook geen slaapmobiel erboven. Dit om ontspannen en veilig slapen te stimuleren.

Niet alleen de omgeving is belangrijk voor een kindje, ook je keuze voor materialen kan een groot verschil maken. Gebruik altijd ademende en goed vocht opnemende stoffen, zoals katoen of bamboe. Let op voor synthetische stoffen, zoals bijvoorbeeld polyester en gebruik geen waterdichte onderlakens voor je kleintje.

Hopelijk heb je de informatie ontvangen waardoor je de slaapomgeving zo optimaal mogelijk in kan richten. Mocht je nog vragen hebben kun je Villa Bimbi altijd een berichtje sturen!


Slaap lekker!

Josanne Villa Bimbi

Gerelateerde berichten

  1. klein kindje slapen na het ingaan van de wintertijd

Gebruikte bronnen:

Karp,H.,M.,D. (2015). The happiest baby on the block: The new way to calm crying and help your 

newborn baby sleep longer. New York, NY: Bantam Books

Mindell, J.,A. & Owens, J., A. (2015). A clinical guide to pediatric sleep: Diagnosis and 

Management of Sleep Problems. London, England: Wolters Kluwer.

Pantley, E. (2020). The no-cry sleep solution. New York, NY: Mc Graw Hill. 

Rijt van de, H., Plooij, F.X. & Plas – Plooij, X. (2020). Oei ik groei; de 10 sprongen in de mentale 

ontwikkeling. Arnhem, Netherlands: Kiddy World Promotions B.V.

Roediger, H.,L., Capaldi, E., D., Paris, S., G., Polivy, J. & Herman, C., P. (2004). Psychologie: 

Een inleiding.  Belgium, Gent: Academia Press. 

Sears, W. & Sears, M. (2005). Baby sleep book.  London, England: Thorsons.