Blog \ Checklist voor ouders aan oppassen voor zij weggaan

Checklist: wat moet de oppas weten voordat jij weggaat?

Met dit lijstje kan jij met een gerust hart de deur achter je dichttrekken

 Een geanimeerde checklist met een blad omhoog om af te scheuren en daaronder een blad met aangevinkte hokjes. De achtergrond is turquoise

Al maandenlang verheug je je op die ene avond en vanavond is het zover. Je gaat na lange tijd weer eens weg met vriendinnen of met je partner. Je hebt een oppas geregeld voor je kind(eren). Een spannend moment, hoe zorg je ervoor dat je zelf zonder stress weggaat en dat de oppas alles kan vinden wat hij/zij nodig heeft? Met deze oppas checklist vergeet je niks!

 

Noodnummer voor de oppas

Zorg dat de oppas jouw nummer, en eventueel het nummer van een buurvrouw heeft zodat ze bij nood weet wie hij of zij moet bellen! Ook het nummer van de huisarts kan handig zijn om op te schrijven.

Een computer met 'EMERGENCY' en een alarmknop op het beeldscherm. Iemand is aan het typen; de handen hebben ligt roze nagellak op en een turquoise langwerpige ring. De achtergrond van de computer is blauw

 

Eten/ drinken

Het ligt natuurlijk helemaal aan het tijdstip waarop je een oppas hebt, maar als het aan het begin van de avond is en er moet nog met het kind/ de kinderen gegeten worden is het belangrijk dat je uitlegt waar alles te vinden is. Waar liggen de borden, bekers, het bestek en wat moet er op tafel komen? Heb jij gekookt of verwacht je dat de oppas kookt? Spreek dit vooraf goed af met elkaar. Vertel ook hoe er gewoonlijk gegeten wordt, moet het bord leeg, wat wordt er gedronken tijdens het eten, welke regels gelden eraan tafel? Zo staat de oppas niet voor verrassingen. Het is natuurlijk niet erg als het eten iets anders verloopt als anders maar een beetje houvast is voor de oppas natuurlijk wel fijn.

 

Is er bij het oppassen ook een baby’tje of peuter die speciale behoeftes heeft, vertel dan waar de oppas dit kan vinden. Denk aan potjes groente/ fruit of een vers hapje uit de koelkast/ de vriezer. Waar liggen de flessen, spenen en de voeding en wat is de verhouding van de voeding? Het is fijn als je die verhouding even op schrijft, zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Als de oppas nog nooit een fles heeft gemaakt is het handig om er even een samen te maken, of leg het zo uit en klaar dat de oppas het zelf kan maken.

 

Zijn er allergieën bij de kinderen, laat dit dan weten. Sommige allergieën, bijvoorbeeld een allergie voor appel is vrij makkelijk te onthouden, maar er zijn ook allergieën die wat moeilijker zijn doordat het bepaalde allergeen verwerkt is in een product, denk aan tarwe (coeliakie) of ei. Maak in zo’n geval een lijstje met producten die aanwezig zijn maar een kind/ de kinderen niet mogen of juist wel. En, mocht er onverhoopt toch iets misgaan, leg dan uit hoe de oppas moet handelen, bijv. gebruik van een epi-pen.

 

Snack voor de oppas

Als de kinderen op bed liggen is het voor de oppas fijn om wat lekkers te eten. Je kunt vooraf vragen wat de oppas graag wil eten, of zorg gewoon voor een zoutje/ nootjes en wat lekkers te drinken. Geef ook aan dat de oppas vrij is om dingen te pakken én als de oppas iets niet mag pakken omdat jij het een volgende dag nodig hebt kun je dat zeker ook aangeven.

Negen donuts in een vierkant verspreid. De donuts zijn feestelijk versierd met sprinkels en glazuur als ananas, smiley, met bloemetjes of gewoon roze. Twee handen pakken aan elke kant één donut. De achtergrond van de donuts is turquoise

 

Gebruik van een babyfoon

Heb je een babyfoon? Voor veel oppassen is het fijn om gebruik te maken van een babyfoon doordat ze de kinderen wel kennen maar niet zo goed als hun ouders. Het geeft vertrouwen en bij het huilen heeft de oppas het direct door.  Sluit de babyfoon aan en leg (als de oppas er niet bekend mee is) uit hoe het werkt. Zorg dat de oplader erbij ligt, zodat deze gebruikt kan worden indien nodig.

 

 Een meisje staat op een checklist dingen te checken. Ze draagt een grijze trui, heeft blond haar een piercing in haar neus en ringetjes als oorbellen. Verder heeft ze zwarte nagellak op en een ring om haar rechter en linker ringvinger, maar ook om haar rechter wijsvinger. Ze staat in een ruimte met dozen m zich heen

Eerste hulp bij ongelukken

Je hoopt dat de oppas het nooit nodig zal hebben maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Zorg dat je hebt verteld waar de oppas pleisters/ zalf kan vinden en waar, als er echt iets ergs aan de hand is eventuele pasjes (zoals zorgpas)/ nummers van het ziekenhuis/ dokter en van jullie liggen. Spreek ook af wie er gebeld kan worden in geval van nood.

 

 

Bed- en bad ritueel

In veel gevallen legt de oppas de kinderen in bed. Dit kan overdag zijn voor een middagslaapje of de oppas moet ‘s avonds het kind/ de kinderen naar bed brengen. Vertel de oppas of er een bed ritueel is en hoe dit ritueel gaat. Verwacht je dat de oppas het kind/ de kinderen in bad doet? Dan is het fijn om in de badkamer alvast het een en ander klaar te leggen, denk aan een handdoek, zeep, een schone romper, schoon ondergoed, indien nodig luier(s) en een pyjama. Vertel ook waar tandpasta en de tandenborstel ligt en laat zien waar in geval van nood extra luiers/ romper/ kleding ligt. Vertel hoe laat de oppas het kind/ de kinderen in bed moet leggen en hoe dat naar bed brengen meestal gaat. Kinderen hechten veel waarde aan ritme, rust en regelmaat (Feldmann, 2016). Zo weten kinderen wat er gaat gebeuren en op welke manier, dat geeft vertrouwen. Lees je altijd een boekje voor/ zing je een liedje en welk licht mag er aanblijven? Dit zijn dingen die heel normaal voor jou zijn, maar nieuw voor de oppas. Je kan ook het kamertje al zo van tevoren klaarmaken, dat de oppas alleen nog maar je kind/ kinderen in bed hoeft te leggen. Heeft je kind een lievelingsknuffel en/ of een speen? Leg deze dan op een vindbare plek voor de oppas.

 

Er op uit!

Wanneer de oppas overdag komt oppassen, is het leuk om wat te ondernemen met het kind/de kinderen. Spreek onderling af wat mag en kan en geef duidelijk je grenzen aan. Heb je bijvoorbeeld liever dat er in de tuin gespeeld wordt dan op straat, zeg dit dan vooral. Mag de oppas een stuk wandelen met de kinderen of een stukje fietsen? Zorg dat de fiets klaar staat en check even met de oppas of ze weet hoe de fietsstoeltjes werken/ hoe de kinderwagen werkt. Zorg voor een sleutel zodat de oppas het huis altijd in en uit kan. Je kan ook afspreken dat de oppas contact met jou opneemt als ze terug naar huis komt of bij de speeltuin is, want soms is het best even spannend als de oppas er op uit gaat met de kinderen.

 

Tv/ muziek/ internet

Als de oppas ‘s avonds komt oppassen is het fijn als de oppas zodra het kind/ de kinderen in bed liggen wat voor zichzelf kan doen, een film kijken, muziek luisteren of het internet gebruiken. Zorg dat de oppas weet hoe de tv werkt en wat er gedaan moet worden om een film te kijken, welk kanaal de oppas deze kan vinden. Zorg ook dat je, als je het toestaat dat de oppas jullie internet gebruikt wat de wificode is en jullie netwerknaam. Hetzelfde geld voor de muziekinstallatie, zo voorkom je dat er instellingen veranderen doordat de oppas het uit goede wil wilt proberen maar het niet helemaal lukt.

 

Een scheefstaande, geanimeerde klok. De klok is roze met witte wijzers en heeft oogjes die naar boven kijken. De rand is een gebroken wit en heeft roze alarmbelletjes. De klok lijkt om te vallen. Boven de klok zijn kleine geluidstekentjes (soort bliksemschitjes) getekend.

 

Eindtijd/ verwachtingen van de oppas

Het is voor een oppas fijn als je een eindtijd zegt, of in ieder geval een streven naar een bepaalde tijd. Zo weet de oppas hoe laat jullie ongeveer terug zijn. Mocht het onverhoopt later worden, dan kan je daarover berichten en afstemmen of het goed is. Geef daarnaast ook je verwachtingen aan, verwacht je bijvoorbeeld dat de oppas de vaatwasser in ruimt na het eten, of het speelgoed opruimt? Voor sommige oppassen is dit heel gewoon, anderen zal je hier over moeten informeren. Op deze manier voorkom je ruis en ergernis!

 

En tot slot, het allerbelangrijkste is dat zowel jij als de oppas een goed gevoel hebben. De oppas voelt zich veilig en vertrouwd in het huis, de omgeving en draagt de zorg om je kind(eren) en jij hebt een heerlijke avond of bent hard aan het werk en hoeft je niet druk te maken over je kind(eren). Laat ook altijd merken dat wanneer een oppas met vragen zit, ze deze ten alle tijden kan stellen en dat er geen gekke vragen bestaan.

 

Bronnen:

- Feldman, S. R. (2016). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson

- Eigen ervaringen