Blog \ Checklist met dingen die je mee moet nemen als je gaat oppassen

Oppas checklist wat neem je mee als je gaat oppassen?

Wat zit er in de oppas tas? Wat kan je doen tijdens het oppassen? Wat moet je meenemen om je niet te vervelen als de kinderen slapen?

Dansende getinte vrouw met zwarte schoenen, witte blouse en oranje broek. Haar achtergrond is ook oranje

Het eerste vraagstuk van een oppasavond: wat ga ik doen? Een avondje oppassen kan best wel lang duren. Daarom is het fijn voor jezelf als je alvast voorbereid bent op hoe je je kan vermaken. Het is ideaal als je wat spullen voor jezelf mee kan nemen zodat de tijd gestaag voorbij tikt. Maar, waar begin je dan?

Met deze zes tips kan je jezelf gemakkelijk vermaken. Maakt niet uit van hoe laat tot hoe laat je op moet passen!

 

4 Tips voor als de oppaskinderen nog wakker zijn staan hieronde

1. First things first: Een update sturen naar de ouders

Stuur, nadat je klaar bent met het naar bed brengen van de kinderen, een berichtje naar je oppasouders. Vertel daarin eventjes hoe het allemaal ging: hoe laat de kinderen uiteindelijk in bed lagen, of ze braaf waren, of jullie nog even een verhaaltje hebben gelezen etc. Dit vinden ouders fijn om te horen ter verificatie! Het hoeft niet langdradig of erg uitgebreid. Een kort berichtje volstaat. Hiermee weten de ouders dat het thuis allemaal goed gaat en kunnen ze onbezorgd door met hun avond.

 

Ook kan het zijn dat het kindje (of de kindjes) wat geluidjes maken. Dit komt zeker vaker voor als het wat jongere kinderen of babies zijn. Je hoeft niet in een keer te gaan kijken of er iets aan de hand is als je geluid hoort. Er is een kans dat je ze wakker maakt en dan schrikken ze dat ze niet hun mama of papa zien! Dit kan een grote huilpartij veroorzaken dus het is verstandig om ze lekker te laten liggen - ze vallen vaak weer heel snel in slaap. Alleen als een kind echt aan het huilen is dan is het goed om er even naar toe te gaan.

 

2. Neem glitters, veren en stickers mee voor knutsel werken van niveau

Kinderen houden van knutselen en zeker als je nieuwe dingen meeneemt om het kunstwerk nog leuker te maken! Dit koop je goedkoop bij de hema of de action is het aller beste en jij en de kinderen hebben allemaal een topdag samen!

 

3. Neem spelletjes mee van bij jou thuis!

Kinderen spelen thuis vaak dezelfde spellen, en tegenwoordig ook nog eens op schermen.  Door heel simpel een van jouw lievelingsspellen mee te nemen leren de kinderen wat nieuws en kan jij goed uitleggen hoe het spelletje werkt. Kaartjes doen het ook altijd heel goed.

 

4. Speciale bakvorm of leuke vormen

Maak een cake in een gekke vorm en versier hem met gekleurde vruchtenhagel, of bijvoorbeeld hagelslag. Dit kan je natuurlijk kopen in de supermarkt. Maar het is nog leuker om te kijken wat je in het huis kan vinden en samen met de kinderen te bedenken hoe je op een originele manier de taart kan versieren. Ideeen? klik hier https://nl.pinterest.com/search/pins/?rs=ac&len=2&q=cakejes%20versieren%20kinderfeestje&eq=cakejes%20ver&etslf=6205&term_meta[]=cakejes%7Cautocomplete%7C1&term_meta[]=versieren%7Cautocomplete%7C1&term_meta[]=kinderfeestje%7Cautocomplete%7C1

 

En als de kinderen op bed liggen en slapen, wat kan jij als oppas dan doen

 

1. Maak eindelijk dat vakantie plakboek

Tijd om dat leuke plakboek te maken met geprinte fotos en stukjes tekst.  Voor het allerleukste boek moet je wel al wat voorbereiden! Om je album iets extra’s mee te geven, is het namelijk het aller leukste als je al tijdens de vakantie allerlei ‘aandenkens’ verzamelt. Kaartjes van hotels bijvoorbeeld en bonnetjes van cafeetjes waar je lekker hebt gegeten, je toegangsbandje van een festival, een toeristische folder, entreekaartjes van musea en andere plekken waar je bent geweest. Zelfs bierviltjes of de papiertjes van een koffie koekje waar je een leuke herinnering aan hebt… alles is goed voor een plekje in je album! Hou zoveel mogelijk bij je, thuis kan je altijd nog beslissen wat erin gaat en wat niet. Dit zorgt al tijdens de vakantie voor voorpret van het maken van je plakboek. En dit is nu typisch iets wat door de drukte altijd blijft liggen en wat je heerlijk tijdens het oppassen kan doen!

 

Hiervoor moet je nog best wat meenemen naar het oppasadres:

 1. Een boekje om alles in te plakken
 2. De attributen die je tijdens je vakantie verzameld hebt
 3. Uitgeprinte fotos van je vakanite
 4. Een pritstift of lijm is handig (niet morsen!)
 5. Een schaar natuurlijk.
 6. Verschillende kleuren stiften en glitterpennen 
 7. stickers kunnen altijd als je daar vrolijk van wordt;)

 

Deze foto is van Jellybeats.nl als voorbeeld, bekijk alle tips in hun blog: https://jellybeats.wordpress.com/2015/08/17/een-vakantie-scrapbook-maken-in-6-stappen/

 

2. Maak een bucketlist met dingen die je nog wilt doen

Schrijf op een lijstje welke dingen je nog echt een keertje wilt doen of bereiken! Als je hierover nadenkt schieten vaak allerlei doelen die op elkaar lijken te binnen. Tel aviv bezoeken, een koffie kopen in New York, een berg beklimmen. Maar er is veel meer dan alleen reizen! Denk breder dan één thema bijvoorbeeld aan reizen, sporten, in je werk of iets nieuws leren, familie, en vrienden avontuur dieren wat zou je nog graag doen of beleven of kunnen?  In de top 10 staan bijvoorbeeld op volgorde van populariteit de volgende dingen:

 1. Je duikbrevet halen & gaan duiken op de mooiste plekken ter aarde
 2. Een berg beklimmen of meerdere
 3. Het Noorderlicht bekijken
 4. Een eigen bedrijf starten
 5. Een boek schrijven
 6. Alle 7 continenten bezoeken
 7. Probeer iedere dag iets nieuws (voor 1 maand)
 8. Een nieuwe taal leren
 9. Een marathon lopen
 10. Leren skiën/ snowboarden

 

Het helpt om vragen te stellen om erachter te komen wat je echt wilt: Wat wilde je als kind altijd nog eens graag doen? Waar krijg je spijt van als je het nooit doet? Op wie van je vrienden ben je jaloers en wat heeft hij/zij gedaan dat jij ook zou willen? Wat zou je doen als je nog een maand te leven had?  Best pittige levensvragen dus:) pak een lekker kopje thee en begin je hoeft er ook niet meteen 100, begin gewoon met 10. Benieuwd naar wat andere mensen op hun bucketlist hebben staan? Bekijk deze link https://www.detop100.nl/bucketlist-ideeen/

 

 

3. Ga huiswerk maken

Een ander onderwerp waar we nooit tijd voor lijken te hebben is toch wel echt huiswerk maken. Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar je gaat jezelf later bedanken! Oppassen is een van de meest gelegen momenten die je kan bedenken om huiswerk te maken. Bij je oppasgezin is er waarschijnlijk minder afleiding dan bij jou thuis!

 

Zo is er niemand in huis die je zou kunnen afleiden. Geen broers of zussen die met je komen kletsen, ouders die iets van je willen of een telefoon waarop je de hele tijd berichtjes krijgt (als de ouders de wifi zijn vergeten te geven).

Huiswerk maken tijdens oppassen is ideaal want je kan er de tijd voor nemen en je leert er ook nog eens wat van! Oppas jezelf slim!

Tuurlijk, soms moet je er wel zin voor maken, maar als er bijvoorbeeld een toetsweek aan komt, dan is oppassen en huiswerk maken heel goed te combineren. Kortom, de ideale situatie voor huiswerk.

 

Tip: als je houdt van muziek luisteren tijdens het leren is het handig als je met de luidspreker van je telefoon luistert. Of bijvoorbeeld met één van de twee oortjes in. Op deze manier kan je het nog horen als een oppaskind je roept.

 

 

4. Zorg dat je een tekenboek en potloden bij je hebt

Voor velen is dit iets wat ze al heel lang willen doen, maar ze doen het nooit. Namelijk: tekenen! Tekenen is een heerlijke manier van ontspanning of manier om even alles te vergeten. Daag jezelf uit om iets nieuws te tekenen of bijvoorbeeld een oude tekening af te maken.

Op deze manier leer je jezelf een vaardigheid die je je hele leven bij je draagt en kan je er alleen maar beter in worden. daarnaast tekenen een goede manier om eventjes los te komen van je telefoon of het internet in het algemeen. Vaak geeft een langere periode scrollen op Instagram een averechts gevoel en voel je je wat duffer of slechter aan het einde van de avond. Als je met tekenen bezig bent dan zijn je hersenen actief bezig en dan voel je je aan het einde van de avond gevoelsmatig beter!

Zeker als je een creatief persoon bent, maar je lijkt haast nooit de tijd voor te kunnen vinden, is dit een goede tijd om echt aan de slag te gaan.

 

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor mensen die graag willen schrijven of iets anders creatiefs willen beoefenen. Dit kan van alles zijn: een verslag voor school, een dagboek bijhouden, een eigen blog die je graag wil beginnen of een boek schrijven.

Ook als je ergens mee zit kan schrijven heel verlichtend werken. Als je ergens last van hebt kom je door middel van schrijven wellicht op antwoorden die je anders niet had kunnen bedenken. Leer jezelf een stukje beter kennen. Probeer het maar eens!

 

Want om eerlijk te zijn: op Instagram zitten kan altijd nog. Stel: je zou alle uren die je aan social hebt besteed investeren in een hobby als schrijven of tekenen. Dan ga je met sprongen vooruit!

5. Schrijf een vriendenboekje

Maak voorspellingen hoeveel kinderen jij en je vrienden gaan krijgen, wie er waar gaat wonen en of ze bij elkaar blijven als stel. Dit is superleuk om telkens als je gaat oppassen even bij te werken en je maakt een heel leuk boekje waar je later in terug kan lezen hoe je nu over dingen denkt.  Sluit je even af van internet en alle apps en ga lekker plakken en schrijven! Met daarin over elk van je vriendinnen een stukje tekst over wat je leuk aan ze vindt bijvoorbeeld en wat je denkt wat ze voor beroep gaan doen later.

 

 

 

6. Leer een nieuwe taal

Als je vaak in de avond oppast dan is het misschien wel fijn om aan een persoonlijk project te beginnen. Iets wat je voor een langere termijn vol kan houden en ook nog eens kan gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat je bijvoorbeeld al heel lang geïnspireerd bent door een bepaald land of al heel lang naar dat land wil reizen. Dan is in de avond oppassen ideaal, want dan heb je zeeën van tijd om de taal te leren die daar gesproken wordt!

Hoe leuk is het als je er al jaren van droomt om voor een langere tijd wil gaan reizen. Bijvoorbeeld naar Spanje, Frankrijk, China of Noorwegen. Dan is het nóg wat leuker als je vervolgens ook die taal kan spreken!

 

Met apps als Drops of Duolinguo kan je heel eenvoudig je vocabulaire te verbeteren of zinnen leren te maken. Drops is een app die je heel gemakkelijk helpt om het vocabulaire van die taal te vergroten. Duolinguo is al wat bekender. Deze app is perfect voor het oefenen van zinnen maken en gesprekken te voeren.

 

Met deze tips kan je je gemakkelijk uren vermaken als je aan het oppassen bent! Gebruik die vrije tijd die je hebt om in jezelf te investeren en iets te doen wat je normaal gesproken niet doet. Zo heb je én in jezelf geïnvesteerd én wat geld verdiend. Hoe relaxed is dat!

7. Neem een boek mee

Als je in de avond aan het oppassen bent dan is dat eigenlijk de ideale tijd om iets te doen waar je nooit tijd voor hebt. Bijvoorbeeld lezen! Neem een boek mee die je al heel lang hebt willen lezen maar steeds weer van afgeleid werd. Op deze manier vliegen de uren voorbij en doe je ook iets voor jezelf.

Het gemakkelijke aan een boek is dat je het overal kan lezen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je bij een nieuw oppasgezinnetje bent en ze zijn vergeten de wifi te geven waardoor je niet meer kan Netflixen.

Met een boek zit je altijd goed. Maakt niet uit op welke locatie je ook zit!

 

8. Kijk een film die je al heel lang hebt willen zien

Hier is ‘ie dan: de ‘klassieke’ oppas tip. Een film kijken tijdens het oppassen. Is deze tip een beetje afgezaagd? Nee hoor! Hoe lekker is het als je tijdens een avondje oppassen helemaal kan relaxen en een super leuke of spannende film kan kijken?

 

Soms dan heb je na een lange dag school of oppassen geen puf meer om een hobby als lezen of tekenen te beoefenen. Dan is het ideal dat je helemaal kan verzinken in het verhaal van een film.

Dezelfde tip als bij het maken van huiswerk: zet het geluid van de film alleen niet te hard. Op deze manier kan je de kinderen wakker maken of de kinderen niet meer horen als ze je roepen.

 

Tip: als je van tevoren weet dat je lekker wil gaan Netflixen dan is het handig om van tevoren de wifi te vragen! Dan help je jezelf een handje.

 

9. Het weggaan

Zorg, als je weggaat van je oppasgezin, dat je telefoon is opgeladen. Op deze manier ben je altijd bereikbaar als je naar huis fietst of kan je de weg naar huis nog even Googelen als dat nodig is! Stuur een appje naar iemand voordat je weggaat. Dan weten zij ook wanneer je klaar bent met de shift.

 

Met deze tips kan je gerust en voorbereid gaan oppassen. Met moraal van het verhaal: probeer eens iets nieuws! Laat die telefoon voor de grap een keer links liggen en kijk waar je uit komt. Oppasavonden hoeven namelijk helemaal niet als uren aan te voelen aangezien er zat te doen is. Ben jij al enthousiast om aan de slag te xgaan als oppas? Kijk dan op de site www.nannynina.nl en schrijf je in of plan lekker veel uren in!

 

Veel plezier!