× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Buitenspelen, net als vroeger!

Datum: 28/09/2021
Over de Auteur: Mijn naam is Maud Zeebregts (26), gek op de puurheid van kinderen en altijd nieuwsgierig wat er in de kinderkoppies omgaat. Met deze nieuwsgierigheid en mijn pedagogische achtergrond hoop ik jullie met mijn blogs te enthousiasmeren en te inspireren om op verschillende manieren naar kinderen en hun gedrag te kijken.

Vroeger zag je overal kinderen op overvolle speelveldjes, speeltuinen en pleintjes buitenspelen. Het maakte de kinderen niks uit wat voor weer het was, door weer en wind gingen ze er op uit. Tegenwoordig zie je het beeld van spelende kinderen op deze pleintjes, speelveldjes en speeltuinen nog maar weinig. Dit is ongelofelijk jammer! Geloof me, buiten zijn en buiten spelen vindt iedere kind fijn. Alleen in deze tijd hebben sommige kinderen even dat ene extra zetje van ons nodig. Lees verder hoe je dit extra zetje kan geven!📈

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Dat regelmatig buiten zijn belangrijk is voor de mens, daar zijn we bekend mee. De frisse lucht is natuurlijk ook een van onze basisbehoeftes! Het is voor kinderen belangrijk dat ze minimaal een uur buiten bewegen. Dit is niet alleen belangrijk voor de frisse lucht, maar ook door vele andere redenen! 

🧠 Buiten zijn en buiten bewegen is goed voor de gezondheid. Door buiten te bewegen voorkom je overgewicht. De frisse lucht en het daglicht helpt bij; het verhogen van concentratie, helpt kinderen te ontstresse, is goed voor de ogen en de vitamine D ondersteunt de weerstand. 

🏋️‍♂️ Door buiten te klimmen, klauteren, vallen en opstaan. Wordt het kind sterker en leert het kind allerlei motorische vaardigheden om zich beter te bewegen. Het kind zal hierdoor een groei doormaken in de motorische ontwikkeling. 

👭 Buitenspelen is goed voor de sociale- emotionele ontwikkeling. Tijdens het buitenspelen komen kinderen de volgende situaties tegen; omgaan met conflicten, rekening houden met een andere, overleggen met elkaar, spelregels hanteren, samen oplossingen bedenken en teleurstelling verwerken. Van al deze situaties tijdens het buitenspelen leren kinderen en daar worden de kinderen socialer van!

💪 Tijdens het buitenspelen komen kinderen veel uitdagingen tegen. Denk aan; tikkertje spelen en jij bent de tikker, een waterplas waar je overheen moet springen en het zitje van de skelter verzetten, omdat je anders er niet op past. Wanneer deze uitdagingen lukken, geeft dit het kind zelfvertrouwen en zal het kind het de volgende keer niet uit de weggaan! 

🤹‍♀️ Buiten zijn kinderen op ontdekkingstocht. Kinderen gaan hun eigen wereld ontdekken. Buiten worden kinderen uitgedaagd en geprikkeld in hun fantasie en creativiteit.  

Een stimuleerde ‘’schop’’ naar buitenspelen

Waar het vroeger de normaalste zaak van de wereld was, dat kinderen direct uit school naar buiten gaan om met andere kinderen uit de buurt te spelen. Is het nu normaal om direct naar de beeldschermpjes te grijpen. Kinderen kunnen helemaal verzonken zijn in hun beeldscherm en vinden dit enorm leuk. Erg jammer, want buitenspelen is eigenlijk goed voor alles! Probeer daarom echt de kinderen minimaal een uur buiten te laten spelen. Ook wij volwassene kunnen een aantal dingen doen om kinderen te stimuleren tot buitenspelen; 

 • Geef het goede voorbeeld. Als jij nooit naar buiten gaat, waarom zou het kind dit dan wel doen? Trek die jas aan, laat die telefoon thuis en ga mee naar buiten! 
 • Laat het kind met binnenspeelgoed buiten spelen. Neem die bak met lego mee naar buiten. Het zal je verrassen dat dit kinderen tot nieuwe ideeën brengt. Kinderen kunnen op deze manier ook genieten van het daglicht en de frisse lucht.  
 • Maak van te voren duidelijke afspraken en regels met betrekking tot het beeldschermgebruik. 
 • Maak de achtertuin aantrekkelijk en overzichtelijk, zodat het kind geprikkeld wordt om naar buiten te gaan. Zet een trampoline neer, bij mooi weer laat ze met water spelen, geef een opdracht om met stoepkrijt wat te maken, laat ze viezerikken met water en modder.   
 • Spreek met de ouders van de buurtkinderen af om tegelijk naar buiten te gaan. Zo komt het kind met de buurtkinderen in contact en zal het op latere leeftijd makkelijker zijn om zelfstandig deze buurtkinderen buiten op te zoeken. 
 • Zorg voor genoeg buitenspeelkleding. Buitenspeelkleding moet bij koud weer goed warm zijn, mag vies worden en moet comfortabel zitten. 
 • Laat het kind van vroeger in je naar boven komen en kom met die leuke ouderwetse buitenspelletjes. Denk aan; tikkertje, verstoppertje, springtouwen. 

Leuke ideeën voor buitenspelen!

Buitenspelen in de winter ☃️

 • Ga een lekker hapje voor de vogels maken zoals; een vetbol of pindaslinger. Neem alle materialen mee naar buiten en maakt het in de buitenlucht. 
 • Verzamel tijdens een wandeling winter materialen waarmee je kan knutselen zoals; dennenappels, takjes, kastanjes, blaadjes, stenen. Je kan na het wandelen hier een mooi winterstukje van maken. 
 • Zet een vuurkorf neer, ga marshmallows smelten en natuurlijk daarna oppeuzelen.  
 • Als het sneeuwt, ga met waterverf een kunstwerk maken in de sneeuw. 
 • Ga bellen blazen wanneer het vriest! De bellen worden ijs-bellen, dit ziet er prachtig uit! 
Twee kinderen samen aan het buitenspelen in de winter om een sneeuwpop te maken

Buitenspelen in de herfst 🍂

 • Ga een boswandeling maken. Verzamel materialen vanuit het bos, maak met alle verzamelde materialen een prachtige herfsttafel. 
 • Als het regent, hup naar buiten! Trek regenlaarzen aan en ga stampen in de plassen. 
 • Ga op zoek naar paddenstoelen! Het is ook erg leuk om de paddenstoelen aan de onderkant te bekijken met een spiegeltje. In oktober worden er door heel Nederland paddestoelen activiteiten georganiseerd. Op deze website meer informatie hierover;  https://www.ivn.nl/ouders-en-scharrelkids 
 • In de herfst staat er regelmatig harde wind. Ga met de zelfgemaakte vlieger naar buiten en probeer hem uit!
 • Ga een wandeling maken met daarbij speurtocht opdrachten in een eierdoos. In alle vakjes van de eierdoos moet je wat verzamelen zoals bijvoorbeeld; een dennenappel, eikeltjes, een beukenblad, dennennaalden, een takje, een kastanje. Er zijn veel verschillende voorbeelden op internet te vinden.  
Kinderen die in de herfst buitenspelen in het bos en helemaal vies zijn

Buitenspelen in de lente🌷 

 • Versier een leeg potje tot bloemenvaas en ga in de natuur op zoek naar bloemen. 
 • Maak een eigen kruidentuintje van potjes en zaai hierin de zaadjes. Het is elke keer weer een activiteit om de kruiden te verzorgen. Als de kruiden helemaal volgroeid is, kan je er mee gaan koken. 
 • Ga naar de kinderboerderij. Ook daar komt steeds meer leven rond de lente.
 • Zoek water op en ga kikkerdril vangen. Langzaam verandert het kikkerdril tot visjes, dan wordt het weer tijd om samen de visjes los te laten in het water. 
 • Geef de kinderen de opdracht om met stoepkrijt straten te tekenen, met bomen, huizen, zebrapaden en rotondes. Laat ze daarna los in hun fantasie met auto’s en hun zelfgemaakte straten. 
Jongen die in de lente aan het buitenspelen is in een speeltuin en op de schommel zit

Buitenspelen in de zomer ☀️

 • Zet een avond van te voren een bak of zak met water en speeltjes (bijvoorbeeld; autootjes, diertjes, legoblokjes) in de vriezer. De volgende dag zitten alle speeltjes in het bevroren water vast. Neem de ijsblok mee naar buiten en laat ze met een klein houten hamertje aan de slag gaan om de speeltjes los te krijgen. 
 • Kunstwerken maken op de tegels met water en een kwast. 
 • Zet een badje neer voor de babypoppen. Het is tijd voor de poppen om gewassen te worden. Geef de kinderen sop en een sponsje en ze kunnen aan de slag. Dit kan ook eventueel met speelgoed waar de interesse van het kind ligt. 
 • Lekker kliederen met water en zand. Zet een bak water en een bak zand neer en laat ze verder aanmodderen. Leuk om hier ook pannen, lepels en bakvormpjes bij te leggen. 
 • Leg blanco blaadjes op de grond en zet speelgoeddiertjes daarop. Je ziet door de felle zon schaduw van de speelgoeddiertjes op de blanco blaadjes verschijnen, deze kunnen ze nu overgaan trekken tot een echte tekening. 
Twee jongens die in de zomer buitenspelen met water

Tip! Neem ook eens een kijkje bij onze Nanny Nina academy 🙌

Gerelateerde berichten

 1. Verschillende kleuren stoepkrijt die op straat liggen
 2. knutselen met wc-rollen panda