Jullie zitten aan tafel, het was al een gedoe om dat voor elkaar te krijgen, maar ze zitten zonder boos te worden, wonder boven wonder, jij ook. Je kijkt de tafel rond en denkt ‘oh, de bekers vergeten’. Je staat op, loopt naar de kast en met dat je 2 blauwe bekers pakt gilt er één vanaf de tafel: “NEHEHEHEHEEEE, NIET DIE BLAUWE!!”
Je schrikt! Je bent verbaasd, maar je voelt je ook boos. Huh? Hoezo niet? “IK WIL DE GELE!!” Maar, de gele is net gebruikt voor het verven dus die is vies. Eén groot drama. Je snapt er niks van én verliest ook een beetje je geduld. Pff, je wilde gewoon aan tafel zitten en eten. Nu sta je hier naar een gillend kind te luisteren en tot tien te tellen. Maar tot tien tellen helpt niet. De boosheid kolkt in jou ook omhoog. Je hebt je best gedaan op het eten en nu wil je gewoon even rustig zitten!
Je legt uit waarom het niet kan (helpt niet)
Je zegt met stemverheffing dat ie moet stoppen (helpt niet)
Je zegt dat het onzin is, het is maar een kleur (helpt niet)
Uit pure machteloosheid snauw je iets lelijks tegen je kind. En dat helpt ook niet. “Nee, natuurlijk helpt het niet”: denk je bij jezelf. “Ik moet gewoon kalm blijven”.
Uiteindelijk sta je zuchtend de gele beker af te wassen, wordt jouw eten koud en ben je echt chagrijnig. Je voelt je schuldig dat je hebt lopen snauwen tegen je kind. Je baalt van het gevoel dat je over je heen liet lopen en toch die beker hebt afgewassen. Je twijfelt aan of je het nou goed hebt gedaan of niet.
Achter de boosheid van een kind (en achter de jouwe ook trouwens) zit vaak een behoefte. Dat kan zijn een lichamelijke behoefte (zoals eten, slaap, rust, maar ook autonomie), de behoefte aan kennis (wanneer je kind iets niet snapt of weet) of de behoefte aan het verwerken van prikkels en emoties.
Wat jou en jouw kind gaat helpen is wanneer je gaat onderzoeken welke behoefte er speelt, in plaats van corrigeren op gedrag of het probleem meteen oplossen. Door te kijken naar de behoefte voelt je kind zich gezien en gehoord en ben jij minder aan het politieagenten. Wat beide enorm bijdraagt aan het gevoel van zelfvertrouwen, bij je kind en bij jou.
Wil je meer tips en informatie hierover? Word dan lid van mijn facebookgroep:
Ferme Vrede Groep – word de moeder die je wél wilt zijn | Facebook