Blog Blog | Scheten, snot en voorlezen

Categorie: Ouders | Datum: 25 januari 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Scheten, Snot en Voorlezen

Ik ben Hester (40+), moeder van super chiller Xander (9) en druktemaker Mare (7) en getrouwd met Meneer R. We dromen elke dag over ons volgende avontuur, smeden wilde plannen en genieten ondertussen van de ooit zo door ons gevreesde burgerlijkheid van het traditionele gezinsleven.

“Mama, weet je dat de wc-bril schoner is dan het schermpje van je telefoon? Mama, weet je dat je wel een liter snot per dag maakt? Mama, weet je dat er wel acht soorten scheten zijn?”

Het is overduidelijk. De kinderen zijn aan het lezen. Ze schreeuwen de meest vieze feiten van de woonkamer naar beneden de keuken in. Feiten die zij super belangrijk vinden, en…. vooral waarvan ze weten dat ze van mij een “Gatver, wat is dat nu weer voor informatie! Dat hoef ik echt niet te weten!“ terug-geschreeuwd krijgen. “Mam, zal ik je uitleggen waarom een rotte-eieren-scheet echt stinkt?” Nee schat, dat hoeft niet, ik ben aan het koken….

Mama is scheet-vrij

Dappere poging mislukt. Binnen één minuut heb ik twee kinderen naast me staan die een poging doen mij alles uit te leggen over de rotte-eieren-scheet, maar door het samen zo aanstekelijk lachen over deze scheet, komt niet één woord verstaanbaar uit de mond. Feit bij ons thuis: mama laat geen scheten. Wat er ook in welk boek staat, mama laat ook geen lieve zachte rozengeur en maneschijn ruikende windjes. Sinds een half jaar zijn ze gaan twijfelen aan deze waarheid, een waarheid die eigenlijk enkele jaren onbetwist leek. Een kleine mama-overwinning. De twijfel komt door dat boek: Alles Wat je Wilt Weten over Scheten. Denk je dat je met je kleuter de poep en plas grappen hebt overleefd? Embrace yourself

Voorlees-mama heeft vrij

Nu zal de lezer zich afvragen: waarom heb je dat boek in huis? Dat zal ik u haarfijntjes uitleggen in deze Nationale Voorleesweek. Ik ben een boekenwurm. In het pre-historische-pre-kinderen tijdperk ging ik met een extra koffer voor alleen boeken op reis. Met kinderen in huis ging ik los met voorlezen – van Boer Boris tot Sjakie en de Chocoladefabriek. Als ouders op school mochten voorlezen waren we een halve week bezig hét perfecte boek te kiezen. Het was een pijnlijke dag toen de kinderen geen prijs meer stelden op mijn voorlezen “omdat ze - met de grootste trotse glimlach op het gezicht - toch zelf kunnen lezen”. Terneergeslagen trok ik mij terug tussen mijn eigen boeken. Schouder aan schouder voor het slapen gaan, ieder verzonken in zijn eigen boek.

Het Snode Plan

Maar….  zo makkelijk liet ik mij natuurlijk door mijn eigen kinderen niet opzij zetten! Denk, denk, denk, broed, broed, broed, snode plannen in de maak. Ik struinde de boekwinkel door op zoek naar het ultieme voorleesboek voor mijn kinderen, dat ene boek waarvan ze zouden willen dat ík, dé voorlees-mama, het zou…. vóórlezen! Bingo! Boeken over vieze dingen. Boeken over dingen waar ik nooit over wil praten tijdens het eten. Het scheten-boek. Het Handboek voor Viezeriken. Bingo! Snot, slijm, boeren, wc’s, oorsmeer, neus peuteren, poep. Als ik mijn eigen “gatver, wat is dat nu weer voor informatie” opzij zet, mag ik vast en zeker voorlezen.

En zo geschiedde. We lazen nog lang en gelukkig. Soms mag ik voorlezen voor het slapen gaan, als het maar over vieze, hele vieze dingen gaat. Als de kinderen dan met een grote lach in slaap vallen is de missie voor ons alle drie geslaagd. Gisteravond was zo een avond. En dus pakte ik na het voorlezen mijn mobieltje erbij om te kijken of al een nieuw vies boek is uitgebracht. Toen dacht ik even terug aan die middag, aan dat ene feitje: “Mama, weet je dat de wc-bril schoner is dan het schermpje van je telefoon?” Ik pakte snel mijn eigen boek. Lezen maar.

Meer blogs lezen van Hester? 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt