Blog Blog | Hoe krijg ik mijn baby zo ver dat hij doorslaapt?

Categorie: Ouders | Datum: 09 maart 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Hoe krijg ik mijn baby zo ver dat hij/zij doorslaapt?

Janne (31) is het levende voorbeeld dat je een baby kan hebben én een goede nachtrust. Lees in dit blog hoe zij dat voor elkaar krijgt.  

Je bent precies op de juiste plek terecht gekomen. Ik ga je namelijk vertellen hoe je ervoor kan zorgen dat je lieve baby leert doorslapen. En dat betekent dat jij ook kan doorslapen. En daar doet het hele gezin het uiteindelijk beter op. Slaap is zó belangrijk. Dus, probeer je ogen open te houden en lees dit blog!

Baby slaapt met voetjes in voorgrond

Disclosure: Ik bedoel baby’s van ongeveer 3 maanden of ouder. Je moet niet willen dat je baby doorslaapt als hij nog voeding nodig heeft en daarom wakker wordt. Voordat je aan de slag gaat met het leren doorslapen moet je baby dus goed op gewicht zijn en geen nachtvoedingen meer nodig hebben.

Tot die tijd, houd vol! En lees je vast in, dan weet je waar je mee kan beginnen zodra je baby eraan toe is om door te slapen. 

 

1. Slapen moet je leren

Dit is wel echt een belangrijke zin om te onthouden. Je baby kán nog helemaal niet doorslapen. Ten eerste had hij de eerste maanden voeding nodig en ten tweede kent hij het principe niet. In je buik kon je baby namelijk slapen wanneer hij wilde, ongeacht of het buiten donker was en ongeacht of jij sliep. Je baby moet dus leren om meerdere uren achter elkaar te slapen. Hoe doe je dat?

  • Verduistering, verduistering, verduistering

Negeer al die goedbedoelde adviezen van oma’s, moeder en tantes over dat je baby overal moet kunnen slapen, buiten in de zon, in de box bij een kringverjaardag of om 12 uur tijdens oud en nieuw. Laten we even logisch nadenken. Wat is nou het allerfijnst om te slapen? Een goede temperatuur (18°C) en een donkere kamer. Zorg dus voor de beste verduisterende gordijnen die je kan vinden en doe er ook nog een rolgordijn tussen. Hoe donkerder de kamer, hoe slaperiger de baby (dat heeft weer met melatonine te maken).

  • Pak je baby lekker in

Het advies is om je baby na 3 maanden niet meer in te wikkelen met een doek of een slaapzak. Dit zou ik dan ook zeker aanhouden, ik was persoonlijk heel bang voor de wiegendood, dus ik zou hier te allen tijde rekening mee houden. Dus wat deed ik dan wel? Een lekkere slaapzak, gewoon van de Hema, een lakentje om de baby strak mee in te pakken en daaroverheen een deken. Let uiteraard wel goed op dat je het bedje kort opmaakt.

  • Houd je baby voor de gek

Verzin een ritueel dat goed vol te houden is. Wij deden het volgende:

Om 18:30 naar boven, slaapkamer vast donker maken, naar badkamer, badje vol laten lopen, kleertjes uit, in badje leggen, lekker wassen, uit het badje halen, drogen, insmeren met een lekkere bodylotion, pyjama’tje aan, liedjes zingen, naar de slaapkamer, altijd hetzelfde liedje zingen in de slaapkamer, lekker instoppen, kusje en weglopen. Altijd. Stipt om 19:00 uur lag ons meisje erin.

Ze is nu 18 maanden oud en we houden nog steeds 19:00 uur aan als slaaptijd. Ze is inmiddels zo geconditioneerd dat wanneer we haar in haar bed leggen ze automatisch in haar oogjes wrijft, “slapen” zegt, haar knuffel pakt, haar duimpje in de mond doet en gaat slapen. Wij hebben écht nooit problemen met inslapen. Zelfs als ze last had van haar tandjes of van een verkoudheid, ging ze gewoon slapen. Dan werd ze nog wel eens een uurtje later wakker, maar inslapen vindt ze echt heerlijk. Sinds ze echt dingen begrijpt, leggen we haar in bed en zeggen we “Oo, mag jij naar bed? Wat een lekker bedje heb jij! Met je lieve Koei (dat is haar koe) en je lekkere deken, wat is het lekker warm!” Alleen al door die positieve tonen aan te houden, leren we haar dat het fijn is om naar bed te gaan.

 

2. Doorslapen

Gevaarlijk onderwerp. Hier zijn zwart/wit gezien twee kampen voor. De ene vindt dat je je baby moet laten huilen en de ander vindt dat je je baby nooit moet laten huilen. Zal ik je eens wat vertellen? Er is een middenweg. Als je op tijd begint met je baby leren slapen (rond de 3 maanden), zal je baby nooit oververmoeid raken en moeten huilen van vermoeidheid. Hij zal wakker worden ’s nachts (dat doen álle baby’s) maar vervolgens ook weer in slaap vallen zonder dat jij hieraan te pas hoeft te komen. Geloof me, ik heb het levende bewijs. In de afgelopen 15 maanden (ik tel de eerste 3 maanden niet mee) ben ik er ongeveer 10 keer uit gegaan ’s nachts, omdat mijn meisje huilde. Meestal is het een nachtmerrie, dus dan kan ik het niet laten om haar eruit te halen en te troosten. Dit is helemaal niet erg, want het moment dat ze rustig is en ik haar weer neerleg, gaat ze gewoon weer slapen. Ze heeft namelijk positieve associaties met haar nachtrust, ongeacht het tijdstip.

 

3. Mijn baby wordt elke paar uur huilend wakker

Als je zeker weet dat je baby genoeg gegeten heeft, geen vieze luier heeft en geen krampjes, maar gewoon wakker is en niet zelf in slaap kan komen, dan ben ik van mening dat je hem moet leren weer in slaap te vallen. Ik vind zelf deze methode het prettigst:

Eerste keer: Je gaat naar binnen, haalt je baby uit bed, knuffelt tot je baby weer rustig is en legt hem dan terug in zijn bed. Dan wacht je 5 minuten (timen!)

Tweede keer: Mocht de baby doorgaan met huilen ga je weer naar binnen. Je laat de baby in bed liggen, maakt geen oogcontact, maar aait over zijn wang en stelt hem gerust met lieve woordjes of een liedje. Dan wacht je 10 minuten (timen, want het voelt als een eeuwigheid!)

Derde keer: Dan ga je weer naar binnen, geen oogcontact. Nu aai je niet over de wang maar zing je alleen zachtjes een liedje. Dan wacht je 15/20 minuten (timen!)

Vierde keer of vaker: Je gaat naar binnen, zegt niks, kijkt je baby niet aan, maar laat hem je aanwezigheid voelen. Dan wacht je 15 minuten en doet precies hetzelfde als in de laatste stap. Net zo lang tot je baby slaapt. Dit kan gerust 3 uur duren, maar dit is wel hoe je je baby aanleert dat jij er altijd zal zijn, maar dat hij ook zichzelf gerust moet kunnen stellen.

Soms kan dit vreselijk tegenstrijdig aanvoelen, maar als je dit niet doet is de kans groot dat je straks een peuter hebt die niet goed slaapt. Het is belangrijk om te onthouden dat je baby zich ontwikkelt in zijn slaap en dit nodig heeft. Je helpt je baby door hem te leren slapen, je doet hem geen kwaad.

 

4. Mijn baby sliep altijd door, maar wordt ineens wakker

Dit hebben wij ook een paar keer gehad, wat bleek? Die arme meid had honger! We moesten haar dus meer te eten geven overdag.

Een tweede reden kan zijn dat het te koud is. Als je baby elke nacht rond 05:00 uur wakker wordt, is de kans groot dat het te koud is op zijn kamer. Wij hebben dit opgelost met een elektrisch kacheltje en een timer. De kachel gaat van 4:00 tot 5:00 even aan, zodat het weer wat warmer is en onze meid lekker door kan slapen.

Soms worden baby’s ook wakker met een doorgelekte luier. Dan is het verstandig om er 2 over elkaar heen aan te doen, waarvan 1 verkeerd om. Je kan ook proberen om 's nachts geen romper aan te doen, maar een onderbroekje. De romper kan teveel druk geven op de volle luier, waardoor het doorlekt. Dit voorkom je door een onderbroekje over de luier heen te doen.

 

5. Mijn baby wil juist overdag niet meer slapen

Herkenbaar. Met ongeveer 12 maanden wilde onze meid haar ochtendslaapje niet meer doen. Prima, even wennen, maar die hebben we toen overgeslagen. Nu wil ze heel soms ’s middags niet slapen, maar ligt dan wel gerust 2 uur lang in haar bedje te ‘rusten’, liedjes te zingen en te kletsen. Nogmaals, als ze positieve associaties heeft met haar bed, is dit helemaal niet vreemd. We merken tegenwoordig wel dat ze beter slaapt als we ’s ochtends een uur naar buiten gaan. Dus dat doen we dan ook 😊

 

6. Slaapschema

Ja, dit is een persoonlijke. Ik ben fan van slaapschema’s, maar ik houd überhaupt gewoon heel veel van schema’s. Mijn man ook, dus regelteef en -nicht doen het goed op een lekker strak schema. Als jij dat nou niet hebt, maar jij liever kijkt naar je baby en of hij slaperig is, is dat natuurlijk ook helemaal prima. Mits je goed oplet. Want als je een paar signalen mist, kan het zijn dat je baby oververmoeid en overstuur raakt. Het makkelijkst is wel om een aantal basisregels aan te houden. Daar zijn ook weer verschillende meningen over, dus ik zal even delen wat voor ons goed werkte.

Nadat de baby wakker wordt ’s ochtends, kan je ongeveer verwachten dat hij 2 uur wakker is. Dan gaat hij weer een uurtje slapen. Ik maakte mijn meisje wakker, zodat ze lekker in haar schema zou vallen en dus nooit oververmoeid zou raken. Dit hoef je natuurlijk niet te doen, maar het is wel handig zodat je weet hoe lang je baby ongeveer wakker kan blijven.

Je baby kan na het ochtenddutje weer ongeveer 2 uur wakker blijven, dan komt het middagdutje. Deze hield bij ons rond 3 uur op. Toen deed ze om half 5 nog een klein dutje van een half uur om vervolgens stipt 7 uur naar bed te gaan. Dat half 5-dutje duurde maar kort en je merkt vanzelf als ze er geen behoefte meer aan hebben, dan slapen ze namelijk gewoon niet 😉

Mocht je, net als ik, dol zijn op een soort militair slaapschema dan is het boek de Tevreden Baby een goede. De schijfster heeft nogal een dominante toon, maar ze heeft ook 20 jaar ervaring dus die toon nam ik maar voor lief.

 

7. Houd vol

Het belangrijkste is dat je de manier die bij jou past volhoudt, zodat je baby snapt waar hij aan toe is. Ik zit in een Facebook groep met moeders die tegelijk zwanger waren als ik. Dat is sowieso heel interessant, want er zitten 500 vrouwen in met elk een andere mening. Wat mij is opgevallen is dat de vrouwen die vanaf het begin al riepen dat je te allen tijde moet slapen met je baby, je baby bij je moet dragen en je baby altijd moet volgen als hij wil drinken (ookal is dat ieder half uur), dezelfde moeders waren die na 12 maanden de pagina bombardeerde met vragen als: "Mijn baby is elke nacht om 2 uur wakker", "Mijn baby heeft slokjes water nodig 's nachts", "Mijn baby wil niet meer naar bed", "Ik ben elke avond 3 uur bezig met mijn baby in slaap krijgen". Nu is dit geen officieel onderzoek, maar ik vond het wel opvallend (en ook wel logisch). 

 

Mocht je nou nog specifieke vragen hebben over het wel/niet doorslapen van je baby, stuur dan even een mailtje naar [email protected] of zoek een goede slaapcoach in je omgeving. 

Veel succes met slapen!

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt