Blog Blog | Hoe je de perfecte speurtocht voor je kinderen kan maken

Categorie: Flexibele oppas | Datum: 23 februari 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

De Speurtochten Allerhande

Ik ben Hester (40+), moeder van super chiller Xander (9) en druktemaker Mare (7) en getrouwd met Meneer R. We dromen elke dag over ons volgende avontuur, smeden wilde plannen en genieten ondertussen van de ooit zo door ons gevreesde burgerlijkheid van het traditionele gezinsleven.

Hoe vermaak je je kinderen? Nou gewoon, door een speurtocht te bedenken! Of nou ja, gewoon... Zo makkelijk gaat dat niet! Gelukkig is daar moeder Hester die ons helpt met haar speurtochtskills. Lees hieronder haar tips om je kinderen de beste speurtocht van hun leven te bieden. 

Daar komt iemand aangeslopen, een beetje onwennig, wat timide, iemand die niet bij mij de deur durft in te trappen terwijl ik aan het werk ben aan de keukentafel. Het is dus overduidelijk niet mijn dochter. A-háá, ze heeft een gezant gestuurd. “Mama van Mare, wil je voor ons een speurtocht maken?” Mare weet dat ik te zoetsappig ben om ‘nee’ te zeggen tegen een vriendinnetje. “Natuurlijk” flap ik eruit terwijl mijn hersen-raderen oververhit raken. Ik voel me een ‘Allerhande’ van speurtochten. Voor elk ingrediënt uw eigen speurtocht. Even creatief doorbikkelen met op de achtergrond een werkoverleg - oeps - en dan geef ik de twee dametjes opdracht zich te verstoppen op het toilet. Ik ren door het huis om overal briefjes te verstoppen en geef het startschot: de eerste puzzel schuift onder de wc-deur door….

Speurtochten-machines

In covid-tijd draait de speurtochten-mama-machine dubbele productie. Ik teken rebussen, maak woordzoekers, simpele puzzels waar de letters de locatie van de volgende puzzel verklappen, en bedenk raadsels over de volgende locatie. Ik gebruik rekensommen waarbij de uitkomst in letters opgeschreven moet worden, en heb inmiddels allerlei geheime code-talen. Als het niet regent pakken we de mobiele telefoon erbij. Dan krijgen de kinderen via de whatsapp een opdracht voor een foto of een selfie, sturen ze mij het resultaat krijgen ze een letter als beloning. Alle gewonnen letters door elkaar husselen geeft de prijs: een snoepje, een koekje, een chocolaatje. Bijvangst? Al die leuke, grappige foto’s. Extra bijvangst: een eigen momentje zen.

Volgens Google Translate is een speurtocht een echte ‘treasure hunt’. Onze Deense oppas raakte dan ook enigszins in paniek toen Mare haar om een speurtocht vroeg. Ze kocht slim 24 uur nadenken: Tomorrow, tomorrow! Dat was voor de speurtochten-mama-machine ook even slikken. Mijn positie als super-speurtochten-mama-machine was blijkbaar niet onaantastbaar. Trots inslikken en met Mare meedansen dat het zóóó fijn is dat ook de oppas speurtochten maakt. Ze kwam indrukwekkend goed beslagen ten ijs – daar kon ik zeker nog wat van leren! Ze had een hele avond internet afgestruind voor de beste ‘tips & tricks’. Haar speurtocht duurde 45 (!) minuten, mij kóst het 45 minuten om één te maken die vervolgens binnen 20 minuten opgelost wordt! Wat een binnenkomer als speurtochten-groentje!

Ik wil ook!

Inmiddels heb ik mij verenigd met de “beter goed gejat dan slecht bedacht” formule. Maak vijf foto’s van blauwe dingen, drie foto’s van dingen waar bloemen op staan, of maak een dansfilmpje van een minuut. Gejatte favoriet op dit moment is de “herken de tien geluiden”. Je loopt na bedtijd met je mobiele telefoon in opnamestand door het huis en verzamelen maar! Koffiemachine, stofzuiger, de deurbel, een tennisbal. De van de oppas gekopieerde opdrachten combineren we met de tijdrovende hersenspeurtocht van het maken van “echte” puzzels.

De recensie van De Speurtochten Allerhande? In ieder geval een hoop plezier. Het blijft fascinerend dat de kinderen het liefst een half uur van het kastje naar de muur gestuurd willen worden, daarin graag de meest gekke dingen willen doen om daarna een gat in de lucht te springen voor het succesvol afleggen van de speurtocht en het incasseren van de welverdiende prijs. Dat ene snoepje. Daar kunnen wij volwassenen nog wat van leren: wanneer was de laatste keer dat ik blij was door iemand van het kastje naar de muur gestuurd te worden? Ik zal morgen eens vragen of de oppas met de kinderen een speurtocht voor mij wil maken. Graag inclusief opsluiten tijdens de voorbereidingstijd – met graag een koffie en een goed boek - en die reep chocolade in de koelkast lijkt mij een prima prijs – alleen voor mij!  

Lees hier meer blogs van Hester over haar familie. 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt