× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Belasting betalen als gastouder? Help!

Datum: 29/09/2021
Auteur:
Over de Auteur: Manou is naast onze queen of blogs, zelf ook erg actief op insta (@manouzwolle) en is ook het brein achter de Nanny Nina socials (@nannynina_nl). Je kan haar omschrijven als een creatieve, dromerige kluns en een hele goede vriend voor haar vrienden en haar kat Molly.

Waarom moet ik belasting betalen en is dit mijn eigen verantwoordelijkheid? Welke mogelijkheden zijn er en hoeveel belasting moet ik betalen als gastouder aan huis? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Lees snel verder!

Waarom moet ik belasting betalen?

Je bent als gastouder officieel verplicht om inkomsten uit arbeid op te geven bij de Belastingdienst. Dit is je eigen verantwoordelijkheid.

Er zijn 3 mogelijkheden als gastouder:

  • Je bent in loondienst: je inkomsten en de ingehouden loonheffing geef je aan bij ‘Loon’ in je aangifte inkomstenbelasting.
  • Je bent ondernemer: je inkomsten geef je aan als winst uit onderneming in je aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers.
  • Je bent niet in loondienst en geen ondernemer: je inkomsten heeft je aan als resultaat uit overig werk in je aangifte inkomstenbelasting.

Als je ouder bent dan de AOW-leeftijd betaal je een lager tarief voor de inkomstenbelasting. Wanneer je door de Belastingdienst erkend bent als zelfstandig ondernemer gelden er ook afwijkende belastingregels en kan je in aanmerking komen voor een aantal fiscale voordelen.

Zo geef je in de aangifte inkomstenbelasting de inkomsten, verminderd met de zakelijke kosten, aan in de rubriek ‘Wist uit onderneming’.

Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Waar moet ik belasting betalen?

Belastingaangifte doe je op de website van de Belastingdienst.

Hier log je in op Mijn Belastingdienst. Dit is je persoonlijke pagina met gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Op deze pagina kan je al jouw belastingzaken regelen.

Hoeveel belasting moet ik betalen als gastouder aan huis?

In 2021 moet een gastouder over zijn of haar inkomen tot € 68.508 een percentage van 37,10% van zijn of haar inkomsten aan belastingen afdragen.

Het inkomen wordt hierbij berekend door de verdiensten te verminderen met de kosten die een gastouder heeft gemaakt. Denk hierbij aan speelgoed, knutselspullen etc.

Het bedrag dat aan belastingen betaald moet worden wordt verminderd met de heffingskorting. Dit is een korting die afhankelijk is van de gezinssituatie, leeftijd en persoonlijke situatie.

De meest bekende heffingskorting is de algemene heffingskorting. Deze geldt voor iedere belastingplichtige en bedraagt in 2021 maximaal € 2.837.

Belasting betalen als gastouder met een rekenmachine om uit te rekenen

Zo, nu weet je waarom, waar en hoeveel belasting je moet betalen als gastouder en kan je aan de slag.

Succes!

Gerelateerde berichten