Blog Autorijden met kinderen? Bekijk deze tips!

Categorie: Ouders | Datum: 13 april 2021

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Road-tripping... 

Ik ben Hester (40+), moeder van super chiller Xander (9) en druktemaker Mare (7) en getrouwd met Meneer R. We dromen elke dag over ons volgende avontuur, smeden wilde plannen en genieten ondertussen van de ooit zo door ons gevreesde burgerlijkheid van het traditionele gezinsleven.

 

De vraag der vragen in onze auto: wanneer gaan we af de snelweg? Het heilig moment als we aan het ‘roadtripping’ zijn. Het betekent dat we er bijna zijn. Door de kinderen bedacht als alternatief op de vraag “zijn we er bijna?” of “hoe lang nog?

 

De uitermate getergde reacties van Meneer R en mijzelf op die klassieke vragen, heeft onze slimme kinderen er toe aangezet een nieuwe variant te bedenken. Eentje die wij minder irritant blijken te vinden, maar wel de benodigde informatie oplevert. Wanneer gaan we af de snelweg? 

 

De mislukte oplossingen 

Hoe lang nog naar de bezinepomp? Ik weet al wat ik ga nemen! Hoe ver naar de Starbucks? Mag ik dan een kaneelbroodje? Hoeveel minuten nog zegt de TomTom? Mag ik die zien? Een autovakantie over de grens klinkt als een nachtmerrie. Langer dan een half uur in de auto vraagt om entertainment als wij niet zelf tot opperste irritatie geëntertaind willen worden. We hebben de puzzelboeken geprobeerd: mama, we worden misselijk. We hebben de kleurboeken geprobeerd: tenzij je bij aankomst een half uur op de grond van de auto tussen de snoepjespapieren, weggemoffelde broodkorsten, lege milkshake-bekers en onherkenbare dingetjes wilt zoeken naar blijkbaar de enige echt appeltjesgroene stift die we hebben, geen succes. 

We hebben autobingo geprobeerd: de discussie over het wel of niet gezien hebben van een paard in de wei duurde minimaal tien kilometer. Een vliegveld op de bingokaart als je zigzagt door de provincie leidde tot ferm onderhandelen over de afkoopsom van een bingokaart zonder de kans op bingo. We hebben de filmpjes geprobeerd. Aan elke stoel een schermpje. Cruciale succes-factor: ze moeten dezelfde filmpjes elke keer leuk vinden. Aaarghhhh, Freek Vonk versus de tekenfilm. Een beter achterbank-drama moet nog geschreven worden...

 

De tips der tippen

Met alle Hollandse en buitenlandse uurtjes in de auto was de “simpele” missie: bedenk laagdrempelig voor de ouders en hoogst vermakelijk voor de kinderen auto-vermaak. Poging een met heel veel snoep had tot resultaat dat we nu nog steeds rondrijden met vuilniszakjes in het handschoenenvakje. Poging twee met zelfgemaakte puzzels leverde kortstondig vermaak op, ruzie over wie de pen mocht vasthouden en naast het koffers inpakken op de avond voor vertrek minimaal 2 uur inspiratieloos zwoegen op lege papieren. Wat werkt dan wel? De tips der tips.... tromgeroffel! 

 

Wij kunnen uren rondjes rijden met:

Het Alfabet!

De kinderen moeten om en om met de volgende letter uit het alfabet een voorbeeld uit de gekozen categorie zeggen. Bijvoorbeeld: kleuren, dieren, eten, jongens of meisjes-namen, soorten speelgoed, kledingstukken, dingen buiten of binnen. Bij de C, X en Y mogen we vaak helpen, de rest van de rit genieten wij van het uitzicht en roepen soms: jeetje, wat een goede vondst! Als ze wat ouder zijn: draai het alfabet om, en gooi ook nieuwe categorieën erin: plaatsnamen, moeilijke woorden, dingen in de koelkast, sporten, landen....

De letterslang

Je moet een woord maken met de laatste letter van het woord van diegene voor jou. Dus als Xander auto zegt moet Mare een woord met beginletter o, en zo kan je ook weer uren doorgaan! Grote hilariteit als mama of papa steeds dezelfde letter krijgt, en nee, je mag niet steeds hetzelfde woord zeggen! Variaties zijn dat je alleen korte woorden mag gebruiken, of juist lange woorden. Je hoeft maar een kwart van de tijd op te letten - nooit hardop in de auto zeggen! - en de kinderen helpen je graag herinneren welke letter je moet gebruiken.

De top tien! 

Verzin samen tien van alles en nog wat! Om-ste-beurten. Tot er tien zijn. Ik heb notities vol in mijn telefoon van mogelijke top-tienen. Net als lijstjes met opties te gebruiken bij het alfabet, maar het voordeel van de top tien is natuurlijk dat je er veeeeeeel meer categorieën voor kunt bedenken! Ook uit de dagelijkse dag: noem tien winkels op loopafstand, noem tien vrienden van Xander of tien van Mare, noem tien soorten fruit, groente, groene groente, soorten schoenen, ballen, kookspullen, bloemen, tekenfilms, smaakjes van ijs en nog meer.... Lijstjes, lieve ouders, maak lijstjes in je telefoon! 

En als de bingo, de filmpjes, kleuren, puzzelen, snoepen, top-tienen, alfabetten of woordslangen allemaal niet helpen, dat is er altijd nog dat ene spelletje op de telefoon waar ze om en om een level kunnen spelen... tot dat ene heilige moment: we gaan af de snelweg! We hebben het gehaald!

 

Meer activiteiten voor kinderen nodig? Klik hier!

 

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt