× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Alles over een au pair in Nederland

Datum: 29/09/2021
Auteur:
Over de Auteur: Manou is naast onze queen of blogs, zelf ook erg actief op insta (@manouzwolle) en is ook het brein achter de Nanny Nina socials (@nannynina_nl). Je kan haar omschrijven als een creatieve, dromerige kluns en een hele goede vriend voor haar vrienden en haar kat Molly.

Wanneer kom je in aanmerking voor een au pair en hoe vind je deze? Wat zijn de kosten en hoe lang mag een au pair nou eigenlijk blijven? Allemaal onderwerpen die wij in dit blog bespreken. Van belangrijke eisen tot financiële voordelen. Lees snel meer!

Wat is een au pair?

Een au pair is iemand die naar Nederland komt voor een culturele uitwisseling en op je kinderen past en helpt met lichte huishoudelijke taken. De au pair is tussen de 18-31 jaar en woont bij je in huis en wordt echt gezien als onderdeel van het gezin.

Een au pair mag maximaal 1 jaar bij een familie blijven en mag niet meer dan 30 uur per week op de kinderen passen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een au pair?

Het proces om een au pair te vinden is niet makkelijk. Dit kunnen wij voor je doen of als je zelf al een au pair hebt regelen wij het papierwerk en de aanvraag bij de IND.

Om als gastgezin in aanmerking te komen voor een au pair moet je aan een aantal eisen voldoen:

 • De au pair mag maximaal 30 uur per week en max 8 uur per dag aan het “werk” zijn
 • De au pair moet minimaal 2 vrije dagen per week hebben en minimaal 1 volledig weekend per maand vrij
 • De au pair moet minimaal 2 weken vakantie per jaar hebben
 • Een 7-daags plan wordt wekelijks ingevuld door het gezin en de au pair
 • Het gastgezin betaald maximaal €340 zakgeld per maand incl. vakantie en ziekte. Hierbij komen minimaal €10 euro maandelijkse telefoonkosten vergoeding
 • Het gastgezin zorgt voor een au-pairverzekering + basis zorgverzekering. Hiernaast zorgt het gastgezin voor een cursus om de au-pair kennis te laten maken met de Nederlandse taal of cultuur
 • De au-pair verleent geen gespecialiseerde zorg
 • Het gastgezin ondertekend de Au pair Awareness-verklaring

Hoeveel kost een au pair?

De kosten van een au pair zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd. Deze bestaan uit de eenmalige kosten aan Nanny Nina voor de plaatsing, de Self-match of de Full-service, plus de maandelijkse kosten.

Bij Nanny Nina heb je de mogelijkheid om zelf een au pair aan te dragen, de Self- match, of ervoor te kiezen dit uit handen te geven aan Nanny Nina, de Full-service. Zie onderstaand prijzenoverzicht voor meer informatie.

Kostenoverzicht van Nanny Nina au pair bureau voor gezinnen in Nederland die een au pair zoeken

De maandelijkse kosten bestaan uit zakgeld, telefoonabonnement, NS-reiskaart, de Nanny Nina Academy training, de Au pair verzekering (optioneel) en de zorgverzekering. Totaal komt dit uit op €462 per maand.

De au pair verzekering dekt je au pairs bagage en eventuele noodvluchten terug naar het thuisland. Als er bijvoorbeeld een familielid onverwachts overlijdt. Aansprakelijkheid binnen Nederland is ook gedekt.

Er kunnen extra kosten van toepassing zijn. Bijvoorbeeld in de Filipijnen betaal je €22,50 voor extra visum activiteiten of €100 voor aangetekende documenten die worden verzonden.

Voor het rematchen van een au pair wordt €800 in rekening gebracht. Hierbij gaat Nanny Nina opzoek naar een nieuwe geschikte au pair.

Plaats gratis een au pair verzoek of neem een kijkje op de site van Nanny Nina voor meer informatie.

Kosten voor een au pair in Nederland via Nanny Nina

Hoe vind je een au pair?

Plaats een au pair verzoek op de site van Nanny Nina. Hierna ontvang je een geschikt au pair profiel. Wanneer dit een geschikte match is ga je akkoord met de match en zeg je “Ja!” tegen de au pair.

Wij werken met een no cure no pay wat betekend dat wanneer wij geen geschikte au pair voor jou vinden, jij je geld terugkrijgt.

Na het vinden van een geschikte match behandelt de IND de aanvraag meestal binnen 2 weken. De laatste stap voor vertrek is het regelen van een eventuele verblijfsvergunning en het boeken van een vliegticket.

Bij aankomst in Nederland kan de au pair haar verblijfsvergunning ophalen bij een IND-loket en kan ze zich inschrijven bij de gemeente om een BSN-nummer te ontvangen.

Hiermee kan de au pair een bankrekening openen wat erg handig is! Het is belangrijk dat de au pair de volgende items meeneemt hiervoor: paspoort, bewijs van adres, contract en ‘Apostille’ geboorteacte.

Hiernaast is het van belang dat je een basisziektekostenverzekering binnen 4 maanden na aankomst regelt. Dit kan bijvoorbeeld via de ZEKUR-verzekering.

Je kan ook een au pair verzekering afsluiten wat inhoudt dat je au pair verzekerd is en dat je gedekt bent als er thuis iets beschadigd raakt. Deze verzekering is niet verplicht. 

Wat is de rol van Nanny Nina na aankomst van de au-pair?

 • Administratie: we zorgen ervoor dat alle documenten worden geretourneerd, of op verantwoorde wijzen worden gearchiveerd volgens de wetten op de gegevensbescherming. Ook checken we met de au pair of het weekplan wordt uitgevoerd.
 • Communicatie: in de au pair guide maken we de wetten inzichtelijk en informeren we zowel au pair als gastgezin.
 • Verzorging: we houden contact met de au pair en je kan ons altijd bellen of een Whatsappje sturen.
 • Vertrouwelijkheid: we behandelen elk gesprek en elke email als vertrouwelijk. We helpen graag als bemiddelaar, met een positieve insteek en gedeeld doel komen we er samen uit!
 • Culturele uitwisseling: we organiseren een welkom training zodat je au pair andere au pairs kan ontmoeten. Hier geven we de basics van EHBO bij kinderen, koppelen we au pairs aan een Nederlandse buddy, een van onze oppassers, en maken er een gezellig feestje van.
 • Onderwijs: via de Nanny Nina Academy kan je au pair een EHBO-cursus volgen en kan hij of zij kiezen voor een aantal waardevolle workshops of onlinecursussen over onderwerpen zoals kindervoeding, Nederlandse les, fietsveiligheid en communicatie.
 • Informatieplicht: wij zijn verplicht om de IND op de hoogte te stellen van elke verandering in je gezinssituatie. Bijvoorbeeld als je bent verhuisd, je burgerlijke staat hebt gewijzigd, een nieuwe baan hebt gekregen of als au pair verhuist of een universitaire opleiding begint. Dit om ervoor te zorgen dat alles volgens de wet en regelgeving verloopt.

Wat te verzekeren als je je eigen au pair al hebt gevonden?

 • De au pair is niet verwant aan je gezin in de 1e, 2e of 3e graad
 • De au pair heeft geen geld betaald aan een bemiddelingsbureau
 • De au pair heeft niet eerder een verblijfsvergunning voor uitwisseling in Nederland gehad

De volgende documenten zijn nodig voor een au pair aanvraag:

 • Een wettelijk paspoort dat geldig is voor de gehele duur van het verblijf
 • Een apostille gestempeld geboortecertificaat
 • Een verklaring van goed gedrag
 • Een medische verklaring
 • Getekende verklaring bewustwording au pair

Om een aanvraag voor een au pair goed te keuren heeft de IND financiële voorwaarden vastgesteld voor het gastgezin.

 • Onafhankelijk inkomen betekent dat er belastingen en/of uitkeringsbijdragen over worden betaald.
 • Duurzaam inkomen betekent dat betalingen worden verwacht voor een periode langer dan 12 maanden.
 • Voldoende inkomen betekent dat het minimaal 1,5x het minimumloon in Nederland is in een twee-ouder huishouden.

Benodigde bedragen geldig van 1 juli 2021 t/m 31 december 2021:

Gastgezin met een echtpaar/ongehuwd samenwonenden

Bruto-inkomen per maand zonder vakantiegeld           €2.551,50

Bruto-inkomen per maand met vakantiegeld                €2.755,62

Gastgezin met een alleenstaande ouder

Bruto-inkomen per maand zonder vakantiegeld            €2.041,20

Bruto-inkomen per maand met vakantiegeld                 €2.204,50

Waar moet je huis aan voldoen voor een au pair?

Als gastgezin dien je een extra kamer te hebben voor de au pair. Deze moet minimaal 9m2 zijn.

Daarnaast moeten de financiële middelen aanwezig zijn om de au pair kost, inwoning en zakgeld te bieden. Ook is het belangrijk om open te staan voor de cultuur van de au pair.

Slaapkamer van een au pair die in Nederland is via Nanny nina met een bed en een stoel naast een bijzettafel en een raam die open kan

Spreekt een au pair Nederlands?

Binnen het gezin wordt Nederlands gesproken en dat is niet de eerste taal van de au pair. Het gastgezin kan er zelf voor kiezen of zij de au pair een Nederlands cursus aan willen bieden.

Dit wordt over het algemeen wel aangeraden als bijdrage aan de culturele uitwisseling.

Hoe lang mag een au pair bij je gezin blijven?

Een au pair mag van de Nederlandse overheid maximaal één jaar in Nederland blijven.

Mocht je daarna nog een au pair willen uitnodigen in je huis, dan helpen we je graag bij je zoektocht naar een lieve nieuwe au pair voor het volgende jaar.

Kies jij voor een au pair?

Nu je al deze informatie hebt verzameld kan je een weloverwogen beslissing maken. Voldoe jij aan de eisen als gastgezin en Is het financieel voordelig om voor een au pair te gaan?

Ja? Dan raden wij het zeker aan om bij te dragen aan deze culturele uitwisseling en je kinderen kennis te laten maken met een andere cultuur!

Hiernaast wordt er ook zó veel werk uit je handen genomen en heb jij ook weer eens tijd voor jezelf… of je partner!

Gerelateerde berichten