× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Kraamtijd, alles wat je wilt weten!

avatar van jasmijn kok
Datum: 7 mei 2023
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wanneer regel je kraamzorg en welke soorten kraamzorg zijn er allemaal? Moet je hiervoor betalen en waar moet je op letten in deze tijd? Wat is de kraamtijd nou eigenlijk? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Van het kraampakket tot de roze wolk, lees snel verder!

Wat is de kraamtijd?

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamtijd. Tijdens deze periode ondersteunen de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin. De kraamperiode duurt ongeveer zes weken en de eerste 8-10 dagen wordt het kraambed genoemd. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en het wassen en zorgt voor rust en regelmaat. Dit artikel is onderdeel van het mega blog “Verlof en vakantiedagen“. 

De controles bestaan uit dagelijkse controles van moeder en kind, het wegen van de baby en het controleren van de hoeveelheid bloedverlies. 

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. In het kraampakket zitten medische artikelen die nodig zijn bij de bevalling en de eerste dagen daarna. 

Dit zijn onder andere een navelklemmetje, kraamverband, steriele gaasjes, ontsmettingsmiddel, matrasbeschermer en een koortsthermometer voor moeder en kind. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of op internet.

pasgeboren baby die op een kleed ligt en door zijn moeder wordt aangekleed tijdens de kraamtijd

Wanneer regel je kraamzorg? 

Er wordt geadviseerd om de kraamzorg tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap te regelen. Het aantal uren kraamzorg wordt gegeven naar aanleiding van het landelijk indicatie protocol. 

Zodra je weet dat je zwanger bent kan je je aanmelden voor kraamzorg. Hierbij is het slim om de termijnecho af te wachten zodat de datum bekend is. Regel je kraamzorg het liefst voor de 16e week van je zwangerschap. 

Het is geheel aan jullie om een kraamzorginstelling te kiezen. Er wordt geadviseerd om een kraamzorginstelling te kiezen in de regio, zodat de kraamverzorgende snel ter plekke kan zijn indien er complicaties zijn in de kraamperiode. Hiernaast kan je naar de ervaringen van vrienden en familie vragen. 

Er zijn verschillende soorten kraamzorg. Wij hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet:

  • Volledige kraamzorg: volgens het Landelijk Indicatie Protocol is 49 uur kraamzorg het basis aantal uren kraamzorg. Dit wordt verdeeld over 7 of 8 dagen. De kraamverzorgende helpt je met (borst)voeding, voert controles uit en geeft uitleg en instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. Hiernaast kan zij in overleg ondersteunen met de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden. 
  • Moeder- en kindzorg: bij deze vorm is de kraamverzorgende er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Ze beantwoordt al je vragen en ondersteund bij (borst)voeding. Deze vorm van zorg duurt 3 uur per dag en is geschikt als je in de kraamtijd het fijn vindt om minimale zorg te hebben. 
  • Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg: wanneer een baby langer dan 10 dagen in de couveuse heeft gelegen, kunnen ouders ‘couveuse nazorg’ of ‘uitgestelde kraamzorg’ krijgen. 
  • Kraamzorg bij thuisbevalling: in dit geval belt de verloskundige in de laatste fase van de bevalling het kraamcentrum en regelt een kraamverzorgende die assisteert bij de thuisbevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de gegevens over de bevalling en de baby bij het kraamcentrum terecht komen. Hierna wordt de kraamzorg geregeld.

Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Deze vergoeding geldt voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Hierbij wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. 

Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen in het ziekenhuis of geboortecentrum in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg.

In sommige gevallen geldt er een eigen bijdrage. Voor kraamzorg thuis geldt er een wettelijke bijdrage van €4,60 per uur en voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt er een eigen bijdrage van €18,50 per dag voor het kind en €18,50 per dag voor de moeder. 

pasgeboren baby waar je alleen de voetjes van ziet terwijl ze op een kleedje ligt met een roze romper aan

Wat zijn kraamtranen?

Kraamtranen herken je aan plotselinge stemmingswisselingen of onverwachte huilbuien. Je hormonen zijn van slag en je lichaam is vermoeid. 

Hiernaast moet je wennen aan de verantwoordelijkheid van een pasgeborene. Van de 3de dag tot de 5e dag na de bevalling kan je ineens heel emotioneel worden. 

Wat is de roze wolk?

Veel ouders zijn enorm blij en positief wanneer er een baby wordt geboren. Ze zijn verliefd op hun kind en zien alles heel optimistisch. Deze periode van pure verliefdheid en heel intensief bezig zijn met de baby en elkaar wordt ook de roze wolk genoemd.

Waar moet je op letten in de kraamtijd?

Er gebeurt tijdens de kraamtijd heel veel. Zo moet de baby leren drinken en op temperatuur worden gehouden. Het duurt vaak een tijdje voordat de melkproductie echt op gang komt en de baby de juiste borstvoeding krijgt. Dit is heel normaal en niks om je zorgen over te maken.

De kraamverzorgende komt in huis en leert je partner en jou hoe je je baby verzorgt en helpt met voeden, luiers verschonen, wassen en temperatuur opmeten. 

In deze eerste dagen en eerste weken is het heel fijn voor de ouders om extra hulp te hebben. In deze tijd kan er ook kraamvisite komen waar de kraamverzorger bij kan helpen.

In deze periode ligt de focus op herstellen en uitrusten en kan je last krijgen van kraamtranen. Hiernaast komt de eerste kraamvisite en doet je partner aangifte van jullie kind.  

Hoe lang is kraamtijd?

De kraamtijd zijn de eerste 10 dagen na de bevalling. Daarop volgen nog 6 weken die de kraamperiode heet.

Hoeveel uur kraamzorg is normaal?

Het normale aantal minimumuren kraamzorg is 24 uur verdeeld over 8 dagen. Maximaal heb je recht op 80 uur kraamzorg en het standaard getal is 49.

Gerelateerde berichten