× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Kraamtijd, alles wat je wilt weten!

Datum: 07/09/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Wanneer regel je kraamzorg en welke soorten kraamzorg zijn er allemaal? Moet je hiervoor betalen en waar moet je op letten in deze tijd? Wat is de kraamtijd nou eigenlijk? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Van het kraampakket tot de roze wolk, lees snel verder!

Wat is de kraamtijd?

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamtijd. Tijdens deze periode ondersteunen de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin. De kraamperiode duurt ongeveer 6 weken en de eerste 8-10 dagen wordt het kraambed genoemd. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en het wassen en zorgt voor rust en regelmaat. Dit artikel is onderdeel van het mega blog “Verlof en vakantiedagen“. 

De controles bestaan uit dagelijkse controles van moeder en kind, het wegen van de baby en het controleren van de hoeveelheid bloedverlies. 

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. In het kraampakket zitten medische artikelen die nodig zijn bij de bevalling en de eerste dagen daarna. 

Dit zijn onder andere een navelklemmetje, kraamverband, steriele gaasjes, ontsmettingsmiddel, matrasbeschermer en een koortsthermometer voor moeder en kind. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of op internet.

Pasgeboren baby die op een kleed ligt en door zijn moeder wordt aangekleed tijdens de kraamtijd

Wanneer regel je kraamzorg? 

Er wordt geadviseerd om de kraamzorg tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap te regelen. Het aantal uren kraamzorg wordt gegeven naar aanleiding van het landelijk indicatie protocol. 

Zodra je weet dat je zwanger bent kan je je aanmelden voor kraamzorg. Hierbij is het slim om de termijnecho af te wachten zodat de datum bekend is. Regel je kraamzorg het liefst voor de 16e week van je zwangerschap. 

Het is geheel aan jullie om een kraamzorginstelling te kiezen. Er wordt geadviseerd om een kraamzorginstelling te kiezen in de regio, zodat de kraamverzorgende snel ter plekke kan zijn indien er complicaties zijn in de kraamperiode. Hiernaast kan je naar de ervaringen van vrienden en familie vragen. 

Er zijn verschillende soorten kraamzorg. Wij hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet:

  • Volledige kraamzorg: volgens het Landelijk Indicatie Protocol is 49 uur kraamzorg het basis aantal uren kraamzorg. Dit wordt verdeeld over 7 of 8 dagen. De kraamverzorgende helpt je met (borst)voeding, voert controles uit en geeft uitleg en instructies over alles wat te maken heeft met de verzorging van de baby. Hiernaast kan zij in overleg ondersteunen met de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden. 
  • Moeder- en kindzorg: bij deze vorm is de kraamverzorgende er alleen voor de zorg voor moeder en baby. Ze beantwoordt al je vragen en ondersteund bij (borst)voeding. Deze vorm van zorg duurt 3 uur per dag en is geschikt als je in de kraamtijd het fijn vindt om minimale zorg te hebben. 
  • Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg: wanneer een baby langer dan 10 dagen in de couveuse heeft gelegen, kunnen ouders ‘couveuse nazorg’ of ‘uitgestelde kraamzorg’ krijgen. 
  • Kraamzorg bij thuisbevalling: in dit geval belt de verloskundige in de laatste fase van de bevalling het kraamcentrum en regelt een kraamverzorgende die assisteert bij de thuisbevalling. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de gegevens over de bevalling en de baby bij het kraamcentrum terecht komen. Hierna wordt de kraamzorg geregeld.

Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Deze vergoeding geldt voor minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen. Hierbij wordt geteld vanaf de dag van de bevalling. 

Kraamzorg is verkrijgbaar na iedere bevalling, maar de plaats van bevalling is van invloed op het aantal dagen dat er maximaal kraamzorg gegeven kan worden. Zo worden de dagen in het ziekenhuis of geboortecentrum in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg.

In sommige gevallen geldt er een eigen bijdrage. Voor kraamzorg thuis geldt er een wettelijke bijdrage van €4,60 per uur en voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt er een eigen bijdrage van €18,50 per dag voor het kind en €18,50 per dag voor de moeder. 

Pasgeboren baby waar je alleen de voetjes van ziet terwijl ze op een kleedje ligt met een roze romper aan

Wat zijn kraamtranen?

Kraamtranen herken je aan plotselinge stemmingswisselingen of onverwachte huilbuien. Je hormonen zijn van slag en je lichaam is vermoeid. 

Hiernaast moet je wennen aan de verantwoordelijkheid van een pasgeborene. Van de 3de dag tot de 5e dag na de bevalling kan je ineens heel emotioneel worden. 

Wat is de roze wolk?

Veel ouders zijn enorm blij en positief wanneer er een baby wordt geboren. Ze zijn verliefd op hun kind en zien alles heel optimistisch. Deze periode van pure verliefdheid en heel intensief bezig zijn met de baby en elkaar wordt ook de roze wolk genoemd. 

Waar moet je op letten in de kraamtijd?

Er gebeurt tijdens de kraamtijd heel veel. Zo moet de baby leren drinken en op temperatuur worden gehouden. 

De kraamverzorgende komt in huis en leert je partner en jou hoe je je baby verzorgt en helpt met voeden, luiers verschonen, wassen en temperatuur opmeten. 

In deze periode ligt de focus op herstellen en uitrusten en kan je last krijgen van kraamtranen. Hiernaast komt de eerste kraamvisite en doet je partner aangifte van jullie kind.  

Kortom; tijd om te genieten van jullie kleine wonder! En mocht je wat hulp nodig hebben, neem gerust contact op! Nanny Nina helpt je graag verder.

Veel gestelde vragen 

Wat te doen tijdens de kraamtijd?

Regelmaat en dingen in een vaste volgorde doen, kan je kindje rust geven: herhaling geeft je kind een vertrouwd en veilig gevoel. Zorg voor rust: geef je baby niet te veel prikkels. Wat ook vaak helpt, is je kindje juist aandacht te geven als hij of zij niet huilt.
 

Wat is de kraamweek?

De kraamweek is er voor jou en je baby om te herstellen van de geboorte en om van elkaar te genieten. Het is vaak een heftige periode, zowel emotioneel als lichamelijk. Maar ook een dierbare en bijzondere periode. 
 

Gerelateerde berichten