× Close
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

Alles over een au pair verzekering

Datum: 18/08/2021
Auteur:
Over de Auteur:

Alles, maar dan ook echt álles over au pair verzekeringen in Nederland vind je in dit blog. Zet een bak koffie of een warm thee’tje en ga er maar eens lekker voor zitten!

Waarom een au pair verzekering?

Of je nou zelf au pair bent en verzekerd op pad wil gaan, of je als ouder een au pair hebt gevonden en hem/haar de beste verzekering wil bieden – verzekeren is belangrijk. Stel dat er iets vreselijks gebeurt met de familie van de au pair, dan wil de au pair terug! Of iets minder dramatisch, de au pair breekt een dure vaas? Raakt de huissleutels kwijt? Rijdt een deukje in de auto? Word de au pair ziek? Breekt een pols? Dan moet ze naar het ziekenhuis! Wie moet dan voor die kosten opdraaien? Juist. Verzekeren is dus erg belangrijk!

au pair verzekering moet je gewoon goed regelen dan krijg je een stralende lachende au pair zoals op deze foto

Is een au pair verzekering verplicht?

Net als bij een alle verzekeringen, heb je een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Hoe ver je gaat in het verzekeren heb je zelf in de hand. Maar, een basisverzekering is verplicht voor een au pair.

Fun fact: Een au pair is verplicht om een Nederlandse basisverzekering te hebben omdat ze door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gezien wordt als werknemer. Dit is eigenlijk best apart, want de IND hamert er juist op de au pair níet als werknemer te zien, maar als onderdeel van een culturele uitwisseling. Ondanks dat deze twee instellingen het niet eens lijken te zijn over hoe we een au pair zien, is een Nederlandse basisverzekering verplicht voor de au pair.

Een aanvullende verzekering afsluiten voor de au pair is niet verplicht, maar raden wij wel aan. Waarom? Dat lees je hieronder.

Als gastgezin de au pair verzekering regelen

Woon jij in Nederland en ontvang jij een au pair vanuit het buitenland? Dan moet je hem/haar verzekeren. Hier zijn verschillende verzekeringen voor. Wij zijn van mening dat je in ieder geval onderstaande twee soorten verzekeringen moet regelen.

1. Verplichte basis zorgverzekering voor de au pair

Zodra de au pair voet heeft gezet in Nederland, moet zij een BSN aanvragen. Hiermee kan een basisverzekering worden afgesloten. Er zijn natuurlijk mega veel aanbieders waaruit je kan kiezen. Het maakt niet uit welke je kiest, maar we hebben onderin dit blog een aantal financieel aantrekkelijk opties geplaatst.

Eigen risico

Hoeveel eigen risico moet je betalen? Het verplichte eigen risico is helaas geen keuze. Ieder jaar wordt er door de overheid bepaald wat het verplichte eigen risico is en dit kan je niet aanpassen. Het vrijwillig eigen risico kun je wél kiezen. Je hebt de keuze tussen:  €100,- , €200,-,  €300,-,  €400,- , or €500,- extra eigen risico. Hoe hoger je vrijwillige eigen risico, hoe lager de premie. Lees hier meer over eigen risico en wat het inhoudt.

2. Au pair verzekering van Nanny Nina

Niet verplicht, wel handig!* Wij hebben een eigen au pair verzekering die al je zorgen wegneemt. We hebben deze au pair verzekering speciaal ontwikkeld voor gastgezinnen die een buitenlandse au pair verwelkomen. Voordat de au pair voet zet in Nederland en een BSN aan kan vragen, kan er natuurlijk van alles gebeuren.

Komt je au pair uit de Fillipijnen? Dan is onze au pair verzekering wel verplicht.

Wat wordt er gedekt door onze au pair verzekering?

  1. Kosten voor eventuele rematch als het niet klikt tot €2000
  2. Medische kosten als je nog geen zorgverzekering af kan sluiten tot €2000
  3. 30% korting op nanny kosten als je au pair ziek is of plots naar huis moet
  4. Reisverzekering en verzekering van bagage tot €1000

Let op! Onze verzekering bevat ook het onderdeel reisverzekering en moet dus worden afgesloten voor de au pair zijn/haar thuisland verlaat!

au pair verzekering goed regelen

Wat kost een au pair basis zorgverzekering?

De basisverzekering voor een au pair is afhankelijk van de aanbieder, maar de gemiddelde premie van een zorgverzekering komt uit op 124,80 euro per maand in 2021. Hierbij geldt een eigen risico van 385 euro. Bekijk hier de goedkoopste aanbieders.

Zorgtoeslag

Je hebt er vast al eens van gehoord, zorgtoeslag. Wat is het eigenlijk? In Nederland is het zo mooi geregeld dat als je inkomen en vermogen laag is, je in aanmerkingen kan komen voor zorgtoeslag. Dit betekent dat de au pair hiervoor in aanmerking kan komen, wat weer betekent dat de basis zorgverzekering gedekt wordt. Dan kost het je dus helemaal niks!

Lees hier meer over zorgtoeslag.

Wie betaalt de au pair verzekering?

Er is geen vast regel die ons vertelt wie de verzekering betaalt, de au pair of het gastgezin. In principe betaalt de au pair de verzekering zelf omdat hij/zij ook degene is die de zorgtoeslag ontvangt. In het geval van onze au pair verzekering adviseren wij het gastgezin deze te betalen. Dan voldoe je aan je zorgplicht die je aangaat als je een au pair verwelkomt in jouw huis en je hebt het dan gewoon goed geregeld.

Wie vraagt de basis zorgverzekering aan?

De au pair is degene die de basiszorgverzekering aanvraagt omdat de zorgtoeslag ook op zijn/haar rekening gestort wordt. Veel au pairs vinden het wel fijn als hun gastgezin hen helpt met het inschrijven bij de gemeente en een BSN nummer ontvangt.

au pair verzekering goed regelen doe je samen

Wanneer moet je de verzekering voor je au pair aanvragen?

Oke, we zijn er dus uit dat er één verzekering verplicht is (de basis zorgverzekering) en één verzekering is niet verplicht, maar wel heel handig (onze au pair verzekering). Wanneer vraag je deze dan aan?

Wanneer moet je de basis zorgverzekering aanvragen?

De basis zorgverzekering moet binnen 4 maanden na aankomst aangevraagd worden door de au pair. Zodra je au pair is ingeschreven bij de gemeente krijgt hij/zij een BSN nummer. Daarmee kan de au pair meteen een basis zorgverzekering aanvragen. Om de aanvraag goed te laten verlopen kiest de au pair bij “Reden van uw aanvraag” voor “Ik verhuis uit het buitenland naar Nederland”. Als startdatum kiest de au pair de dag dat hij/zij in Nederland is ingeschreven bij de gemeente.

Wanneer moet je onze au pair verzekering aanvragen?

Onze au pair verzekering is een onder andere een reisverzekering en moet dus worden afgesloten voordat de au pair het thuisland verlaat.

Waar vraag je de verzekering voor je au pair aan?

We weten nu dat we dus de basis zorgverzekering aan moeten vragen op het moment dat de au pair zich inschrijft bij de gemeente. Top. Maar waar vraag je dit eigenlijk aan? En hoe zit dat met de au pair verzekering van Nanny Nina?

Waar vraag je de basis zorgverzekering aan?

Dat ligt eraan voor welke aanbieder je kiest. Hier kan je zien welke aanbieders het goedkoopst zijn en wat de verschillen zijn.

Waar vraag je onze au pair verzekering aan?

Onze au pair verzekering kan je aanvragen via dit e-mailadres. Meer weten over de voorwaarden en kosten van onze verzekering? Kijk dan op onze pagina over de au pair verzekering.

Welke documenten heeft de zorgverzekeraar van je nodig om de basis zorgverzekering aan te vragen?

Dit is afhankelijk van waar de au pair vandaan komt. De volgende documenten zijn nodig:

  1. Registratie bij de gemeente (BRP)
  2. Kopie van het paspoort (een kopie van de pagina met de foto en de achterkant van die pagina)
  3. Burger Servicenummer (BSN)
  4. Verblijfsvergunning (alleen voor au pairs buiten de EU)
  5. “Verblijfsdocument” (alleen voor au pairs uit Kroatië)

Conclusie

Hopelijk hebben we al je vragen over au pair verzekeringen beantwoord! Hier nog even in het kort:

Het is hier in Nederland verplicht om als au pair een basis zorgverzekering te hebben. Deze moet je afsluiten op het moment dat je in het bezit bent van een BSN nummer en kan je samen met je gastgezin regelen. Als je zorgtoeslag aanvraagt hoeft geen van beide voor de premiekosten op te draaien. Daarnaast is het handig om ook een speciale au pair verzekering af te sluiten om je aanvullend te beschermen op reis. Dit is niet verplicht, maar dit raden wij wel aan.

Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op!