Blog Acitiviteit | Een dag uit het leven van een Cinekid-vrijwilliger

Categorie: Stad | Datum: 04 november 2020

Auteur: Jasmijn Kok, [email protected]

Vrijwilliger Tom bij Cinekid

Een dag uit het leven van een Cinekid-vrijwilliger

De herfstvakantie: voor de een het vaste moment om met de hele familie op vakantie te gaan, voor de ander de mogelijkheid om met de kinderen naar een pretpark te gaan. Voor mij bestaat de herfstvakantie uit Cinekid, het liefst zo veel mogelijk. 

Cinekid is ’s werelds grootste film- en mediafestival voor kinderen van 4 tot 14 jaar dat jaarlijks door tientuizenden kinderen wordt bezocht en plaatsvindt in verschillende steden door heel het land. Het middelpunt van het festival bevindt zich traditiegetrouw in Amsterdam.

In 2009 kwam ik voor het eerst in aanraking met Cinekid. Voor mijn hbo-opleiding Communication and Multimedia Design diende ik een paar studiepunten te verdienen met studiegerelateerde opdrachten. In een lijst met voorbeelden stond Cinekid. Ik had toch weinig te doen in de herfstvakantie, dus ik meldde mij hiervoor aan. Ik werd ingedeeld in het MediaLab: het kloppend hart van het festival. De Zuiveringshal West op het Westergasterrein is sinds jaar en dag de vaste locatie voor het MediaLab. Binnen kunnen kinderen workshops volgen, gamen, en interactieve installaties bewonderen en in zich opnemen met al hun zintuigen. Naast het MediaLab worden tientallen films, documentaires en televisieprogramma’s op het witte doek vertoond. Sinds 2009 heb ik Cinekid ieder jaar zien veranderen, vernieuwen en evolueren.

In 2014 werd de basis voor mijn huidige vrijwilligersfunctie gelegd. Vanaf dat jaar werd ik bestempeld als supercrew. Op dat moment nog als enige, later als onderdeel van een select groepje. Het supercrewteam is de schakel tussen de vrijwilligers en de vrijwilligerscoördinatoren. We proberen de coördinatoren te ondersteunen in hun taken en de vrijwilligers tevreden te houden. Verder vallen we in waar nodig, meestal op meerdere plekken per dag. Dat alles maakt het werk erg divers en vooral ook erg leuk!

Door de coronacrisis was Cinekid 2020 wat anders dan normaal. Geen stampvolle Zuiveringshal West, maar intieme mini-MediaLabs op verschillende bioscooplocaties. Hier was ik als supercrewlid de rechterhand van de locatiemanager. Zaalwacht bij de film, een workshopruimte helpen opbouwen, vragen van ouders en kinderen beantwoorden, maar ook zelf films kijken en lekker lunchen kunnen een werkdag bij Cinekid tot een geslaagde dag maken. Daarnaast is zelfs dit jaar Cinekid weer vernieuwd. Met hun nieuwe online platform Cinekid Play kunnen kinderen ook thuis films kijken, spelletjes spelen en workshops volgen. Niet alleen enorm leuk, maar ook ideaal als afleiding tijdens de coronatijd.

Ik heb in al die jaren zelf een groot aantal films mogen zien. Films die ik normaal gesproken niet snel zou kijken, omdat het kinderfilms zijn. Maar wat zitten er een pareltjes tussen! Een gouden oude die ik iedereen kan aanraden is Het Zakmes, waarin Mees op zoek gaat naar zijn verhuisde vriend Tim. Het was voor mij dan ook een verrassing toen ik er een aantal jaar geleden achter kwam dat ik met de acteur die Tim speelde, een tijd les heb gehad bij mijn hbo-opleiding. Een andere favoriet van mij is De Wilde Stad, waarin kater Abatutu de hoofdrol speelt en op avontuur gaat in de grote stad. In 2018 zag ik deze film bij Cinekid, waarna Abatutu zelf ook nog langs kwam in de zaal. Niet alleen de kinderen vonden dat enorm leuk, maar ik stiekem ook!

Maar wat brengt mij nou ieder jaar weer naar Cinekid? Het plezier dat kinderen beleven, de blije gezichten, de sfeer, de gezelligheid, te veel om op te noemen. Het is ook moeilijk uit te leggen: je moet het beleven. En niet alleen de kinderen zijn blij, ook de ouders en begeleiders hebben even een rustmoment. De kinderen kunnen gewoon lekker hun gang gaan; de volwassenen kunnen genieten van een drankje of een hapje. Het doet mij dan ook goed als het hele gezelschap blij en voldaan de deur uit loopt. Daar doe ik het namelijk voor: iedereen een leuke tijd laten beleven. Blije kinderen en blije ouders en begeleiders zijn weer positief voor Cinekid, een positief Cinekid maakt mij weer tevreden, en als ik tevreden ben, kan ik dat ook weer overbrengen op de bezoekers.

Ik kijk nu alweer uit naar de herfst van 2021; ik hoop jullie daar ook te zien!

06 30229413

[email protected]

Figeeweg 1P Haarlem

NannyNina

Jouw oppas geregeld

Bij Nanny Nina laten we ouders genieten van het leven, wetende dat hun kinderen een toptijd hebben. Wij verzorgen vaste oppas, flexibele oppas, gastouder of au-pair met oprechte zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en autenticiteit.

Services van Nanny Nina

Vaste oppas

Vaste dag(en) in de week

1 vaste oppas op vaste dagen

Hulp met schoolwerk & huishouden

98% match binnen 2 dagen

vanaf € 69 per maand

Af en toe oppas

Losse dagen/avonden

Plaats boeking en ontvang reacties

Boek steeds jouw favoriete oppas

Boek tot 30 min van te voren

14,99 per maand

Gastouder

Oppas aan huis met toeslag

Kinderopvangtoeslag

Hulp met huishouden

Gastouder blijft minimaal 1 jaar

vanaf € 99 per maand

Au Pair

Live-in oppas

Flexibele opvangtijden

Goedkoper dan BSO

Woont bij jou in huis

vanaf € 1888 eenmalig

Word jij onze nieuwe nanny?

Bijbaan als oppas of een baan als gediplomeerd gastouder?

Bepaal zelf je uurtarief

Echt leuk werk

Wanneer je wilt

Oppasadressen in de buurt