× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

Aan de slag als au pair in Zwitserland: wat staat je te wachten?

avatar van jasmijn kok
Datum: 9 november 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

Wat zijn de voorwaarden om au pair in Zwitserland te worden en waaruit bestaat het proces? Welke documenten heb je nodig en wat ga je precies doen? Kortom, hoe word je au pair in Zwitserland? Allemaal vragen die wij in dit blog beantwoorden. Lees snel verder!

Voorwaarden

Zwitserland is de perfecte locatie om als au pair naartoe te gaan. Leer meer over de interessante cultuur en de vele talen die er worden gesproken. De officiële talen zijn Italiaans, Frans en Duits. 

Tips van andere au pairs: op deze manier vergeet je jouw au pair avontuur nooit!

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen. Wij hebben de belangrijkste hieronder op een rijtje gezet.

Voorwaarden om au pair te worden in Zwitserland:

  • Je bent tussen de 17-30 jaar oud
  • Je eigen taal moet anders zijn dan de gesproken taal van het gastgezin
  • Je bent ongehuwd en hebt geen kinderen
  • Je bent bereid om een taalcursus te volgen

Proces

Om naar Zwitserland te reizen is het belangrijk dat je over een geldig ID of paspoort beschikt. Voordat je aan de slag kan bij het gastgezin moet je een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen bij de immigratie- en arbeidsmarktautoriteiten.

Voor de aanvraag zijn de volgende documenten nodig:

  • Paspoort
  • Het au pair contract met de duur van je verblijf
  • Het certificaat van de gemeente met bevestiging van je registratie
  • Een paspoort foto

Een au pair wordt in Zwitserland gezien als een werknemer. Dit betekent dat het zakgeld is onderworpen aan de sociale verzekeringspremies. Het gastgezin moet een verzekeringsbewijs voor de au pair aanvragen bij de sociale verzekeringsorganisatie. Je hebt dus dezelfde verzekering nodig als andere werknemers.

Het gastgezin moet de ziektekostenverzekering, ongevallenverzekering, pensioenverzekering en de werkloosheidsverzekering afsluiten. De helft van de bijdragen wordt meestal door het gezin betaald en de andere helft komt uit het bruto-inkomen van de au pair.

Meer informatie voor au pairs uit de EU-landen in Zwitserland vind je hier.

omgeving waar een au pair in zwitserland woont

Contract

Au pairs en gastgezinnen moeten 2 kopieën van het au pair contract tekenen voordat een als au pair kan beginnen bij het gastgezin. In het contract staat meer informatie over de taken van de au pair en verwachtingen van het gastgezin. Zoals de duur van het verblijf, het aantal uur, vakanties, taalcursus, zakgeld etc.

Au pair en gastgezin moeten voor aankomst praten over wederzijdse verwachtingen. Deze afspraken moeten dan worden vastgelegd in een contract. In Zwitserland is het au pair contract gelijk aan de normale arbeidscontracten voor huishoudelijk personeel. 3 kopieën van het contract moeten ondertekend worden. De au pair en het gastgezin ontvangen elk een kopie en de derde kopie gaat naar het immigratie- en arbeidsmarktautoriteit.

Het is mogelijk het contract eerder te beëindigen dan in het contract stond. Bijvoorbeeld wanneer de au pair en het gastgezin het niet met elkaar kunnen vinden. De Zwitserse regelgeving geeft aan dat het contract meestal één maand proeftijd heeft. Gedurende deze tijd kan het contract worden opgezegd met een opzegtermijn van 7 dagen. Na afloop van de proeftijd kan het au pair contract alleen schriftelijk worden opgezegd met een opzegtermijn van één maand.

Het au pair verblijf is geldig voor 1 jaar. Au pairs die uit EU-landen/EFTA-landen komen hebben de mogelijkheid om, in bepaalde situaties, hun au pair jaar te verlengen voor maximaal 24 maanden.

De au pair is verantwoordelijk voor de zorg van de kinderen en kan hiernaast helpen met licht huishoudelijk werk. Denk hierbij aan stofzuigen, de vaatwasser inruimen en het draaien van een wasje. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in het au pair contract. Het is van belang dat tenminste de helft van de tijd van de werkzaamheden van de au pair een van de ouders ook aanwezig is.  

In Zwitserland ontvang je als au pair zakgeld en niet-geldelijke voordelen als onderdeel van je vergoeding. Dit bedrag is 990 CHF voor de niet-geldelijke voordelen. Het bedrag hangt af van de leeftijd van de au pair en is onderworpen aan de reglementering van het gebied waarin ze woont en de regelingen bepaald door de verantwoordelijke verenigingen. Dit bedrag ligt meestal tussen de 500 en 700 CHF per maand.

Vrije dagen

Als au pair mag je niet meer dan 30 uur per week werken en niet meer dan de helft van de dag. Dit is meestal van maandag tot zaterdag. Ook hier moet bij minimaal de helft van de werktijd een van de ouders aanwezig zijn. Het werkschema van de au pair moet voldoende tijd hebben om deel te nemen aan een taalcursus. Je moet als au pair een taalcursus volgen. Deze moet hetzelfde zijn als de taal die wordt gesproken in het gebied waarin de au pair verblijft. Als je au pair verblijf een jaar duurt moet de taalcursus minimaal 120 uur duren. Dit is ongeveer 2-3 uur per week.

Au pair verzekering

Au pairs zijn net als andere werknemers in Zwitserland verplicht om sociale verzekeringen af ​​te dragen. Meestal wordt de helft van de sociale bijdragen betaald door de au pair en de andere helft door het gastgezin. Om de betaling van deze bijdragen te vergemakkelijken, moet het gezin een verzekeringsattest aanvragen bij de sociale verzekeringsinstanties. De premies bedragen 12,5% van het bruto-inkomen van de au pair ongeacht hoeveel zakgeld de au pair in totaal ontvangt. De premies zijn voor pensioenverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, ziektekostenverzekeringen en werkloosheidsverzekeringen.

Tijdens het au pair verblijf in Zwitserland profiteren au pairs van een ziektekostenverzekering, een ongevallenverzekering en een pensioenverzekering. Het maandelijks te betalen bedrag is afhankelijk van de afgesloten verzekering en de dekking. Minstens de helft van de bijdragen wordt betaald door het gastgezin. De premies voor de arbeidsongevallenverzekering worden uitsluitend door het gezin betaald.

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging?

Zoals besproken zijn er een aantal voorwaarden waarin je moet voldoen om als au pair aan de slag te gaan. Denk hierbij aan de voorwaarde dat je ongehuwd en geen kinderen mag hebben. 

Om naar Zwitserland te reizen is het belangrijk dat je over een geldig ID of paspoort beschikt. Voordat je aan de slag kan bij het gastgezin moet je een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen bij de immigratie- en arbeidsmarktautoriteiten.

Het is belangrijk dat de afspraken tussen au pair en gastgezin worden vastlegt in een contract. Bijvoorbeeld de hoeveelheid zakgeld per maand en op welke dagen de au pair vrij is.

Veelgestelde vragen

Is de au pair een gediplomeerd kinderverzorgster?

De au pair hoeft geen specialistische kennis van kinderopvang te hebben maar wel enige oppaservaring en liefde voor kinderen. De au pair is je extra paar handen en ogen als je druk aan het werk bent. De au pair houdt toezicht op kinderen thuis en kan de dagelijkse routines veel soepeler laten verlopen.

Heeft een au pair recht op kost en inwoning?

Een au pair heeft recht op kost, inwoning en zakgeld.

Gerelateerde berichten

  1. paars vliegtuig dat boven de aardbol zweeft
  2. au pair in blauw shirt met vlag van frankrijk die feest vieren met confetti
  3. au pair worden in groot-brittannië via nanny nina
  4. au pair in blauw shirt met vlag van frankrijk die feest vieren met confetti