Blog 9 simpele recepten om te maken voor je oppasgezin

9 simpele recepten om te maken voor je oppasgezin

Wat kan je koken voor je oppasgezin?

wat kan je koken voor je oppasgezin?

Het is altijd lastig om iets te maken voor je oppasgezin dat zowel gezond, als lekker en ook nog eens makkelijk te maken is! In dit blog vertel ik je alles over:

  • Wat kan je koken voor je oppasgezin?
  • Hoe maak je een gezond en makkelijk gerecht voor je oppasgezin?
  • De 9 simpele recepten om te maken voor je oppasgezin

 

Wat kan je koken voor je oppasgezin?

Nadat ik al een aantal keer thuis had gekookt, kookte ik als 17-jarige oppas voor het eerst bij mijn vaste oppasadresjes. Bij mijn oppasgezin van de dinsdag zorgden de ouders ervoor dat alle ingrediënten in huis waren en dat er een recept klaar lag voordat ik ging koken. Dat was heel handig en hielp me ook op weg, ik wist wat ik moest maken en alle ingrediënten waren al in huis.  Bij mijn oppasadresje van de donderdag kreeg ik iets meer vrijheid en kon ik vaak zelf kiezen wat ik ging koken. Door de vrijheid bij dat gezin betekende dat ook wel eens (samen met de kinderen) boodschappen doen en bedenken wat er die avond gegeten zou worden. In het begin waren niet al mijn gerechten een succes, maar naar mate de tijd voorbij ging leerde ik steeds meer gerechten bereiden en nu gaat het eigenlijk niet meer mis!

 

Hoe maak je een gezond en makkelijk recept voor je oppasgezin?

Het kan dus handig zijn als er al dingen voor je klaar staan als je komt oppassen, maar het is soms ook wel leuk om zelf iets te kunnen bedenken. Want als er dingen voor je klaar staan, kan dat zowel makkelijk zijn als lastig zijn. Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren dat ik ergens ging oppassen en dat ik toen eendenborst moest bereiden. Ik was toen inmiddels al 19 en had al wat meer kookervaring, maar dit was toch wel een hele uitdaging! Ik had het nog nooit gegeten, laat staan klaar gemaakt. 😉 Uiteindelijk is het goed gekomen, maar ik vond het wel een beetje spannend. Omdat ik me goed voor kan stellen dat het voor jou als oppas ook spannend kan zijn om bij je oppasgezin te koken (zeker als het de eerste keer is!), heb ik voor jou in dit blog 9 verschillende gerechten op een rijtje gezet die gezond zijn en makkelijk te maken zijn. Want hoe fijn is het voor ouders als er na een lange werkdag thuis komen in een huis waar de kinderen zich de hele middag al fijn hebben vermaakt en dat er dan ook nog een heerlijke warme en gezonde maaltijd al voor hen klaar staat? 😊

 

9 simpele recepten om te maken voor je oppasgezin

9 simpele recepten om te maken je oppasgezin

Bij alle recepten vind je welke ingrediënten je nodig hebt voor vier personen en staat er stap voor stap beschreven hoe je het gerecht kunt maken. Bij veel gerechten is er naast een vleesvariant ook een vegetarische optie mogelijk. Wat ga jij als eerste maken? Veel plezier en eet smakelijk alvast!

 

Gerecht 1 Pasta bolognese

Benodigdheden:

  • 300-350 gram pasta (Tip: laat je oppaskinderen de pastasoort kiezen, dat vinden ze vaak leuk!)
  • 300-400 gram (vegetarisch) gehakt
  • Strooikaas voor over de pasta
  • 1 teen knoflook
  • 2 el olijfolie
  • Basilicum
  • 400 gram tomaten uit blik
  • 400 gram Italiaanse groenten
  • Peper en zout

 

Zo maak je het klaar:

  1. Zet een pan water op om de pasta te koken.
  2. Doe de olijfolie in een pan en bak de Italiaanse groenten. Voeg hier ook de knoflook aan toe. Voeg na een paar minuten het gehakt toe en rul het in 4-5 minuten. Kruid het geheel met peper en zout. Voeg de tomaten uit blik toe. Laat het geheel ongeveer een half uurtje pruttelen op laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren!
  3. Kook de pasta volgens de verpakking gaar. Goed lezen, sommige pasta is al in 7 minuten gekookt terwijl andere pasta 10 minuten moet koken. Als je pasta te lang kookt, wordt het ‘plaksta’ en dat is natuurlijk zonde! 😉
  4. Voeg de pasta toe aan de saus. Roer het goed door elkaar.
  5. Serveer de pasta met basilicum erop en de strooikaas ernaast in een bakje met en lepel. Eet smakelijk!

 

Gerecht 2 Nasi goreng

Benodigdheden:

  • 300 gram pandan rijst
  • 300-400 gram kipfilet*
  • Een pakje/zakje nasi-kruiden
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 2 paprika’s
  • 1 winterwortel
  • 75-100 gram taugé
  • Wok olie
  • Een scheutje ketjap manis
  • ½ - 1 tl sambal oelek
  • kroepoek** en gebakken uitjes

 

* In plaats van kipfilet kun je ook vegetarische kipstukjes of vegetarische wokstukjes gebruiken, als je een vegetarische variant wilt maken van dit gerecht. Een goed alternatief voor dit gerecht zou bijvoorbeeld Quorn kunnen zijn.

** Kroepoek is o.a. gemaakt van garnalen. Opletten bij een vegetarisch gezin of bij een allergie voor vis en/of schaaldieren!

 

Zo maak je het klaar:

  1. Marineer de kip in de nasikruiden en een flinke scheut wok olie. Laat het ongeveer 15-30 minuten intrekken voordat je het gaat bakken.
  2. Zet een pan water op voor de rijst. Kook de rijst volgens de verpakking. Er staat vaak dat je het beste de rijst nog een kwartier kunt laten staan, nadat je het hebt afgegoten in een vergiet: doen! Daar wordt de rijst minder plakkerig van, waardoor je het beter kunt roeren en mengen met de andere ingrediënten in je gerecht.
  3. Snijd ondertussen de prei, de rode ui, de paprika’s en de courgette in kleine blokjes. Bak het met een scheutje wok olie in een pan. Voeg hier evt. ½ - 1 tl sambal oelek en een scheutje ketjap manis aan toe.
  4. Doe na een minuut of 5 de kip erbij in de pan. Laat het rustig meegaren in de pan. Als de mix klaar is, kun je de taugé en de rijst toevoegen. Even goed roeren en je nasi is klaar!
  5. Serveer het gerecht eventueel met kroepoek en gebakken uitjes. Eet smakelijk!

 

Gerecht 3 Pasta spinazie

Benodigdheden:

  • 300-350 gram (volkoren) pasta
  • 1 pak diepvriesspinazie (evt. à la crème) à 450 gram
  • ½ bakje roomkaas (bijvoorbeeld Garlan of Boursin)
  • 1 ui
  • 1 gele paprika
  • 1 vleestomaat
  • Italiaanse kruiden
  • Peper en zout
  • Olijfolie

 

Zo maak je het klaar:

  1. Haal de spinazie uit de vriezer en doe het alvast in een pan. Zet de pan nog niet aan.
  2. Snijd de groenten. Snijd de ui in kleine stukjes. Snijd daarna de vleestomaat en de paprika in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Bak het in een scheut olijfolie in de pan. Voeg ook wat Italiaanse kruiden, peper en zout toe aan het geheel om het wat meer op smaak te brengen.
  3. Zet een pan water op om de pasta in te koken. Zet nu ook de pan met spinazie aan op een laag vuur.
  4. Als de spinazie bijna is ontdooid, is het slim om de spinazie uit te lekken voordat je de pan aanzet. Zo wordt het gerecht minder vochtig. Daarna kun je ook de andere groenten aan de spinazie toevoegen. Om het geheel wat romiger te maken, kun je een half bakje roomkaas toevoegen.
  5. Kook de pasta ondertussen gaar volgens de verpakking.
  6. Voeg te pasta toe aan de saus. Meng het geheel goed door elkaar. Eet smakelijk!

 

Gerecht 4 Gebakken aardappels, sperzieboontjes en hamburgers

Benodigdheden:

  • 800 gram sperziebonen
  • 750 gram krieltjes of aardappelschijfjes
  • 4 hamburgers (of evt. een vegetarisch alternatief)
  • Roomboter (om in te bakken)
  • Olie (ook om in te bakken)
  • Zout

 

Zo maak je het klaar:

  1. Haal aan beide kanten van de sperziebonen de topjes eraf. Halveer de boontjes daarna en doe ze in een vergiet. Nadat je de boontjes hebt afgehaald, was je ze goed af in het vergiet.
  2. Zet een pan op het vuur met gelijke hoeveelheden roomboter en olie erin. Bak de aardappeltjes hierin zodra dit goed heet is. De aardappeltjes kun je in 10 tot 16 minuten mooi goudbruin bakken, kijk hierbij ook goed wat er op de verpakking staat. Draai de aardappeltjes regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  3. Zet ondertussen een pan met water op. Als het water kookt, kun je de sperziebonen in 8 - 12 minuten gaar, dit is afhankelijk van de bonen en van hoe hard of zacht je de bonen wilt hebben. Vergeet geen zout toe te voegen aan de boontjes! Om te controleren of de bonen gaar zijn, kun je met een vork in een boontje prikken. Als de boontjes nog vrij hard zijn, kun je ze het beste nog even laten staan totdat ze wat zachter zijn.
  4. Dan zet je nog een pan op met boter voor de hamburgers. In een koekenpan kun je de hamburgers binnen 7 tot 9 minuten bakken. Draai de burgers een aantal keer om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  5. Giet de sperzieboontjes af. Ondertussen zijn de aardappeltjes en de hamburgers ook (bijna) klaar. Nog even tafeldekken en je kunt gaan eten. Eet smakelijk!

 

Variëren met groenten en het vlees is een goede optie. Zo houd je voldoende afwisseling in je gerechten en eet je niet iedere week hetzelfde!

 

Gerecht 5 Couscous met Marokkaanse groenten en kip

Zo maak je het klaar:

  • 1 zak 400 gr. Marokkaanse groenten (bijvoorbeeld van AH)
  • 1 rode paprika
  • 350-400 gram kipfilet*
  • 300 gram couscous
  • Zonnebloemolie
  • Tijm
  • Knoflook(poeder)
  • Paprikapoeder
  • Zout
  • Peper

* Als je een vegetarische variant wilt maken van dit gerecht kun je in plaats van kipfilet kun je ook vegetarische kipstukjes of vegetarische wokstukjes gebruiken. Een goed alternatief is bijvoorbeeld Quorn, de vegetarische stukjes van Albert Heijn of een product van de Vegetarische Slager.

 

Hoe maak je het klaar?

  1. Marineer de kipfilet in een marinade van zonnebloemolie, tijm, fijngehakte knoflook of knoflookpoeder en paprikapoeder. Laat de kip marineren in een kom of schaal. Zet het 15-30 minuten in de koelkast om te marineren, voordat je de kip gaat bereiden.
  2. Snijd ondertussen de paprika in blokjes. Bak dit samen met de zak Marokkaanse groenten in de pan in zonnebloemolie, want zonnebloemolie heeft een neutrale smaak. Breng de groenten wat verder op smaak met peper en zout. Gaar de groenten in 6-10 minuten (afhankelijk van of je knapperige groenten wil of wat zachtere groenten).
  3. Bereid de couscous ondertussen zoals beschreven staat volgens de verpakking.
  4. Bak de kip in de pan. Als de kip gaar is, kun je het mengen met de groenten.
  5. Serveer de couscous en de mix van groenten en kip apart van elkaar. Zo blijft de couscous het lekkerst. Eet smakelijk!

 

Gerecht 6 Broodje cheeseburger met ovenfriet

Niet het gezondste gerecht uit het rijtje, maar voor een keertje wel erg lekker. Bovendien bevat friet uit de oven of uit de air fryer minder vet dan friet uit de friteuse, dus je bent daarmee goed bezig! Als je wilt, kun je ook een salade als bijgerecht maken of wat snackgroenten serveren: zo krijgt iedereen toch voldoende groenten binnen!

 

Benodigdheden:

  • 4 witte of bruine bolletjes (met of zonder zaadjes)
  • 4 hamburgers (*of vegetarische burgers)
  • 750 gram verse ovenfriet of ovenfriet uit de diepvries (bijvoorbeeld van Aviko)
  • 4 plakjes cheddar smeltkaas
  • Ketchup en mayonnaise
  • Plakjes tomaat, augurk, komkommer
  • Eventueel: ingrediënten voor je salade en/of snackgroenten

 

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven of de airfryer voor volgens de temperatuur die op de verpakking staat.
  2. Bak de friet af in een schaal of bak die geschikt is voor de oven.
  3. Bak ondertussen de hamburgers in de pan.
  4. Snijd de broodjes open en snijd de tomaten, augurken en komkommer in plakjes.
  5. Leg de broodjes, de in plakjes gesneden groenten, de saus, de cheddar kaas en eventueel je salade op tafel.
  6. Haal de friet uit de oven en zet het in een schaal op tafel.
  7. Iedereen kan nu genieten van gezondere friet en zelf zijn eigen cheeseburger samenstellen! Eet smakelijk!

 

Voor de afwisseling zou je ook verse ovenfriet van zoete aardappels kunnen gebruiken in plaats van gewone aardappels. Lekker, gezond en anders!

 

Gerecht 7 Pastasalade met gerookte kip en verschillende groentes

Benodigdheden:

  • 350 gram pasta (bijv. penne of fusili, tri colore pasta maakt het helemaal af!)
  • 300 gram gerookte kipfilet
  • 1 avocado
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 klein zakje rucola
  • 150 gram tomaatjes, gehalveerd
  • Olijfolie
  • Italiaanse kruiden

 

Zo maak je het klaar:

  1. Maak een dressing van olijfolie en Italiaanse kruiden. Een busje gemengde Italiaanse kruiden is prima, anders kun je zelf wat kruiden door elkaar mengen, zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, gedroogde oregano, tijm, e.d. Voeg hier een beetje water aan toe zodat het een dressing-achtige structuur krijgt.
  2. Zet een pan water op. Als het water kookt, bereid je de pasta volgens de verpakking.
  3. Ondertussen snijd je de gerookte kipfilet en de groenten in blokjes van gelijke grote.
  4. Giet de pasta af en spoel het af met koud water. Pastasalade is vaak een koud gerecht, dus zorg dat de pasta goed koud wordt. Meng de pasta en de dressing goed door elkaar, zodat de pasta de dressing goed kan opnemen.
  5. Als je nog niet alle groenten en kip had gesneden, kun je dat nu afmaken.
  6. Meng alle groenten, kip en pasta door elkaar in een grote schaal of kom. Voeg als laatste de rucola toe. Serveer de salade in de grote kom en iedereen kan gaan genieten van de pastasalade. Eet smakelijk!

 

Gerecht 8 Kip-pesto wraps uit de oven

Benodigdheden:

  • 400 gram kipfilet
  • 2 paprika’s (bijv. een rode en een gele)
  • 2 lente-uitjes
  • 2 tomaten
  • 2 tl kipkruiden
  • 5 tl groene pesto
  • Kaas (bijv. cheddar)
  • Olie
  • 8 medium tortilla wraps
  • Een (grote) ovenschaal

 

Zo maak je het klaar:

  1. Zet de oven aan op 200 graden.
  2. Snijd de kip in blokjes. Kruid de kip met de kipkruiden.
  3. Snijd de groenten: de paprika en tomaten in blokjes, de lente-uitjes in smalle ringen.
  4. Doe wat olie in de pan en zorg dat de kip aan de buitenkant gaar is.
  5. Voeg dan de groenten toe aan de kip en bak het 5 tot 10 minuten in de pan.
  6. Dan doe je de pan uit en voeg je de pesto toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  7. Verdeel het mengsel over de wraps. Rol de wraps op en doe ze in een ovenschaal. Dan strooi je wat kaas over de wraps heen en doe je de wraps in de oven.
  8. Na ongeveer 15 minuten zijn je wraps klaar. Haal de schaal uit de oven en zet hem op tafel. Dat wordt smullen, eet smakelijk!

 

Gerecht 9 Een Mexicaans rijstgerecht

Benodigdheden:

  • 300 gram rijst
  • 350 gram gehakt
  • 1 zak Mexicaanse groenten (à 400 gram)
  • 1 klein blikje maïs
  • 1 klein blikje bruine bonen
  • 1 of 2 uien
  • 1 rode en een gele paprika
  • 1 tl komijn
  • Zout
  • Peper
  • Olie
  • Optioneel: een avocado in blokjes.

 

Zo maak je het klaar:

  1. Snijd de paprika’s en de uien in stukjes.
  2. Zet ondertussen een pan water op voor de rijst.
  3. Rul de gehakt in een pan met wat olie. Kruid het gehakt met wat peper, zout en het komijn.
  4. Als de gehakt wat bruin is, maar nog niet helemaal gaar is, haal je het uit de pan en doe je het even in een kom of op een bord. Dan doe je de uien in de pan met een scheut olie.
  5. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Het is fijn als je de rijst na het koken nog een kwartiertje kunt laten staan, voordat je het met de groenten en de gehakt mengt.
  6. Zodra de uien een beetje glazig zijn, voeg je de rest van de groenten toe (alleen de avocado nog niet!). Laat de groenten ongeveer 6-10 minuten garen (kijk hierbij ook naar de zak van de groenten, de tijd is afhankelijk van of je knapperige groenten wilt of wat zachtere groenten wilt). Voeg daarna het gehakt toe en laat het pruttelen op laag vuur. Voeg nu ook de uitgelekte maïs toe.
  7. Zodra je rijst klaar is, kun je het toevoegen aan het mengsel van groenten en gehakt. Meng het goed door elkaar. Eventueel kun je de blokjes avocado nu toevoegen of ze apart serveren voor door het gerecht. Je gerecht is klaar! Eet smakelijk!

 

Voor meer kookinspiratie, lees dan ook deze blog!