Blog \ 7 redenen om te babysitten met de muziek aan!

7 redenen: Oppassen met muziek bij kinderen

A song a day keeps the doctor away!

Als oppas vind ik het één van de allerleukste dingen om te doen met de kinderen: lekker muziek opzetten en dansen, zingen of meespelen. Het schept ook een band met de kinderen, omdat je samen lacht en plezier hebt, kinderen raken hun verlegenheid snel kwijt en bovendien kun je ondanks het leeftijdsverschil tussen de oppas en kinderen veel van elkaar leren. Zo leert de oppas eindelijk om een goed TikTok-filmpje in elkaar te zetten en de kinderen leren bijvoorbeeld wat de Engelse songtekst betekent. Daarnaast is het zo dat muziek een steeds minder voorkomend vak is op de basisschool. Dus extra belangrijk dat de ouders en oppassers muziek in het leven van de kinderen brengen!

   

 Waarom moet muziekdraaien echt op jouw oppas-to-do-list?

 Check onze 7 redenen:

1. Door muziek wordt het empathisch vermogen van kinderen beter ontwikkeld.

Muziek zorgt vaak voor een gezellige en ontspannen sfeer, waarin kinderen samen lol maken en genieten. Daarnaast moeten kinderen die samen muziek maken goed op elkaar letten en samenwerken. Dat verbetert al de sociale vaardigheden van een kind.
Maar het positieve effect van muziek maken, zingen of muziek luisteren op de ontwikkeling van het empathisch vermogen van kinderen heeft ook nog een meer wetenschappelijke kant. De emotie in stemgeluid zit vaak verborgen in fragmenten van niet meer dan 50 milliseconden. De hersenen van muzikaal getrainde kinderen pikken die fragmenten er feilloos uit. Hoe eerder het kind met muziek te maken krijgt, hoe beter de hersenen zich op de emotie richten: een belangrijke voorwaarde om de emotie van mensen goed aan te voelen. Zo stimuleert muziek dus de emotionele intelligentie. Wil je meer lezen hierover? Bekijk dan het college van hoogleraar Erik Scherder: https://www.nporadio4.nl/actueel/artikelen/3937-groter-empathisch-vermogen-door-muziek

 

2. Muziek stimuleert creativiteit

Muziek vraagt veel van de hersens met betrekking tot het verwerken van auditieve, visuele, motorische en emotionele prikkels. Muzikale training draagt daardoor bij aan de integratie van de hersenen, die zich ontwikkelt gedurende de kindertijd. Een goede integratie van de hersenen vergroot eigenschappen als creativiteit, associatief denken en verbeeldingskracht. Een simpelere reden waarom muziek creativiteit bevordert, is natuurlijk dat kinderen worden gestimuleerd om zelf tekstjes te verzinnen op een melodie, ze zoeken verschillende materialen of instrumenten die verschillende geluiden produceren, ze maken dansjes, verzinnen ritmes, zoeken nieuwe liedjes… Eigenlijk is muziek maken en muziek luisteren één groot creatief proces.

 

3. Je hersenen blijven gezond

Misschien klinkt dit vooral als een goede tip voor ouderen maar zeker ook voor kinderen is dit een hele goede reden om een instrument de bespelen of te zingen. Dat ondersteunt namelijk de ontwikkeling van lezen en luisteren, wat natuurlijk ontzettend belangrijke vaardigheden zijn voor kinderen. Muziek ondersteunt lezen en luisteren doordat muzikale training bijdraagt aan de ontwikkeling van het auditieve systeem. Muzikaal getrainde kinderen worden bijvoorbeeld minder gestoord door achtergrondgedruis. Na muzikale training zijn de hersenen beter in staat om de ruis uit het geluid weg te filteren en zich te richten op de belangrijke informatie in het geluid. Door muzikale training kan het gehele auditieve systeem beter presteren en wordt luisteren gemakkelijker waardoor het minder mentale inspanning kost.

Daarnaast ontstaat er door muziek meer activiteit in een bepaald deel van de hersenen waardoor het geheugen scherper blijft en het probleemoplossend vermogen verbeterd en op peil blijft. Ideaal toch, een kind dat zijn eigen problemen kan oplossen? ;)

 

4. Kinderen die al jong een instrument leren spelen, blijken later een beter taalgevoel te hebben

Kinderen die minimaal drie jaar een muziekinstrument bespelen, hebben een voorsprong in vocabulaire en niet verbaal redeneren, blijkt uit onderzoek. Daarnaast vergroot het luisteren naar muziek de woordenschat omdat het makkelijker is om woorden te onthouden met behulp van liedjes. De regelmaat in liedjes en het rijmen helpen daar namelijk bij. Een ander belangrijk voordeel van muziek in het leven van kinderen, is dat het helpt bij taalproblemen als dyslexie. Kinderen met leesproblemen hebben namelijk naast lezen vaak ook moeite met luisteren, bijvoorbeeld met het onderscheiden van verschillende klanken. Goed kunnen luisteren is dus essentieel om goed te leren lezen. Zelfs een korte muzikale training van zes maanden kan het luisteren flink verbeteren en dus helpen om het leesprobleem op te lossen.

Muziek traint hersendelen die een belangrijke rol spelen bij leren lezen. Tijdens de basisschool zijn die hersendelen sterk in ontwikkeling en daardoor extra gevoelig voor de training. Dus kan muziek tijdens de basisschooltijd een heel positief effect hebben op de leesprestaties! Vanaf een jonge leeftijd een instrument leren bespelen kan dus heel veel opleveren. Maar vanaf leeftijd kan een kind beginnen met muzieklessen en hoe zorg je dat je kind blijft oefenen? Deze website helpt je verder: https://www.jmouders.nl/tien-meest-gestelde-vragen-over-muziekles/

 

4. Muziek maakt rustiger, geconcentreerder en gelukkiger

Kinderen die geregeld geconcentreerd naar liedjes luisteren zijn rustiger, meer in balans en gelukkiger. Het luisteren naar en het maken van muziek vraagt veel focus waardoor kinderen leren zich te concentreren. Daarnaast kunnen liedjes kinderen terugbrengen naar positieve herinneringen zoals een vakantie of een fijn moment met de ouders of een vriendje of vriendinnetje. Onder andere door deze twee kenmerken kan muziek helpen tegen negatieve emoties en onrust; zo wordt muziek vaak gebruikt bij de behandeling van depressie en slapeloosheid. Een ander effect van het luisteren naar vrolijke nummers, is dat je de gezichtsuitdrukking van anderen als positiever ervaart. Ook wanneer ze een neutrale gezichtsuitdrukking hebben, grappig toch?

6. Muziek is een stimulans voor beweging en zorgt voor een betere motoriek 

Bewegingen worden gestimuleerd wanneer je naar muzikale klanken luistert. Hierdoor gaan kinderen snel dansen, klappen en bewegen als ze muziek horen. Al deze handelingen zijn goed voor de motoriek van kinderen. Muziek komt bovendien binnen op een plek in de hersenen die vlak bij het motorisch gebied ligt. Zodra je emotie voelt bij de klanken of het ritme, wordt dit gebied van je hersenen gestimuleerd. Daardoor krijg je de neiging mee te bewegen.

 

7. Muziek is een medicijn tegen stress en pijn!

Liedjes luisteren of zelf zingen, is een goede manier om een dagstructuur te creëren.

Je kunt bepaalde liedjes namelijk koppelen aan activiteiten, waardoor de liedjes overgangsmomenten aangeven. Dat geeft kinderen houvast en daardoor veel rust.

 

Ook doet muziek veel goeds voor ons lichaam. Door kalme, fijne muziek wordt de hartslag rustig, daalt de bloeddruk, ontspannen de spieren en kan zelfs je immuunsysteem beter gaan functioneren! Weg met alle supplementen, we hebben een nieuw medicijn gevonden! Verder wordt de productie van stresshormonen afgeremd bij het horen van een goed nummer en kan muziek ook nog eens helpen tegen pijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat muziektherapie chronische, soms ernstige pijn bij kankerpatiënten kan verminderen.

 

Ik durf erop te wedden dat je tijdens het lezen snel een muziekje op hebt gezet! Het lijkt me duidelijk dat muziek een belangrijk onderdeel is binnen de opvoeding van een kind. Maar hoe kun je nou als oppas een steentje bijdragen aan de muzikale opvoeding van een kind? De makkelijkste manier is om een achtergrondmuziekje op te zetten tijdens het knutselen, bakken, bouwen, enzovoort. Maar je kunt de muziek nog prominenter aanwezig laten zijn in de tijd die je met de kinderen doorbrengt. Vorm bijvoorbeeld een bandje met elkaar en speel om de beurt een ritme voor dat de anderen moeten naspelen, neem als oppas het instrument mee dat jij bespeelt om de kinderen te laten zien hoe leuk het is om dat instrument te bespelen en hen daarmee te inspireren, organiseer een karaokeavondje met de kinderen of studeer een makkelijk pianoliedje in die het kind kan opvoeren voor de ouders. Als een kind ziet dat anderen genieten van zijn/haar optreden, geeft dit namelijk ook nog eens een boost voor het zelfvertrouwen en zelfbeeld. Een wedstrijdje Just Dance op de Wii is ook altijd superleuk! En wil je juist even weg achter de televisie? Met deze link hebben jullie binnen no time een eigen dansje gemaakt! https://www.huisvanbelle.nl/hoe-maak-ik-een-choreografie/

 

Uit ervaring kan ik zeggen dat het echt heel veel plezier oplevert om als oppas een kleine positieve bijdragen te kunnen leveren aan de opvoeding van een kind. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er echt genoeg mogelijkheden om die bijdrage te kunnen leveren! Naast dat het te gek is om lol te hebben met jonge kinderen, kun je er ook veel van leren voor later. Ik wens jou alvast heel veel plezier met jouw muzikale oppasfeestje binnenkort!

 

Hi! Ik ben Lucy Walvisch.

Een vrolijk meisje met rood haar, rode lippenstift en een rood korte mouwen shirtje aan. Ze heeft een hand in haar haar en een hand in haar zei