× Close
About Us Image
Over ons

Hi! Aangenaam, wij zijn Lyla & Jasmijn Kok, oprichters van Nanny Nina. Ons doel is ouders te laten genieten, terwijl hun kinderen ook een toptijd hebben. Het vinden van de ideale oppas is een hele persoonlijke zoektocht, die wij graag een stuk gemakkelijker maken. Onze database zit vol betrouwbare, leuke natuurlijk lieve nanny’s met voor elk gezin de perfecte match. Last minute afspraak, oma die toch niet kan komen, onverwacht de kinderen een dag thuis? Wat de situatie ook is, met Nanny Nina is de oppas in no time geregeld.

Bij ons draait alles om vertrouwen en vrijheid. Wij zorgen voor een betrouwbare oppas – of gastouder of au pair – zodat ouders zich onbezorgd op hun werk kunnen focussen of lekker wat tijd voor zichzelf hebben. Tegelijkertijd helpen we onze nanny’s om een serieuze carrière te maken van hun oppaswerk. Op de Nanny Nina Academy leiden we geïnteresseerden in zes maanden op tot pedagogisch professional om aan de slag te gaan als gastouder. We helpen graag vrouwen in hun kracht, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen te halen.

7 originele buitenactiviteiten voor kinderen

Datum: 15/06/2021
Auteur:
Over de Auteur: Dit blog is gepubliceerd door iemand binnen het team van Nanny Nina. We hopen je te informeren, verrassen en te verblijden met onze content!

Als de zon schijnt wil je natuurlijk het liefst met de kids naar buiten, goed voor de vitamine D en om wat energie kwijt te raken. Kinderen vermaken zich al snel met een potje voetbal of het spelen met vriendjes, maar soms is iets nieuws ook wel even leuk. In deze blog geven we je een aantal creatieve activiteiten om lekker buiten bezig te zijn.

Een tuin is bij deze tips natuurlijk een pre, maar zeker geen must! Ook het bos, park of speelveldje dienen als goede plek om de kinderen even uit te laten😉.

Speurtocht

De spanning die komt kijken bij een speurtocht vinden kinderen helemaal geweldig. Je kunt de tocht zowel in de tuin als in het bos organiseren en compleet inrichten zoals jij wil. De makkelijkste tocht is om alleen pijlen te gebruiken die de kids de weg wijzen, maar het geeft nog meer uitdaging om puzzels te gebruiken waarvan de oplossing de volgende aanwijzing is. De lengte van de speurtocht kun je zelf bepalen en aan het einde kun je ze eventueel belonen met snoepjes of een andere kleine verrassing. Een andere optie is bijvoorbeeld een bingo kaart met allemaal dingen die buiten te vinden zijn. Ga er samen op uit, kijk wat jullie kunnen vinden en streep het af!

Een andere hele leuke soort speurtocht is om te gaan geocachen. Daarbij gebruik je een app waarmee je bij jou in de buurt op zoektocht kan naar geocaches die door andere mensen verstopt zijn. Het werkt heel simpel: je klikt de cache aan die je wil gaan zoeken en de app geeft je aanwijzingen. Als het gelukt is kun je aanvinken dat je hem hebt gevonden en jullie namen op een briefje in de cache achterlaten. Dit is de ideale manier om een wandeltocht ook voor de kinderen leuk aan te kleden, omdat ze nu echt een doel hebben om naartoe te lopen. Ook fijn, de app is helemaal gratis! Kijk maar eens op: https://www.geocaching.nl/.

Hutten bouwen

Het is heel leuk en leerzaam om met de kids hutten te bouwen. Dit kan zowel in de tuin als in het bos, afhankelijk van wat op dat moment uitkomt voor jullie.

In de tuin kun je hier heel goed stoelen en tafels voor gebruiken, waartussen je touwen spant. Als je over de touwen en het meubilair dan wat lakens of andere lappen hangt is het al bijna een echte hut. Vergeet vooral niet om een deur te maken en misschien zelfs wat ramen. Je maakt de hut helemaal af door ook op de grond lakens te leggen en je kunt de boel nog verder aankleden met kussens en een lekkere snack om in de zelfgebouwde hut op te eten.

Wil je het bouwen ietsje makkelijker maken dan kun je ook STOCS gebruiken, dat zijn stevige stokken met een stukje touw aan het einde. Daardoor kun je een stevig bouwwerk maken, wat toch heel makkelijk aan elkaar te knopen is. (voor meer info: http://stocs.nl/NL/index.html)

In het bos kun je het hutten bouwen het best op een andere manier aanpakken. Eigenlijk alles wat je daar nodig hebt zijn wat grote takken die je tegen een stevige boom aanzet in een soort tipi vorm. Je kunt daarna de hut nog verder dichtmaken met kleinere takken die veel blaadjes hebben of door een laken over de hut te gooien.

Stoepkrijt

Stoepkrijt is waarschijnlijk het meest bekende buitenspeelgoed, bijna iedereen heeft wel een bakje in stoepkrijt de schuur staan. Toch gebruiken veel kinderen het alleen maar om de stoep mee te versieren, terwijl je er zoveel meer mee kan!

Om te beginnen is het heel handig om veel verschillende spellen mee te spelen. Een voorbeeld hiervan is het tekenen van een hinkelbaan of om landje veroveren te spelen (even googelen voor de spelregels). Zijn de kinderen al ietsje ouder, dan is het misschien nog wel leuker om zelf een spel te bedenken. Zo kan je een parcours tekenen, waar de kinderen overheen kunnen racen of een levensgroot bordspel. Voor nog meer plezier kunnen ze dit met ander buitenspeelgoed combineren, zoals ballen, hoepels, pionnen en al het andere wat nog in de schuur staat. Op die manier kunnen ze hun eigen spelletje bedenken en het daarna natuurlijk spelen!

Ook aan het tekenen met stoepkrijt kun je een twist geven, waardoor ze weer eens wat anders kunnen maken. Denk hierbij aan het tekenen van reuze mandala’s die meteen de hele straat op vrolijken. Daarnaast kunnen ze een reusachtig zelfportret maken, door op de grond te gaan liggen en hun silhouet om te trekken, daarna nog mooi versieren en de handtekening van de kunstenaar is gezet!

Verschillende kleuren stoepkrijt die op straat liggen voor de buiten activiteiten tijdens het oppassen

Waterpret

Wat is er nou leuker dan met mooi weer lekker helemaal nat te mogen worden? Er zijn eindeloos veel dingen die je kunt doen, zoals het spelen met een waterbaan, waterpistolen of het maken van “soep”. Welke activiteit je kiest kan een beetje afhangen van de leeftijd van de kinderen. Lees voor meer ideeën onze blog over waterpret.

Met de allerjongsten is het supergezellig om samen met water en andere dingen die je in de natuur kun vinden, zoals gras en bloemetjes, te koken. Kinderen doen namelijk graag grote mensen na en koken hoort hier natuurlijk echt bij. Zorg voor een paar kleine of grote pannetjes en wat lepeltjes en bakjes en zet die op een plek buiten waar alles nat mag worden. Nu kunnen jullie alles bij elkaar gooien of juist verschillende pannen gebruiken om lekker te doen alsof jullie écht aan het koken zijn. Niet opeten natuurlijk!!

Voor iets oudere kinderen is de waterbaan de perfecte activiteit. Hier bestaan twee varianten van. De eerste is de baan die aan een muur hangt en waar je boven water in kan gieten dat er onder weer uitkomt. De andere variant is een baan die op de grond staat en waar je met bootjes in kunt spelen. Allebei superleuk en eventueel ook zelf te maken!

Een andere hit met water zijn natuurlijk de waterpistolen en waterballonnen. Deze heeft waarschijnlijk bijna iedereen en ze komen elk jaar wel uit de kast. Maak het spelletje unieker door samen jullie eigen regels te bedenken, die je steeds weer kan veranderen als de kids zin hebben in wat anders.

Picknick

Op een lekkere warme dag is het bijna zonde om binnen te eten als je dat ook buiten kan doen. In de achtertuin is al een goede optie, maar jullie kunnen ook de natuur in en gaan picknicken! Dit kan al in de speeltuin om de hoek, maar zeker met grotere kinderen kunnen jullie ook de fiets pakken en bijvoorbeeld naar een weiland in de buurt gaan om van de zon te genieten of een open plek in het bos opzoeken.

De belangrijkste benodigdheden zijn een stevige tas of rugzak, een kleed en natuurlijk lekker eten. Het is verstandig om in ieder geval een fles met voldoende water mee te nemen en verder kun je het helemaal afstemmen op de wensen van jou en de kinderen.  Een paar voorbeeldjes van echte picknick hits zijn smoothies, fruit- of pastasalades en sandwiches, maar je kunt hier eigenlijk helemaal los mee gaan.

Bonustip: maak de snacks ook samen met de kinderen, want ze vinden het vaak hartstikke leuk om te helpen en leren er meteen heel veel van.

Op avontuur in de natuur

Met kinderen kun je eigenlijk overal een groot avontuur van maken, het ligt maar net aan de manier waarop je het verwoordt. Zo kunnen jullie lekker naar de speeltuin om bijvoorbeeld met schepjes te gaan graven, maar dat klinkt natuurlijk veel cooler als jullie op expeditie gaan om een schat te vinden! Hetzelfde geldt voor een tochtje naar de speeltuin, hoeveel leuker klinkt het als dat jullie landgoed is en de glijbaan bijvoorbeeld jullie kasteel?!

De fantasie van kinderen is vaak zo rijk dat ze op deze manier uren kunnen spelen in de natuur en er hele verhalen bij verzinnen. Het is hierbij extra leuk om met dingen uit de natuur te knutselen. Je kunt van madeliefjes een ketting maken, van takjes een vlotje of bootje en van een paar wilde bloemetjes een leuk boeket. Als je het wat groter wilt zoeken kun je ook denken aan het maken van een boog door een buigzame tak te nemen en deze met een touw te spannen. Hierbij kun je ook nog wat kleinere takken zoeken als pijlen. (Superleuk voor bij de hut van punt 2!)

Speelbossen

Speelbossen zijn bepaalde zones in bossen of natuurreservaten die speciaal bedoeld zijn voor kinderen om in te spelen. Deze bossen kun je vaak gewoon gratis bezoeken en zorgen voor veel speelplezier, de perfecte plek voor een zonnige dag dus!

Wat de speelbossen onderscheidt van normale bossen zijn alle extra activiteiten die zijn toegevoegd, zoals waterpompen, bruggetjes, kabelbanen en soms zelfs een boomhut. In Nederland zijn best een aantal van deze bossen, dus bij iedereen in de buurt moet er wel eentje te vinden zijn. Op de site van Staatsbosbeheer hebben ze een speciale pagina voor deze bossen: (https://www.staatsbosbeheer.nl/speelbossen). Hierop staat een kaartje waar heel veel speelbossen en speelvijvers op te vinden zijn.

Een beetje vergelijkbaar is de speelnatuur van OERRR, met als hoogtepunt het speelparadijs op Tiengemeten. Dat is het grootste buitenspeelgebied van Nederland, waar kinderen zich de hele dag kunnen vermaken met het spelen tussen de bomen, in de blubber en met alle beestjes. Vies worden mag daar niet alleen, het moet zelfs! En met al die modderglijbanen is dat gelukkig helemaal niet moeilijk. Voor de allerkleinsten is er een speciaal ukkie-eiland, zodat ook zij lekker van de natuur kunnen genieten. Kortom, een echte aanrader dus! Meer weten? https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/speelplekken

Voor nog meer buitenpret hoeven jullie je niet te beperken tot één van onze bovenstaande voorbeeldjes. Je kun namelijk ook meerdere ideeën combineren! Zo is een speurtocht uitzetten door met stoepkrijt aanwijzingen te geven ook hartstikke leuk of kun je aan het einde van de speurtocht nog een lekkere picknick organiseren. Een andere gezellige combi is om op avontuur te gaan naar een speelbos en daar lekker te picknicken als de kinderen zijn uitgespeeld. (Dat kan natuurlijk ook in de door jullie zelfgebouwde hut!) 

Eigenlijk is erbuiten dus ontzettend veel leuks te doen en te ontdekken met kinderen. Zeker op zonnige dagen zijn dit de ideale activiteiten, maar let er wel op dat jullie je goed insmeren! Mocht je als ouder een keer niet thuis kunnen zijn op een mooie dag, dan heeft Nanny Nina gelukkig heel veel buitenspeel-kampioenen die graag met de kinderen op pad gaan. Snel een kijkje nemen op de site dus!

Geschreven door Blogger Puck

Gerelateerde berichten

  1. Verschillende kleuren stoepkrijt die op straat liggen