Blog \ 15 tips wat je moet doen als je kind ziek is

15 tips als je kind ziek thuis is

Iedereen kent het. Eens in de zoveel tijd wordt je kind ziek.

Kind in bed met een teddybeer. Je ziet het kind niet, alleen een kindhandje dat de beer vasthoudt.

Soms word je opgebeld door school om je kind op te halen (op dat ene ongelegen moment), soms heb je een nacht lang niet geslapen om een huilend en ziek kindje te troosten. In deze situaties lopen we allemaal wel tegen een struikelblok aan.

Als je kinderen nog klein zijn kan het zijn dat ze weigeren de pijnstillers te nemen, zijn ze wat ouder kunnen ze zich weer sneller vervelen.  Zo zijn er nog zat andere dingen op te noemen die niet vlekkeloos verlopen. Wat je in zulke situaties doet is natuurlijk afhankelijk van hoe ziek het kind is, de leeftijd en het karakter van jouw kind.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw kind thuis moet blijven vanwege een gebroken been of gescheurde enkelbanden bijvoorbeeld.

Soms voelt het kind zich verder top fit, maar moet er toch rust gehouden worden. Stilzitten is moeilijk, al helemaal voor een kind. Om deze periode wat makkelijker te overbruggen, hebben wij een aantal essentiële tips voor je samengesteld.

 

Tip 1: Inschatten. Hoe ziek is mijn kind?

Om in te schatten hoe je de situatie zo goed mogelijk benaderd, moet je weten hoe ziek jouw kind eigenlijk is. Het is belangrijk dat je de situatie van tevoren goed inschat. Een van de meest betrouwbare manieren is: temperatuur opmeten.

Ook moet je goed in de gaten houden of het kind braakt of diarree heeft.

Als het kindje onder de drie maanden is, heb je een hoger risico. Met name op uitdroging.

Houd dit dus goed in de gaten.

Kinderen die ouder zijn dan drie maanden kunnen last hebben van een virus met vervelende symptomen als verkoudheid, keelpijn, oorpijn en hoesten. Bij een virusinfectie moeten deze klachten na drie dagen ongeveer overgaan of zichtbaar afnemen. Wanneer de klachten ernstig zijn, neem dan direct contact op met de huisarts.

 

Tip 2: Een rustige omgeving

Zorg voor een fijne plek, waar jouw kind goed tot rust kan komen.

Het kan voorkomen dat door koorts een kind eerder geprikkeld raakt door geluiden uit de omgeving. Zet de tv niet te hard, ga niet klussen of andere dingen doen waar je veel geluid bij maakt.

Dit kan nogal vermoeiend zijn. Zorg er dus voor dat het kind goed tot rust kan komen en maak het comfortabel. Als het kindje op bed moet liggen, laat ze dan in ‘het grote bed’ van papa en mama slapen. Dat vinden kinderen meestal fijn.

 

Tip 3: Medicijnen toedienen

Voor de meeste kinderen zijn medicijnen binnenkrijgen geen pretje.

Veel ouders combineren medicijnen op allerlei tactische manieren.

Denk bijvoorbeeld aan het medicijn in het favoriete drankje of eten van je kind te stoppen. Kijk hier wel mee uit; je moet goed in de gaten houden of jouw kind alles wel voldoende binnenkrijgt. Een goede manier is één hap vla gecombineerd met het medicijn. Je hebt dan in ieder geval kans dat deze hap volledig gegeten wordt en doorgeslikt. Als je het in een kom zou doen, kan het kind al snel geen trek meer hebben. Vooral, omdat tijdens ziekte de eetlust sowieso al een stuk minder is.

 

Tip 4: Knuffels

Veel kinderen voelen zich eenzaam in een bed of op de bank. Pak hun favoriete knuffels erbij en leg deze bij hen neer. Zo hebben zij toch nog een gevoel van warmte en gezelligheid.

Maak het knus en comfortabel voor jouw kind.

 

Tip 5: Behoud sociaal contact

Het kan moeilijk zijn om plotseling geen klasgenoten en vriendjes om je heen te hebben.

Vooral als het kindje lange tijd thuis moet zitten. Vraag dan wie jouw kind graag zou zien/spreken en las een FaceTime momentje in.

Doe dit niet alleen met klasgenoten, maar ook met familie. Het is ook gezellig oma of opa even te kunnen spreken. Voor de wat oudere kinderen kan het ook leuk zijn om samen te gamen met een klasgenoot. Daarin kunnen zij elkaar vaak spreken en zijn zij toch (virtueel) ‘samen aan het spelen’.

 

Tip 6: Muziek en luisterboeken

Soms is jouw kind zo ziek dat er bijna niets te ondernemen of te doen valt. Je hebt al pijnstillers gegeven en de tv is niet meer fijn om naar te kijken. Zet dan een rustig muziekje op.

Dan is er toch een geluid in de omgeving dat zorgt voor een fijne sfeer, maar houdt het kind toch genoeg rust. Een leuk luisterboek doet het ook altijd goed. Dat kan net wat prettiger zijn dan een tv.

 

Tip 7: Voeding en drinken

Het is belangrijk om genoeg te drinken. Geef je kleine dus voldoende water of thee. Dat is bevorderend voor het herstel.

Wanneer kinderen geen dorst hebben, forceer het dan niet te veel. Laat hen niet in een keer te veel drinken, maar dien kleine beetjes toe. Je hebt anders kans op misselijkheid.

Kinderen hebben vaak een stuk minder eetlust wanneer zij ziek zijn. Schrik hier niet van. Probeer hen af en toe wat lichte voeding te geven, zodat het lichaam wel iets binnen krijgt. Denk aan fruit, crackers, soep of geroosterde boterhammen. Wat heel belangrijk is, is dat je goed luistert naar de behoefte van het kind.

 

Tip 8: TLC: Tender, Love and Care

Een klassieke tip die altijd goed werkt is de TLC regel: ‘Tender, Love and Care’. Kinderen hebben extra veel behoefte aan hun ouders wanneer zij zich niet lekker voelen.

Wees lief voor je kind en schenk een beetje extra aandacht. Kinderen vinden het fijn om jou in de buurt te hebben. Laat huishoudelijke taken of telefoontjes even wachten of doe de was in de buurt van het kind.

Wanneer je kindje slaapt is er vast wat ruimte voor andere dingen, maar zorg er in ieder geval voor dat er genoeg aandacht is wanneer hij/zij wakker is.

 

Tip 9: Luister goed naar jouw kind

Kinderen kunnen zelf vaak goed aangeven wat zij wel of niet willen/ kunnen.

Wanneer kinderen in staat zijn om een beetje te spelen, moet je dit natuurlijk wel enigszins beperken tot ‘rustig spelen’. Laat jouw kind zelf bepalen wat hij/zij wil eten, mocht de eetlust toenemen (natuurlijk geen snoep en chips). Vaak worden kinderen blij van een geroosterde boterham met wat zoetigs of fruit.

 

Tip 10: Wat te doen als de verveling toe slaat

Wanneer jouw kind zich wat beter begint te voelen, kan het zo zijn dat de verveling behoorlijk toe slaat.

Vooral wanneer kinderen voor een lange periode thuis moeten zitten. Tijdens een normale schooldag is er behoorlijk wat te doen, de hele dag thuis zitten kan voor een kind saai zijn.

De tv is op een gegeven moment ook niet leuk meer. Bedenk dan een leuk alternatief. Kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om oude foto’s of video’s te bekijken van toen zij nog kleiner waren. Ga oude fotoboeken door en bekijk die grappige babyvideo van vroeger.

Spelletjes spelen of tekenen is eventueel ook een leuke optie. Of begin samen aan een nieuw fotoboek en plak leuke foto’s in!

Je kunt ook samen een lekkere soep maken, dat is lekker, leuk om te doen en ook nog eens goed voor het herstel!

 

Tip 11: Zorg voor de juiste temperatuur

Wanneer koorts optreedt, is het belangrijk dat de warmte het lichaam kan verlaten.

Trek katoenen kleren aan die losjes zitten. Wanneer het kindje het koud heeft, kun je hem/haar tijdelijk even toedekken met een extra dekentje. Houd het wel goed in de gaten, wanneer de koude rillingen weer voorbij zijn en haal het extra dekentje dan weer weg.

Het bed even opwarmen met een kruik kan prettig zijn, maar doe dit tijdelijk.  

Het is niet de bedoeling dat je het overdreven warm maakt, het lichaam moet namelijk kunnen afkoelen en weer in balans komen.

 

Tip 12: Wanneer moet ik de huisarts bellen?

Soms weet je even niet meer of je nu wel of niet naar de huisarts moet bellen wanneer koorts is opgetreden.

Er zijn een aantal gevallen waarbij je direct een huisarts moet inschakelen:

  • Wanneer je kind jonger is dan drie maanden en de koorts is niet afkomstig van een inenting.
  • Wanneer de koorts opnieuw toeneemt na een aantal dagen koortsvrij te zijn.
  • Jouw kindje lijdt aan een hart/ longziekte of diabetes mellitus.
  • Jouw kindje medicijnen gebruikt die de weestand kunnen verminderen.
  • Wanneer jouw kind sowieso een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld door een andere ziekte.
  • Jouw kind prikken heeft gemist van het consultatiebureau.
  • Wanneer jouw kind de afgelopen vier weken buiten Europa is geweest.
  • Wanneer jouw kind een van de volgende verschijnselen krijgt:
  • Suf, benauwd, ontroostbaar, een halve dag niet drinkt of plast, of rode (niet wegdrukbare) vlekjes krijgt.

In deze gevallen is het belangrijk direct contact op te nemen met de huisarts. Twijfel je toch? Gewoon bellen. Het kan nooit kwaad om te bellen en om advies te vragen.

Luister goed naar je kind om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de situatie.

 

Tip 13: Neem wat extra lekkere dingen mee van de supermarkt

Kinderen vinden het altijd fijn om verwend te worden. Vooral wanneer ze ziek zijn. Neem wat lekkere gezonde dingen mee van de supermarkt.

Een lekkere smoothie bijvoorbeeld of het lievelingsfruit van jouw kind. Lichte dingetjes zoals crackers zijn ook altijd goed. Goede thee of soep zijn ook altijd goed.

 

Tip 14: Ga een blokje om of kom buiten

Kinderen mogen vaak best even naar buiten. Trek natuurlijk genoeg warme kleding aan. Of ze ertoe in staat zijn is afhankelijk van hoe ziek zij zijn. Jouw kind kan zelf goed aangeven of het wel of niet gaat.

Kinderen die lang ziek zijn geweest en herstellende zijn, vinden het vaak heerlijk even een ‘schepje’ uit de buitenlucht te nemen. Drink desnoods samen een kopje thee in de tuin wanneer het weer zich daarvoor leent.

 

Tip 15: Stel je kindje gerust

Het kan soms best spannend zijn voor jouw kleine om ziek te zijn. Soms voelen kinderen bepaalde pijn die zij niet eerder hebben ervaren.

Laat hen vooral weten dat het normaal is en dat het goed komt. Geef hen pijnstillers om de pijn te verminderen. Leg bij ontstekingen uit wat het precies is. Kinderen vinden het fijn om te weten wat er precies aan de hand is.

Leg vooral ook uit hoelang het kan duren en dat het vooral allemaal snel voorbijgaat, dan raken ze minder snel in paniek.

 

Deze tips kunnen de periode net wat gemakkelijker maken. Maar uitzieken kost nu eenmaal tijd. Jij en jouw kindje zullen dus vooral geduldig moeten zijn en tot die tijd genieten van elkaars gezelschap.

Heb je meer specifieke vragen op medisch gebied? Kijk dan op: www.thuisarts.nl daar staat veel bruikbare informatie op.

Urgente vragen? Twijfel dan niet en bel naar de huisarts.

 

Mirthe Jasmijn Alferink