Blog \ 10 vragen over professionele oppassen/ gastouders

10 meestgestelde vragen over oppas met kinderopvangtoeslag?

Deze 10 vragen stellen alle gezinnen die een oppas met kinderopvangtoeslag overwegen.

 

Wat is het verschil tussen een nanny en gastouder?

Het grootste verschil tussen een nanny en gastnanny is dat je voor een gastnanny wél kinderopvangtoeslag kan ontvangen, en dat je nanny 3 dingen moet hebben:

  1. een diploma in de zorg,

  2. een VOG ,

  3. een Kinder EHBO met praktijk

     

Wat kost een gastouder?

Het uurtarief van een gastouder ligt tussen de 13 en de 20 euro per uur. Je betaalt daarnaast nog kosten voor het gastouderbureau die afhangen van het aantal uren. Over het totaal kan je kinderopvangtoeslag ontvangen. Je betaalt 1,75 euro per uur en 99 per maand bureaukosten.

Kan een gastouder helpen in het huishouden?

Jouw gastouder/gastnanny kan de kinderen ophalen van school, koken een beetje helpen met huiswerk en de vaatwasser inruimen. Je hebt het superdruk als werkende ouder, dat weten we en daar helpen we graag bij!

Hoe lang duurt het voor ik toeslag kan aanvragen?

Vanaf het moment dat je een gastnanny hebt ontmoet en wij de huischeck hebben gedaan duurt het 10 weken maximaal voordat je gastnanny officieel is ingeschreven. De toeslag kan je tot 3 maanden later aanvragen. Betaal ik de gastouder contant? Nee! aan het einde van de maand vult de gastnanny de gewerkte uren in en sturen wij je een overzicht van de uren en de betaling. Dit maak je naar ons over. en wij betalen de gastnanny/gastouder

Moet ik nog leges betalen aan de gemeente?

Het verschilt per gemeente of je moet betalen voor de inschrijving van je gastouder Vraag even bij ons of je leges moet betalen in jouw stad. Vragen van ouders Wat als mijn professioneel nanny weggaat?

Hoe zit het met de verzekering bij een gastouder aan huis?

De professioneel nanny / gastouder aan huis heeft via ons een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Moet ik de professioneel vakantiegeld betalen?

Ja, maar de 8% vakantiegeld zit standaard bij ons in het contract al in het uurtarief. Wel heeft je gastnanny recht op vrije dagen die doorbetaald zijn. Ze heeft recht op 4x de gewerkte uren per week per jaar vrij. Dus stel iemand werkt 8 uur dan krijgt de gastnanny 8x4= 32 uur per jaar doorbetaald verlof.

Wat krijg ik voor de bureaukosten?

Wij zorgen dat alle administratie in orde is en je professioneel nanny de juiste en geldige papieren heeft. Daarnaast kan je ons bellen als je nanny ziek is of als ze weggaat bij je gezin. Ook begeleiden we je gastouder, organiseren we bijeenkomsten en bieden we een community van collega's om mee te overleggen. Als je gastouder weggaat regelen wij een vervangende nanny voor je! Spreek in je contract samen de opzegtermijn af! Advies: 2 maanden. Je kan ook afspreken dat bij een vertrek voor 6 maanden de gastouder eventuele lege kosten voor 50% terugbetaalt.

Moet ik mijn huis nog aanpassen?

Je huis wordt gezien als opvang locatie en moet dus veilig zijn. Wij doen een digitale check met je om te kijken of alles al goed is en welke dingen zouden kunnen worden verbeterd. Daarna komt de ggd nog zelf op bezoek bij jullie ( ze maken een afspraak met de gastouder) Betaal ik de nanny op feestdagen? Valt een werkdag op een nationale feestdag dan betaal je je nanny door. Wat ons bureau uniek maakt is de digitale intakes die je tijd besparen, maar natuurlijk ook de grote database van leuke gescreende oppassen. Bij ons kan je niet alleen je vaste gastouder via ons regelen maar via de app ook gewoon een avond oppas. Of een los dagje een andere nanny. Wij bieden je volledige vrijheid en zekerheid. Ook avondoppas en losse dagen

Wat als mijn professionele nanny ziek is?

Je nanny heeft 2 wachtdagen waarop ze niet hoeft te worden doorbetaald. Blijft ze ziek? Dan betaal je 6 weken 70% van het loon, maar zeker minimumloon door. Als je nanny daarna nog steeds ziek is dan moet ze zelf verzekerd zijn om een WW uitkering te krijgen.

Waar betaal ik de opstartkosten voor?

We maken hiervoor alle administatie en contracten in orde. VOG, EHBO en LRK registratie.

 

Meer informatie? Bekijk deze pagina over ons professionele nanny bureau.

https://nannynina.nl/permanent/guestparent

 

Contact

shannavanderkuijl@nannynina.nl