× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

De 10 meest gestelde vragen over een au pair

avatar van jasmijn kok
Datum: 20 mei 2022
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

We horen je al denken ‘een au pair is niks voor ons’, maar wist je dat een au pair vaak de goedkoopste vorm van kinderopvang is?

Precies, een au pair is helemaal niet alleen voor the rich and famous. In deze blog bespreken we de 10 meest gestelde vragen als het gaat om een au pair.

Wat is het verschil tussen een au pair en een nanny en/of oppas?

Het belangrijkste verschil is dat een au pair bij je in huis woont en uit het buitenland komt. Hij of zij is tussen de 18 en 31 jaar oud en komt naar Nederland om onze cultuur te leren kennen. Je au pair helpt jou met de kinderen als bedankje voor gratis kost en inwoning. Het fijne van een au pair is dat hij of zij kan helpen in de ochtend en lekker flexibel is, zo heb jij meer vrijheid en minder stress. Win-win! We hebben er trouwens een heel artikel over geschreven: verschillen tussen oppas, au pair, gastouder en nanny.

Superhandig: we hebben enorm veel vragen verwerkt in onze hulppagina’s, hier vind je ook een goed antwoord op de vraag: Wat is een au pair?

banner

Wat mag een au pair eigenlijk doen?

Je au pair mag helpen met oppassen op de kinderen en ook met huishoudelijke taken. Schoonmaken hoort hier dus niet bij, maar een wasje draaien/vouwen en eten koken bijvoorbeeld wel. De au pair komt naar Nederland met als hoofddoel dat het een “culturele uitwisseling” is. Daarom mag je au pair maximaal 30 uur per week werken, de rest is vrij om met vriendinnen af te spreken of erop uit te gaan.

Hoe lang mag een au pair blijven?

Je au pair kan maximaal 1 jaar in Nederland verblijven, dus na een jaar heb je weer een nieuwe au pair nodig!

Waar moet mijn huis aan voldoen om een au pair te mogen hebben?

Je moet een slaapkamer (mét daglicht) hebben en hij of zij moet voldoende privacy kunnen hebben. Wij checken met een videotour je huis of dit voldoet aan de eisen, maar als je logisch nadenkt kan je zelf ook inschatten of je een acceptabele ruimte beschikbaar hebt voor een au pair. Vraag gerust ook even aan ons dan denken we mee. Daarnaast is er een inkomenseis. Lees er ook meer over op onze helppagina over kost en inwoning van au pairs.

Wat moet ik verdienen om een au pair te mogen hebben?

Je gezin bestaat uit minimaal één ouder en één kind. Je bent solvabel genoeg om een au pair in huis te nemen. Als tweeouder gezin met aantoonbare inkomsten van €3000 bruto per maand incl. vakantiegeld. Een eigen bedrijf moet minimaal 1,5 jaar bestaan. Alleenstaande ouders moeten minimaal € 2400 bruto per maand, inclusief vakantiegeld verdienen. Deze bedragen gelden twen tijde van 1 juli 2023. Up to date bedragen zijn hier te vinden op de site van de ind.

Hoe lang duurt het voor de au pair bij mijn gezin kan aankomen?

Dit is afhankelijk van het land waar je au pair vandaan komt. Als er geen visum nodig is dan gaat het sneller. De termijn voor een verblijfsvergunning is wettelijk maximaal 2 maanden. In de praktijk is het visum vaak binnen 2 weken geregeld. Dus het kan heel snel gaan! Als je een au pair uit Europa hebt is het nog sneller dan buiten de EU regio.

Hoe zit het met de au pair verzekering is dat verplicht?

Je bent verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten voor je au pair. Dat kan vanaf 101,75 per maand als goedkoopste bij ZEKUR. Daarnaast kan je een aanvullende au pair verzekering afsluiten zodat je au pair ook verzekerd is vanaf het moment dat ze op het vliegtuig stapt in haar thuisland en ook als ze europa gaat ontdekken verzekerd is. Deze kan je bijvoorbeeld bij ISIS au pair verzekeringen of Nina.care afsluiten en kosten ongeveer 55 euro per maand. Deze laatste au pair verzekering is niet verplicht.

Betaal je de au pair ook zakgeld en wat betaal je dan aan de au pair?

Je betaalt de au pair minimaal 300 en maximaal 340 euro zakgeld per maand. Je mag zelf kiezen wat dit is. Dit maximale bedrag is vastgelegd volgens de wet omdat dit eigenlijk meer een soort zakgeld is, de au pair komt niet met hoofdreden naar Nederland om te werken maar om op nieuwe dingen te leren en de cultuur te leren kennen in een veilige omgeving en daarom zit hier een maximum op. Dit bedrag verschilt per land maar in Nederland is dit dus 340 euro maximaal. Voor meer informatie: zakgeld voor au pairs.

Heeft de au pair recht op vakantie

De au pair heeft recht op 2 vrije dagen per week. Per maand moet dit minimaal één keer een aaneengesloten weekend vrij zijn. Daarnaast heeft de au pair ook recht op vakantie 2 weken op basis van een 12 maanden au pair verblijf.

Hoe vind ik een au pair en hoe gaat het verder?

Je kan 2 dingen doen om een au pair te vinden: 

1. Je gaat zelf op zoek naar je au pair en wij verzorgen het papierwerk en wet en regelgeving checks.

Nog veel makkelijker:

2. Wij zoeken en screenen een au pair voor je en sturen je een kandidaat op. Kijk alvast op onze au pair pagina.

Beide opties zijn mogelijk!

Een van de meest gestelde vragen is natuurlijk:

Wat kost een au pair nou eigenlijk?

Wat een au pair kost ligt eraan of je een au pair uit de EU neemt of een au pair van buiten de EU. In Nederland komen de meeste au pairs uit de Filipijnen op dit moment. Mail ons even, dan maken we een offerte voor de specifieke maandkosten van jouw gezin. Het is mogelijk vanaf € 500,- per maand.

Meer weten over wat een au pair doet? Wat doet ze nou eigenlijk de hele dag?

groepje van 10 au pairs van over heel de wereldstaan in een groepje op het nanny nina kantoor voor het logo van nanny nina au pair bureau en lachen in de camera

Gerelateerde berichten

  1. moeder daphne met haar kindjes in het bos tijdens haar interview over au pair vianay
banner