Blog \ 10 vragen die kunt stellen aan de nieuwe oppas

Van ouder naar quizmaster

10 vragen die je kunt stellen aan de nieuwe oppas

moeder aan tafel met thee in haar handen op tafel papieren een pennenbakje naast haar staat een andere mevrouw ook met thee in hand

Het is nogal wat om je dierbaarste bezit, je kind(eren), achter te laten bij iemand. Helemaal als het iemand is die je eigenlijk niet kent. Deze 10 vragen zorgen ervoor dat jij toch met een goed gevoel de deur uit gaat!

 

Bekijk het oppasprofiel goed van tevoren

Waarschijnlijk heb je dit al gedaan tijdens je zoektocht naar een nieuwe oppas, maar bekijk zijn of haar profiel. Hierin staat vaak vermeldt hoelang de oppas al actief is, in welke leeftijdscategorie hij/zij ervaring heeft en wat het uurtarief is. Als je mazzel hebt staat er zelfs een foto en een persoonlijk geschreven stukje bij. Als wat je leest en ziet bevalt, staat er vaak op de website zelf een manier waarop je in contact kunt komen met de oppas. Dit online contact geeft jou de eerste indruk.  Je kan dit doen via verschillende sites zoals ook bij www.nannynina.nl

 

Dan is het zover. Het klikte online en je hebt de oppas uitgenodigd voor een gesprek. De meeste ouders voeren niet dagelijks dit soort gesprekken en daarom kan het best even wennen zijn. Je wilt misschien niet als een interviewer overkomen, maar je wilt wel zeker weten dat dit de oppas is die je zocht. Wees gerust, de oppas gaat er al vanuit dat er een boel vragen komen. Als het goed is kan hij/zij daar gewoon antwoord op geven. Ook de oppas denkt van tevoren na over dit gesprek.

 

Vriendenboekje

Op het moment dat de oppas bij jou aanbelt en je de deur open doet, begin je natuurlijk niet met het afvuren van al je vragen. Je kunt openen met vragen die lijken op die uit een vriendenboekje. Je hoeft natuurlijk niet naar de lievelingskleur te vragen, maar je kunt wel vragen wat de samenstelling van het gezin van de oppas is, waar hij/zij woont en hoe (denk aan bij (één van) de ouders, op kamers, zelfstandig). Ook leuk om te weten is wat de hobby’s zijn, welke opleiding de oppas volgt en wat het droomberoep van de oppas is. Op deze informele manier kom je al snel veel te weten. Hierna kun je de transfer maken naar de vragen die je in gedachten hebt.

 

Toekomstbeeld

Het toekomstperspectief van de oppas lijkt een vraag die misschien ook bij het stukje hierboven hoort, maar het antwoord op deze vraag vertelt jou veel meer. Naast dat het goed is om interesse te tonen in de toekomst van de oppas en het voor hem/haar leuk is om hierover te vertellen, is het voor jou ook nog eens super handig als je een oppas voor langere tijd zoekt. Als jouw oppas namelijk vol passie begint te vertellen over de wereldreis die over een paar maanden begint, zegt dit al genoeg over de beschikbaarheid op de langere termijn.

 

Waarom oppas afspraken en een oppascontact?

Wellicht dat jullie het hier al over hebben gehad of dat het in het persoonlijke stukje op de website staat. Zo niet, dan is dit een goede vraag om mee te beginnen; vraag naar de motivatie van de oppas? Waarom wil hij/zij oppassen? We weten allemaal dat oppassen vaak niet de meest zware bijbaan is, maar er is een verschil tussen Netflix opzetten en zelf gaan appen, of koekjes bakken en de knutselbak leegtrekken. Vraag wat de oppas leuk vindt om te doen met kinderen. Je kunt hier ook zelf aan geven wat jouw kind(eren) leuk vind(en) en kijken hoe de oppas hier in staat.

 

Oppas taken

Nu je weet wat de oppas leuk vindt om te doen met kinderen, kun je vragen naar andere dingen die de oppas bereid is om te doen. Een oppas is er natuurlijk in eerste instantie voor de kinderen, maar veel oppassers zijn bereid om een handje mee te helpen in het huishouden. Denk aan bijvoorbeeld eten voorbereiden, tafel dekken, de was doen, de was opvouwen, strijken, stofzuigen of de ramen lappen. Als kinderen zelfstandig aan het spelen is hoeft een oppas ze niet de hele tijd op de huid te zitten. Dit doe je waarschijnlijk zelf als ouder ook niet. Hoe fijn is het dan als je een oppas hebt die bereid is om extra te helpen? De kinderen blijven natuurlijk altijd prioriteit nummer één, dus onthoudt dat ook voor de oppas hier de focus op zal blijven liggen.

 

Help! Wat als de oppas...

Je weet ondertussen al wat meer over de oppas die voor je zit. Om een scherper beeld te krijgen van het handelen van de oppas kun je wat als-vragen stellen. Bedenk hierbij scenario’s waarin jij wilt weten hoe de oppas zal reageren. Waarschijnlijk zijn er al tig dingen door je hoofd geschoten toen je op zoek ging naar een oppas. ‘Als ik niet thuis ben en dit gebeurt, wat dan?’ Deze dingen kun je allemaal voorleggen aan de oppas in de vorm van wat als-vragen. Durf hier ook door te vragen op het antwoord dat je krijgt. Waarom handel je dan zo? Wat als dat niet lukt?

 

Oppas regels

Nu je een aantal scenario’s hebt besproken en weet wat de oppas zou doen, is het tijd om aan te geven hoe jij de dingen doet. Je hoeft hier niet in te gaan op de dingen die je net besproken hebt, maar het is wel goed om te vertellen welke regels er bij jou thuis gelden. Wat mag wel en niet en wat zijn de consequenties als er niet geluisterd wordt? Vraag ook naar de eigen visie van de oppas op het ‘straffen’ van kinderen. Hoe zorgt hij/zij ervoor dat de regels gehandhaafd worden?

 

Oppas Superkracht

Van de kant van de discipline een sprongetje naar een iets luchtigere kant: superkrachten. Nee, je hebt hier geen gesprek met een potentiële superheld, maar iedereen heeft een eigen superkracht. Het is leuk om te vragen wat de superkracht van de oppas is op het gebied van kinderen en, geloof mij, de oppas vindt het nog leuker om deze vraag te beantwoorden! Het is altijd goed om uit te gaan van de krachten van iemand dus laat maar horen wat jij in huis hebt. Voorbeelden van superkrachten van oppassers zijn voorlezen, knutselen, acteren of misschien wel hutten bouwen.

 

Referenties van oppas gezinnen

Als je weet wat de ervaring is van de oppas, weet je ook of er al gezinnen voor jou zijn geweest. Vraag gerust naar referenties en trek deze ook zeker na. Als een oppas referenties aanlevert heeft hij/zij die gezinnen om toestemming gevraagd en zijn deze gezinnen dus al voorbereidt op een belletje of mailtje van jouw kant. Het kan heel fijn zijn om met de blik van iemand anders te kijken naar de oppas. Vaak vertellen zij ook nog nuttige informatie die misschien niet in het gesprek naar voren is gekomen. Naast referenties is het ook mogelijk om te vragen naar een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Sommige oppassers hebben deze, maar het is niet verplicht. Nanny Nina kan deze aanvragen als ouders dat graag willen. De kosten hiervoor zijn 40 euro. Meer informatie over de VOG kun je vinden op de volgende website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/vog-aanvragen .

 

Oppas tarief

Ah, daar is hij dan: het meest zakelijke gedeelte. Wat betaal je een oppas? Vaak staat er op de website waar je de oppas gevonden hebt al een bedrag. Je hebt dan dus al kunnen denken over of je het hiermee eens bent of dat je zelf hoger of lager wilt gaan zitten. Het tarief hangt samen met de leeftijd, de ervaring en het tijdstip waarop de oppas aanwezig is. Een buurmeisje van 16 die komt oppassen terwijl de kinderen liggen te slapen en rustig TV kan kijken krijgt iets anders dan een ouderejaars aan de Pabo die al jaren oppaservaring heeft opgebouwd en de kinderen de hele dag entertaint. Als jouw oppas heeft aangegeven open te staan voor extra huishoudelijke taken dan heeft dit natuurlijk ook effect op het tarief.

 

Beschikbaarheid van je oppas

Je bent nu aan het einde van het gesprek en hopelijk ben je hartstikke enthousiast geworden over de persoon die voor je zit! Nu kun je vragen naar de beschikbaarheid. Waarschijnlijk weet je uit de persoonlijke pagina op de website of eerder online contact al wel of jouw oppas overdag of in de avonduren beschikbaar is. Hier kun je vragen stellen als:

  • Tot hoe laat wil je uiterlijk oppassen?
  • Ben je bereidt een nachtje te blijven slapen?
  • Heb je in de weekenden een andere beschikbaarheid?
  • Ben je beschikbaar in schoolvakanties?
  • Wil je dat je in de avond thuis gebracht wordt?

Plan hier ook gelijk de eerste proefdag en wissel contactgegevens uit. Om alles vast te leggen bestaat er ook een zogenoemd oppascontract. Dit is net als een VOG niet verplicht, maar het is wel fijn om duidelijk te hebben hoe je de oppas betaald en wat het uurtarief is. Het oppascontract is gratis te downloaden via deze link: https://nannynina.nl/page/nl/example-contracts

 

Kennismaken met of zonder kinderen?

Als laatste tip is het handig om van tevoren na te denken over de aanwezigheid van de kinderen. Wil je dat ze erbij zijn tijdens het gesprek of houd je ze nog even op de achtergrond? Voor allebei valt natuurlijk wat te zeggen. Als je veel oppassers over de vloer krijgt om te kijken welke er het beste bij jullie past moet je je afvragen of het handig is dat de kinderen aan zoveel potentiële oppassers worden voorgesteld. Aan de andere kant kan het een toevoeging zijn om de kinderen wel aanwezig te laten zijn. Zo kun je gelijk de interactie tussen hen en de oppasser observeren. Denk er goed over na maar onthoud vooral dat je moet doen waar jij je goed bij voelt!

 

Hopelijk heb je wat aan deze 10 vragen die je kunt stellen. Mocht je nu enthousiast geworden zijn in het zoeken naar een oppas, dan kun je een account aanmaken op de website van Nanny Nina. Dit is een professionele organisatie die zich heeft gespecialiseerd in oppassers maar ook in nanny’s. Je vindt hier talloze leuke kandidaten voor de job die jij in gedachten hebt. Tevens staan er op deze website ook handige tips, tricks en blogs op eens door te nemen. Bel of mail ze gerust, er staat altijd iemand voor jou klaar bij Nanny Nina!

 

Download ook de checklist van onze site of het oppas voorbeeld contract (gratis)