Blog \ 10 voorleestips met voordelen van voorlezen

10 voorleestips en voordelen van voorlezen voor de oppas en ouders

Hoe kan je het beste voorlezen? Marijke onze blogger en oppassen legt het uit!

Pinkeltje, de olijke tweeling en boeken over de oorlog. Dit is zomaar een greep uit de collectie met boeken die mij thuis vaak werden voorgelezen. De fijne momenten samen met mijn ouders, broertje en zus samen op de bank luisterend naar weer een spannend verhaal zijn de momenten uit mijn kindertijd die ik voor altijd zal koesteren.  Ik heb zelf heb heel veel fijne herinneringen aan de voorleesmomenten met mijn ouders. Naast dat het gewoon heel gezellig kan zijn zitten er ook een hoop voordelen aan het voorlezen aan kinderen! Lees snel verder voor de tips en voordelen

illustratie van een tipi tentje met een moeder die voorlees en twee kinderen ernaast

 

 

Baby's kan je ook voorlezen

Vanaf de babyleeftijd is het voorlezen al van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Hoewel baby's nog niet zo'n groot taalbegrip hebben kan voorlezen al wel veel voordelen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld een boekje voorleest over boerderijdieren en hierbij de geluiden van de dieren nadoet kan het zijn dat het kind hierop gaat reageren. Klanken zijn voor baby's namelijk heel belangrijk omdat dit de eerste vorm van communicatie is die ze kennen. Woorden zoals 'boe' en 'bèèhh' om koeien en schapen na te doen zijn voor baby's vaak goed te begrijpen Let hierbij vooral op de klinkers. Vanaf ongeveer een jaar of 1 zul je merken dat ze wat simpele woorden gaan herhalen tijdens het voorlezen.

 

Fantasie bij voorlezen

Ook voor de fantasie van kinderen is voorlezen een goed middel. Ze zullen zich gaan inleven in het verhaal en proberen om in hun hoofd een voorstelling te maken van de plek waar het verhaal zich afspeelt. Doordat je als ouder meerdere boeken voorleest zullen kinderen meerdere fantasiewerelden in hun hoofd gaan creëren en hierdoor een grotere fantasie hebben. Ook zal de fantasie geprikkelt worden doordat de kinderen zullen proberen om het verhaal in hun hoofd alvast af te maken. Het leuke hiervan is dat je deze fantasie weer kan terugzien in het spel van het kind. Ze zullen namelijk snel geneigd zijn om dingen die ze zelf hebben meegemaakt of over hebben gehoord (bijvoorbeeld tijdens het voorlezen) na te bootsen in hun spel. Voor je het weet zijn ze zo alle disney verhalen aan het naspelen!

 

Voorlezen en taalontwikkeling

Wanneer kinderen 2 jaar zijn hebben ze een woordenschat van ongeveer 600 woorden. Op hun 10de levensjaar zijn dit al 20.000 woorden! De ontwikkeling van de woordenschat van kinderen gaat dus razendsnel. Er worden verbanden gezien in de blootstelling aan verschillende woorden en een snel groeiende woordenschat. Ook staat het voorlezen in verband met een betere schrijfvaardigheid op latere leeftijd. Zo kunnen kinderen die veel zijn voorgelezen vaak eerder hun naam schrijven dan kinderen die minder zijn voorgelezen. Wanneer je dus veel gaat voorlezen aan je kinderen zal dit in het voordeel zijn van hun taalontwikkeling. Een tip hierbij is om veel verschillende boeken voor te lezen. Hierdoor komen de kinderen in aanraking met veel verschillende soorten woorden.  

Kinderen voorlezen

Voorlezen brengt dichter bij elkaar

Zoals ik in het begin van deze blog al schreef heb ik hele fijne herinneringen aan de tijd dat mijn ouders aan mij voorlazen. Ik herinner mij deze tijdens als gezellig, warm, vriendelijk, spannend en nog zoveel meer! Het waren echt tijden dat we dichter naar elkaar toe groeiden. We lazen verschillende boeken, bespraken wat er allemaal gebeurde in de boeken en hadden op latere leeftijd de meest boeiende gesprekken over de oorlog. Doordat we over zoveel verschillende onderwerpen boeken lazen kwam het wel eens voor dat er gesprekken uit voort vloeiden waardoor we dichter naar elkaar toe groeiden. Het was echt het moment op de dag dat we even lekker quality time hadden met elkaar. Voorlezen helpt dus heel goed voor de relatie tussen ouder en kind!

 

Concentratie bij voorlezen

Om voorgelezen te worden hebben kinderen natuurlijk wel concentratie nodig. Door het voorlezen zullen ze leren om zich voor langere tijd op één ding te kunnen focussen. Wanneer een kind dit nog lastig vindt kan je proberen om iets interactiever te gaan lezen. Probeer de kinderen bij het verhaal te betrekken door plaatjes aan te wijzen, het verhaal te bespreken of ze een uitdaging te geven. Als je het verhaal al wat vaker gelezen hebt kan je aan wat oudere kinderen een specifieke vraag stellen waarvan jij weet dat die in het verhaal beantwoord wordt. Hierdoor zullen ze veel beter moeten opletten tijdens het voorlezen om deze vraag te kunnen beantwoorden. 

 

Voorlezen tijdens lastigere tijden

Voorlezen kan ook heel goed gebruikt worden om complexere situaties te begrijpen. Wanneer je bijvoorbeeld midden in een scheiding zit kan het zijn dat het moeilijk te begrijpen is voor de kinderen wat er nu gebeurt. Daar hebben schrijvers wat op bedacht. Er zijn namelijk speciale boeken voor kinderen geschreven over echtscheidingen. Hierin wordt bijvoorbeeld geschreven over 2 kindjes waarvan de ouders scheiden. Doordat de schrijven het hele proces van de scheiding vertelt met daarbij de emoties die dat kind voelt zullen kinderen zich minder alleen voelen in de situatie. Het fictionele karakter gaat immers door eenzelfde situatie als het kind. Zo zijn er ook boekjes over verhuizen, ziekte, dood of de komst van een broertje of zusje. 

 

Vaders kunnen ook voorlezen

Bij mij thuis gebeurde het voorlezen vaak door mijn vader. Elke dag voor het slapengaan las hij mij en mijn zus voor uit de meest leuke boeken. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste kinderen worden voorgelezen door hun moeder. Slechts in 8 procent van de gezinnen leest de vader het meeste voor, dat meldt het onderzoek van lezen.nl. Het voorlezen door vaders blijkt heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Dat voorlezen in het algemeen goed is voor de taalontwikkeling hebben we in het begin van deze blog al gelezen. Het effect van het voorlezen blijkt echter groter wanneer de vader voorleest. Bij mij thuis heeft dit onderzoek zich zeker waargemaakt. Mijn zus en ik zijn nu zelf ook actieve lezers!

 

Van voorlezen naar zelf lezen

Het laatste voordeel waar ik het nog even over wil hebben is de relatie tussen voorgelezen worden en zelf gaan lezen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd veel zijn voorgelezen zelf ook veel boeken zullen lezen. Doordat ze deze tijd als zo fijn en kostbaar beschouwen, en ze zulke leuke boeken hebben gelezen met hun ouders is er een wereld voor ze open gegaan. Deze wereld willen ze natuurlijk zolang mogelijk kunnen vasthouden en daarom zullen ze er eerder voor kiezen om zelf ook te gaan lezen. Zo hebben ze een leven lang leesplezier!Voorleestips:

Na al deze voordelen wil je natuurlijk gelijk aan de slag met het voorlezen van jouw kinderen. Daarom heb ik hierbij nog wat tips om het voorlezen extra leuk te maken.

  • Herhaling, herhaling en nog meer herhaling. Zeker op jonge leeftijd is het belangrijk om boekjes veel te herhalen. Zo komen de woorden vaker voorbij en zullen ze het verhaal steeds beter begrijpen.
  • Probeer gebruik te maken van intonatie en/of verschillende stemmetjes tijdens het voorlezen. Zo houd je het leuk voor de kinderen. Je kan gebruik maken van hoog en laag, door bijvoorbeeld een grote olifant met een lage stem voor te lezen en het stukje van de muis met een hogere stem. Ook emoties kun je goed verwerken in een verhaal door je stem op verschillende manieren te gebruiken.
  • Door te letten op je ritme en tempo in het verhaal kan je spanning opbouwen. Wanneer je heel langzaam leest of een hele korte pauze inlast in het verhaal kan dit een teken zijn dat er iets spannends gaat gebeuren. Je zou dit kunnen zien als een soort cliffhanger.
  • Zorg dat het boek aansluit op de leeftijd van je kinderen. Als de zinnen te lang en ingewikkeld zijn zullen kinderen sneller afhaken.
  • En zorg er natuurlijk voor dat je niet te snel voorleest. Ik begrijp dat je graag wilt weten wat er verder in het verhaal gebeurt maar het is ook fijn als de kinderen het verhaal ook kunnen bijhouden!

 

Na al deze tips en voordelen kan ik het natuurlijk niet maken om deze blog af te sluiten zonder een paar boekentips. Dus hierbij een boeken top 5:

Boek: Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes van Elena Favilli

Inspirerende verhalen over vrouwen aan de top. Speciaal voor rebelse meiden. Dit boek bevat verhaaltjes van een bladzijde over sterke vrouwen die hun tijd ver vooruit waren. Ze deden wat niemand anders deed en doorbraken daarmee taboes en zetten de wereld op zijn kop. De verhaaltjes zijn geschreven in voor kinderen zeer begrijpelijk taalgebruik en dienen als leuke korte verhaaltjes voor het slapen gaan of om zelf te lezen voor oudere meisjes die wat ondersteuning zoeken bij historische figuren. Het boek wordt nergens feministisch, het verhaalt de geschiedenis van deze dames.
Het enige nadeel is dat er geen Nederlandse rebelse meisjes in staan zoals Aletta H Jacobs of Wilhelmina Drucker, de eerste Nederlandse politica.

De Gorgels van Jochem Myjer

Een boek van de comedian Jochem Myjer over de fantasierijke wereld van de Gorgels. 

De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths en Terry Denton

De serie van de waanzinnige boomhut is een echte aanrader voor kinderen die het lastig vinden om te lezen. Er staan veel plaatjes in het boek en er wordt veel fantasie gebruikt.

Juf braaksel van Carry slee

Een recente serie van Carry Slee over een gemene juf. 

Jip en janneke van Annie M.G. Schmidt

Toch wel het bekendste voorleesboek van Nederland. De avonturen van Jip en Janneke samen met hondje Takkie.

Voorlezen is dus leuk voor jong en oud. Vraag gerust aan de oppas of ze ook af en toe een boekje willen lezen met de kinderen. Dit vinden oppassen zelf ook vaak super leuk. Veel leesplezier toegewenst!

 

Over de schrijfster van het voorlees blog:

Online nannybureau

Ik ben Marijke Bosma en ik ben 18 jaar oud. Ik kom uit Schipluiden en sinds november 2018 ben ik oppas via Nanny Nina (toen nog Oppas Madelief). Tijdens het oppassen vind ik het leuk om spelletjes te spelen, naar buiten te gaan en voor te lezen. Mijn oppas superpower is dan ook dat ik een echte voorleesster ben!