Blog \ 10 tips voor jouw veiligheid als oppas

Oppasveiligheid: 10 tips voor jouw veiligheid als oppas

Hoe Bereid je je voor op een oppas afspraak? Lees onze 10 oppas veiligheid tips

 

Allereerst wat leuk dat je oppas bent of oppas gaat worden. In deze blog lees je welke stappen en handelingen je kan ondernemen om ervoor te zorgen dat jij zo veilig mogelijk bent tijdens het oppassen! Ook is er een aansluitende blog te vinden over het waarborgen van veiligheid van de oppaskinderen. Ben je benieuwd naar hoe je je eigen veiligheid kan positief kan beïnvloeden, lees dan snel verder!

 

Tip 1. Veiligheid tijdens je eerste kennismaking

Voordat je oppas wordt moet je even inschrijven en kan je op Nanny Nina een profiel aanmaken. Na het aanmaken van een profiel kan je in contact komen met ouders of verzorgers. Wanneer ouders of verzorgers geïnteresseerd zijn in jou als oppas zal je een bericht ontvangen. In overleg met de ouders of verzorgers plan je een eerste kennismaking met de ouders en/ of kinderen in. Hierbij is het meest veilig om deze kennismaking overdag te plannen. Van de ouders of verzorgers krijg je het adres. Het is aan te raden om via Google Maps te kijken hoe het huis er precies van buiten uit ziet zodat je weet waar je moet zijn!

 

Tip 2. Video bellen als kennismaking

Is de oppasboeking al zo snel dat je eigenlijk geen tijd meer hebt om in persoon kennis te maken? Dan kan je ook even kort video bellen om te weten met welke mensen je een afspraak hebt! Dan zie je toch even wie het gezin is en kan je beter een gevoel krijgen of je je veilig voelt.

 

 

Tip 3. Laat mensen weten waar je bent.

Laat je omgeving zoals huisgenoten of je ouders weten waar je de kennismaking of je echte afspraak hebt en op welke tijdstip dit is. Vlak voordat je naar binnen gaat kun je je ouders of huisgenoten een berichtje sturen dat je gaat beginnen met de kennismaking.  Wanneer je weer richting huis gaat is het fijn om je ouders of huisgenoten een bericht te sturen dat je richting huis komt.  Je kan ook in je telefoon instellen dat je tijdelijk je locatie deelt zodat je familie/ vrienden weten waar je aan het oppassen bent.

 

 

Tip 4. Neem ALTIJD je telefoon mee!

Je wil echt altijd een telefoon meenemen naar een oppasafspraak zodat je kan laten weten waar je bent, bijvoorbeeld via share locatie. Of om een berichtje te sturen als je aan je barre fietstocht in het donker naar huis begint.  En...vergeet niet je telefoon goed op te laden! Zo weet je zeker dat je altijd iemand kan bereiken mocht het nodig zijn. Ook kan je altijd een berichtje sturen dat je veilig bent aangekomen of vertrekt vanaf je oppasadres richting huis als je klaar bent.  En we kennen allemaal wel de situatie waar je verdwaald bent onderweg naar je oppasgezin en echt niet meer weet hoe je ergens komt, maar je telefoon leeg is. Dat wil je voorkomen!

 

 

Tip 5. Veiligheid tijdens de reis naar je oppasadres

Wanneer je op de fiets naar je oppasadres gaat is het aan te raden om met de ouders of verzorgers te overleggen waar je je fiets veilig neer kunt zetten. Dit geldt ook voor een auto, vraag de ouders of verzorgers waar jij je auto het best kunt parkeren. Dit om hoge kosten voor parkeren of een gestolen fiets te voorkomen.  En het is bijna overbodig om dit te zeggen, maar zorg dat je lampjes hebt die werken als je in het donker fietst, op de scooter of in de auto. Ga je met het ov? Check dan even of je bus, trein of tram nog wel rijdt na 00:00 uur. Zorg ook dat je het oppasgezin informeert als je echt een laatste bus moet halen, dan kunnen ze hier rekening mee houden en zorgen dat ze echt op tijd thuis zijn.

 

 

Tip 6. Werk via erkende systemen zoals Nanny Nina oppas app

Als je via een erkend platform werkt dan weet je dat de ouders een profiel hebben en herkend kunnen worden. Je kan bijvoorbeeld bij Nanny Nina alleen een oppas boeken als je een betaling hebt gedaan met je betaalpas. En een betaalpas kan je alleen aanvragen als je een identiteitsbewijs hebt laten zien. Zo weten wij precies wie de persoon is waar je gaat oppassen.  Als iemand onjuiste bedoelingen heeft kan hij niet zomaar toegang krijgen tot onze oppassers en dat zorgt voor een grotere veiligheid dan als je gewoon via een briefje bij de supermarkt gaat oppassen.

 

Hoe werkt dat dan via ons platform bij Nanny Nina? Je oppasafspraken staan altijd in de oppas app. Zo weet jij makkelijk terug te vinden wanneer je waar gaat werken, maar ook wij hebben inzicht in deze data. Mocht er iets gebeuren dan weten wij precies waar je bent en wanneer je boeking is. Tip: Ga dus ook niet naar een ander adres toe dan bij de boeking vermeld staat. Als ouders bijvoorbeeld vragen via de chat om het adres aan te passen neem dan even contact op met je city captain en dan zorgen wij dat het juiste adres bij de boeking komt.

 

 

Tip 8. Oppas Afspraken zwart op wit

Boekingen en je uurtarief staan allemaal netjes vastgelegd. Zo kan Nanny Nina jou helpen wanneer er wel verwarring of discussie ontstaat over de gemaakte afspraken en boekingen.

Dit is ook een handige tip betreft de afspraken over je uurloon. Spreek met de ouders of verzorgers duidelijk af wat jouw uurloon wordt als oppas en stel dit in bij je profiel. Wanneer er verwarring ontstaat over jouw uurloon kan je altijd verwijzen naar de gemaakte afspraken.

 

Tip 9. Sla het nummer van de Nanny Nina noodlijn op in je telefoon

Je kan Nanny Nina ook altijd even bellen als er iets onduidelijk is of als je je niet fijn voelt bij iets wat er is gebeurd. Vermoed je dat er iets niet in de haak is dan kan je altijd bellen en checken wij dit voor je.  Zoek voor jezelf dan ook goed uit wat de contactgegevens van Nanny Nina zijn en sla deze goed op, zoals bijvoorbeeld het contact nummer in je mobiel. Zo kun je ten alle tijdens iemand van Nanny Nina contacten als je vragen hebt.

 

 Tip 10. Vluchtroute op de opvanglocatie (oppas huis)

Wanneer je voor een eerste keer gaat oppassen is het handig om met de ouders of verzorgers te bespreken wat de vluchtroute zou zijn. Laat de ouders of verzorgers de vluchtroute aan jou zien, zodat je zeker weet hoe je veilig naar buiten kan komen met de oppaskinderen. Daarbij is het ook verstandig om uitleg te vragen over hoe de deuren en ramen op slot gaan en welke sleutels er nodig zijn. Zorg dan ook dat je weg kan, dus dat er geen deuren op slot zitten die je nodig hebt om weg te komen. In ‘De Wet Kinderopvang’ staat omschreven waar een veilige opvang locatie aan moet voldoen. Denk hierbij aan brandmelders en traphekjes. Een professioneel nanny past alleen op in huizen waar Nanny Nina de zogenaamde ‘Digitale Huischeck’ heeft gedaan. Dan videobellen we met het gezin of de oppas en lopen we een rondje door het huis. De dames van Nanny Nina checken dan of het huis voldoet aan de veiligheidseisen in de wet. Dit doen we ook graag voor gezinnen die een gewone oppas hebben om de veiligheid van alle kinderopvang in Nederland te vergroten. Mocht je willen dat we deze check doen bij jouw oppasgezin dan kan je even mailen naar info@nannynina.nl

 

Tip 9 Medische veiligheid

Het is ook aan te raden om voorafgaand aan het oppassen aan de ouders of verzorgers te vragen of er eventuele medische aantekeningen zijn bij de oppaskinderen. Hierbij kun je denken aan bepaalde allergieën of aandoeningen als epilepsie waarbij je speciale handelingen dient uit te voeren. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eventuele medische aantekeningen, zodat jij hier rekening met kan houden tijdens het oppassen en gevaarlijke situaties kan voorkomen.

 

 

Al deze handelingen zullen voor een deel voor de hand liggend zijn. Echter kan het toch erg fijn zijn om bij jezelf te checken of je al deze handelingen/stappen hebt ondernomen voor/tijdens dat je gaat oppassen. En denk daarbij vooral aan het feit dat het je eigen veiligheid ten goede komt. Tenslotte is het zo: oppassen is de leukste baan ter wereld, maar een ongeluk zit in een klein hoekje! Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen enthousiasmeren om je eigen veiligheid positief te beïnvloeden. Dan rest mij nog een ding om jou te zeggen, veel plezier bij het oppassen! 

 

 

 

Hoi oppassers, ouders en verzorgers,

Mijn naam is Julia en ik ben 22 jaar oud. In 2018 ben ik afgestudeerd als Hbo-Verpleegkundige, hierna ben ik de opleiding tot NICU-verpleegkundige gaan doen. Ik heb met veel plezier en liefde 1,5 jaar als NICU-verpleegkundige gewerkt. Echter ben ik gestopt met werken op de NICU en heb ik momenteel een 'tussenjaar'. Omdat ik graag met kinderen werk heb ik mij aangemeld bij Nanny Nina. 

Inmiddels pas ik op bij een vast gezin met twee hele lieve oppaskinderen. 

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te hockeyen, hard te lopen, samen te bakken met vriendinnen en om verhalen te schrijven. Ik vind het leuk om met de blogs andere oppassers, ouders en verzorgers te helpen met handige tips. Zo schrijf ik graag vanuit mijn eigen ervaringen die ik meemaak als oppas. Ik werk nu pas een paar maanden voor Nanny Nina, echter heb ik wel al oppas ervaring omdat ik al 7 jaar oppas. Mijn oppas superpower is dat ik super betrouwbaar ben, door mijn verpleegkundige kennis zijn kinderen in veilige handen bij mij. Ik wens je veel leesplezier met mijn blogs!

 

Liefs, 

Julia