Blog \ 10 tips oppassen op een baby

10 tips oppassen op een baby 

Wat moet je doen als je op een baby moet oppassen? 

baby en teddybeer zitten naast elkaar te wachten tot de oppas komt.  Wat als je baby huilt? Wat als hij een nieuwe luier nodig heeft? In dit artikel legt moeder iris het uit!

Is oppassen op kinderen van alle leeftijden hetzelfde? Hier is maar één antwoord op: nee. Tussen een pasgeboren baby en een schoolgaand kind zit heel veel verschil in zowel verzorging, als manier van leren en manier van spelen. In dit artikel staan 10 tips beschreven als het gaat om oppassen op een baby van 0 tot 12 maanden. 

De 3 R-en, flesvoeding, krampjes, bedritueel… er komt zoveel bij kijken, maar wat betekend het allemaal? Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je je het beste kunt voorbereiden en wat je aan de ouders moet vragen voordat ze de deur uit gaan. 

Oppassen op een baby van 0 tot 12 maanden

Voor kersverse ouders is het een grote stap om hun baby bij een oppas achter te laten, en zij zullen dus gebaad zijn bij een oppas die al enige ervaring heeft met baby’s. Heb je bijvoorbeeld al eens een luier verschoont? Hoe maak je een flesje melk klaar? Waarom huilt het kindje? 

Er komt erg veel kijken bij de verzorging van een baby. Ze zijn natuurlijk super schattig, en zo klein! Precies, ze zijn klein en kwetsbaar. Wist je bijvoorbeeld dat een baby nog niet zelf zijn of haar hoofdje overeind kan houden? 

Dit brengt me gelijk bij mijn eerste tip als je op babies oppast:

Oppassen bij baby tip 1. Zorg dat je altijd het hoofdje van de baby ondersteunt. 

Vraag of de ouders dit voor kunnen doen. In het begin voelt het misschien wat onnatuurlijk, en zul je met al je spieren aangespannen het kindje vasthouden. Wanneer je het wat vaker gedaan hebt, voelt het alsof je het al jaren doet. 

Oppassen bij baby tip 2. Oefen met luiers verschonen

Ken je ouders van een baby? Vraag dan of je mag helpen met een luier verschonen. Ouders vinden dit totaal niet erg, en zo kan jij goed oefenen. Luiers verschonen is namelijk essentieel in de verzorging van een baby. Indien dit niet met enige regelmaat gedaan wordt kan de baby luieruitslag krijgen, en dit is voor de kleine (en dus ook voor de ouders) erg vervelend. Zeker zo’n lekker ruikende poepluier zal gelijk verschoond moeten worden. Mogelijk zijn er verzorgingsproducten in huis tegen luieruitslag, vraag aan de ouders hoe zij het altijd doen. 

Bekijk deze video en leer vast online hoe je de luier van een babietje verschoont!

 

Oppassen bij babies tip 3: Rust, Reinheid, regelmaat

De 3 beruchte R-en. Gaat het over een baby dan is de kans erg groot dat je deze drie voorbij hoort komen. Als jonge moeder dacht ik; ‘nou ik pas me aan aan de behoefte van mijn dochter, dus dan maar geen regelmaat’. Mijn dochter was de baas over haar eigen leven, met als gevolg dat ik na één week al op de spoedeisende hulp zat omdat mijn lieve meisje was overvoed. Ze bleef huilen, dus dacht ik dat ze honger had en gaf haar een fles. Regelmaat, dat was de oplossing. Er kwam dus een schema waaraan we ons iedere dag hielden en het werkte perfect! Ze sliep op standaard tijden (rust), haar luier werd iedere keer na het slapen verschoond (reinheid) en haar dagritme was iedere dag hetzelfde (regelmaat). 

Oppassem bij babies tip 4: Vraag de ouders waar alle spullen liggen die je nodig hebt

Vraag een rondleiding door het huis, de kinderkamer, de kledingkast en de commode. Zorg dat je duidelijk hebt waar alle spullen liggen. Waar liggen de spullen om een luier te verschonen, of waar kan je zijn schone rompers vinden. Toch handig als je dit al weet voordat de kleine tot aan zijn nek vol zit met ontlasting (lekker!)

Oppassen bij babies tip 5. Wat eet de kleine en hoe maak je dit klaar?

Borstvoeding of kunstvoeding, als je oppast zal je het waarschijnlijk via een fles moeten geven. De darmpjes van zo’n kleintje zijn nog erg gevoelig, en daarom is het van groot belang dat je het flesje op de juiste manier klaarmaakt. Ik vind het makkelijk om het op een briefje te schrijven, zodat je altijd iets hebt om op te kijken. Geloof me als ik zeg dat als de baby voor de zoveelste keer huilt, je hoofd soms echt overloopt. 

Er zijn verschillende manieren van opwarmen, vraag dus altijd na bij de ouders welke manier hun gebruiken. In onderstaand schema wordt uitgelegd welke manieren er zijn. 

Hoe kan je een flesje opwarmen?

Au bain-marie 

Magnetron 

Flessenwarmer

Plaats het flesje in een pannetje met warm water (lichaamstemperatuur). Draai de fles tussendoor zodat  de warmte zich gelijkmatig verdeelt. 

Verwarm het flesje op een zeer laag vermogen. Let op; de speen en de dop mogen niet in de magnetron!


Vraag de ouders hoeveel watt en hoeveel seconde, en vraag hoe de magnetron werkt. 

Volg de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer. Het grote voordeel van deze manier van opwarmen is dat je altijd de juiste temperatuur hebt. 

 

Een paar dingen die je moet weten:

  • Nooit schudden met de fles, dan ontstaan er luchtbelletjes. Draai de fles rustig in rondjes, zodat de warmte zich goed kan verdelen. 
  • Test de temperatuur altijd even met een druppel op de binnenkant van je pols. 
  • Kunstvoeding-formule; 30ml water per schepje voeding. Een fles van 90ml heeft dus drie schepjes poeder. 
  • Zorg met de fles geven dat de speen altijd gevuld is

Wil je meer lezen over babyvoeding dan kan je dit artikel van het voedingscentrum
lezen: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-
baby/wat-is-de-beste-babyvoeding-.aspx

Tip 6: Ook baby’s kunnen spelen

Lekker een balletje trappen, samen gekke toneelstukjes opvoeren of koekjes bakken? Het zit er niet in als je op een baby past. Iedere leeftijd brengt een andere manier van spelen met zich mee. Dus passief op de bank hangen en social media bijwerken zal in je eigen tijd moeten gebeuren, want ook met baby’s kun je actief spelen. 

0-3 maanden: een baby ziet de eerste drie maanden niet verder dan 25 cm, en zien dan vooral felle kleuren. Daarom dat het populairste babyspeelgoed zoveel verschillende vloekende kleurtjes hebben, die niet mooi bij je nieuwe babykamer passen. 

Voor een baby van 0-3 maanden is het het leukst om iets te volgen. Pak bijvoorbeeld een speeltje en ga hiermee langzaam van links naar rechts. Het kindje volgt dit speeltje dan met zijn ogen. Zijn ze ouder dan 6 weken, dan zou er zomaar een lief lachje kunnen verschijnen! Ze vinden het ook heerlijk om gewoon naar je stem te luisteren, dus voorlezen kan ook al op deze leeftijd.        

 

4-6 maanden; vanaf vier maanden worden baby’s fysiek wat sterker en actiever. Ze ontdekken nu dat ze hun handen omhoog kunnen doen en bijvoorbeeld iets kunnen vastgrijpen. Daag de kleine uit om een speeltje te pakken, of speel samen: “klap eens in de handjes”. Maak fietsbewegingen met de beentjes (is overigens ook een manier om darmkrampjes te verlichten). 

7-9 maanden; KIEKEBOE!! Heerlijk spelletje, en gegarandeerd een lieve lach! Probeer het met een doekje voor je gezicht, of met je handen. De kleine leert hierbij ook dat als hij iets niet ziet, dit niet betekend dat diegene of datgene voor altijd weg is. 

Vanaf 9 maanden begrijpen de kinderen steeds meer, en sommige brabbelen al hele verhalen. Ook kruipen ze nu heel snel, sommige lopen zelfs al met steun van een loopwagen of de tafel. Rol eens een bal vooruit, misschien gaat het kindje erachter aan. 

Het key-woord voor de ontwikkeling van een baby is herhalen. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Ze beginnen nu ook klanken te herkennen, en zullen hun eerste ‘woordjes’ zeggen. Hier is het nu heel de dag; ontje, ontje, ontje. Alle dieren worden zo genoemd en ze bedoelt hondje. Je zou nu ook kunnen beginnen met kartonnen boekjes lezen. Sommige bladeren alleen, andere wijzen ook echt aan. 

Het belangrijkst bij spelen is dat je kijkt naar wat je oppaskindje wil. Is het kindje moe, zorg dan dat je rust bied (de eerste R, weet je nog?). 

 

Tip 7: Vraag de ouders om het dagschema op te schrijven

 

De derde R is regelmaat, dus een dagschema bij die kleintjes is nogal snel gemaakt. Vraag de ouders of ze dit op papier willen zetten, zo kan je altijd even terugkijken naar wat de bedoeling is, of misschien kun je eruit halen waarom de kleine huilt. 

 

Hier was het ritme van de baby als volgt:

8.00u flesvoeding 

10.00u fruithapje (vanaf vier maanden)

12.00u flesvoeding

15.00u groentehapje (vanaf 6 maanden)

17.00u flesvoeding

19.00u met de papfles naar bed (vanaf zes maanden) 

Vaak voor de flesvoeding was ze wel al wakker dus dan konden we even spelen, want na de flesvoeding viel ze vaak weer in slaap. Wat er in de tussentijd gebeurt, tussen alle voedingen door, verschilt per kind. Bespreek dit met de ouders. 

 

Tip 8: Een baby huilt, veel! 

“Ik heb honger” heb ik een baby nog nooit horen zeggen, jullie wel? Nee, een baby weet nog niet hoe hij moet communiceren, dus dan gaan ze huilen. Een moeder kan de verschillende huiltjes van hun kleintje meestal wel herkennen, maar als oppas is dit niet makkelijk. Er zijn een aantal redenen waarom de baby meestal huilt, ik zou zeggen streep het lijstje af totdat je het gevonden hebt. 

  • Honger. Kijk op het schema, is het alweer etenstijd? Heeft de kleine net gegeten, dan is dit niet waarschijnlijk.
  • Er zit een boertje dwars. Klop de kleine zachtjes in het midden van zijn rug, op die manier klop je het boertje misschien los. Wat harder wrijven van onderrug naar bovenrug werkt soms ook. 
  • Vieze luier. Tijd voor de R van reinheid, een schone luier kan nooit kwaad. 
  • Moe. Kijk op het schema, misschien is het alweer bedtijd. Je kunt ook aan de ouders vragen of de kleine op een bepaalde manier aangeeft dat hij  moe is. Misschien door aan zijn oortjes te trekken? Of wrijft hij al in z’n oogjes?
  • Aandacht. Soms willen de kleintjes gewoon even lekker bij je liggen. Ze hebben 9 maanden in de warme buik gezeten, en nu zoeken ze soms dus lichaamswarmte.

Nog steeds aan het huilen en alles afgestreept? Ga dan na of hij misschien pijn heeft. Luieruitslag kan pijnlijk zijn, tandjes die doorkomen, zelfs een haartje die om zijn teentje gedraaid zit komt voor. Misschien heeft hij koorts? Vraag aan de ouders wat je in dit geval mag en kan doen. 

 

Tip 9: Houdt je aan het slaapritueel

Een baby heeft behoefte aan voorspelbaarheid. Een slaperigers betekend een bepaald aantal handelingen die altijd gedaan wordt voordat de kleine gaat slapen. Wanneer je deze handelingen in de juiste volgorde doet zal je oppaskindje weten dat het bedtijd is. Vraag de ouders dus zeker naar het slaapritueel, anders zou je nog eens een onrustige avond kunnen hebben.Tip 10: Last but not least. Stuur de ouders af en toe een update. 

Zoals ik in het begin al benoemde is het voor kersverse ouders best wel een grote stap om hun baby bij de oppas te laten. Zeker de eerste paar keer zullen de ouders regelmatig op hun telefoon kijken of er iets is. Je begrijpt dat dit niet heel erg ontspannend is, dus zou het fijn zijn als ze halverwege de avond een berichtje krijgen met een update. Gewoon iets korts als ‘hij ligt lekker te slapen, had net zijn hele fles op. Hier is alles rustig, fijne avond!’. Wanneer de ouders zo’n berichtje lezen hebben ze gelijk een rustigere avond. 

Wanneer je bovenstaande informatie en tips opvolgt, kunnen de ouders er ook eens rustig tussenuit. Maar wat nou als hij niet wilt eten? Of echt niet wilt slapen? Hierover lees je meer in mijn volgende blog over EHBO; eerste hulp bij oppassen.

Heel veel oppasplezier en dankjewel namens alle ouders, 

 

Veel liefs, 

Moeder van Skye 

 

Blogmama en oppas Iris, moeder van Sky staat ook met Sky op de foto. Vanuit haar eigen perspectief en ervaringen schrijft

Wie ben ik?
Even kort voorstellen is misschien wel fijn, zodat jullie ook iets persoonlijks van me horen ipv
alleen de praktische dingen.

 Naam: Iris Gerrits-van der Stokker
 Leeftijd: 28 jaar
 Ervaring als oppas: 15 jaar
 Werk bij Nanny Nina: 2 jaar
 Kinderen: Skye, November 2018
 Hobby’s: lezen, Netflix, diamond painting
 Beroep: (niet uitvoerend) verpleegkundige
 Superpower: geduld!


Mijn blogs schrijf ik voornamelijk vanuit eigen ervaring als moeder en als oppas. Je kunt dus de nodige tips, weetjes en ideeën verwachten om die ene top-oppas te
woorden!