× Close
About Us Image
Over ons
Wij zijn Jasmijn & Lyla Kok, oprichters van Nina.care. Ons doel is de perfecte match te vinden tussen gezinnen en hun au pair of oppas.
Dankzij mega strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit onze database vol met betrouwbare en leuke oppassers. Onze super-snelle app zorgt er vervolgens voor dat de opvang zó geregeld is.
Daarnaast zorgen wij goed voor onze au pairs & oppassers. Door het aanbieden van geweldige events, gecertificeerde trainingen en een in-house Academy, worden ze écht onderdeel van ons team.

De 10 leukste activiteiten tijdens het oppassen

avatar van jasmijn kok
Datum: 20 juni 2021
Auteur:
Over de Auteur: This blog was published by Jasmijn in the Nina.care team. She hopes to inform, surprise and delight you with our content!
Contact: jasmijnkok@nina.care

In deze blog geef ik je 10 tips over wat je kan doen met je oppaskinderen! Dus lees verder voor leuke ideeën en kies samen met je oppaskinderen de leukste uit. Om een activiteit uit te kiezen is het belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijd van je oppaskindjes. Een kind van 0-2 jaar zal heel  andere activiteiten leuk vinden dan een kind van 8-10 jaar. In deze blog leg ik je graag eerst uit voor welke leeftijdsgroep welke activiteiten passen en daarna geef ik 10 tips met dingen die je kan doen. Het is aan jou als oppas om in te schatten welke activiteit goed aansluit bij de oppaskinderen.  

Makkelijke tips voor de oppas

De oppas activiteiten tips hieronder  zijn allemaal ‘vrij eenvoudig’ het hoeft ook zeker niet ingewikkeld en duur te zijn om een leuke middag te hebben samen met de oppaskinderen! Ben je benieuwd geworden naar de activiteiten?  lees dan snel verder:)

Ontwikkelingsniveau kinderen  per leeftijdscategorie 

Eerst volgt een korte samenvatting over het ontwikkelingsniveau per leeftijdscategorie, zo kun je zelf inschatten welke activiteit het best aansluit op jouw oppaskinderen. Een kleine aantekening die hierbij wel gemaakt moet worden, is dat elk kind zich anders ontwikkelt en er dus altijd naar het gedrag en ontwikkelingsstadium van het kind zelf gekeken moet worden. Dus niet alleen naar de leeftijd. 

jongetje in een tuinbroek op een rode skateboard
banner

Oppaskinderen met leeftijd 1-2 jaar

Dit is de jongste categorie oppaskinderen waarmee je activiteiten kan ondernemen. Deze categorie kinderen is vaak nog niet zindelijk en draagt daarom een luier. Wanneer je een activiteit buitenshuis onderneemt is het belangrijk om luiers mee te nemen. Ook zijn kinderen van deze leeftijdscategorie sneller moe dan oudere kinderen. Vaak doen zij daarom nog een middagslaapje, communiceer duidelijk met ouders wat het dagritme van het kind is zodat je het best kan aansluiten op het vaste schema van het kind. Kinderen in deze leeftijdscategorie ontwikkelen zich heel erg snel. Zij zullen vooral spelen met een volwassenen omdat zij nog niet kunnen samenspelen met leeftijdsgenoten. 

Veel kinderen van deze leeftijd zullen leren door ‘nadoen’. Zo kan je zelf een simpele houten puzzel voordoen en je oppaskind dit later na laten doen. Kinderen van deze leeftijd zoeken ook genegenheid op, dit kan je ze ‘leren’ door een vaste knuffel te aaien en overal mee naar toe te nemen. 

Voorbeelden van activiteiten die hieronder beschreven worden zijn:

  • Naar de kinderboerderij 
  • Naar de speeltuin 
  • Zelf muziek maken 
  • Verkleden 
  • Naar een museum
jongetje buiten in een veld in tuinbroek met een krokodillendeken over zich heen

Oppaskinderen met leeftijd 3-5 jaar

Bij deze leeftijdscategorie gaan kinderen steeds meer begrijpen van de wereld om hen heen. In deze leeftijdscategorie zullen zij zich steeds meer kunnen uitdrukken en duidelijk maken wat zij willen of voelen. Ook zullen zij met vier jaar naar de basisschool gaan waar ze leren samen te spelen met andere kinderen en te luisteren naar een juf/meester. In deze leeftijdscategorie leren kinderen ook steeds meer hoe hun lichaam werkt, zo kunnen zij beter hun balans houden en harder rennen. Vaak gaat dit gepaard met veel energie die zij kwijt moeten. Ook wordt de fantasie van kinderen in deze leeftijdscategorie steeds rijker, daarom wordt als een van de activiteiten verkleden aanbevolen, om de fantasie van het kind de vrije loop te laten. 

Voorbeelden  

  • Naar de kinderboerderij
  • Naar de speeltuin 
  • Koekjes bakken (goed voor de fijne motoriek) 
  • Knutselen (goed voor de fijne motoriek) 
  • Zelf muziek maken 
  • Verkleden (goed voor ontwikkeling van fantasie)
  • Naar een museum 
  • Spelletjes spelen 
  • Auto wassen 

Oppaskinderen in de leeftijdscategorie 6-7 jaar

In deze leeftijdscategorie leren kinderen op school lezen en schrijven. In deze leeftijdscategorie willen kinderen graag uitgedaagd worden. Steeds hun grens verleggen en ‘nieuwe’ dingen aanleren. Wel is het zo dat kinderen vaak nog snel moe zijn wanneer zij zich moeten inspannen voor een nieuwe activiteit, het is jouw taak als oppas om hierin een juiste balans te vinden en het kind niet te overprikkelen. Omdat de concentratie van kinderen in deze leeftijdscategorie steeds verder ontwikkeld kunnen zij ook ‘langer’ met éénzelfde taak bezig zijn, zoals een boekje lezen of een bordspel spelen. Omdat kinderen van deze leeftijd leren lezen en schrijven zijn spelletjes met letters en cijfers een echte uitdaging en leren zij spelenderwijs. 

Alle ondergenoemde activiteiten zijn geschikt voor kinderen van deze leeftijdscategorie. Om sommige activiteiten wat meer uitdaging te geven kan je het kind om gerichte taken vragen om zo aan te sluiten op het ontwikkelingsniveau en een uitdaging te vormen. 

Oppaskinderen in de leeftijdscategorie 8-10 jaar

Kinderen in deze leeftijdscategorie worden steeds meer zelfstandig. Zij willen graag hun eigen autonomie behouden en zelf beslissingen nemen. De uitdaging voor jou als oppas ligt hierbij dus bij het behouden van de regie zonder dat het kind zijn/haar eigen autonomie verliest. Beslissingen die je neemt kan je maken in overleg met het kind, zo krijgt hij/zij het gevoel dat het mee kan beslissen. In deze leeftijdscategorie zullen de voorkeuren en verschillen tussen jongens en meisjes ook steeds duidelijker worden. Jongens zullen steeds vaker kiezen voor ruige activiteiten, waar meisjes liever willen kleuren of spelen met poppen.

Alle ondergenoemde activiteiten zijn geschikt voor kinderen van deze leeftijdscategorie. Om de activiteiten uitdagend te maken en aan te passen op het ontwikkelingsniveau kun je een kind uitdagen. Dit uitdagen kan je doen door te zeggen ‘Laat maar eens zien of jij sneller bent dan ik’ of ‘Kan jij al alleen van de glijbaan af, ga je harder dan in’. 

Tips

Buiten activiteit 1: Naar de kinderboerderij (alle leeftijden) 

Misschien kan je het nog wel herinneren vanuit je eigen jeugd, samen met een volwassenen voor het eerst kijken naar de lammetjes of kleine kuikentjes wanneer de lente weer is begonnen. De kinderboerderij is een plek die goed aansluit op kinderen van verschillende leeftijden. 

Allereerst is het van belang dat je de ouders van de oppaskinderen om toestemming vraagt. Wanneer de ouders toestemming gegeven hebben. Is het prettig om te denken aan vervoer, hoe ga je zorgen dat je op een veilige manier naar de kinderboerderij toe kan. De meeste dorpen hebben een kinderboerderij, het advies zou dan ook zijn om samen met de kinderen naar de kinderboerderij te lopen, met eventueel een kinderwagen. Op de boerderij aangekomen is er vaak genoeg te ontdekken en zien. Voor de leeftijdscategorie 0-3 jaar is het leuk om het kind te vragen de dierengeluiden na te doen en hier een spelletje van te maken. 

Met kinderen die wat ouder zijn 8-10 jaar is het leuk om samen te klimmen en klauteren net als de geiten van de kinderboerderij of om voorzichtig de dieren te voeden. Een handige tip is om de kinderen oude kleding of laarzen te laten aantrekken, zo weet je zeker dat de kleding vies mag worden. 

Buiten activiteit 2: Naar de speeltuin (alle leeftijden) 

Net als de kinderboerderij is de speeltuin vaak favoriet bij veel kinderen. In elke buurt kan je wel een speeltuin vinden. Soms heeft een dorp/stad een grotere speeltuin met meerdere glijbanen en klimtoestellen. 

Wanneer je naar een speeltuin gaat is het belangrijk om van tevoren te weten wat voor soort klimrekken en andere speeltoestellen er in de speeltuin staan. Dit is van belang om een speeltuin uit te kiezen die aansluit om het ontwikkelingsniveau van de kinderen. Zo is het bijvoorbeeld fijn om een grote schommel of een schommel met rugleuning te hebben voor wat ‘kleinere’ kinderen. Voor wat ‘oudere’ kinderen is het juist een uitdaging om een groot klimtoestel of kabelbaan te hebben. Op de site www.kidsproof.nl staat per stad aangegeven welke speeltuinen er aanwezig zijn. Zo kun je een speeltuin selecteren die dichtbij ligt en over toestellen beschikt die aansluiten op het ontwikkelingsniveau van de oppaskinderen. 

Kook activiteit: Koekjes bakken (vanaf ongeveer 3 jaar)

Koekjes bakken hoort toch zeker wel in dit rijtje thuis. Koekjes bakken is de ideale activiteit wanneer het weer te slecht is om naar buiten te gaan. Om de activiteit een dagdeel te laten duren kun je ervoor kiezen om samen met je oppaskinderen een boodschappenlijstje te maken en naar de supermarkt te gaan. Zoek samen met de kinderen de juiste ingrediënten en laat ze meehelpen met het tillen van het mandje of duwen van de winkelkar. Bij het bakken van de koekjes is het belangrijk dat de kinderen een schort of slab aantrekken zodat hun kleding niet vies kan worden. Daarbij is het ook handig om de tafel te beschermen met een zijl of tafelkleed. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en laat de kinderen dit goed kneden tot een grote bol. Het is het handigst als jij de bol over de kinderen verdeelt, hierna kunnen de kinderen en grote plak maken van het deeg. Nu komt een onderdeel waarbij kinderen spelenderwijs kunnen leren. Verzamel verschillende uitsteekvormpjes, voor de oudere kinderen letters en cijfers en voor de jongere kinderen dieren. Probeer de kinderen hun eigen naam te laten maken met letters of hun lievelingsdier te laten uitkiezen.

Bij het gebruiken van de oven is het belangrijk om de kinderen van de oven weg te houden. Geef de kinderen duidelijke en eenduidige instructies, gebruik wanneer dit aanwezig is een hekje om de keuken af te sluiten.

Zet samen met de kinderen een wekker zodat zij weten hoelang het nog duurt voordat de koekjes klaar zijn. 

Wanneer de koekjes klaar zijn moeten deze even afkoelen. Nu is het leukste onderdeel gekomen, het versieren. Samen met de kinderen kan je de koekjes versieren met smarties, sprinkles en andere toppings. Laat de kinderen creatief zijn om zo hun ‘eigen’ koekjes te maken. En vergeet na afloop niet de heerlijke koekjes samen op te eten! 

Recept voor zandkoekjes: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R231340/zandkoekjes 

Creatieve activiteit: Knutselen (vanaf 2 jaar)

Kinderen vinden het vaak leuk om bezig te zijn met hun handen. Wanneer zij bezig zijn met knutselen zullen zij tegelijkertijd hun fijne motoriek ontwikkelen. Knutselen is een activiteit die goed kan worden toegepast wanneer het weer buiten wat minder is. Door middel van knutselen kun je kinderen bewust maken van de seizoenen. Dit kan je doen door materialen voor het knutselen uit de natuur te halen of knutselwerkjes te maken die aansluiten op het seizoen.  Bij knutselen is het van belang dat je de kleding en tafel beschermt door een schort o.i.d. en een tafelkleed. Wanneer ‘oudere’ kinderen gebruik maken van een schaar dient deze uit handbereik van jongere kinderen te blijven. Als oppas dien je hier alert op te zijn want dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Om inspiratie op de doen is hier een klein rijtje met knutselwerkjes per seizoen:

meisje die in bij het raam op har ipad aan het tekenen is.

Lente activiteiten voor kinderen:

  • Takken zoeken in de natuur en deze beschilderen als paastakken
  • Gele veertjes opplakken op een blad en daarbij een kuikentje schilderen
  • Paaseieren beschilderen 

Zomer activiteiten voor kinderen:

  • Gekleurd papier uitknippen en hier ijsjes van maken 
  • Een afwasborstel in verf dopen, deze vervolgens stempelen op papier om er bloemen van te maken 
  • Wc-rollen beschilderen en hier dubbel-lik ijsjes van maken 

Herfst tips en activiteiten voor kinderen:

  • Bladeren uitzoeken buiten, laten drogen op de verwarming. Later de bladeren beschilderen en gebruiken als stempel 
  • Zoek dennenappels en eikeltjes op in de natuur en ga deze beschilderen (goed laten drogen voordat je deze gaat beschilderen) 
  • Gebruik een zachte kastanje, steek hier satéprikkers in, windt een touw (kleur naar keuze van het kind) om de prikkers heen, zo krijg je een eigen spinnenweb

Winter activiteiten voor kinderen:

  • Watten opplakken als sneeuw op de ramen 
  • Papieren bordjes gebruiken en hiervan met gekleurd papier een sneeuwpop maken 
  • De binnenkant van een eierdoos losknippen en deze zwart/wit verven (pinguïns maken) 

Op pinterest zijn veel eenvoudige knutselideeën te vinden die stap voor stap worden uitgelegd.

meisje met roze jurk zit op haar huren te tekenen op de muur

Actieve activiteit: Naar het zwembad (vanaf 5 jaar)

Deze activiteit is geschikt wanneer de oppaskinderen wat ouder zijn. Deze activiteit is aan te raden wanneer de kinderen zelf ook op zwemles zitten. Vraag de ouders ten alle tijden eerst om toestemming. Voorafgaand aan het zwemmen is het handig als de kinderen makkelijk zittende kleding dragen zodat het omkleden niet te lang zal duren. Zorg ervoor dat je de zwembandjes van de kinderen al hebt aangetrokken voordat je daadwerkelijk het zwembad in gaat. Zo voorkom je onveilige situaties. Ga samen met de kinderen van de glijbaan of laat de kinderen hun zwemkunsten aan jou showen. Genoeg plezier om een hele dag bezig te zijn!

Muzikale activiteit: Zelf muziek maken (alle leeftijden) 

Vanaf hele jonge leeftijd ontwikkelen kinderen zich door middel van geluid. Zo gaat een baby zijn hoofd bewegen naar geluid toe en het geluid volgen. Ook leren ‘oudere’ kinderen soms een muziekinstrument te bespelen.

Ga samen met de kinderen in huis op zoek naar materialen die je kunt gebruiken om muziek te maken. Zo kun je een lege fles vullen met kralen, wanneer je deze beweegt zal het een geluid maken. Ook kun je ongekookte macaroni of rijst in een oude wc-rol doen en deze dichtplakken. Laat de kinderen hun muziekinstrument beschilderen zodat zij zelf kiezen hoe het eruit komt te zien. Met de zelfgemaakte muziekinstrumenten kan bij thuiskomst een concert worden gegeven voor de ouders/verzorgers. Hierbij kan ook gebruikt worden gemaakt van huishoudelijk materiaal, zoals oude pannen en houten lepels als trommel en drumstokken. 

Creatieve activiteit: Verkleden (alle leeftijden) 

Vooral kinderen van een jonge leeftijd leren door middel van een rollenspel. Om dat rollenspel volledig te kunnen spelen kun je verkleedkleding gebruiken. Veel kinderen beschikken over een prinsessenjurk, mega Mindy pak, ridderhelm of spiderman pak. Laat het kind zijn eigen outfit kiezen en trek zelf ook iets aan, als is het maar een hoed of ketting. Laat het kind zijn/haar fantasie de vrije loop gaan en bedenk samen met het kind een verhaal. Zijn jullie twee ridders die naar het kasteel gaan, of ben je Elza in een sneeuwachtig landschap. Voor jou als oppas is het de taak om mee te gaan in de fantasiewereld en het kind te laten leiden hierin en zijn/haar eigen sprookje te bedenken. Wanneer dit mag van de ouders en de kinderen hierover beschikken kan je het verkleden extra leuk maken door de kinderen te schminken. 

Culturele activiteit: Naar een museum (alle leeftijden) 

Een museum is ingericht op kinderen te laten ontdekken op een speelse manier. Er zijn verschillende musea voor verschillende leeftijden. Musea zijn in geheel Nederland te vinden en zijn het ideale dagje uit!

Overleg met de ouders/verzorgers eerst over de prijs van de entree en over het vervoer naar het museum toe.

Enkele voorbeelden van musea

Leeftijd 0-3 jaar:

Leeftijd 0-7 jaar:

Leeftijd 4-10 jaar:

Binnen activiteit: Spelletjes spelen (vanaf 3 jaar)  

Organiseer samen met je oppaskinderen een spelletjes toernooi. Laat elk oppaskind zijn eigen lievelingsspelletje uitkiezen (deze moeten wel allemaal aansluiten op het ontwikkelingsniveau van de oppaskinderen) en maak een spelletjes toernooi. Schrijf op een groot blad de namen van de spelletjes op en bedenk een prijs die de winnaar krijgt. Speel één voor één de spelletjes en schrijf de scores op. In het geval de kinderen nog klein zijn, bedenk een troostprijs. Met een troostprijs voorkom je ruzie, ieder kind heeft immers zijn best gedaan tijdens het spelen van de spelletjes en verdient daarom een prijs. 

Buiten activiteit: De auto wassen (vanaf 3 jaar)

Dit is een win-win situatie voor zowel de ouders/verzorgers als de kinderen. Voordat je aan deze activiteit begint is het van belang om de ouders toestemming te vragen om de auto te wassen. Zorg ervoor dat je materialen aanreikt aan de kinderen waarbij zij de auto niet kunnen beschadigen zoals zachte sponsen of doekjes. Trek de kinderen een regenjas en laarzen aan zodat zij niet geheel nat zullen worden en het koud zullen krijgen. Als eerste stap kun je alle rommel van binnen de auto weggooien. Hierna kan je samen met de kinderen de auto inzepen met behulp van zachte sponsen. Na het inzepen is het tijd om de auto af te spoelen. Laat de kinderen onder jouw begeleiding de auto afspoelen met een tuinslang. De kinderen zullen dit prachtig vinden, let wel goed op dat de kinderen elkaar niet volledig natspuiten. 

Tot slot wil ik je veel plezier wensen met het kiezen van een activiteit en het uitvoeren hiervan met de kinderen!

Over de blogger Julia!

blogger julia die op een bankje een kop koffie drinkt

Hoi oppassers, ouders en verzorgers,

Mijn naam is Julia en ik ben 22 jaar oud. In 2018 ben ik afgestudeerd als Hbo-Verpleegkundige, hierna ben ik de opleiding tot NICU verpleegkundige gaan doen. Ik heb met veel plezier en liefde 1,5 jaar als NICU verpleegkundige gewerkt. Echter ben ik gestopt met werken op de NICU en heb ik momenteel een ’tussenjaar’. Omdat ik graag met kinderen werk heb ik mij aangemeld bij nanny Nina. 

Inmiddels pas ik op bij een vast gezin met twee hele lieve oppaskinderen. 

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te hockeyen, hard te lopen, samen te bakken met vriendinnen en om verhalen te schrijven. Ik vind het leuk om met de blogs andere oppassers, ouders en verzorgers te helpen met handige tips. Zo schrijf ik graag vanuit mijn eigen ervaringen die ik meemaak als oppas. Ik werk nu pas een paar maanden voor nanny Nina, echter heb ik wel al oppas ervaring omdat ik al 7 jaar oppas. Mijn oppas superpower is dat ik superbetrouwbaar ben, door mijn verpleegkundige kennis zijn kinderen in veilige handen bij bij.

Ik wens je veel leesplezier met mijn blogs!

Gerelateerde berichten

banner